Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

ISPITITORUL DIN DORMITORUL COPILULUI – TELEVIZORUL

Publicat la 2011-10-07 de Traian

AvĂąnd motive bune și evidente, americanii au depus multe eforturi și au făcut cercetări multiple pentru a identifica și Ăźnlătura tot ce putea contamina și putea fi periculos Ăźn viața copiilor. Plumbul era odată un ingredient obișnuit Ăźn vopseaua pentru case, dar pericolul pe care-l reprezenta pentru copii a devenit cunoscut și a fost pornită o cruciadă Ăźn toată țara pentru Ăźnlăturarea plumbului din vopsea.

În afară de plumbul din vopsea, cei implicați Ăźn această cruciadă au căutat orice toxină sau pericol care putea fi găsit Ăźn pijamale, mobilă și jucării care se putea găsi Ăźn dormitorul copilului. Însă se pare  că mulți au omis pericolul cel mai evident – prezența unui televizor Ăźn dormitorul unui copil.

Ziarul The New York Times a publicat un raport foarte interesant despre acest subiect chiar săptămĂąna aceasta, susținĂąnd că doar prezența unui televizor Ăźn dormitorul copilului este o amenințare directă la sănătatea copilului. După cum demonstrează chiar articolul:

Copiii care au un televizor Ăźn camerele lor au note mai mici la testele de la școală și au mai mari șanse să ĂźntĂąmpine probleme cu somnul. Prezența unui televizor Ăźn dormitor este asociată Ăźn mare măsură cu problemele de greutate și riscul mare de a fuma.

Cifra copiilor care au un televizor Ăźn cameră este amețitoare. În baza unui studiu, 70% din copiii din clasa a treia au un televizor Ăźn camera lor – vorbim de copii Ăźn vĂąrstă de 8 ani.

Ziarista Tara Parker-Pope scoate Ăźn evidență un lucru real, și anume că unul din pericole este simplul fapt că, copiii și adolescenții vor petrece și mai mult timp la televizor. După cum afirmă ea Ăźnsăși:

După un studiu asupra a 80 de copii din Buffalo, Ăźntre vĂąrstele 4-7 ani, prezența unui televizor Ăźn dormitor a crescut rata timpului petrecut la televizor cu aproximativ 9 ore pe săptămĂąnă, la 30 de ore de la 21. Și probabil, părinții acelor copii au subestimat timpul real de vizionare al copilului lor.

„Dacă este Ăźn dormitor, părinții nici măcar nu știu ce vizionează copilul” afirma Leonard H. Epstein, profesor Ăźn medicină pediatrică, socială și de prevenție la Școala de medicină și știință biomedicală de la Universitatea de Stat din New York din Buffalo. „Adeseori, părinții care au un televizor Ăźn camera copiilor au televizor și Ăźn camera lor.”

Imaginați-vă o poză a familiei fericite – fiecare membru al familiei așezat Ăźn camera lui sau a ei Ăźn fața televizorului. Exact ce este nevoie. Părinții care se uită prea mult la televizor dau un exemplu nepotrivit copiilor și adolescenților lor. Apoi, pentru a face și mai rău, unii oferă posibilitatea unei vizionări mai Ăźndelungate punĂąnd un televizor Ăźn dormitorul copilului.

Mai mult:

Dar Ăźn anul 2002, ziarul „Pediatrics” a declarat că preșcolarii care aveau un televizor Ăźn camera lor aveau mai mari șanse să depășească greutatea normală. În luna octombrie, ziarul „Obesity” a sugerat că riscul ar putea fi mai mare la băieți. Într-un studiu realizat Ăźntre adolescenții francezi, băieții cu televizor Ăźn dormitor prezentau șanse mai mari de risc decĂąt ceilalți de vĂąrsta lor de a avea talia mai mare, grăsimea și indexul mesei corporale mai ridicate.

Studiul francez a demonstrat de asemenea, dar fără să ne surprindă, că băieții și fetele cu un televizor Ăźn dormitor petreceau mai puțin timp citind decĂąt ceilalți.

 Alte date sugerează că televizorul din dormitor afectează activitatea școlară a copilului.  Într-un studiu din 2005 Ăźn cadrul Arhivelor de Medicină pediatrică și a adolescenților, cercetătorii au urmărit obiceiurile privind televizorul, computerul și jocurile video ale unui număr de aproximativ 400 de copii Ăźn șase școli din California de Nord timp de un an. Aproximativ 70% dintre copiii incluși Ăźn studiu aveau televizorul lor Ăźn dormitor; aveau note semnificativ și Ăźn mod constant mai scăzute la testele de la matematică, citire și artele limbii. Elevii care au spus că aveau computere acasă aveau note mai mari.

În analiza finală, studiul evidenția că copiii de la gimnaziu care aveau televizor Ăźn camerele lor aveau șanse duble să devină fumători – chiar ținĂąnd cont de celelalte variabile.  

În concluzie, Tara Parker-Pope afirma: „Astfel că Ăźn timp ce numeroși părinți Ăźncearcă să limiteze timpul petrecut la televizor sau tipul de emisiuni pe care le urmăresc copiii lor, acela poate fi mai puțin de jumătate din bătălie. Ce anume vizionează copiii la televizor este de asemenea important.”

Televizorul, ca toate celelalte forme de mass-media, reprezintă un potențial mare pentru bine, cĂąt și un potențial mare pentru rău. Adăugați aici și faptul că o mare parte a ce aduce televizorul este marcat mai mult de banalitate decĂąt de orice altceva. Privirea omului este atrasă de imaginile acelea Ăźn mișcare și de zgomotul televizorului, dar creierul nu este stimulat adecvat. Pentru părinții creștini, o preocupare corectă trebuie să treacă dincolo de efectele mai generale ale televizorului ca și mijloc de comunicare la conținutul comunicării – mesajul și mijlocul. Televizorul este un contaminator al sufletului, antrenĂąnd sufletele tinere să dorească bunurile de consum greșite, să prețuiască bunurile morale greșite, să rĂądă la lucrurile nepotrivite și să rivalizeze cu celebrități imorale și stupide.

Acest subiect a fost discutat Ăźntr-o predică grăitoare rostită de Cornelius Plantinga, președintele Seminarului Teologic Calvin, Ăźn anul 2006. PredicĂąnd din Apocalipsa 2:17, dr. Plantinga a reamintit bisericii sale că Cristos a promis creștinilor autentici din Pergam o „piatră albă” cu numele lor scris pe ea – un simbol al Ăźntoarcerii și transformării lor Ăźn Cristos.

De asemenea, a afirmat următoarele:

Cred că am pierdut teren Ăźn fața culturii populare. Nu totul Ăźn cultura populară este rău. BineĂźnțeles că nu. De fapt, o parte este ĂźncĂąntătoare. Dar conține de asemenea și un rău real și problema este că mare parte din rău vizează copiii și tinerii. Problema este că atunci cĂąnd ai 10 ani nu poți să vezi diferența Ăźntre ce e bine și ce e rău – Ăźn special dacă răul este făcut-prezentat foarte, foarte atrăgător.

Știați că, chiar și părinții creștini conservatori cumpără televizoare pentru dormitoarele copiilor lor de 10 ani și Ăźi lasă să privească la televizor aproape tot ce vor? Ei cumpără televizor pentru copiii lor de clasa a cincea, Ăźl conectează la cablu, le dau copiilor telecomanda și Ăźi lasă să Ăźnchidă ușa.

Iar acum, zi de zi, noapte de noapte, sufletul copiilor lor este Ăźn mĂąinile filistenilor. Domnul vrea să le dea copiilor noștri o piatră albă cu numele lor adevărat pe ea, Ăźnsă copiii noștri află cine sunt de la oameni pentru care Domn este doar un alt cuvĂąnt de patru litere. Orice glumă proastă despre Dumnezeu; orice sărbătoare a poftelor sau răzbunării; orice presupunere cinică cu privire la motivațile oamenilor buni – toate astea sunt turnate Ăźn sufletele unuia de 10 ani ca și cum părinții lui i-ar fi pus o perfuzie oferită de un speculant. Cu cĂąt mai rău, dacă părinții achiziționează pachetul de  canale ca și HBO, unde comicii Ăźmproașcă cu noroi. Mă refer la un comic care Îl batjocorește pe Isus Cristos pentru că El (Isus) n-a Ăźnțeles că compasiunea este pentru fraieri. Că El n-a Ăźnțeles că cei mai fraierii sunt crucificați tocmai pentru că așa trebuie. Mă refer la un comic care ia microfonul și Ăźncepe să lovească Ăźn mod ritmic Ăźn pardoseala scenei, imitĂąnd loviturile de ciocan și zĂąmbește apoi audienței spunĂąnd „Vă sună cunoscut, Isus? Vă sună cunoscut?”

Aceasta este o critică profetică și cuvintele de Ăźncheiere ale dr. Plantinga merită o atenție deosebită: „Sper că atĂąt tu, cĂąt și eu vom Ăźnțelege Ăźntr-una din zilele acestea că bătălia noastră nu se dă cu carnea și cu sĂąngele, ci cu puterile, cu autoritățile, cu stăpĂąnitorii Ăźntunericului de astăzi. Biserica din Pergam era Ăźn pericol să cedeze și noi suntem Ăźn aceeași situație. Uneori pare că Satan locuiește și el aici.”

Da, și se pare că uneori Ispititorul din dormitor este televizorul.

evedyahu

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...APARATE VULCANIZARE, AEROTERME, MASINI DE SPALAT...Vezi aici!