Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cum să-ți găsești iubirea vieții - Partea 4

Publicat la 2013-06-25 de Traian

Aceasta este cea de-a patra parte, ultimul articol dintr-o serie care urmărește să Ăźi provoace pe creștinii necăsătoriți să caute principiile biblice Ăźn ceea ce privește dragostea și curtarea. În această ultimă parte vom privi la modul Ăźn care se clădește o relație de durată și plină de evlavie. Chiar dacă acest articol este destinat celor necăsătoriți, principiile enunțate se adresează tuturor creștinilor, fie că sunt necăsătoriți, căsătoriți, Ăźn căutarea partenerului, neinteresați de un partener și tuturor celor ce sunt Ăźntr-o stare de confuzie.

În clădirea unei relații veritabile, centrate pe Dumnezeu, tu Ăźnsuți trebuie să fii serios și bine orientat. Dacă vrei cu adevărat să urmezi principiile lui Dumnezeu și nu pe cele ale societății, trebuie să dorești și să fii gata să lași deoparte toate ”jocurile” la care apelează oamenii cĂąnd vine vorba de relații. Nu trebuie să existe măști, nici identități false. Scapă de ideea obsesivă a plăcerii și de punctele de vedere expuse Ăźn revistele deșucheate și Ăźn show-urile de televiziune. Tu trebuie să urmărești principiile biblice și nu ceea ce simți sau ceea ce Ăźți spun prietenii. În acest fel, se va clădi o relație creștină bazată pe sinceritate și comunicare; și ea va fi reală și autentică. Altfel spus, va rezulta o relație veritabilă, legată de o persoană a cărei viață a fost transformată prin har și reĂźnnoită de Cristos, ca Domn al vieții ei.

Pentru a realiza acest lucru, trebuie să cauți să te cunoști pe tine Ăźnsuți și, de asemenea, pe celălalt. Dacă nu ești sincer cu tine Ăźnsuți, cum te poți aștepta la o relație bună? În același fel, trebuie să cauți sinceritate la persoana pe care o curtezi. Trebuie să fii sincer cu privire la cine ești cu adevărat, adică, să-ți cunoști personalitatea, aspirațiile și dorințele, și să lucrezi la relația pe care o ai cu Cristos. De asemenea, trebuie să fii sincer cu privire la ce plănuiești să faci și să fii Ăźn această viață. Pe urmă, poți să cauți aceasta la ceilalți, poți să apreciezi Ăźn mod onest ce simți față de ei, ce simți față de ceea ce fac și spun. Pentru aceasta, este nevoie de o comunicare liberă și sinceră, este nevoie să dorești și chiar să pui niște Ăźntrebări mai dificile cu privire la tine Ăźnsuți și la partenerul tău. În acest mod, nu te ascunzi de celălalt și clădești o relație sănătoasă. Comunicarea liberă este un fundament vital pentru orice căsătorie, este necesară Ăźnțelegerii și ajutării celuilalt. Fără ea, nu poți vedea ce Ăźl motivează pe celălalt cu adevărat, sau care Ăźi sunt ideile și intențiile. CĂąnd veți avea puncte de vedere diferite - și veți avea - fiți doritori să discutați și să ascultați. Doar prin ascultarea celuilalt se vor rezolva 99,9% din probleme. Dacă ați stabilit aceasta Ăźnainte de căsătorie, veți fi făcut un mare progres. Dacă sunteți deja căsătoriți, atunci puteți să folosiți aceste principii pentru a descoperi ce anume trebuie prelucrat Ăźn propria voastră persoană, cĂąt și Ăźn relația pe care o aveți cu Dumnezeu și cu alții.

Putem fi sinceri, chiar și Ăźn privința mersului la ĂźntĂąlnire - obicei specific culturii noastre vestice. Da, cei mai mulți dintre oameni, inclusiv creștinii, tind să comunice foarte superficial. Ne petrecem timpul ĂźntrebĂąnd despre filme favorite, despre hobby-uri, vreme și altele asemenea; prin urmare, cele mai importante Ăźntrebări, precum luptele noastre, vulnerabilitățile și incertitudinile noastre nu sunt ridicate. Odată ce ești sincer, poți explora dragostea. Dacă nu dai importanță sincerității, dragostea ta nu va fi sinceră. Te vei Ăźndrăgosti de o idee și nu de o persoană. Vei clădi o relație falsă, nu una adevărată.

Nu vom fi perfecți, vom face greșeli, dar avem harul lui Dumnezeu care va interveni atunci cĂąnd vom cădea. Prin urmare, lasă-L pe Dumnezeu să lucreze Ăźn tine. Fii sincer cu Cristos, ca Domn al tău, și fii gata să Ăźnveți, dĂąndu-I Lui toate temerile și toate incertitudinile tale. Fii dornic să te faci mai bun, Ăźnainte de a căuta o relație. Nu te poți aștepta ca ceilalți să se schimbe și să crească, dacă tu Ăźnsuți nu faci acest lucru. Dacă nu dorești să Ăźmbunătățești „persoana ta”, Ăźnainte de a afla cine este persoana potrivită pentru tine sau Ăźnainte de a-l Ăźmbunătăți pe partenerul tău, vei cauza incendiu și tulburare atĂąt Ăźn tine cĂąt și Ăźn persoana cu care ești. Nu trebuie să cauți pe cineva cu scopul ca acesta să-ți umple un gol pe care nu poate să ți-l umple. Răspunde Ăźntrebărilor și la rĂąndul tău pune Ăźntrebări unei persoane care te va asculta Ăźntotdeauna. PunĂąnd Ăźn practică aceste principii din CuvĂąnt, te vei pregăti mai bine pentru bunul cel mai de preț pe care-l are Dumnezeu pentru tine, care este și el spre binele tău.

Apropo, nici să nu vă gĂąndiți să luați Ăźn calcul sau să Ăźncercați „üntĂąlnirea misionară” (a merge la ĂźntĂąlnire cu cineva care nu Ăźmpărtășește aceeași credință și teologie ca tine). După aproape douăzeci de ani de păstorit persoane necăsătorite, n-am văzut nici măcar un caz Ăźn care această metodă să funcționeze. Nu ajungi decĂąt la necaz și ceartă, mai ales atunci cĂąnd apar și copiii.

Iată două atitudini de bază pe care trebuie să le adopți dacă privești cu seriozitate principiile lui Dumnezeu cu privire la relații:

1. O atitudine de părtășie: Părtășia (koinonia) este expresia creștină cheie pentru strĂąngerea laolaltă. Probabil că este folosită mai mult decĂąt ar fi nevoie și cu o semnificație inferioară. O folosim excesiv atunci cĂąnd descriem orice, inclusiv o simplă petrecere Ăźmpreună a timpului Ăźn care se poartă discuții; apoi o minimalizăm atunci cĂąnd nu luăm Ăźn serios realitatea și adĂąncimea semnificației ei. Părtășia arătată de Biblie este un parteneriat de relații și resurse care Ăźncorporează o bună comunicare, cooperare și beneficiu reciproc. Duhul SfĂąnt plin de putere este adevăratul nostru partener Ăźn Biserică. Acest lucru este adevărat datorită a ceea ce a făcut Cristos pentru noi.

2. O atitudine de intimitate reală: De secole Ăźntregi, Biserica a propovăduit că sexul este exclusiv pentru procreere; și mai sunt și astăzi grupuri de creștini care susțin acest lucru. Însă nu aceasta ne Ăźnvață Biblia. Sexul a fost creat de Dumnezeu pentru popularea pămĂąntului (Geneza 1:28), pentru exprimarea unității (Geneza 2:24), pentru a-ți cunoaște partenerul (Geneza 4:1), pentru a-ți exprima dragostea (Geneza 24:67), pentru a răspunde nevoilor celuilalt (Geneza 24:67; Deuteronom 24:5; 1Petru 3:7), pentru joacă (Proverbe 5:19; CĂąnt. 2:8-17; 4:1-16; Eclesiastul 9:9) și pentru a preveni păcatul (1Corinteni 7:2-5). Intimitatea include totodată disponibilitatea ființei noastre pentru partenerul nostru (1Corinteni 7:3-5), arătĂąndu-i interesul nostru nedivizat, ca expresie a dragostei (CĂąnt. 4:16; 5:2).

Cum știi dacă te-ai „ündrăgostit”?

Potrivit standardelor acestei lumi, și ale multor creștini, a fi atras de celălalt este primul lucru pe care-l luăm Ăźn calcul cu privire la ĂźntĂąlnire sau curtare. Însă este acest lucru corect sau biblic? Nu! Totuși, noi judecăm adesea cealaltă persoană după atracția pe care o simțim față de ea sau după atracția pe care ea o simte față de noi; și aceasta, Ăźnainte să ne aventurăm Ăźntr-o relație cu acea persoană. Însă amintiți-vă Prov. 31: 30. Înfățișare plăcută, magnetism, frumusețe, amabilitate și chiar farmec, toate sunt deșarte, ineficiente Ăźn clădirea unei relații; și ele nu țin multă vreme. Dragostea Ăźși are rădăcinile Ăźn profunzime, acolo unde se arată maturitatea noastră Ăźn relația cu Cristos, acolo unde El este Domn și acolo unde Ăźși are originea Ăźncrederea noastră și modelul tuturor relațiilor noastre.

Acum, nu spun să curtăm doar persoanele care nu ne plac sau de care nu suntem atrași. Nici asta n-ar merge. Ceea ce trebuie să facem este să nu lăsăm atracția să fie singura locomotivă a relației noastre, singura motivație pentru care alegem persoana cu care vrem să fim. Pentru că nu va ieși bine. Caută frumusețea reală și caracterul interior. Dacă găsești pe cineva de care Ăźți place și de care te simți atras, asigură-te că mai are și alte calități. Ține minte că ar putea să fie cineva la care nu te-ai gĂąndit și acel cineva ar putea să fie persoana potrivită pentru tine. Întotdeauna sunt uimit, cĂąnd merg la grupurile de tineri din adunare, cĂąt de mulți dintre ei nici nu privesc la cel de alături ca la un eventual partener ideal - și aceasta datorită dorinței care le Ăźntunecă căutarea. Astfel că singura motivație a căutării lor este deșertăciunea, iar partenerul perfect poate că stă chiar lĂąngă ei, pe scaun. Așadar, ridică-ți privirea și uită-te Ăźn jurul tău, treci dincolo de granița strĂąmtă a parametrilor tăi.

Dragostea ia ființă, dragostea adevărată, atunci cĂąnd stăpĂąnești deja lucrurile despre care am vorbit pĂąnă acum. Ia ființă atunci cĂąnd presupunerile și jocurile sunt date la o parte, cĂąnd comunicarea are loc liber și cĂąnd amĂąndoi creșteți Ăźn credință. Dacă sunteți meniți unul pentru celălalt, atunci dragostea va veni. Dragostea nu poate fi forțată, manipulată, ĂźncĂąntată sau presupusă a fi reală. Poți Ăźncerca pentru o vreme să forțezi dragostea, dar este ca și cum ai Ăźnvăța un cĂąine să meargă pe picioarele din spate. Va putea s-o facă pentru foarte puțin timp, nu prea mult și nu prea bine. Trebuie să lași dragostea să se arate așa cum este arătat Ăźn 1Corinteni 13.

Ce Ăźnseamnă să iubești pe cineva? Cum știu dacă m-am „ündrăgostit”? Cum știu dacă Ăźntr-adevăr potențialul meu partener mă iubește? S-a spus adesea Ăźn cercurile creștine că „dragostea este o alegere”, dar ce fel de alegere este ea? CĂąnd facem această alegere și dacă este ea alegerea greșită?

Unul dintre primele semne ale prezenței dragostei este faptul că dorești ce-i mai bun pentru cealaltă persoană. Începi să urmărești cele mai bune interese pentru celălalt, Ăźmpreună cu pasiune și/sau convingere, atunci cĂąnd sentimentele și nevoile lui sunt de mai mare importanță decĂąt ale tale. CĂąnd citești 1Corinteni 13 și Ăźl vezi pe partenerul tău și pe tine Ăźnsuți Ăźn acele cuvinte, atunci e posibil ca dragostea ta să fie reală și autentică. Dragostea nu se arată atunci cĂąnd pui nevoile și planurile tale Ăźnaintea celuilalt și scoți Ăźn prim plan ceea ce crezi c-ar fi sau ar trebui să fie nevoile celuilalt. CĂąnd ajungi să alegi tu ceea ce dorește celălalt, atunci te afli pe cărarea auto-satisfacerii și manipulării, și nu a dragostei.

Vin vremuri cĂąnd nu vei putea Ăźmplini toate nevoile celuilalt și nici nu ar trebui s-o faci. Împlinirea nevoilor trebuie să se bazeze pe valorile și principiile biblice. Cu alte cuvinte, persoana pe care o iubești, sau pe care crezi că o iubești, are nevoie să fie formată și să crească Ăźn direcția bună, la fel ca și tine. Se poate ca ea să aibă nevoie de corecție, se poate ca tu să ai nevoie de corecție; sau poate că ea trebuie să se schimbe, ori tu să te schimbi. De aceea este nevoie de un echilibru Ăźntre Ăźmplinirea nevoilor celuilalt și Ăźmplinirea nevoilor corecte. În orice caz, cel mai important lucru este să dorești să Ăźl pui pe celălalt Ăźnaintea ta. Să nu fii egoist, să nu cauți să manipulezi, să nu ai planuri ascunse; și la fel, nici celălalt. Desigur, vor fi situații cĂąnd vom vrea să-l conducem sau să-l schimbăm pe celălalt, dar trebuie să fim gata să renunțăm la dorințele noastre egoiste Ăźn favoarea dorințelor celuilalt.

O relație biblică, a noastră cu Dumnezeu și a noastră unul cu altul, ia accentul de pe tine și Ăźl pune pe ceea ce poate fi investit Ăźn cealaltă persoană. Și Ăźn ceea ce privește legătura cu Dumnezeu, predarea

voinței noastre urmează același curs (Ioan 14-15; Gal. 2:20-21; Filip. 3:10). De aceea, trebuie să discerni unde anume este granița Ăźntre obligația ce o avem ca prieteni adevărați și dragoste. În plus, aceasta poate fi diferită pentru fiecare persoană Ăźn parte. Factorul principal Ăźn determinarea graniței este gradul de ĂźncĂąntare, pasiune și dorință. Factorul emoțional n-ar trebui să existe cu atĂąta forță Ăźntr-o prietenie bazată pe părtășie.

În ceea ce privește curtarea, caută să păstrezi Ăźn minte și Ăźn inimă cele mai bune interese nu doar pentru persoana cu care te ĂźntĂąlnești, ci și pentru viitorul tău partener. Trebuie să faci acest lucru, deoarece te pregătești pentru dragostea adevărată a vieții tale, și dacă persoana de acum nu este aceea, te poți distruge atĂąt pe tine cĂąt și pe ea; de asemenea, Ăźți distrugi viitorul partener de viață. Acest lucru capătă o și mai mare importanță dacă consideri persoana cu care te ĂźntĂąlnești acum, viitorul partener de viață. De aceea, păcatul/greșeala unei singure persoane va afecta multe vieți. Din acest motiv, Dumnezeu urăște promiscuitatea sexuală. Rezultatul ei este negativ și nu te distruge numai pe tine, Ăźi distruge pe mulți alții. A ține cont de interesele celuilalt Ăźți va păstra puritatea sexuală și emoțională pentru adevărata dragoste.

Una dintre principalele obiecții pe care oamenii le aduc vizavi de curtare este faptul că, atunci cĂąnd nu ai relații sexuale sau un contact fizic mai intim cu cealaltă persoană, nu dezvolți intimitatea sau chiar atracția Ăźntre cele două persoane. Apoi, după ce te căsătorești, descoperi că nu există sentimente de natură sexuală sau romantică Ăźntre tine și cealaltă persoană. Astfel că, niciodată nu vei dezvolta o dragoste adevărată pentru partenerul tău. Această idee este complet ridicolă. Știu acest lucru din propria-mi experiență: am curtat-o pe soția mea, am studiat istoria obiceiului de a merge la ĂźntĂąlnire, am 20 de ani de consiliere a persoanelor necăsătorite, și desigur, am CuvĂąntul.

Motivul principal pentru care angajarea Ăźn mai multe relații romantice este periculoasă, așa cum am menționat deja Ăźn primele trei articole, este faptul că se va dezvolta un bagaj emoțional foarte mare. Persoanele respective vor rămĂąne Ăźn gĂąndurile tale și te vor jefui de angajamentul emoțional față de partenerul tău de viață. Nu spun că nu trebuie să existe romantism Ăźnainte de căsătorie. Din contră, a-ți cunoaște viitorul partener Ăźn căsătorie constituie o romanță. Romanța nu implică relațiile sexuale Ăźnaintea căsătoriei. Sexul nu clădește romanța, angajamentul, Ăźncrederea sau cunoașterea celuilalt sau cunoașterea care vine Ăźn ajutorul celuilalt. Sexul nu satisface decĂąt păcatul poftei; și stopează clădirea unei romanțe autentice și a intimității reale. Relația fizică se poate interpune Ăźn cursul romanței adevărate pentru că ea acoperă elementele necesare clădirii unei relații. N-am auzit să fi fost cineva care, după perioada de curtare și apoi căsătorie, să aibă probleme cu sexul, numai dacă au fost probleme fizice sau abuzuri Ăźn trecut. Dumnezeu te-a creat să ai relații sexuale fără a fi vreo problemă Ăźn aceasta. Problema este că natura noastră păcătoasă a intensificat și a stricat această relație. Pentru a zidi o relație sănătoasă, trebuie să iei Ăźn calcul toate aspectele zidirii acelei relații, Ăźnainte ca să te oprești la romanță, Ăźn sensul atingerii fizice.

De asemenea, hotărăște trasarea unei linii, dincolo de care amĂąndoi să fiți de acord să nu treceți, cu privire la atingerea fizică. Acest lucru va Ăźmpiedica pofta din voi să-și atingă ținta. Cea mai bună apărare este o bună Ăźmpotrivire, un plan bun și o convenție. Așa că, trasează linia, cădeți de comun acord și respectați limita cu privire la cĂąt de departe puteți merge cu legătura fizică. Păstrați Ăźn minte valorile biblice. Pentru unii, aceasta Ăźnseamnă a nu merge mai departe de sărut Ăźnainte de logodnă. Pentru alții, Ăźnseamnă a nu trece dincolo de lenjeria intimă/costumul de baie (costumul de baie clasic, nu cel tanga).

Dacă după tot acest proces de dezvoltare a relației și după angajamentul de căsătorie din partea amĂąndurora, nu apare atracția sau romanța, atunci trebuie să iei Ăźn calcul foarte serios posibilitatea ca această relație să nu meargă. Dacă acesta este cazul, vei fi rănit, dar totuși, gĂąndește-te la următorul lucru: vei fi ferit de posibilitatea de a-ți petrece restul vieții cu persoana greșită, fapt care v-ar fi adus atĂąt vouă cĂąt și celor de lĂąngă voi, durere și ceartă. Așa că, laudă-L pe Dumnezeu și mergi Ăźnainte. Pașii pe care i-ai urmat potrivit Bibliei te-au salvat. Păstrează părtășia vie. Ține minte că orice efort pe care Ăźl faci Ăźn vederea clădirii unei relații nu este niciodată o pierdere de timp Ăźn ochii lui Dumnezeu, cu excepția cazului cĂąnd produce răni și pagubă.

Un alt lucru de luat Ăźn seamă este faptul că romanța și atracția se dezvoltă Ăźn timp. Cei mai mulți consilieri creștini, conform statisticilor lor, au arătat că acele cupluri mai Ăźn vĂąrstă, aflate Ăźntr-o relație tot mai strĂąnsă cu Cristos, spun că dragostea lor a crescut de-a lungul anilor, nu s-a diminuat. Așa că, dacă ai 20 și ceva de ani și ești pe cale să te căsătorești, te Ăźngrijorează faptul că nu te simți destul de atras de cealaltă persoană dar, totuși, Ăźndeplinești toate celelalte criterii necesare creșterii unei relații - află că acest sentiment se va schimba și vă veți Ăźndrăgi tot mai mult unul pe celălalt.

Mulți oameni se Ăźntreabă și pun, Ăźn același timp, următoarea Ăźntrebare: ce vine mai ĂźntĂąi, dragostea sau angajamentul? Biblia ne dă un răspuns care Ăźi surprinde pe mulți. Contextul din Efeseni 5:22-33 indică „să iubești pe cel/cea cu care te vei căsători” și nu „căsătorește-te cu cel/cea pe care Ăźl/o iubești”. Așadar, romanța este uneori distorsionată atunci cĂąnd accentul cade pe sentiment și nu pe angajament, așa cum face societatea. Astfel că, atunci cĂąnd vin situații dificile, romanța nu este capabilă să vă păstreze Ăźmpreună, doar angajamentul poate s-o facă. Din acest motiv, dragostea este și o alegere. Drept rezultat, cred că angajamentul va Ăźnlocui dragostea și va fi un bun indicator al prezenței acesteia.

Cum să afli dacă există compatibilitate

Este esențial ca, Ăźn clădirea unei relații eficiente, amĂąndoi să descoperiți personalitatea, trăsăturile de caracter, simpatiile și antipatiile, dispozițiile, ambițiile și altele asemenea, cu privire la celălalt. Cea mai bună metodă de a face acest lucru este să mergeți la un consilier pastoral calificat, cu pregătire Ăźn domeniu, care să vă facă un test de personalitate. Testul meu favorit se numește “Myers-Briggs”. Sau puteți să rezolvați un alt chestionar similar. După test, un consilier bine pregătit se va așeza la discuții Ăźmpreună cu voi, va citi rezultatele testului și va aborda posibilele conflicte care pot apărea Ăźntr-o relație. În acest fel ești pregătit și știi mai dinainte la ce să te aștepți. Această ședință de consiliere va rezolva multe probleme relaționale care ar putea apărea Ăźn viitorul relației.

Dacă vreți o mostră, iată două website-uri unde vă veți putea verifica compatibilitatea cu partenerul: eharmony.com și www.assess-yourself.org. (site-urile sunt Ăźn limba engleză - n.trad.)

Iată cĂąteva lucruri de care să ții cont Ăźn cunoașterea trăsăturilor de caracter ale tale și ale partenerului tău.

Asigură-te că tu sau partenerul tău nu aveți:

Singurătate, goliciune emoțională sau spirituală: Am spus aceasta de multe ori, pentru că, Ăźn 20 de ani de experiență, am văzut că aceasta este una dintre cele mai mari probleme la creștinii necăsătoriți. Ei caută partener pentru că se simt goi lăuntric și singuri. O relație nu te va ajuta, căci vei schimba un set de probleme cu unul și mai mare. Nimeni nu poate umple acel vid, numai ceea ce a făcut Cristos Ăźl poate umple. Așadar, ce să fac atunci cĂąnd simt că sunt bine cu Dumnezeu și totuși mă simt singur? Fă ceva. Fă-ți prieteni. Mergi la grupuri de tineri ce se ĂźntĂąlnesc ca și prieteni, caută să cunoști oameni și roagă-te. Doar Isus te poate Ăźmplini cu adevărat sub orice aspect. Dacă ești dependent emoțional de cineva sau de ceva, cu excepția lui Dumnezeu, vei duce o viață foarte amară și deprimantă.

Probleme emoționale nerezolvate: Acestea includ abuzuri Ăźn copilărie, relații rupte Ăźn trecut, familii disfuncționale și altele asemenea. În plus, problemele legate de Ăźncrederea Ăźn sine și tulburările de natură psihologică, precum depresia, necesită rezolvare. Ele nu descalifică neapărat pe cineva, dar trebuie să Ăźți pui viața Ăźn rĂąnduială, să fii conștient și doritor să Ăźți rezolvi problemele. Dacă nu vei face acest lucru, atunci le vei lua cu tine Ăźn căsnicie și ele vor continua să te macine. AmĂąndoi trebuie să doriți să fiți deschiși, să comunicați, să aveți Ăźncredere unul Ăźn celălalt, să doriți să vă Ăźmpărtășiți emoțiile și să fiți maturi Ăźn ceea ce privește clădirea unei relații pe termen lung. Oamenii care știu să manipuleze, care sunt mĂąndri și aroganți, sunt toxici. Stai departe de ei.

Probleme cu mĂąnia: MĂąnia este copleșitoare și nu poate fi stinsă Ăźntr-o relație. Trebuie să căutați ajutor profesional sau pastoral pentru a merge la rădăcina problemei și pentru a o rezolva Ăźnainte de a pune bazele relației. Dacă nu, ea va rămĂąne ascunsă sub carapacea exterioară și va țĂąșni la lumină fără a putea fi controlată, ucigĂąnd și distrugĂąnd Ăźn calea ei.

Mentalitate gen victimizare: Și această stare de spirit este foarte periculoasă, căci persoana Ăźn cauză nu va putea să Ăźși asume responsabilitatea, ci te va Ăźnvinui pe tine sau pe alții pentru circumstanțele Ăźn care se află ea. Se consideră o victimă și nu poate depăși acest status; va Ăźnvinui, va avea o listă lungă cu "dacă, dacă, dacă
" (Trebuie să iei seama la această problemă Ăźndeosebi dacă vreunul dintre voi provine dintr-o familie de alcoolici.) Schimbarea va fi doar un remediu temporar, după care se revine la aceeași situație. Nu vei putea să dezvolți cu adevărat intimitatea sau o relație bună cu persoana respectivă pĂąnă ce aceasta nu va primi ajutor Ăźn acest sens și problema va fi rezolvată.

Teama de intimitate: Dacă provii din părinți divorțați, sau dacă ai fost abuzat, sau dacă părinții tăi nu au manifestat prea multă dragoste și afecțiune, sau poate au murit, este posibil să te temi cĂąnd vine vorba să te apropii de cineva. Este posibil să asociezi intimitatea cu pierdere, traumă, abuz sau lipsă de afecțiune.

Teama de a ieși dintr-o relație: Dacă nu vrei să ieși dintr-o relație de teamă că ai să-l rănești pe celălalt sau pe tine, sau ți-e teamă că te vei simți devastat, sau poate că vei Ăźncerca un sentiment de vină, rămĂąi Ăźntr-o relație care nu este menită a continua. Fii gata să iei decizii dificile avĂąnd la bază fapte, CuvĂąntul lui Dumnezeu, un sfat bun, evaluări precise, consiliere, timp și comunicare. Da, vei suferi. Dacă n-ai suferi, n-ai fi om. Însă este mai bine să suferi puțin decĂąt să intri Ăźntr-o relație greșită care ar putea să dureze mult timp.

Cauți un părinte și nu un partener de viață: Dacă vrei și Ăźncerci să găsești pe cineva care să aibă grijă de tine, sau care să-ți Ăźmplinească o nevoie, reține că numai Dumnezeu poate face acest lucru. O altă persoană nu va putea umple niciodată acel gol. Caută un partener și nu un părinte.

Vicii: Dacă tu sau potențialul tău partener suferiți de vreun viciu anume (sexual, de natură chimică
), nu veți putea investi sănătos Ăźn această relație, datorită tulburării cauzate de acest viciu. Cea mai mare parte a investiției voastre va fi irosită.

Repetarea greșelilor: Dacă tu sau potențialul tău partener proveniți dintr-o familie Ăźn care au avut loc abuzuri (sex, droguri, alcool, abuz fizic, emoțional sau verbal), chiar dacă există o eliberare fizică de acest abuz, cicatricea emoțională rămĂąne și posibilitatea reapariției abuzului respectiv este mare. Desigur, Dumnezeu poate să vindece, dar și tu, de asemenea, trebuie să fii conștient de acest lucru și să lucrezi la rezolvarea lui (Fil. 2). Faptul că te-ai aflat Ăźn trecut Ăźntr-o situație abuzivă, cu siguranță acest lucru nu te descalifică, dar dacă atitudinea rămĂąne, consideră acest lucru un semnal de alarmă. Dacă refuzi să recunoști această problemă, dacă refuzi să cauți vindecare și ajutor, aceasta va fi Ăźn detrimentul tău.

Presiune: O presiune prea mare din partea familiei, singurătatea, faptul că Ăźnaintezi Ăźn vĂąrstă, cauți o schimbare, dorința sexuală, biserica, sau prietenii care se căsătoresc - toate acestea te pot face să alegi greșit sau te pot forța să intri Ăźn ceva ce nu a fost menit să fie. Acestea te pot face să treci peste o selecție importantă și peste timpul Ăźn care relația este clădită. Te pot Ăźnșela să privești acolo unde nu ar trebui sau să alegi ceea ce nu ar trebui. Puneți Ăźntrebarea: 'Cum pot să-L slăvesc pe Dumnezeu? Ce anume contribuie la creșterea mea spirituală, la sănătatea mea emoțională și la maturizarea mea?'

Cauți schimbarea: Nu-ți Ăźnchipui că vei putea schimba pe cineva atunci cĂąnd te căsătorești. Nu vei putea.

Cauți stabilitate: A găsi stabilitate sau un anumit stil de viață nu constituie un lucru rău Ăźn sine, dar dacă acest lucru constituie motivația căsătoriei tale, atunci acesta va obscuriza procesul de cunoaștere și clădire relațională. Vei sfĂąrși prin a avea o relație foarte superficială.

Subtilități cu tentă de răzvrătire: Alegi pe cineva doar pentru a te răzbuna? Cei mai mulți oameni, dacă nu chiar toți, au o natură răzvrătită (și cu toții o avem datorită naturii noastre păcătoase) și o dorință de a plăti Ăźnapoi unei anumite persoane; de exemplu, suntem mĂąnioși pe unul dintre părinți. Asigură-te că nu faci acest lucru, sau nu ai făcut acest lucru, Ăźn ceea ce privește curtarea și căsătoria. De asemenea, nu alege ca partener pe cineva pe motiv că este foarte diferit (probabil pentru a-ți enerva părinții) Ăźn ceea ce privește rasa, statutul social, provine dintr-o țară diferită, sau poate ți se pare cu totul nou, pentru că ”noutatea” Ăźși va pierde rapid efectul. Este Ăźn ordine dacă sunt diferențe, atĂąta timp cĂąt există suficientă compatibilitate. Nu fi atĂąt de libertin Ăźn alegerile tale ĂźncĂąt să lași deoparte rațiunea.

Să nu pui căruța Ăźnaintea calului: Cauți să Ăźnchei un angajament Ăźnainte de a vedea dacă sunteți compatibili? Grăbești lucrurile, obosit fiind de joaca de-a ĂźntĂąlnirea, sau cauți schimbare sau vreun motiv pentru care să grăbești procesul dezvoltării relației? Așa ceva este haios de urmărit Ăźn filme. Însă Ăźn viața reală, este Ăźn detrimentul tău; și foarte rar, dacă nu chiar niciodată, acest lucru funcționează. O relație sănătoasă necesită cel puțin doi ani pĂąnă ce să se ajungă la un angajament.

Orbit de poftă și dorințe: Pofta ascunde aspectele ce stabilesc compatibilitatea, căci temelia ei este pusă pe nisip și nu pe stĂąnca adevărului.

Diferența de vĂąrstă să nu fie prea mare: AmĂąndoi veți avea prea puține Ăźn comun. Maturitate, simpatii, antipatii, energie, concepții, planuri
 10 ani diferență ar fi limita maximă.

Rude ”nocive”: Unul dintre parteneri ar putea să se dea de partea unei rude Ăźntr-un conflict și să-l tragă și pe celălalt Ăźn arenă. Trebuie stabilite și respectate niște limite. Dacă nu, rudele cu personalități instabile vă vor distruge relația. De asemenea, asigură-te că nu repeți greșelile părinților.

Cum stau lucrurile cu relațiile la mare distanță? Nu merg. Nu poți dezvolta intimitatea la mare distanță, relația va rămĂąne superficială. Lăsați-o deoparte pĂąnă ce veți putea fi Ăźmpreună. Excepție ar putea face cazul Ăźn care este vorba de o perioadă anume de timp, de exemplu, o scurtă călătorie misionară sau o slujbă temporară.

Toate aceste elemente negative de compatibilitate pot fi soluționate dacă se discută cu un consilier bun sau cu un pastor care a fost pregătit Ăźn domeniu și care are experiență Ăźn domeniu. Mai degrabă decĂąt niște bariere de netrecut, acestea sunt stegulețe care avertizează potențiale probleme. Nicio persoană nu este perfectă, dar amĂąndoi trebuie să doriți să rezolvați situațiile. Aveți Ăźncredere, spuneți-vă adevărul din inimă, fiți sinceri și căutați adevărul cu privire la propria persoană și la potențialul vostru partener. Dacă nu veți face aceste lucruri, aceste probleme potențiale se vor transforma Ăźntr-un adevărat război și vor aduce amărăciune și luptă care, Ăźn final, va distruge relația. Singura șansă pentru ca relația voastră să meargă bine este ca voi să faceți față situației așa cum este, să o rezolvați, să zidiți pe lucruri pozitive și prin rugăciune. Dacă ignorați aceste lucruri, ele se vor inflama Ăźn viitor. Trebuie să doriți să le biruiți și să le eliminați.

Asigură-te că:
Pui Ăźntrebări. Pune-ți atĂąt ție cĂąt și partenerului tău Ăźntrebări dificile. Adesea Ăźncercăm să le evităm, pentru că ne temem să nu-l jignim pe celălalt, să nu-l pierdem sau suntem prea cufundați Ăźn romanță. Ți-aduci aminte, dragostea este oarbă – dragostea falsă este oarbă. Chemarea voastră este aceea de a vă cunoaște unul pe celălalt, pentru că această cunoaștere clădește relația autentică. Nu faci acest lucru dacă Ăźți ĂźnfrĂąnezi curiozitatea naturală. Pasiunea este bună așa cum a intenționat-o Dumnezeu, dar o vom folosi Ăźntr-un mod greșit dacă o lăsăm să ascundă adevărul și creșterea care se produce atunci cĂąnd punem Ăźntrebări și Ăźnvățăm tot ce se poate unul despre celălalt. Fii deschis și sincer Ăźn sentimentele și Ăźntrebările tale și nu-ți fie teamă să pui Ăźntrebări și să dai răspunsuri. Este distractiv, este constructiv și este antrenant, pe măsură ce vă cunoașteți unul pe altul. Dacă nu pui Ăźntrebări și nu dai răspunsuri, nu vei ajuta la dezvoltarea relației, nici nu vei Ăźnvăța. Vei crede că te afli Ăźntr-un castel din lumea basmelor, dar Ăźn curĂąnd te vei trezi și vei vedea că te afli Ăźntr-o temniță a disperării.

Pune Ăźntrebări de genul: Dacă respectivul/respectiva are vreun soi de vicii (droguri, alcool, fumat, bulimie, sex, pornografie etc.), datorii financiare sau dacă este o persoană cheltuitoare, dacă se Ăźnfurie repede, dacă prezintă instabilitate emoțională, tendința de a-i controla pe alții, manifestări obsesiv/compulsive, dacă este o fire manipulativă, egoistă, nepăsătoare, care face compromisuri, sau are orice altă tulburare psihologică. Care Ăźi sunt obiectivele, aspirațiile, dorințele? Care este relația lui/ei cu Cristos, Ăźncotro se Ăźndreaptă aceasta etc. Nu spune că Ăźți place ceva cĂąnd nu Ăźți place, gĂąndind că astfel Ăźi vei face pe plac celuilalt. De fapt, un astfel de comportament Ăźți va aduce dezamăgire.

1. Îți pasă mai mult de potențialul tău partener decĂąt Ăźi pasă lui de tine, sau invers?

2. Ești Ăźndrăgostit de felul Ăźn care ar putea să fie partenerul tău, sau de cine este el Ăźn realitate?

3. Împărtășiți aceleași scopuri și planuri Ăźn viață?

4. Este vreunul dintre voi Ăźn misiunea de salvare de ”schimbare” a celuilalt? Încerci să-l ”aranjezi”? Ai pentru el mai multă simpatie decĂąt dragoste?

5. Crezi că celălalt răspunde dorințelor și nevoilor tale sau ești cinstit Ăźn evaluarea pe care i-o faci?

6. Ce ai Ăźnvățat din relațiile trecute și Ăźn ce fel te-ai schimbat?

7. Te simți Ăźn siguranță cĂąnd Ăźți Ăźmpărtășești sentimentele și gĂąndurile cu această persoană?

8. Care sunt punctele tale slabe și care sunt cele tari? Cum te-ai gĂąndit să Ăźți depășești slăbiciunea și să Ăźți dezvolți punctele forte?

9. Ești atras doar de anumite trăsături, de exemplu de ochi sau de o altă parte a corpului? Reține, aceste lucruri se schimbă rapid. Asigură-te că atracția ta se bazează pe caracter și nu pe poftă.

10. Ești sincer cu partenerul tău?

11. Amintește-ți, dragostea este oarbă – dragostea falsă – așadar, asigură-te că deschizi ochii cu ajutorul Scripturii și cu o judecată sănătoasă.

12. Cum faci față crizelor și stresului?

13. Partenerul tău găsește plăcere Ăźn a dărui sau Ăźl/o preocupă doar propria persoană, este acaparat doar de sine, așa că nu-i pasă de altcineva?

14. Ce anume nu-ți place la tine? Cum te-ai gĂąndit să te schimbi?

15. Este partenerul tău un model de invidiat, așa ĂźncĂąt Ăźl idolatrizezi? Încrederea ta se bazează pe partenerul tău sau pe ceea ce ești Ăźn Cristos? Dacă așa stau lucrurile, atunci acest lucru va constitui o problemă Ăźn viitor atunci cĂąnd realitatea se va face simțită.

16. Sunteți compatibili Ăźn mai mult de un domeniu? Cu cĂąt vor fi mai multe domeniile comune, cu atĂąt mai trainică va fi relația. Da, avem nevoie ca partenerul să ne umple anumite goluri și să ne devină complementar; Ăźnsă extremele care se atrag la Ăźnceput este posibil să se respingă puternic mai tĂąrziu.

17. Înclină relația voastră Ăźntr-o parte, Ăźn sensul că numai unul contribuie la ea, Ăźn cea mai mare parte, iar celălalt este mai mult de formă?

18. Partenerul tău bĂąrfește sau vorbește urĂąt despre alte persoane? Pentru că dacă așa stau lucrurile, probabil că va face același lucru cu tine și familia ta.

19. Ce anume ai dori să schimbi la tine Ăźn următorii 5-10 ani, pentru a crește Ăźn maturitate și credință?

20. Cum tratează el/ea alți oameni, inclusiv străinii, și mai ales propria familie?

21. Rugăciunea și creșterea spirituală sunt forțe călăuzitoare Ăźn viața lui/ei?

22. Are el/ea o atitudine de recunoștință, respect și apreciere față de Dumnezeu și oameni?

23. Nădăjduiești să schimbi ceva la această persoană după căsătorie? Dacă da, reține acest lucru: nu vei putea.

Iată Ăźncă o serie de lucruri vrednice a fi luate Ăźn seamă:

Nu doar atracție de moment. Nu te lăsa atras de priviri plăcute sau de personalitate. Caută caracterul. Versetul din Proverbe 31:30 se aplică atĂąt bărbaților cĂąt și femeilor.

Mergi la ședințe de consiliere premaritală. Fă acest lucru odată ce te-ai logodit. Chiar și consilierii maritali profesioniști și pastorii trebuie să facă acest lucru.

Caută să aduci ceva Ăźn relație, nu doar să profiți de ea. Caută să hrănești și să ai grijă de celălalt ”aducĂąnd” ceva, nu doar ĂźncercĂąnd să ”obții” ceva.

Nu te teme să pui capăt relației. Nu-ți fie teamă să investești timp sau să riști a fi rănit. UrmĂąnd principiile curtării, vei Ăźnvăța mult mai mult, mai rapid și vei fi capabil să identifici și să dai la o parte neghina, Ăźnainte ca să te fi implicat prea mult emoțional și astfel suferința ta va fi cu mult mai mică.

Nu alege pe cineva ca reacție la o despărțire anterioară. O astfel de relație rezistă foarte rar, pentru că toate criteriile de selecție de care uzăm Ăźn mod normal sunt lăsate deoparte. Ferește-te să cauți pe cineva care seamănă exact cu persoana de care te-ai despărțit, pentru că motivele pentru care s-a produs acea despărțire se vor repeta.

Nu căuta opusul tău. Da, avem nevoie de cineva cu care să formăm un Ăźntreg, care să ne completeze. Însă, trebuie să avem mai multe lucruri comune decĂąt diferențe.

Nu căuta o relație serioasă cu un necreștin. (2Cor. 6:14) S-ar putea să meargă un timp, dar cĂąnd apar copiii, acest lucru va deveni o problemă majoră. Astfel de relații nu țin niciodată.

Nu vă jucați cu sentimentele celuilalt sau cu adevărul. Chiar trebuie să explic acest lucru? Reține că numai caracterul creștin trebuie să fie forța ta călăuzitoare.

Nu căuta să iei partenerul altcuiva. Nu căuta pe cineva care este căsătorit sau angajat Ăźntr-o altă relație. Poți să Ăźți găsești o grămadă de motive, dar oricum ai privi lucrurile, este un lucru greșit. Așteaptă pĂąnă ce persoana respectivă este disponibilă sau mergi la altcineva.

Nu Ăźncerca să curtezi mai mult de o persoană Ăźn același timp. Da, poate să pară nostim să fii ”jucător”, cum s-ar spune, dar este un lucru foarte dăunător. Oamenii vor să fie tratați Ăźntr-un mod special. Cum ai putea să faci acest lucru dacă te vezi cu mai mulți Ăźn același timp? În plus, lasă mai mult timp Ăźntre relații. Să nu ți se pară că trebuie să fii angrenat Ăźntr-o relație pentru a te simți Ăźmplinit.

Nu te căsători din motive greșite. De exemplu, gravidia (25% din căsătorii se află Ăźn această categorie. Foarte rar rezistă.), reculul (intrarea Ăźntr-o relație nouă ca reacție la destrămarea alteia), vina, mila, căsătoria ca mijloc de scăpare, presiunea socială
 și așa mai departe.

Trăsături negative ale personalității. Pe lĂąngă cele discutate pĂąnă acum, oamenii care vor să controleze pot distruge căsătoria sau pot crea o atmosferă de co-dependență (o condiție psihologică sau o relație Ăźn care o persoană este controlată sau manipulată de o alta, care la rĂąndul ei suferă de o condiție patologică, de exemplu dependența de alcool sau heroină). Oamenii care sunt mĂąndri, plini de judecată, aroganți, cu aer de superioritate, care Ăźntotdeauna vor să facă așa cum vor ei și să controleze – aceștia nu vor clădi o relație sănătoasă de intimitate.

Iresponsabilitate financiară: Cele mai multe conflicte din cadrul căsătoriei au la bază banii; nu lipsa lor, ci chivernisirea lor. Asigură-te că amĂąndoi aveți un buget și puteți să vă descurcați cu el. Dacă nu, nu vă așteaptă vremuri ușoare.

Medii de proveniență diferite: Dacă veniți din medii sociale și economice diferite, trebuie să fiți gata să vă Ăźnțelegeți unul pe celălalt, să ascultați ce spune celălalt și să faceți compromis. Același lucru este valabil și dacă proveniți din medii educaționale diferite. Cel care a primit o educație mai bună are tendința de a-l controla și de a-l privi de sus pe celălalt. Trebuie să vă opriți din această acțiune, să recunoașteți meritul și valoarea celuilalt.

Problemele de potență sexuală sau imposibilitatea de a avea copii: O căsnicie trainică poate fi clădită atunci cĂąnd un bărbat este impotent sau o femeie nu poate avea copii. Însă aceste situații sunt obstacole uriașe ce trebuie surmontate. GĂąndiți-vă la ele, gĂąndește-te nu cum te simți acum sau cum ești acum, ci cum te vei simți peste cinci sau zece ani.

Așadar, ți-ai revenit și ai Ăźnvățat ceva din relațiile tale trecute? Dacă nu ai Ăźnvățat nimic și nu te-ai maturizat, vei repeta și vei face din nou și din nou aceleași greșeli.

Prin urmare, ce trebuie să fac?

În căutarea iubirii vieții tale, trebuie să ai gĂąndirea bine Ăźnrădăcinată Ăźn principiile biblice despre care am vorbit. Trebuie să fim pe aceeași undă cu chemarea și voia lui Dumnezeu și nu doar cu dorințele și nevoile noastre. Asta nu Ăźnseamnă că trebuie să aruncăm pe fereastră ceea ce dorim noi, ci să ne asigurăm că dorințele noastre se supun standardelor lui Dumnezeu, care sunt cele mai bune pentru noi.

- Caută trăsături de caracter frumoase și nu doar o personalitate frumoasă. Personalitatea este importantă, dar caracterul este esențial.

- Asigură-te că amĂąndoi urmăriți creșterea personală spirituală. Urmăriți să Ăźnvățați și să deveniți mai eficienți, bazĂąndu-vă pe CuvĂąnt și crescĂąnd Ăźn credință. Asigură-te că ești o persoană care acceptă să fie Ăźnvățată, care este gata să accepte corecția și să asculte, chiar dacă principiile și mĂąndria ta au de suferit.

- Asigură-te că amĂąndoi priviți viața cu pozitivism și amĂąndoi credeți că Dumnezeu lucrează Ăźn voi.

- Luați seama la trăsăturile de caracter negative ale celuilalt, la căderile din trecut și la bagajul emoțional din trecut; fiți dornici să lucrați la rezolvarea lor.

- Fiți dispuși la deschidere și sinceritate și fiți doritori să vă exprimați sentimentele unul față de celălalt, dorințele, aspirațiile și planurile cu privire la propria persoană și la cele pentru amĂąndoi. Acest lucru va dezvolta comunicarea și Ăźncrederea. Dacă nu poți să te exprimi, caută ajutor. Altfel, lucrurile vor merge din ce Ăźn ce mai rău. Nu cĂąștigi nimic dacă minți sau joci farse.

- Asigură-te că stima pe care o ai pentru propria persoană are la bază ceea ce ești Ăźn Cristos și nu serviciul, banii, Ăźnfățișarea, prietenii, puterea sau poziția.

- Asigură-te că Ăźnțelegi procesul gĂąndirii fiecăruia, ca bărbat și ca femeie și diferențele dintre sexe.

- Asigură-te că amĂąndoi sunteți persoane responsabile și destul de mature ĂźncĂąt să vă angajați Ăźntr-o relație pe termen lung Ăźn vederea căsătoriei. Țineți promisiunile făcute unul altuia, vă respectați unul pe celălalt? Sunteți gata să Ăźmpărtășiți posesiunile și resursele fără a pune limite? Roadele Duhului sunt manifeste Ăźn voi doi? Poți trăi pe picioarele tale și ești Ăźn măsură să ai grijă de o casă? Ai un buget, știi să-ți chivernisești banii, poți să te Ăźntreții singur? Nu cumva aștepți ca celălalt să fie adultul?

- Aflați care sunt domeniile sufletești sensibile pentru fiecare și ce anume lezează aceste arii sensibile.

- Aflați cum concepe și cum pune Ăźn practică fiecare factorul timp. Ești la timp Ăźntotdeauna sau ĂźntĂąrzii Ăźntotdeauna? Fiți respectuoși și faceți-vă planurile ținĂąnd cont de punctele slabe ale fiecăruia; fiți doritori să creșteți Ăźn Ăźnțelegere și respect unul față de celălalt.

- Aflați domeniile Ăźn care fiecare sunteți iresponsabili, precum finanțele, sănătatea, Ăźnapoierea apelurilor telefonice sau hrănirea pisicii. Apoi, fiți doritori să creșteți pentru a deveni mai responsabili.

- Înțelegeți și conștientizați lupta spirituală. Satan vrea ca să cădeți; prin urmare, protejați-vă prin rugăciune și prin a Ăźmpărtăși unul cu celălalt.

Dorința mea sinceră este ca să vă aflați Ăźntr-o relație solidă, crescĂąndă și centrată pe Cristos. Prea mulți creștini au renunțat la valorile spirituale și au căzut pradă disperării și dorinței cĂąnd a venit vorba de a merge la ĂźntĂąlnire cu cineva. Ei pur și simplu doresc să aibă pe cineva. Din acest motiv pare să nu le pese pe cine anume aleg, atĂąta timp cĂąt obțin un trup cald. Am văzut acest mers al lucrurilor ani de-a rĂąndul și oamenii par să nu Ăźnvețe, sau poate nu vor să Ăźnvețe. Apoi sfĂąrșesc Ăźntr-o relație care nu merge și greșelile pe care le fac Ăźn această relație le transmit mai departe copiilor și circuitul continuă. Căsniciile ar putea fi cu mult mai frumoase, mai romantice și mai trainice numai dacă ar avea la bază valorile și principiile lui Dumnezeu. Nu lăsa ca și căsnicia ta să devină parte dintr-o statistică negativă, aflată Ăźntr-o lume plină de haos, cĂąnd Dumnezeu are un plan atĂąt de minunat pentru tine.

Caută-L pe Dumnezeu și El va avea grijă de tine. Caută plăcerea ta și vei fi trist și singur Ăźn foarte multe feluri.


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUSE KLINKER ( CARAMIDA KLINKER )...Vezi aici!