Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

80% din membrii bisericilor sunt inactivi si consumatori

Publicat la 2011-09-14 de Traian

 

 

Conform unui studiu recent, în bisericile creștine activeaz 20% dintre membri, în timp ce restul de 80% sunt spectatori, inactivi și neimplicați, participând din ce în ce mai rar la în acțiunile interne sau externe ale bisericii.

  

În America, Convenția Baptiștilor de Sud avea în 2008 un numr de 16.160.088 de membri, din care participarea activ anual era de 38%. Biserica Evanghelic Luteran avea 4.542.868 de membri în 2009, cu o participare activ anual de 28%. Conductorii studiului afirm c deși problema participrii membrilor la biseric reprezint o criz, rareori se vorbește deschis despre aceasta. „Am discutat cu foarte mulți pastori care au recunoscut problema, dar nu știu ce s fac și atunci, în loc de a o aborda prefer s nu o discute", spune Scott Thumma citat de Christian Post.

 

 

Alturi de Warren Bird, el a vizitat 12 biserici diferite pentru a descoperi de ce unii oameni se implic la activitțile bisericii și alții nu. Cei doi au scris o carte cu titlul „Ceilalți 80% - cum s-ți transformi spectatorii de la biseric în participanți activi". În urma studiului au descoperit c „aproape toate bisericile acționeaz sub potențial pentru c nu gsesc metodele prin care s revigoreze oamenii și s-i pstreze interesați, implicați, dedicați."

 

 

Unul dintre motive, spune Thumma, este acela c pastorii sunt mult prea concentrați pe aducerea de membri noi în biseric în timp ce alții pleac pe ușa din dos. „Trebuie s ai oameni zâmbitori și la ușa din spate așa cum ai la ușa de la intrare." Ilustrând situația prin parabola oii pierdute, Thumma afirm c mulți pastori nu se îngrijesc de oile pierdute pentru c gândesc c „nu e nicio problem... înc mai am 99 de alte oi".

 

 

Cartea atrage atenția spre cei 80% membrii ai bisericii care sunt „pierduți" prin neimplicare. Între recomandrile fcute sunt reconcentrarea pastorilor pe membrii bisericii, oferirea unor resurse pentru creșterea spiritual a acestora și angajarea lor în activitțile bisericii. În cadrul unui sondaj Barna din 2010 46% dintre pastori au afirmat c evanghelizarea și atragerea de noi membri va fi o dimensiune prioritar a activitților lor în 2011. În schimb doar 28% au menționat ca prioritate creșterea spiritual și doar 19% implicarea membrilor.

 

 

Pe msur ce membrii adun ani de zile ca prezenț în biseric este nevoie de programe de dezvoltarea spiritual. Motivul central al scderii implicrii este rcirea credinței. Cu toate acestea majoritatea bisericilor au programe pentru atragerea noilor membri dar nu pentru menținerea și revigorarea celor deja membri. „Dac ești deja în biseric de 10 ani, de 20 de ani, de 40 de ani, cu greu mai gsești un program care s îți fie dedicat și care s te anime permanent."

 

 

Prima recomandare fcut de carte este aceea de a forma o echip de asculttori - oameni care pur și simplu s ia pulsul comunitților și s vad ce doleanțe și așteptri au membrii din perspectiva dezvoltrii lor spirituale. Autorii au aflat în demersul lor c între aceste doleanțe se numr lipsa prietenilor și lipsa grupelor de vârst apropiat, fapt ce au dus la diminuarea rolului lor în biseric.

 

 

O a doua recomandare are de-a face cu crearea unei echipe de cercetare, care s urmreasc dinamica social și cultural extern bisericii și modul în care acestea afecteaz viața spiritual și participarea la biseric. Ca exemplu autorii ofer cazul în care activitțile bisericii se suprapun cu evenimente culturale, sociale sau sportive, și în fața crora credincioșii aleg s sar peste mersul la biseric în favoarea participrii la un alt eveniment. Aceeași echip ar putea gsi și noi metode de implicare a bisericii în comunitatea social local prin programe umanitare. Dup ce ambele grupuri colecteaz informațiile fiecare biseric trebuie s aib imaginea de ansamblu a propriului context și s vin cu o strategie bazat pe nevoi și oportunitți.

 

 

Autorii desfințeaz și mitul conform cruia pastorii pot mobiliza întreaga adunare. Chiar dac niciodat pastorii nu vor reuși s mobilizeze 100% din membri, autorii cred c procentul obișnuit de 20% este totuși prea mic în condițiile în care exist nevoi și resurse pentru a face faț cu succes crizei actuale.

 

 

 

Situația din 2011 nu este îns deloc una nou. O anchet facut pe plan național în SUA în privind membrii bisericilor, oferea urmatoarele cifre în 1984:

 

 

 

10% - nu pot fi gsiți nicaieri fizic, decât în registre

 

20% - nu particip niciodat la un serviciu divin

 

25% - mrturisesc c nu se roag niciodat

 

35% - mrturisesc c nu citesc niciodat Biblia

 

40% - nu contribuie financiar la programele bisericii

 

60% - nu doneaz nimic pentru proiectele misionare

 

65% - nu citesc niciodat studiul sptmânal

 

75% - refuz orice rspundere în biseric

 

85% - nu invit niciodat pe cineva nou la biseric

 

90% - nu iau parte niciodat la ora de rugciune sptmânal

 

95% - nu câștig niciodat un suflet la Hristos

 

dar

 

 

100% - așteapt s mearg la cer!

 

citat în Signs of the Times, septembrie 1984

 

 

#Marius
Este adevarat ca fiecare are cate o lucrare a lui primita de la Domnul si trebuie sa se implice.Dar de asemenea acesti pastori si autori poate de asemenea au uitat ca nu este datoria lor sa repare lucrurile ci doar sa se lase la indemana Domnului si Isus sa lucreze.Caci omuleste neputincios si nu poate sa faca nimic singur

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOBILIER, BICICLETE, HAINE, TERMOPANE, SALTELE...Vezi aici!