Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Crestinii in Israel: o minoritate intr-o minoritate

Publicat la 2011-08-28 de Traian

Crestinii in Israel: o minoritate intr-o minoritate

Nazaret, Israel (JTA) – In mijlocul bataii clopotelor bisericii acestui oras, Marwan Bahous si familia lui trec in graba de partea cealalta a marii pietre plaza ce duce intr-unul dintre locurile celei mai sfinte ale Israelului: bazilica unde traditia spune ca ingerul Gabriel a vizitat-o pe Maria ca sa ii spuna ca ea va naste pe Isus.

Bahous, in varsta de 56 de ani, un catolic din orasul arab Shfaram, incearca sa isi aduca aici regulat copiii adolescenti la Masa, pentru a-i face sa inteleaga ca ei sunt parte din ceva mai mare decat mica lor comunitate de crestini din Israel.“Vrem sa pastram mostenirea noastra pentru copiii nostri,” a declar Bahous pentru JTA. Te poti simti foarte singur aici. Suntem o minoritate intr-o minoritate.”

Aproximativ 120 000 de crestini locuiesc in Israel, fiind astfel doar 2 procente din totalul populatiei. Este un procent care s-a diminuat constant de cand a fost infiintat Israelul, pe masura ce populatia evreilor si a musulmanilor a crescut.Contribuind la numarul lor diminuat al crestinilor, considerat cel mai educat grup din tara, au un nivel mai mare de emigrare si o rata a natalitatii care este cea mai scazuta la nivel national in comparatie cu celelalte doua religii.

“In lume, crestinismul este o forta imensa, chiar daca aici, in locul unde a inceput crestinismul, nu este asa,” a spus Bahous.

Crestinii in Israel, majoritatea dintre cei care traiesc in Galileea, au ceva dintr-o identitate rupta (crestinii palestinieni traiesc in cea mai mare parte in Betleem si satele West Bank in apropierea Ierusalimului.) Acestia reprezinta 8 procente din 1.5 milioane de arabi din Israel si se confrunta cu aceeasi discriminare pe care musulmanii israeliti o fac atunci cand e vorba de ocuparea unui loc de munca si suspiciuni despre laialitatea politica.

Chiar daca crestinii sunt cel mai des in fruntea politicii identitatii radicale de aici, evreii israelieni au tendinta sa ii vada mai apropiati lor din punct de vedere cultural decat sunt musulmanii arabi si mai putin aproape de un potential pericol decat sunt musulmanii. Si intr-o societate larg divizata si impartita pe linii etnice, evreii tind sa se uneasca mult mai social cu crestinii decat cu musulmanii.

“Sunt intre ciocan si nicovala deoarece ei sunt legati de ambele parti ale conflictului de aici,” a spus Daniel Rossing, director la Jerusalem Center for Jewish – Christian Relations (Centru din Ierusalim pentru relatii iudeo – crestine), care ofera cursuri pentru evreii israelieni despre comunitatea crestina din zona.” Cultural si din punct de vedere al limbii si a indentitatii nationale, ei sunt legati de musulmani. Dar in relatiilor lor cu biblia ebraica si orientarea lor in Vest, se conecteaza cu societatea israeliana.”

Rossing face paralela in experienta crestina araba in Israel si faptul ca evreii dunt din Diaspora.Luand nota de faptul ca scolile crestine private cu regularitate au cel mai mare numar de inscrieri, cel mai mare punctaj obtinut la examene, el observa ca, “Este vechea si clasica poveste evreiasca – pentru ca esti mic, incerci sa excelezi si sa faci totul mai bine.”
Crestinii au luat roluri de conducere in sectorul arab disproportional cu numerele lor. De exemplu, crestinii sunt gasiti in conducerea partidelor politice arabe si a unor grupuri proeminente pentru drepturile civile.

Ca si vecinii lor co-religionari din Liban si West Bank, multi crestini sunt voci sincere care vorbesc pentru nationalismul arab. Aceasta a fost o cale pentru acceptarea sociala de catre colegii lor musulmani. Este o modalitatea, spun unii observatori, pentru accentuarea legaturilor lor nationale peste cele religioase.

Unii crestini israelieni, in special in randul tinerei generatii, sunt printre cele mai stridente voci pentru falsificarea identitatii palestiniene peste cea israeliana.Un numar semnificativ din activistii emergenti ai comunitatii sunt absolventi ai scolii Sf. Joseph din Nazaret – un complex de curti, cladiri si terenuri de joaca in dealurile deasupra orasului cunoscut pentru excelenta sa academica.

In ultimii 30 de ani a fost condusa de catre rev. Emil Shoufani, un preot catolic. Stand in broul sau uitandu-se la un teren de basket unde studentii musulmani si crestini joaca impreuna in timpul unei pauze, Shoufani vorbeste despre pericolul identitatii religioase care inlocuieste identitatea civica intr-o tara ca Israelul.

“Daca vom continua pe acest drum, conflictul va inclina spre unul religios,” a spus Shoufani. “Cu frica, toata lumea se retrage la propriul ghetou.”

“Scopul astazi ar trebui sa fie acela de a trai viata in comun,” a adaugat el.
Ca parte a misiunii sale de a desparti oamenii din aparentele lor comunale, Shoufani a luat un grup de israelieni crestini, musulmani si evrei la Auschwitz in 2003.

Shoufani spune ca este mahnit cand isi vede colegii sai crestini ca parasesc Israelul dar intelege motivatia lor.“Crestinii privesc inainte spre o viata de mai buna calitate; cauta linistea si stabilitatea”, a spus el. “Pentru ca situatia este dificila, oamenii se indreapta spre alte locuri, unde sa traiasca.”

Totusi, cei mai multi, aleg sa ramana in Israel.
“Comunitatea traieste cu speranta unui viitor mai bun”, a spus Wadee Abunassar, un consultant politic care locuieste in Haifa si serveste drept purtator de cuvant pentru patriarhul latin local pe durata vizitei papei. “Ca parte a comunitatii arabe, crestinii din Israel impartasesc speranta semenilor sai arabi – si anume pace si egalitate. Pana acum, din nefericire, nu exista nici pace, nici egalitate.”

Abunassar spune ca, crestinii de aici vor sa joace un rol activ in a face Israelul un loc mai bun pentru toti cetatenii sai.

“Noi suntem o parte integranta a societatii in care traim”, a spus el. Noi nu suntem nici musulmani, nici evrei, ci suntem israelieni.”

Traducere pentru StiriCrestine.ro de Ionela Baloi
Sursa:
JTA 

 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...USI DE INTERIOR IMPORT GERMANIA, PANOURI SANDWICH...Vezi aici!