Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Credinta in Dumnezeu reduce stresul

Publicat la 2011-09-10 de Traian

 

Cei ce cred într-un Dumnezeu binevoitor tind se se îngrijoreze mai puțin și sunt mai toleranți faț de incertitudinile vieții decât cei ce cred într-un Dumnezeu indiferent sau rzbuntor. Concluzia aparține cercettorilor de la McLean Hospital, afiliat Harvard și încheie studiul publicat recent în Journal of Clinical Psychology.

 

Conductorul studiului, Dr. David H. Rosmarin, asistent în psihologie la McLean spune c serviciile profesionale de sntate mintal ar trebui s includ și s integreze credințe spirituale în terapiile oferite, în special pentru pacienții care sunt religioși. „Implicațiile acestei cercetri pentru domeniul psihiatriei este acela c ar trebui s lum mult mai în serios spiritualitatea pacienților decât o facem în prezent."

Cercetarea prezint dou studii diferite. În cadrul unuia dintre ele, au fost chestionați 332 de subiecți selectați de pe site-uri sau din organizații religioase, creștini și evrei. Cei ce credeau c Dumnezeu le poart de grij aveau niveluri mai mici de îngrijorare și de intoleranț la incertitudinile vieții decât cei care „nu se încredeau" în Dumnezeu.

Într-un alt studiu, 125 de subiecți evrei au fost expuși unui program video prin care se urmrea creșterea încrederii în Dumnezeu și descreșterea neîncrederii în El. Dup cele dou sptmâni programul a dat rezultatele așteptate. Dincolo de încrederea în Dumnezeu, subiecții au demonstrat clinic și statistic descreșteri semnificative ale intoleranței în fața incertitudinilor, îngrijorrilor și stresului.

„Aceste rezultate... sugereaz faptul c anumite credinței spirituale sunt legate de intoleranța faț de îngrijorare și incertitudini pentru unii indivizi", concluzioneaz cercetarea. „Am gsit c acele credințe pozitive de încredere în Dumnezeu erau asociate cu mai puțin îngrijorare, iar aceast relație a fost în parte mediat de de niveluri sczute ale intoleranței la îngrijorare. În schimb, credințele negative ale neîncrederii în Dumnezeu s-au corelat cu o mai mare îngrijorare și intoleranț..."

Rosmarin este convins c exist o legtur clar între credința religioas și starea de sntate mintal. „Dovezile actuale arat c multe zone de spiritualitate și religie sunt remarcabili indicatori cu privire la viitoarea funcționare psihologic." Conform studiilor citate în cadrul cercetrii, 93% dintre americani cred în Dumnezeu și 50% dintre ei spun c religia este foarte important pentru ei.

Aspectul intrigant este, crede Rosmarin, c doctorii și personalul medical întreab foarte rar, dac întreab vreodat, despre credințele religioase ale pacienților. „Este o nebunie. Nici mcar nu întrebm. Nu suntem instruiți s facem așa ceva. Dar este important." Rosmarin subliniaz c „este o problem de sntate, nu una religioas", afirmând c, indiferent de credința oamenilor, personalul medical ar face o treab mai bun dac ar vorbi cu oamenii despre credința lor.

În 2010 a fost publicat un alt studiu în Psychological Science care arta faptul c atunci când oamenii se gândesc la Dumnezeu, creierul lor acționeaz diferit, în sensul în care manifest mai puțin stres în fața greșelilor care dau naștere la temeri și îngrijorri. La polul opus, ateii au reacționat diferit. Explicația dat de specialiști este aceea c pentru oamenii religioși gândul la Dumnezeu se materializeaz într-o perspectiv asupra vieții conform creia nimic nu are loc la întâmplare iar evenimentele inexplicabile au totuși o logic. Exist argumente c aceast perspectiv asupra lumii duce la o viaț mai lung și mai fericit.

 

www.semneletimpului.ro

 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...CASE DE MARCAT , COPIATOARE, MULTIFUNCTIONALE...Vezi aici!