Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

PREDICA SI MISIUNE

Publicat la 2011-09-26 de Traian


      Probabil, noi românii, am îneles pe dos traducerea Marii Trimiteri a Domnului Isus, care spune c evanghelizarea se face mai întâi „în Ierusalim, în toat Iudeea, i Samaria” dup aceea „marginile pmântului” (FA 1:8). Zic asta fiindc ne-nghesuim s misionm întâi marginile pmântului (Africa sau Asia), (slav Domnului c-o facem), iar de-ai notrii, puin ne pas. Prin urmare, din cele 41 de judee ale României, în 27 evanghelicii abia depesc 1 %. În 19 dintre ele, procentul e sub 1 %. Din cele 320 de municipii i orae, 21 nu au nici o biseric. 20 sunt în SE României. Din cele 12951 de sate, 9638 nu au biseric de pocii. Aici locuiesc 5,83 milioane de români (60 % din populaia rural a rii)! Peste 7000 dintre aceste sate sunt în SE României. (Pe Valea Prahovei, de la Bicoi i Floreti la Predeal, singurul sat cu biseric e... al meu!). Judeele Vâlcea, Olt, Tulcea, Harghita, Buzu, au sub 1500 de cretini evanghelici. Numai 2,26 % dintre români sunt evanghelici... Sunt numai câteva dintre motivele pentru care trebuie s misionm intern, în ar.

       Misiune intern înseamn s te scoli dimineaa devreme, s înghii sute de km sau ceva judee, pentru a ajunge într-o bisericu unde btrânii sunt setai cu capul spre stânga, de ateptare. Nimeni nu le calc pragul adunrii, nimeni nu-i îmbrbteaz c-un cuvânt. Nici mcar la cin, pstorul – predicatorul acela bun – nu mai ajunge. Trimite delegai. Predicatorului îi e (azi) greu s mearg fr main pân i pe strada cealalt, la biseric. Unde de multe ori întârzie.

      Misiune intern înseamn s te brbiereti într-o can de ap, în oglinda mainii. Te speli pe fa cu rou, sau cu zpad bocn. În microbuz n-ai jacuzzi i nici garderob. Te îmbraci în pantalonii cu dungi cât în triajul feroviar, chiar pe strad. Chiar dac, curioii te râd. Cmaa nu mai are dung la mâneci (ca a predicatorului de biseric), ci e ca punga de nylon ecologic.

       Misiune intern înseamn s montezi corturi în parcuri sau în plin câmp, în sate unde nu cunoti pe nimeni. Fr Filipi, fr nici o Lidie. S simi respiraia cu înjurturi a preoilor, i ameninrile leahtei de recalcitrani, tot timpul, în ceaf. Iar când ajungi la main, oglinda, tergtoarele, antena, s-au torsionat. Sau, i-au luat zborul. Înseamn s peti curajos în casa unor frai sraci, a unei vduve blânde, care în dorina de-a primi sfinii, se expun prigoanei celor din jur. S plângi, rugându-te cu ei ca Domnul s le salveze satul.

      Misiune intern înseamn s fi acuzat în strad c faci prozelitism, s te zvârle medicii afar din saloane fiindc duci Noi Testamente sectante, fr cruce, s-i bat primarul cu pumnul în mas, strigând c pe tarlaua lui eti persona non-grata.

      Misiune intern înseamn s mnânci sticks-uri cu pepene. Cu toate tacâmurile pe mas... Apoi, desfaci un sandwich de-acas.

     Misiune intern înseamn s te sune soia din 10 în 10 minute, în miezul nopii, ca nu cumva pe strzile patriei s adormi la volan. Cu toate gropile din asfalt.

      Misiune intern înseamn s te opreasc sfidtor poliia noaptea pe osea, fiindc ai un far chior, unul bate prea câ, iar numrul de spate nu se vede de noroi. Apoi, când deschide portiera pentru control, vede Biblii, chitri i staii, s fie podidit de lacrimi i s implore: „Rugai-v i pentru copiii mei... M scuzai... Poftii actele dumneavoastr!”. Poi tri bucuria asta ca predicator de biseric?

     De ani de zile vedem fraii ce se înghesuie s fie predicatori. S prind amvonul în biseric. Pasul doi, al lor, e s ajung pstori. (Bun lucru doresc). Îns misiunea li se rezum apoi decât la... „noi i-ai notrii”. Au o biseric, ce le mai trebuie? Pentru ’mnealor, restul e... linite. Uit c Pavel recomand: „Cum vor crede în Acela despre care n-au auzit? i cum vor auzi de El fr propovduitor?” (Romani 10:14b).

    Cine mai vrea s fie astzi un T. Dorz neobosit cu bicicleta, un R. Wurmbrand cu rucsacul înesat de Biblii prin piee, un Vasilic Moisescu, un Alexandru Panaitescu, un Gheorghe Bradin, un Trandafir andru, un Teodor Sida, un Iosif Trifa? Ieii la misiune (intern) frailor! Seceriul e-n toi, iar România v plânge!

P

#BhpLelQqdBSv
13 decembrie se rerfea la manifestatia tipografilor bucuresteni din 1918, soldata cu 102 morti.Am inteles ca din 2011 vor sa schimbe toate cartile de identitate cu unele noi, deci acum ar fi momentul sa discutam despre schimbari de nume. Cele din cartierul Tractorul sunt cele mai proletare din Brasov.De observat ca noile strazi din Astra si Stupini incearca sa mai repare din greseala, purtand nume de brasoveni. Este totusi penibil ca numele brasovenilor sa fie purtate de strazi in plin camp, la marginea orasului, in vreme ce mai in centru omagiem proletari , forje , strunguri , table si progrese . Pe de alta parte, daca am merge pe principiul ca toti cei care n-au avut legaturi cu Brasovul ar trebui eliminati, ar iesi o harababura intreaga. Pentru Paul: chiar daca a fost socialist, Dobrogeanu Gherea e o personalitate importanta din istoria Romaniei.

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOBILIER, BICICLETE, HAINE, TERMOPANE, SALTELE...Vezi aici!