Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cum să-ți găsești iubirea vieții - Partea 2

Publicat la 2013-06-25 de Traian

"A face curte" este o expresie pe care societatea noastră o ia Ăźn glumă, ca și cum ar proveni dintr-o eră Ăźn care se presupune că nu a existat decĂąt opresiune și stagnare. Această expresie trezește frica de a nu fi Ăźn control Ăźn ce privește alegerea persoanei cu care ne căsătorim, frica de a intra Ăźntr-o căsătorie nepotrivită și lipsită de dragoste, Ăźn timp ce dragostea adevărată se Ăźndreaptă spre altcineva, așa cum se ĂźntĂąmplă Ăźn cazul "Romeo și Julieta". Însă, curtarea din timpurile biblice - de-a lungul perioadei victoriene și pĂąnă la Primul Război Mondial - este modelul celei mai bune metode de aflare a partenerului de viață. Da, acest mod de a privi lucrurile nu ne este familiar, dar rămĂąneți alături de mine Ăźn cele ce voi expune și urmăriți-mă cu atenție! În curtare, părinții erau principalii pioni, ĂźntrucĂąt ei Ăźși cunoșteau cel mai bine copiii și urmăreau ce era cel mai bine pentru ei. (Acest lucru te-ar putea speria, așa cum m-a speriat și pe mine, dar continuă să citești! Vei observa că de cele mai multe ori această metodă a funcționat de minune; desigur, au existat și jocuri de putere și abuzuri.) Astfel că părinții erau Ăźntotdeauna implicați Ăźn aranjarea căsătoriei. Contrar credinței populare, cele mai multe dintre familii nu aranjau căsătoria fără acordul copiilor. Uneori, părinții găseau potențiali parteneri și copiii erau consultați Ăźn privința lor. Dragoste cu de-a sila nu se poate și nu s-a putut nici atunci; comportamentul uman nu s-a schimbat. Alteori, băiatul Ăźl aborda pe tatăl fetei și aranja căsătoria Ăźmpreună cu acesta. Astăzi, ar trebui să aibă loc o schimbare majoră de mentalitate ca acest lucru să funcționeze. Putem Ăźnsă privi la principii - ele sunt aplicabile și azi.

Cei mai mulți oameni din Statele Unite au o idee clară, universal-acceptată despre cum să-ți găsești partenerul de viață - mergĂąnd la ĂźntĂąlnire! Știați că acest fenomen este relativ recent Ăźn istorie, avĂąndu-și Ăźnceputurile prin anii '50? Timp de secole, pe cĂąnd divorțul era aproape inexistent, oamenii erau mai ĂźntĂąi prieteni, apoi, dacă unul sau amĂąndoi deveneau interesați, se "curtau". Nu este nimic greșit Ăźn a merge la ĂźntĂąlnire. Problema e cum privești ĂźntĂąlnirea. Dacă ea se desfășoară Ăźn același fel cu al majorității, după cum crezi tu de cuviință sau după modelul vechiului show de televiziune "Love Connection" (Legătura de dragoste) sau al altor show-uri, mai radicale, de astăzi, precum "Blind Date" (ÎntĂąlnire oarbă), "Change of Heart" (Schimbare de inimă) sau "Dating Story" (Povestea ĂźntĂąlnirii), ai să dai de necaz. Dacă ea se desfășoară potrivit valorilor biblice, luarea deciziei corecte Ăźn ceea ce privește dragostea vieții tale se va dovedi o aventură foarte frumoasă. Vei clădi o legătură trainică și durabilă, Ăźn opoziție cu una mizerabilă, care se va termina Ăźn cĂąțiva ani cu divorț.

Ce e greșit Ăźn faptul de a merge la ĂźntĂąlnire? (Efeseni 5:1-14)

Sunt multe tipuri de ĂźntĂąlnire și multe modalități de a te ĂźntĂąlni cu cineva - la fel de multe cĂąți oameni sunt Ăźn această lume. Poate tocmai aceasta este marea problemă. Din moment ce fiecare are propria concepție despre ce este bine și ce este rău, nu există standarde, nici reguli, nici valori, nici cale dreaptă. Eu nu spun să nu mergi niciodată la ĂźntĂąlnire, pentru că nu este un lucru greșit, atĂąta timp cĂąt cei doi trasează niște limite și rămĂąn curați. Mai mult, dacă standardele perfecțiunii se aplică și amĂąndoi veți căuta să vă cunoașteți, fără a face apel la jocuri de scenă, fără a Ăźncerca să vă ascundeți adevărata fire, veți proceda bine. Dar, aceasta nu sună a fi o ĂźntĂąlnire obișnuită, nu-i așa?

Principalul lucru greșit Ăźn ce privește ĂźntĂąlnirea este tendința pe care o avem de a ne ascunde unul de celălalt. În Statele Unite, ĂźntĂąlnirea tradițională are la bază pofta - se joacă teatru, se poartă măști, se ascunde adevărata fire a omului, se caută ceea ce spun prietenii și societatea. FăcĂąnd așa, greșelile sunt ascunse, și dai o impresie greșită despre tine. FăcĂąnd așa, Ăźncerci să-l determini pe partenerul de ĂźntĂąlnire, care ulterior devine prietenul tău/prietena ta, apoi logodnicul tău/logodnica ta, să să te placă Ăźn continuare. ÎntĂąlnirea de tip distracție este chiar mai greșită, ĂźntrucĂąt urmărește propria satisfacție - caută Ăźmplinire Ăźn cineva, sau Ăźn mai mulți "cineva", care nu pot răspunde nevoii tale, sau urmărește satisfacerea propriilor dorințe și nevoi păcătoase.

Din acest motiv, nu ajungi niciodată să dezvolți o legătură autentică, adĂąncă, plină de semnificație sau de impact cu persoana cu care mergi la ĂźntĂąlnire. Astfel că, atunci cĂąnd te căsătorești cu ea, nici măcar n-o cunoști. Nu deții decĂąt percepția și ideea pe care ți le-ai format. Apoi, Ăźntr-o bună zi te Ăźntrebi - cine este acest om? și - vai! Ești deziluzionat, rănit și confuz, pentru că această persoană nu este ceea ce ți-a părut a fi. Te-ai căsătorit cu o idee și nu cu bărbatul sau femeia care era cel/cea mai bun/bună pentru tine. Pornești astfel un proces de transformare a partenerului Ăźn idealul tău despre cum ar trebui să fie, și, binențeles, acest lucru nu se ĂźntĂąmplă niciodată. Prin urmare, ajungi frustrat, sătul și sfĂąrșești Ăźntr-o relație superficială și distantă, sau, cel mai rău, Ăźntr-un tribunal - rănit, zdrobit, confuz, deziluzionat și Ăźn afara planului minunat al lui Dumnezeu.

GĂąndește-te la ĂźntĂąlnire ca la un "standard dublu". CĂąnd mergi la ĂźntĂąlniri, mergi practic de la o persoană la alta, uneori te ĂźntĂąlnești cu mai multe Ăźn aceeași perioadă, angajĂąndu-te Ăźn diferite forme de intimitate. Totuși, chiar și Ăźn societatea laică, atunci cĂąnd oamenii se căsătoresc, aceste forme variate de intimitate precum locuirea Ăźmpreună, sărutul, Ăźmbrățișarea, Ăźmpărtășirea emoțiilor, relațiile intime, sexul și chiar aducerea pe lume a copiilor sunt recunoscute ca fiind sacre Ăźntre bărbat și femeie. Mai mult, cĂąnd Ăźncrederea este trădată printr-o acțiune de genul celor din cadrul ĂźntĂąlnirilor, celălalt este adĂąnc rănit și ĂźnspăimĂąntat. Problema este că noi suntem obișnuiți să trăim Ăźntr-un anumit fel, și, dintr-o dată ni se cere să ne conformăm unui set de criterii total diferit. Pentru cei mai mulți oameni, chiar și pentru creștini, acesta este un preț prea mare de plătit.

CĂąnd practicăm mersul la ĂźntĂąlnire, presupunem că suntem liberi să luăm parte la privilegiile căsătoriei cu parteneri diferiți. Aceasta fixează reguli de comportament pe care cei mai mulți oameni nu le Ăźncalcă. Apoi, suntem surprinși dacă un bărbat căsătorit sau o femeie căsătorită are o aventură, deși acceptăm ca o persoană necăsătorită să aibă parteneri diferiți Ăźn fiecare săptămĂąnă, de care să se lege atĂąt fizic cĂąt și și emoțional. GĂąndiți-vă la acest lucru! Dacă vei da cĂąte o parte din inima ta la fiecare Tom, Dick și Harry / Debbie, Jane și Kate, ce va mai rămĂąne pentru alesul/aleasa vieții tale? Promiscuitatea frenetică, atĂąt emoțională cĂąt și sexuală, te va mĂąnca pĂąnă la ultima fărĂąmă, și, mai mult, va rămĂąne Ăźn tine, distrugĂąndu-te Ăźncetul cu Ăźncetul. CĂąnd ne dăm pe noi Ăźnșine cuiva, cea mai cumplită consecință este că ceea ce am dat nu se mai Ăźntoarce niciodată la noi. În cel mai fericit caz, ne vom micșora. ÎntĂąlnirile ne fac să fim prea vulnerabili. Mulți oameni care merg la ĂźntĂąlnire se poartă ca și cum ar fi căsătoriți. Mai ĂźntĂąi locuiesc Ăźmpreună, sau se poartă ca și cum ar fi căsătoriți, fără a avea Ăźnsă protecția angajamentului sau fără a se cunoaște cu adevărat unul pe altul. GĂąndește-te la acest lucru! Mergi la ĂźntĂąlnire cu un străin pe care nu ajungi niciodată să Ăźl cunoști, petreceți mult timp Ăźmpreună, vă dăruiți inimile unul celuilalt - și toate acestea fără vreun angajament sau legămĂąnt pe viață.

Dacă ești un copil al lui Dumnezeu, mĂąntuit prin harul Său, trebuie să Ăźnțelegi că ești foarte special, la fel și persoana cu care te vei căsători. Noi suntem proprietatea Lui deosebită. Așa că, Ăźnainte de a spune acel "Da" și de a vă da inimile unul celuilalt, fii conștient cine ești Ăźn Cristos. Pentru că ești copilul lui Dumnezeu, atunci cĂąnd te angajezi Ăźntr-un comportament sexual inadecvat, fie că e vorba doar de flirt sau sărut, acest lucru Ăźți jefuiește viitorul partener de viață și Îl jefuiește pe Dumnezeu. Este un lucru foarte periculos și, datorită lui, cei mai mulți suferă după ce legătura se rupe. Ajunge să fie o invitație la a pierde o parte din tine și a fura de la Dumnezeu și de la viitorul soț/ viitoarea soție. GĂąndește-te la flirt! Nu faci decĂąt să-l inviți pe celălalt să se simtă atras de tine, să te dorească fizic - și asta Ăźnainte ca să aparțineți unul altuia. Îl faci practic pe celălalt să păcătuiască și să dorească ceva ce nici tu, nici el/ea nu puteți avea - ceva sfĂąnt, pus deoparte pentru Dumnezeu.

Joaca de-a ĂźntĂąlnirea nu presupune valori sau principii biblice. Te miri apoi de ce ești rănit! În ce privește curtarea, aceasta presupune pregătirea ta și a viitorului partener Ăźn vederea Ăźncheierii legămĂąntului căsătoriei. Aceasta este o fortăreață, este castelul care protejează, pentru că este zidit cărămidă cu cărămidă. Cărămizile sunt făcute dintr-un material care clădește o legătură fără mortar de suprafață, ce-ar putea provoca prăbușirea castelului de Ăźndată ce o bucată dură ar lovi Ăźn el. Căsătoria este hotarul care te protejează Ăźmpotriva deschiderii și vulnerabilității tale. Nu ești convins? Vorbește cu cineva care tocmai a rupt o legătură. Uneori rana rămĂąne deschisă ani la rĂąndul, alteori nu se Ăźnchide niciodată.

Iată aici alte cĂąteva lucruri greșite vizavi de ĂźntĂąlnire:

- ÎntĂąlnirea promovează pofta și duce la promiscuitate sexuală.
- ÎntĂąlnirea promovează un model de dragoste egoist, care este slab și nebiblic.
- ÎntĂąlnirea Ăźnlătură prietenia vitală și stadiul "cunoașterii dincolo de aparențe".
- ÎntĂąlnirea promovează o legătură permanentă, Ăźntre doi oameni care nu sunt rĂąnduiți unul pentru celălalt și care nu-și vor petrece viața Ăźmpreună.
- ÎntĂąlnirea devalorizează rolul real al intimității și al sexului din cadrul căsătoriei.
- ÎntĂąlnirea Ăźnvață oamenii să rupă legătura atunci cĂąnd apar situații dificile, atitudine care continuă Ăźn căsătorie și inițiază divorțul.
- ÎntĂąlnirea promovează comparația cu standardele lumii, standarde nebiblice și nerealiste, pe care puțini le ating, dacă nu chiar nimeni; nici chiar celebritățile, cu toți banii, toată puterea și influența lor, realmente nu ating standardele pe care le susțin!
- ÎntĂąlnirea conduce la sentimente false cĂąnd e vorba de intimitate și ignoră angajamentul real.
- ÎntĂąlnirea promovează creșterea apetitului Ăźn materie de varietate și schimbare, lucru care va duce la creșterea dorinței de a schimba partenerul și la nemulțumire Ăźn căsătorie.
- ÎntĂąlnirea distruge prietenii și chiar părtășia cu cei din biserică, făcĂąndu-i pe creștini străini unii față de alții și astfel ineficienți pentru o slujire Ăźn grup.
- ÎntĂąlnirea confundă legătura fizică cu dragostea.
- ÎntĂąlnirea te face să respingi ajutorul oamenilor care te cunosc cel mai bine, cum sunt părinții și mentorii - care te Ăźncurajează să nu iei decizii bazate pe poftă, ce duc la relații efemere.
- ÎntĂąlnirea izolează un cuplu de alte legături necesare, inclusiv de biserică și de părinți.
- ÎntĂąlnirea distrage atenția tinerilor adulți de la educație și de la pregătire pentru viitor.
- ÎntĂąlnirea creează un mediu artificial pentru evaluarea caracterului celeilalte persoane.
- ÎntĂąlnirea nu te pregătește pentru realitățile căsătoriei, deoarece Ăźntre cei doi se ascund lucruri și se neagă probleme și potențiale probleme, pĂąnă cĂąnd este prea tĂąrziu.
- ÎntĂąlnirea poate crea nemulțumire și poate respinge darul lui Dumnezeu de a rămĂąne celibatari, pentru cei care au acest dar.

Acum știi ce este greșit vizavi de ĂźntĂąlnire. Să privim greșelile vizavi de dragoste, sau de felul Ăźn care cultura noastră interpretează dragostea. Cei mai mulți oameni caută definiții Ăźn cĂąntecele de dragoste, Ăźn poezii, la TV și Ăźn filme, dar rar Ăźn viața reală sau Ăźn CuvĂąntul lui Dumnezeu!

Cei mai mulți oameni cred că dragostea este cel mai important lucru Ăźn căsătorie, sau cel mai important motiv pentru a te căsători.

Dacă le Ăźntrebi pe cele mai multe cupluri care s-au logodit sau sunt pe cale să se logodească, de ce se căsătoresc, Ăźți vor spune: "Ei bine, suntem Ăźndrăgostiți." În urma cercetării CuvĂąntului și după mai bine de douăzeci de ani de consiliere, mi-am ridicat problema validității acestui motiv. Da, dragostea este esențială. Dar, dacă asta e tot ce ai, vei sfĂąrși prin a nu mai avea nimic. Greșeala nr. 1 pe care oamenii o fac atunci cĂąnd merg la ĂźntĂąlnire este că ei caută doar dragostea. Acest lucru comutează creierul lor Ăźn poziția "ocupat" pentru orice altceva. Cei mai mulți oameni, inclusiv creștinii, nu știu ce este dragostea. Alegerea partenerului de viață nu trebuie niciodată să se bazeze doar pe dragoste. Această discuție ar putea părea deplasată de tot, dar gĂąndiți-vă la aceste lucruri! Ați văzut vreodată o relație care să funcționeze bazată fiind doar pe dragoste? Nu, nici măcar Ăźn cazul vedetelor de cinema sau TV, care au asigurate toate celelalte lucruri, nici Ăźn cazul interpreților care cĂąntă despre dragoste.

Cei mai mulți oameni care se căsătoresc, dacă nu chiar toți, o fac din dragoste; totuși, cel puțin 50% divorțează Ăźn mai puțin de cinci ani. Prin urmare, ce se ĂźntĂąmplă cu dragostea? Dacă dragostea e tot ce avem nevoie, atunci n-ar fi trebuit să meargă? De ce n-a funcționat? Pentru că n-a existat niciodată dragoste adevărată acolo, au Ăźnțeles greșit ce este dragostea sau nu au avut nimic altceva decĂąt dragoste, astfel că a apărut un gol uriaș Ăźn legătura lor. Dragostea n-ar trebui să fie calul din fața căruței. Dragostea trebuie să fie un rezultat și nu cauza pentru care te căsătorești. Dragostea este rezultatul unei căsătorii bune și nu combustibilul care-i dă naștere. Dragostea este o roadă spirituală, care vine dintr-un caracter și un angajament reale, evlavioase, care se combină Ăźn mod sinergic cu celelalte trăsături pe care le dă CuvĂąntul. CĂąnd celelalte ingrediente ale unei relații bune sunt corecte, atunci apare și dragostea.

Miturile iubirii:

Dragostea cucerește totul!
Dragostea e tot ce ai nevoie!
Dacă este dragoste adevărată, vei știi imediat!
Domnul sau doamna "Potrivit/ă" te va Ăźmplini Ăźn totalitate!
Atracția sexuală puternică este semnul dragostei adevărate!
Dacă iubești cu-adevărat pe cineva, vei face sex cu el/ea Ăźn mai puțin de o lună de la prima ĂźntĂąlnire!

Atunci cĂąnd avem aceste idei despre dragoste drept șablon pentru evaluarea și alegerea partenerului, vom da de atĂąta necaz de cĂąt au dat cĂąntăreții și actorii care au făcut aceste afirmații. Încă nu ești sigur de acest lucru? Urmărește-le biografiile pe canalele de televiziune! Aceste idei ne vor Ăźndrepta gĂąndurile spre basm și nu spre Biblie sau spre realitate. Vom crede că suntem Ăźndrăgostiți atunci cĂąnd suntem plini de idei greșite despre dragoste, cuplate cu poftă și dorință. Astfel, vom crede că aceste afirmații sunt posibile, realizabile și reale. Însă, ele ne vor Ăźmpinge spre mari greșeli și ne vor ghida eronat nu numai pe noi, ci și pe cei din jurul nostru.

Ideile greșite cu privire la ĂźntĂąlnire și la dragoste vor avea consecințe grave, care e posibil să afecteze generații Ăźntregi, ĂźntrucĂąt ne afectează pe noi, pe cealaltă persoană, pe copii, ambele familii, familiile lărgite, prietenii, biserica și, desigur, pe Domnul. Alegerea pe care o faci nu este doar alegerea ta, pentru că nu te afectează numai pe tine. De aceea, fii cu băgare de seamă să alegi Ăźnțelept, bazat fiind pe Scriptură și nu pe idei false și poftă! (1 Cor. 7:32-35 Atenție deosebită Ăźn dreptul versetului 35!)

Obiectivul tău nu este acela de a căuta Ăźmplinire sau dorință, ci de a alege partenerul cu care să trăiești Ăźntr-un devotament neștirbit față de Domnul. Acest lucru va aduce plinătatea datorită căreia casa ta Îl va reflecta pe Dumnezeu, va sluji spre gloria Lui și va fi un exemplu pentru cei din jurul tău (Iosua 24:14-15). Dar cum rămĂąne cu atracția? Ei bine, dacă faci curte, urmĂąnd principiile biblice, și nu sunteți atrași unul de celălalt, este un semn că ceva nu e Ăźn ordine.

Ce Ăźnseamnă a face curte? (Osea 2:19-23)

Curtarea are ca prim obiectiv clădirea unei relații de prietenie cu persoana de care ești interesat, progresează mult mai Ăźncet, prinde rădăcini tot mai adĂąnci și tot mai puternice și elimină alte persoane potențial periculoase, toxice sau nepotrivite pentru tine. Ea privește la caracter și nu doar la aparențe; caută o legătură reală, fără măști, fără jocuri. Curtarea diferă de ĂźntĂąlnire ĂźntrucĂąt caută o apropiere mai ĂźntĂąi prin prietenie, Ăźn timp ce ĂźntĂąlnirea vizează o Ăźntrecere, o competiție. Curtarea este o explorare deschisă și onestă a vieții, a personalității, a greșelilor, a dorințelor, a idealurilor și a familiilor celor doi, care se dezvoltă și crește ĂźndreptĂąndu-se spre logodnă și apoi spre căsătorie. Curtarea presupune căutarea unui partener Ăźn vederea căsătoriei; prin urmare, curtezi pentru a vedea dacă persoana respectivă este cea potrivită pentru tine și pentru a vedea dacă este vreun motiv pentru care n-ar trebui să te căsătorești. Logodna nu este doar un timp Ăźn care se planifică nunta; este un timp Ăźn care vezi dacă sunteți cu adevărat compatibili. Dacă nu sunteți, atunci rupe-o Ăźnainte de a fi prea tĂąrziu! Să nu-ți fie teamă s-o rupi, chiar Ăźn ultimele zile ale ei! Altfel, vei duce o viață nefericită, Ăźn cel mai rău caz, iar Ăźn cel mai bun caz, vei depune mult efort și multă răbdare pentru a o face să funcționeze. Iată de ce trebuie urmat modelul curtării.

În timpul curtării, pantalonii și bluzele rămĂąn la locul lor! Trasezi linii și bariere asupra cărora amĂąndoi cădeți de acord, "zone care nu trebuie atinse", și eu personal cred că nici măcar sărutul nu ar fi indicat Ăźnainte de logodnă. Relațiile sexuale au loc abia după căsătorie. Mai mult de-atĂąt, n-ar trebui să existe "descifrări" prea extinse Ăźnainte de logodnă, sau, chiar mai bine, Ăźnainte de angajamentul căsătoriei.

Curtarea caută intimitatea adevărată și clădirea unei relații solide, pe viață, pe cĂąnd ĂźntĂąlnirea rămĂąne la nivel de distracție și ascunde cel mai important proces, acela de cunoaștere a persoanei Ăźn mod real. Ai putea compara ĂźntĂąlnirea cu mersul la un bufet ieftin Ăźn care găsești hrană searbădă, Ăźnvechită, nepotrivită nici pentru o pisică rătăcită. Nu faci decĂąt să "alegi ici și colo", Ăźn Ăźncercarea de a-ți satisface foamea, dar nu cauți niciodată cu adevărat un meniu real (joc de cuvinte intenționat). Curtarea este un restaurant de Ăźnaltă clasă, Ăźn care te delectezi, cauți ce este mai bun și savurezi mĂąncarea. Curtarea ia lucrurile Ăźncetul cu Ăźncetul, evită jocuri și atitudini care sfĂąrșesc cu inimi zdrobite și răni.

Ca persoană necăsătorită, Ăźn Cristos, trebuie să ai pace. Nu te poți aștepta ca cineva să umple golul sau dorul din inima ta, datorate stării precare de sănătate a emoțiilor și dorințelor tale. Scopul găsirii unui partener nu este acela de a umple golul singurătății tale, sau de a umple ceea ce lipsește. Dacă acesta este motivul tău, atunci cauți o persoană căreia Ăźi este imposibil să facă acest lucru, ĂźntrucĂąt doar Cristos Ăźl poate face. Nu te poți aștepta ca cel mai bun prieten să dea sens vieții tale. Dacă faci așa, atunci te arunci Ăźntr-un bazin de apă mică, Ăźn co-dependență și luptă. Doar Cristos oferă o viață plină de semnificație și integritate. Nu te poți aștepta ca perechea ta să facă acest lucru, pentru că acesta este rolul MĂąntuitorului. De aceea, trebuie să cauți o relație cu legămĂąnt pe viață. Relațiile autentice sunt clădite pe intimitate, sunt bazate pe Ăźncredere, comunicare, beneficiu reciproc și altele asemenea. ÎntĂąlnirea nu va clădi o relație de durată, pentru că intimitatea adevărată nu va fi clădită, ci mai degrabă Ăźnlocuită cu sex ieftin și dorințe personale. O legătură-legămĂąnt nu caută cale de ieșire, nici nu renunță ușor, ci rămĂąne fidelă scopului pe care-l are - de a face ca totul să meargă, așa cum a făcut și Dumnezeu cu noi!

Atunci cĂąnd deveniți mai ĂźntĂąi prieteni, nu e nevoie să consumi foarte mult timp și energie Ăźn vederea dezvoltării prieteniei cu persoana cu care ieși. Acest lucru va elimina jocurile și ascunzișurile spre care tindem să Ăźnclinăm. Dacă treci peste stadiul de prietenie, atunci clădirea relației va fi mult mai dificilă și cu mult mai complicată.

Obiecțiile obișnuite aduse curtării

CĂąnd mă adresez persoanelor necăsătorite, primesc adesea aceste obiecții vizavi de curtare: "Nu-i nimic greșit Ăźn a merge la ĂźntĂąlnire; face parte din cultura noastră." sau "Dacă nu merg la ĂźntĂąlnire, de unde să știu cum să abordez o persoană de sex opus?" și "A merge la ĂźntĂąlnire este singurul mod de a cunoaște bărbați și femei." Și, Ăźn cele din urmă, "Poate o fi avĂąnd curtarea succes acum 100 de ani, dar Ăźn societatea modernă n-am șansa de-a-mi ĂźntĂąlni viitorul partener decĂąt mergĂąnd la ĂźntĂąlniri."

Prima obiecție se folosește de presupoziția că nu vom putea cunoaște alte persoane sau nu ne vom putea relaționa la alții, decĂąt mergĂąnd la ĂźntĂąlnire. Acest lucru nu este adevărat, pentru că repetăm mereu și mereu aceleași lucruri. Oamenii Ăźnvață rareori ceva din joaca de-a ĂźntĂąlnirea, pentru că sunt prea ocupați cu purtarea măștii și cu jocul de scenă. CĂąnd suntem ocupați cu ascunderea adevăratei noastre firi, ĂźncercĂąnd să-l facem pe celălalt să ne placă, nu facem decĂąt să ne conformăm - și nu Ăźnvățăm nimic. În timp ce suntem atĂąt de ocupați cu modelarea personalității noastre după personalitatea celuilalt, sfĂąrșim prin a nu schimba nimic Ăźn noi. În plus, ne distrăm - deci nu ne interesează Ăźnvățarea. De obicei, acesta este ultimul lucru care se ia Ăźn calcul. Stai de vorbă cu cei care au avut multe relații și vezi dacă s-a schimbat ceva Ăźn comportamentul lor! Vei observa că nu s-a schimbat nimic. Mai mult, dacă aceasta ar fi fost adevărat, am fi văzut rata divorțului scăzĂąnd drastic Ăźn ultimii cincizeci de ani, pentru că-n acești ani a devenit mersul la ĂźntĂąlnire tot mai popular. Situația reală este Ăźnsă contrară acesteia. Am fi văzut și căsătoriile devenind tot mai solide și mai sănătoase, dar, este, de fapt, exact pe dos. Am fi văzut scăzĂąnd și rata violurilor, dar, Ăźn realitate, ea a crescut exponențial comparativ cu creșterea populației. Dovada empirică și experiența personală vor arăta Ăźn mod clar că, mergĂąnd la ĂźntĂąlnire, nu Ăźnvățăm despre sexul opus. Învățăm aceasta mai ĂźntĂąi prin prietenie, prin ascultarea, Ăźnțelegerea și descoperirea celuilalt.

Ok, m-ați prins acum, vă gĂąndiți voi. Cum putem să ne ĂźntĂąlnim partenerul fără a merge la ĂźntĂąlnire? Să fim serioși! Chiar crezi că vei ĂźntĂąlni o persoană de bună calitate Ăźntr-un bar, Ăźntr-un club de noapte sau la o discotecă? Poate, dacă ești chiar norocos, dar după mai bine de 20 de ani de consiliere, n-am văzut nici o căsătorie reușită sau sănătoasă, care să fi Ăźnceput Ăźn asemenea circumstanțe. Nu vreau să pozez drept atotștiutor, pentru că Ăźn tinerețe și mie mi-a plăcut să dansez, mi-au plăcut cluburile de noapte, dar n-am luat niciodată Ăźn calcul posibilitatea găsirii soției mele acolo; n-ar trebui să o faci nici tu. Tu trebuie să hotărăști care este cel mai bun mediu și cea mai bună situație Ăźn care poți să iei o decizie cu privire la o anumită persoană, dacă are sau nu calitățile pe care le dorești la viitorul tău partener de viață. Dacă vei cugeta la aceste lucruri, vei scoate cluburile din calcul.

Cum poți să ĂźntĂąlnești pe cineva? Bisericile, implicarea Ăźn diverse lucrări, recomandările din partea vreunei familii, școala, orele de muncă civică, grupurile de studiu, cluburile (cele bazate pe școală, comunitate, hobby), prietenii, prietenii prietenilor etc. - toate acestea sunt locuri excelente. Caută acele locuri unde nu există implicare emoțională și nu te duce Ăźn niciun loc unde ești forțat să nu fii tu Ăźnsuți! Așa, poți fi cel care ești cu adevărat. Și caută să cunoști persoana mai ĂźntĂąi ca și prieten! În acest fel vă puteți cunoaște adevărata personalitate a fiecăruia, vă puteți cunoaște felul de-a vă purta, ce vă place și ce nu vă place. Atunci Ăźți vei putea da seama cum acționează persoana respectivă Ăźntr-o mulțime de Ăźmprejurări, și la fel și ea. Veți vedea dacă vă potriviți și dacă aveți lucruri Ăźn comun. Dacă faci acest lucru Ăźnainte de a Ăźncepe o relație, vei fi cu mult Ăźnaintea celor care practică mersul la ĂźntĂąlnire și-ți va fi cu mult mai bine.

Deci, este ĂźntĂąlnirea un lucru bun deoarece cultura noastră este așa cum este? Ia Ăźn considerare și faptul că tot cultura noastră e cea care spune că e Ăźn ordine dacă Ăźntreții relații sexuale cu mai mulți parteneri și dacă trăiți Ăźmpreună de la Ăźnceput. Prin urmare, ai de gĂąnd să urmezi o cultură coruptă sau adevărul lui Dumnezeu? Biblia face referire clară la modul Ăźn care să ne dezvoltăm relațiile. CĂąnd umblăm Ăźmpotriva adevărului lui Dumnezeu, ne provocăm singuri căderea, frĂąngerea, durerea, suferința inutilă și tulburarea.

Cum se curtează? Pași de urmat Ăźn curtare. Lista curtării:

Pasul I: Găsirea celuilalt și cunoașterea lui

Anii dinaintea căsătoriei nu sunt ani pierduți. Bucură-te de ei! Folosește-i pentru a lucra la caracterul tău, la legăturile tale, la creșterea ta Ăźn Domnul și ca timp de pregătire pentru căsătorie. Dacă simți că nu vrei sau nu ai nevoie să te căsătorești, atunci nu o fă. E posibil să ai darul celibatului. Biblia ne cheamă să fim consacrați și sfinți Ăźnaintea Domnului. Aceasta Ăźnseamnă a te gĂąndi la scopul și la voia Lui, Ăźnseamnă a-L căuta mai ĂźntĂąi pe Cristos și Ăźmpărăția Lui și nu interesul tău. Trebuie să-ți afli darurile spirituale și chemarea. Trebuie să ajungi mulțumit, Ăźn starea Ăźn care ești, Ăźnainte de a căuta pe cineva. Cum poți să vezi clar locul Ăźn biserică și Ăźn lume al viitorului partener de viață, dacă tu nu-l știi pe-al tău?

- Caută un potențial partener privind la calități.

- Caută să fiți mai ĂźntĂąi prieteni. Clădește o relație de prietenie - aceasta este prioritar - și ea va pune temelia Ăźntregii relații. În acest fel, veți ajunge să vă cunoașteți unul pe altul Ăźntr-un mod mai profund și mai real.

- Trebuie să fie un creștin consacrat, nu doar mĂąntuit; trebuie să Ăźmpărtășească aceeași teologie și aceleași aspirații către creșterea spirituală ca tine. (2 Cor. 6:14)

- AmĂąndoi aveți nevoie să creșteți Ăźn Domnul, să vă bucurați mergĂąnd la biserică, să vă bucurați Ăźn slujirea voastră față de Dumnezeu și față de alții și să fiți membri fideli ai unei biserici.

- Nu poți intra Ăźntr-o relație sau Ăźn căsătorie cu speranța că nevoile tale și ale celuilalt vor fi Ăźmplinite.

- Fiți gata să vă spuneți unul altuia greșelile și să lucrați la Ăźndreptarea lor Ăźnaintea lui Dumnezeu, sau, dacă este necesar, apelĂąnd la ajutorul unui pastor sau al unui consilier.

- Nu te grăbi și nu fi prea Ăźnflăcărat. Lasă ca legătura să se formeze Ăźncet, Ăźn decurs de luni de zile, de ani (cel puțin doi).

- Fii Ăźntotdeauna autentic și permite caracterului și roadelor Duhului SfĂąnt să se manifeste prin tine, fiind astfel plin de respect și curtoazie față de partenerul tău. Dacă Ăźn mod natural nu ești curtenitor sau respectuos, atunci nu te preface, ci, mai degrabă, lasă-L pe Domnul să Se ocupe de tine Ăźnainte de a te aventura Ăźn legătura cu alții.

- Nu intra Ăźntr-o relație pe termen lung de prea tĂąnăr! Trebuie să Ăźnveți mai ĂźntĂąi despre Dumnezeu și despre tine. Capătă experiență Ăźn clădirea altor legături, cu alți oameni, Ăźnainte de a căuta căsătoria.

- Cunoaște-ți punctele slabe, trecutul și potențialele răni și tratează-le! Dacă unul dintre voi suferă Ăźncă de pe urma unor traume din copilărie sau ca adult, va fi deficitar Ăźn clădirea unei relații. Mai ĂźntĂąi, recapătă-ți sănătatea emoțională!

- Nu căuta o relație doar pentru a-ți mulțumi familia, prietenii sau pe altcineva.

- Fii plin de entuziasm Ăźn ceea ce privește cunoașterea celuilalt și nu fi superficial! Pune Ăźntrebări pătrunzătoare și nu aștepta răspunsuri nerealiste!

- Nu Ăźncerca să curtezi mai mult de o persoană Ăźn același timp! Mai mult, lasă să mai treacă timp pĂąnă la următoarea relație. Să nu crezi că trebuie să fii angajat Ăźntr-o relație pentru a fi Ăźmplinit.

- Potențialul partener nu trebuie să fie perfect, pentru că nimeni nu este perfect, dar amĂąndoi trebuie să doriți să creșteți și să vă maturizați.

- Trebuie să Ăźnveți cum să rezolvi conflictele și diferențele fără mĂąnie.

- Asigură-te că amĂąndoi știți cum să tratați problema banilor. Formează-ți o concepție biblică referitor la organizarea bugetului și rezolvarea datoriilor. Cele mai multe conflicte Ăźn căsătorie se nasc din cauza finanțelor.

- Nu te aștepta ca viitorul partener de viață să-ți Ăźmplinească nevoile, de orice natură, Ăźn locul lui Dumnezeu. Amintește-ți de angajamentul și legămĂąntul pe care le-ai făcut cu Dumnezeu - și anume că, din moment ce ești creștin, ești sfĂąnt și pus deoparte pentru un scop mai Ăźnalt. RămĂąi neĂźntinat din punct de vedere sexual pĂąnă la căsătorie. Dacă ți-ai Ăźncredințat inima lui Dumnezeu, atunci ea Îi va fi consacrată (Gal. 2:20-21).

- Cunoaște felul de a fi al persoanei de care ești interesat, observĂąndu-i inteligența, personalitatea, idealurile, maturitatea spirituală, caracterul, viziunea politică, modul de a privi copiii - cum trebuie crescuți, chimia de la bază (cum vă potriviți și vă relaționați), chiar și aparențele - fii realist!

- Nu căuta o persoană care să-ți fie exact opusul. La Ăźnceput este posibil să te atragă, dar Ăźn curĂąnd te va respinge.

- Dezvoltă un punct de vedere sănătos cu privire la dragostea și intimitatea despre care vorbește Biblia.

- Înțelege că "joaca de-a ĂźntĂąlnirea" este un joc periculos - te va jefui atĂąt pe tine, cĂąt și pe viitorul tău partener de viață și pe Dumnezeu. Fie că ești prădătorul, fie că ești prada, vei fi rănit și te vei micșora Ăźn urma Ăźntregului tablou al ĂźntĂąlnirii.

- Înainte de a te logodi, ar trebui să ții ascunsă Ăźn inimă o parte din emoțiile și sentimentele cele mai expresive.

- Ascultă de familia ta și de mentorii maturi Ăźn care ai Ăźncredere.

- Dumnezeu ne cheamă la curăție, așa că rămĂąi pur/pură! (1 Tesaloniceni 3:11-13; 4:1-8)

Pasul II: Perioada logodnei

Păstrează-ți emoțiile cele mai intime pentru această perioadă. Bucură-te de logodna ta. Aceasta este perioada Ăźn care descoperi cĂąt de bine lucrați Ăźmpreună, Ăźn care soluționați probleme și plănuiți un eveniment major. Dacă este doar un timp de stres și haos, atunci trebuie să vă opriți și să vă Ăźntoarceți la pasul 1. Lucrurile NU vor merge mai bine cĂąnd veți fi căsătoriți! Aceasta este perioada cĂąnd problemele ascunse, ce țin de personalitate, ori probleme induse de stres ies la suprafață; dacă nu le puteți depăși Ăźmpreună, cu siguranță nu veți putea face acest lucru nici Ăźn căsătorie. De aceea, este nevoie de voință pentru a lucra cu și mai multă rĂąvnă la clădirea legăturii voastre. Înscrieți-vă la un curs bun de consiliere maritală, luați parte la o conferință pe această temă, sau retrageți-vă. Cei mai mulți oameni cred că, odată ce ești logodit și ai intrat Ăźn presiunile și cheltuielile familiale și sociale, trebuie să te căsătorești - GREȘIT! Această perioadă nu este o garanție că cei doi se vor căsători - este un timp Ăźn care ei trebuie să se asigure că sunt potriviți unul pentru altul. Dacă vă forțați unul pe altul sau Ăźngăduiți altora să facă presiuni asupra voastră, e posibil să sfĂąrșiți Ăźntr-o relație greșită. Este cu mult mai bine să rămĂąi cu o inimă frĂąntă după ruperea logodnei decĂąt o viață Ăźntreagă Ăźntr-o căsnicie nereușită. Rețineți acest lucru! Dumnezeu deține controlul! El are un plan. Fii pe aceeași undă cu planul Lui, nu cu al tău!

Pasul III: O căsnicie foarte fericită (CĂąnt. 3:4)

- Dacă vreunul dintre voi nu este de acord cu cele ce am vorbit pĂąnă acum, veți ajunge Ăźntr-o relație extrem de tensionată și șansele de succes sunt o rată de divorț de 50%. Din căsătoriile rămase, cele mai multe sunt mizerabile. Prin urmare, cugetă la cĂąt este de important să te aduni Ăźnainte să spui "Da!"

- Fă un legămĂąnt prin care alegi să umbli prin credință Ăźn Cristos, Ăźn supunere față de Domnul: "Aleg să fiu umplut de Duhul SfĂąnt. Dacă fac această alegere, aleg și să-mi iubesc și să-mi cinstesc tovarășul de viață." (Galateni 5:22-26)

Problemele ce țin de curtare:

Acest model este de departe cel mai bun pentru aflarea iubirii de-o viață, pentru că este ceea ce ne Ăźnvață Biblia. Dar acest lucru nu Ăźnseamnă că nu vom mai ĂźntĂąmpina probleme, pentru că trăim Ăźntr-o lume căzută și păcătoasă, Ăźntr-o biserică imperfectă și Ăźntr-o comunitate de creștini care nu urmărește Ăźntotdeauna voia lui Dumnezeu și principiile Lui. Dar, experiențele mele cu privire la mersul la ĂźntĂąlnire, la ieșirea cu prietenul/prietena, la cluburi, la logodna care are loc doar pentru a se rupe m-au lăsat uluit și confuz. Am mers pe drumul cu care se mĂąndrea societatea și n-am ajuns nicăieri. Astfel că, pe cĂąnd eram la seminar, am studiat cu atenție aceste două lucruri - ĂźntĂąlnirea și curtarea - și am văzut potențialul curtării. Am Ăźnvățat apoi pe mulți ceea ce eu Ăźnsumi Ăźnvățasem, adresĂąndu-mă grupurilor de tineri necăsătoriți, la sfĂąrșitul anilor '80, și am și practicat aceste lucruri. În plus, după ce m-am adunat și am urmat calea curtării /principiile biblice pe care vi le-am Ăźmpărtășit și vouă, Dumnezeu a adus Ăźn viața mea "marea dragoste" și ne-am căsătorit Ăźn 1995. Dacă m-aș fi căsătorit cu o altă femeie, dintre cele pe care le-am vĂąnat, cunoscĂąndu-le așa cum le cunosc astăzi, aș fi ajuns extrem de nefericit. Principiile și planul lui Dumnezeu au fost mult mai bune decĂąt ale mele. Așa că, Ăźncredeți-vă Ăźn El și Ăźn căile Lui!

Care sunt potențialele problemele?

Cele dintĂąi ar putea veni de la părinții tăi! Părinții buni sunt capabili să intuiască problemele și necazul Ăźn care te-ai putea băga. De aceea, Ăźn modelul de tip curtare, ei sunt cei dintĂąi participanți la căutarea și alegerea partenerului tău. CĂąnd te Ăźmpotrivești țipĂąnd "nu, nu, nu!", gĂąndește-te la ce faci. Cine te iubește și cine te cunoaște cel mai bine? Datorită Ăźndoielilor care ar veni din partea societății, datorită faptului că sunt ocupați, datorită faptului că Isus Cristos nu este urmat ca și Domn, sau pur și simplu ca și creștini, cei mai mulți creștini necăsătoriți au dat deoparte acest rol vital pe care Ăźl au părinții. Dacă părinții se Ăźnșală sau refuză să privească lucrurile Ăźn lumina principiilor biblice, trebuie să fii de două ori mai atent și să discerni lucrurile. Caută un mentor, un lider al bisericii sau un pastor care este matur spiritual, care să te ajute să dai Ăźnapoi și să te ferească de "petiționari necalificați". De asemenea, chiar dacă părinții nu sunt creștini, ei te cunosc totuși și au uneori discernămĂąnt Ăźn ceea ce te privește. Chiar dacă părinții tăi nu vor să te căsătorești cu acea persoană și tu crezi că ei nu sunt suficient de maturi să discearnă lucrurile, sau nu sunt creștini, totuși ascultă-i și ia aminte la sfatul lor! Ei au Ăźncă autoritate spirituală asupra ta și, Ăźn cele mai multe cazuri, urmăresc ce este mai bine pentru copilul lor. Vorbesc din experiență cĂąnd vă spun că am ĂźntĂąlnit foarte rar părinți care să greșească. Chiar dacă nu sunt părinți ideali, singura ta preocupare să fie aceea de a fi extrem de atent și de a discerne lucrurile - caută un mentor!

Familia celuilalt: Trebuie să știi că atunci cĂąnd te căsătorești cu cineva, te căsătorești cu Ăźntreaga lui/ei familie. Dacă familia nu te place, află care este motivul și ce nu este Ăźn ordine. Ascultă și discerne lucrurile. Vezi ce poți face pentru a Ăźmbunătăți situația. Fii sigur că aduci Ăźn rugăciune aceste lucruri și cauți ce este mai bine pentru amĂąndoi și pentru ambele familii. Reține! Dumnezeu este suveran și deține controlul, chiar dacă părinții nu sunt mĂąntuiți! Cere un sfat de la pastorul bisericii lor. Dacă familia nu este creștină, atunci consultă pastorul potențialei tale perechi. Dacă primești binecuvĂąntarea pastorului și nu o primești pe cea a părinților, este posibil să te afli pe drumul cel bun. Caută Ăźndrumare și, ține minte, dacă părinții respectivi nu te plac, chiar dacă toate celelalte semne Ăźți dau undă verde, totuși, vei avea probleme semnificative dacă nu Ăźi vei cĂąștiga de partea ta.

Unul dintre voi este divorțat: Căsătoria biblică este un legămĂąnt pe viață - de necălcat. Odată ce ești căsătorit și faci o greșeală, trebuie să rămĂąi totuși de partea legămĂąntului și să faci ca lucrurile să meargă. Chiar faptul Ăźn sine de a vă fi căsătorit unul cu altul presupune că a existat și există o scĂąnteie Ăźntre voi; tot ce rămĂąne de făcut este să găsiți modalitatea de a aprinde focul. ÎntrucĂąt suntem ființe umane căzute, facem greșeli și ne hrănim judecata rea. Din fericire pentru noi, Dumnezeu este un Dumnezeu al iertării și al vindecării. Păcatul este Ăźn lume și creștinii nu sunt imuni la greșeli. Dar, nu aceasta este problema, pentru că Biblia ne spune că, dacă nu divorțezi din motivele pe care le menționează: infidelitate, abuz sau abandon, atunci nu te poți recăsători. Prin urmare, caută sfatul Ăźnțelept al Bibliei și, Ăźn rugăciunea ta, abandonează-te voii Lui și nu voii tale. Apoi, dacă unul dintre voi sau amĂąndoi aveți copii dintr-o căsătorie anterioară, trebuie să iei Ăźn calcul nevoile lor - binecuvĂąntări Ăźn plus, nevoi Ăźn plus.

Deficit de comunicare: Dacă Ăźți conduci curtarea după modelul american de ĂźntĂąlnire, nu vei clădi o relație solidă și profundă. Trebuie să fii Ăźn stare să pui Ăźntrebări, să asculți, să fii dispus să reflectezi, dispus la provocarea pozitivă, dispus să abordezi lipsurile, greșelile și alte sfere deficitare din viața celuilalt. Înaintează Ăźncet și dezvoltă mai ĂźntĂąi o relație de prietenie. Dacă nu vei face așa, și relația ta va face parte din rĂąndul nenumăratelor relații din cultura noastră, caracterizate de lipsă de comunicare, răni și nefericire.

A urma planul lui Dumnezeu nu este un lucru ușor. Calea lumii e ușoară. Dar, dacă tolerăm calea ei, acest "ușor" se va transforma rapid Ăźn răni și haos. Prin urmare, ce este ușor va sfĂąrși prin a fi foarte dificil. Fără-ndoială, Dumnezeu are un plan minunat pentru tine, dar acest plan necesită efort, timp, angajament, risc și predare de sine. El pleacă de la ceea ce crezi că ar fi bine și corect și ajunge la ceea ce este bine și corect. Pune-ți la inimă că aceste principii vor lucra și te vor ajuta să-ți găsești dragostea vieții tale, persoana pe care Dumnezeu ți-o dăruiește și care este cea mai potrivită pentru tine. Se poate ĂźntĂąmpla repede, după cum poate dura ani de zile ca să-ți găsești perechea. Amintește-ți caracteristicile dragostei din 1 Corinteni 13 și aplică-le Ăźn timpul căutării tale. Fii răbdător. În același timp, nu te așeza comod pe canapea, așteptĂąnd. Trebuie să ieși Ăźn prima linie, să-ți asumi riscuri și o eventuală respingere. Trebuie să mergi acolo unde se află persoana vizată. Lucrează asupra ta Ăźnsuți, fii deschis și dispus la corectare! Dacă nu ești dispus să Ăźți asumi riscul sau să lucrezi la caracterul tău, te vei alege cu puțină suferință Ăźn urma respingerii, cu mĂąndrie pentru că nu ai dorit să-ți modelezi caracterul - și acestea Ăźți vor aduce o viață de suferință și singurătate. Și vei pierde ceea ce are Dumnezeu pentru tine.


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...CASE DE MARCAT , COPIATOARE, MULTIFUNCTIONALE...Vezi aici!