Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Studiu: Internetul depășește televizorul ca influență negativă

Publicat la 2011-10-01 de Traian

 Timpul pe care Ăźl petrec adolescenții Ăźn fața computerului influențează direct aderența acestora la comportamente de risc multiplu (fumat, alcoolism, consum de droguri, promiscuitate sexuală), susține un studiu canadian.

Cercetătorii au descoperit ca utilizarea intensivă a computerului a fost asociată cu o creștere cu aproximativ 50% a aderenței adolescenților la șase tipuri majore de comportament de risc multiplu: fumatul, starea de ebrietate, neutilizarea centurii de siguranță, consumul de canabis și alte droguri și sex neprotejat. Privitul la televizor timp Ăźndelungat a fost de asemenea asociat cu aderența la comportamente de risc, Ăźnsă Ăźntr-o măsură mai redusă decĂąt utilizarea computerului.

„Cercetarea se bazează pe teoria social-cognitivă a Ăźnvățării, care sugerează că oamenii care Ăźi văd pe alții acționĂąnd Ăźntr-un anume fel, sunt Ăźnclinați să Ăźnvețe acest tipar de comportament,” a precizat cercetătorul Valerie Carson, doctorand la School of Kinesiology and Health Studies din Canada.

Ea a explicat pentru Science Daily că „din moment ce adolescenții utilizează computerul peste 4 ore și jumătate Ăźn fiecare zi, ei sunt expuși constant la imagini de comportamente pe care le pot adopta.”

O explicație Ăźn spatele acestei descoperiri, scrie Science Daily, ar putea fi fenomenul migrației publicității, de la TV la Internet. O cantitate considerabilă de publicitate care era difuzată anterior la televizor, este acum afișată pe Internet. În plus, Ăźn ultimii ani, tot mai mulți adolescenți utilizează computerul pentru perioade de timp tot mai lungi.

„Jocurile video și TV sunt reglementate prin mai multe protocoale de cenzură, Ăźnsă protocoalele care vizează Internetul nu sunt atĂąt la fel de bine Ăźnrădăcinate,” mai adaugă Carson.

„Părinții pot face uz de programe care controlează accesul la Internet, dar adolescenți din această grupă de vĂąrstă sunt destul de pricepuți Ăźn ale tehnologiei și se descurcă foarte bine pe Internet. Este posibil ca aceste tipuri de programe de control să nu mai fie eficiente Ăźn blocarea tuturor site-urilor nedorite.”

Studiul, care a fost publicat recent Ăźn jurnalul Preventive Medicine, sugerează că pe viitor ar fi necesară o examinare specifică a influenței Internetului, Ăźn funcție de conținut, pentru a contribui la construirea unui ghid pertinent de limitare a expunerii tinerilor, prin utilizarea computerului.

Dincolo de influența pasivă pe care o exercită Internetul, există și pericolul interacțiunii cu persoane rău voitoare. Cei mai mulți adolescenți mici nu ĂźÈ™i iau suficiente măsuri de protecție Ăźmpotriva hărțuirii online, a arătat recent un studiu european. Mulți dintre ei Ăźncalcă restricțiile de vĂąrstă pentru a accesa aceste site-uri și ignoră riscurile fundamentale legate de protecția vieții private.

Un sfert dintre copiii activi pe site-urile de socializare Ăźn rețea afirmă că profilul lor este accesibil publicului. O cincime dintre copiii ale căror profiluri sunt publice spun că și-au afișat acolo adresa și/sau numărul de telefon. Potrivit ziarului Capital, numai 56% dintre copiii de 11-12 ani afirmă că știu cum să modifice setările de confidențialitate ale profilului lor din rețeaua de socializare. Adolescenții au deprinderi mai bune Ăźn acest sens, 78% dintre cei cu vĂąrste Ăźntre 15 și 16 ani declarĂąnd că știu cum să ĂźÈ™i modifice setările de confidențialitate. (Foto: westsuburbanteenclinic.org)

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...Filmari -Foto -Sonorizari -Organizari Evenimente....Vezi aici!