Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cum să-ți găsești iubirea vieții - Partea 1

Publicat la 2013-06-25 de Traian

Toți ne dorim iubirea și căutăm compania care să umple golul care credem că-l avem Ăźn viață. Pentru unii dintre cei necăsătoriți acesta reprezintă impulsul dominant al vieții lor, așa cum a fost odată și pentru mine. Dar pentru noi ca și creștini, scopul principal al vieții Ăźnseamnă să-i slujim lui Dumnezeu și să-l glorificăm, să Ăźmplinim chemarea destinului pe care El ni l-a hărăzit. Asta se traduce Ăźn cine suntem și cum ar trebui să fim. Lucrul acesta este valabil Ăźn domeniul relațiilor și Ăźn găsirea iubirii vieții noastre. Așa că avem nevoie să aflăm ce plan are Dumnezeu pentru aceste relații și apoi să-l respectăm. Pare simplu la prima vedere și chiar este. Necazul este că din cauza dorințelor pe care noi le avem și a obiceiurilor noastre culturale am pierdut din vedere acel plan al lui Dumnezeu. Modelul actual al ieșitului Ăźmpreună aplicat de majoritate, ĂźncepĂąnd de la adolescenți la adulții mai avansați Ăźn vĂąrstă, este Ăźn cel mai bun caz ineficient, iar Ăźn cel mai rău de-a dreptul periculos. Tradițiile "dating-ului" nostru produc o rată de peste 50% divorțuri, atĂąt Ăźn lumea seculară cĂąt și Ăźn biserică. Iar mariajele care rezistă unite sunt Ăźn mare măsură dificile și disfuncționale, astfel că ceva este fără Ăźndoială greșit aici.

Vreau acum să evidențiez că ceea ce voi scrie aici nu le va plăcea multora deoarece va fi opusul concepțiilor și al experienței populare. Cu toate acestea, indiferent ce credem noi despre ceva, s-ar cuveni să căutăm să urmăm modelul lăsat de Dumnezeu. În plus, avem nevoie să urmăm acel model fiindcă este calea sigură spre Ăźmplinirea și fericirea noastră. În același timp, intenția mea de aici nu este să vă stric ziua sau să vă fac să renunțați la relația curentă. Poate doar să vă dați un pas Ăźn urmă, să cercetați CuvĂąntul și apoi să decideți ce vi se potrivește mai bine. Doar făcĂąnd așa veți Ăźntreține relația care se cuvine și veți avea parte de toate oportunitățile vieții, de bucuriile ei complete.

Scopul meu din acest articol este de a pune Ăźn perspectivă principiile biblice care să te ajute să decizi ce este bine sau greșit Ăźn găsirea iubirii. Dacă Ăźnsă ești deja familist, vei avea și tu ocazia să privești la ce-ai făcut greșit și apoi să corectezi debarasĂąndu-te de eventuale concepții eronate sau de un comportament greșit. Ce nu Ăźncerc să fac este să formulez doar un set de reguli, niște "ai voie" sau "nu ai voie". Regulile sunt exact acel lucru Ăźmpotriva căruia ĂźncăpățĂąnarea și firea noastră se vor lupta, vor respinge și sfida. De aceea, voi expune rațiunile găsite pentru ca voi singuri să le cĂąntăriți atent, voi examina Scriptura ca voi să ajungeți la o percepție mai bună a ce Ăźnseamnă relația sexuală, burlăcia, sau aventura, apoi să știți cum să Ăźntemeiați niște relații proprii creștinului, relații care să reziste o viață, incluzĂąnd atingerea acelui deziderat al găsirii "iubirii" vieții tale.

Eu unul nu m-am trezit Ăźntr-o bună zi că sunt căsătorit! Majoritatea vieții de adult mi-am petrecut-o necăsătorit și nefericit, nutrind ideea că doar o soție Ăźmi va aduce fericire. Doar atunci cĂąnd am descoperit că trebuie să mă mulțumesc cum sunt și cu relația mea cu El, Dumnezeu mi-a scos Ăźn cale iubirea vieții mele. Așa că după ani de zile Ăźn care n-am priceput cum stă treaba, ani Ăźn care eu eram cel care-i Ăźnvăța pe cei necăsătoriți cum să se poarte, m-am prins Ăźn cele din urmă. Așa că am niște sfaturi să vă dau!

Primul lucru pe care trebuie să-l Ăźnțelegeți este că lui Dumnezeu chiar Ăźi pasă și că are un plan pentru tine, deși tu poate nu-l distingi pe moment. De aceea, fiți Ăźnțelepți Ăźn alegerea partenerului vostru. Studiați CuvĂąntul, urmăriți Ăźnțelepciunea, fiți prudenți, și Ăźncredeți-vă Ăźn puterea Domnului! Aceste lucruri nu vă sunt date din ĂźntĂąmplare, ci ele vin Ăźn urma cunoașterii și ascultării lui Hristos (Proverbe 12:4; 28:20; 31:10).

Iar țelul Ăźn găsirea iubirii vieții tale să devină a demonstra un devotament și o ascultare fără rezerve față de Domnul Isus Hristos. El să fie Domnul, adică stăpĂąn Ăźn toate domeniile vieții tale. Asta Ăźnseamnă ca viața ta să reflecte gloria lui Dumnezeu și să slujească de exemplu Ăźntr-o lume de rele și tentații. Să fii Ăźn stare să iei hotărĂąri sănătoase și Ăźnțelepte fiindcă Domnul, cu ajutorul CuvĂąntului și al Duhului Său, Ăźți este sfătuitorul, nu mas-media, prietenii, patimile tale sau să faci doar ceea ce sentimentele dictează. Vei fi Ăźn stare să discerni cine ți se potrivește, iar deciziile greșite nu vor caracteriza viața ta decĂąt dacă te aventurezi deliberat Ăźn chin și mizerie. Dacă Ăźnsă ești implicat emoțional de mai mult timp Ăźntr-o relație cu cineva, sau tocmai ai cunoscut persoana visurilor tale nu Ăźnseamnă că trebuie să te căsătorești imediat cu acel om. Căsătoria este o relație minunată și extraordinară Ăźncheiată exact cu acea persoană pe care Dumnezeu ți-a pregătit-o dinainte, iar o relație bună va aduce glorie lui Dumnezeu și va oglindi legătura existentă dintre Isus și Mireasa Lui, Biserica (Efeseni 5:23-32).

La urma urmei, cĂąt de greu poate fi să-ți găsești iubirea vieții, să te bucuri de o relație intimă și serioasă cu cineva? Pentru mulți aceasta rămĂąne totuși problema numărul unu a vieții! Să realizăm totuși că Ăźn zilele noastre mulți rămĂąn necăsătoriți, fie datorită cultivării unei cariere, de teama responsabilității, fie din cauza unui stil de viață excesiv de petrecăreț, sau poate provin dintr-o familie divorțată și nu vor să treacă și ei prin ce-au trecut părinții lor. Pentru aceștia intervine un moment cĂąnd observă că ceasul lor biologic bate ora 12 și brusc Ăźncep să se simtă singuri și părăsiți. După ce la 20 de ani s-au dovedit prea ocupați sau prea pretențioși cu privire la un eventual partener, vine vĂąrsta de 30 cĂąnd Ăźi apucă disperarea. Atunci se aleg cu relații nefericite care nu se potrivesc cu ceea ce Dumnezeu le-ar fi dat.

Atunci care ar fi calitățile pe care să le căutăm la un partener de suflet? Ce ar trebui să evităm la acela și cum descoperim dragostea care ține o viață? Înseamnă oare a fi doar norocos sau a te găsi Ăźn momentul potrivit la locul potrivit? Se poate ca cineva să-ți "fure" iubitul, sau să-ți "fure" iubita? Oare chiar Ăźi pasă lui Dumnezeu cu adevărat și ți-a "rezervat" acea persoană deosebită de care tu ai nevoie? Cum afli asta?

Ce ar trebui atunci să facem, la ce ar trebui să ne gĂąndim și ce să evităm? Pentru aflarea răspunsurilor haideți să pătrundem Ăźn CuvĂąntul scump al lui Dumnezeu și să examinăm atent Scripturile pentru a afla voia Lui. Deci...

Ce Ăźnvață Biblia despre sex și celibat?

1. Întoarcere la Dumnezeu și confesiune (Romani 12:1-3, 2Corinteni 5:9-11, Coloseni 1:10, 1Tesaloniceni 4:1-2). În primul rĂąnd, trebuie să-mi recunosc propria mea natură păcătoasă. Întreaga omenire este despărțită de Dumnezeu și ca prin urmare noi oamenii suntem stricați atĂąt Ăźn gĂąndire cĂąt și Ăźn purtare, și pĂąnă ce harul lui Dumnezeu nu se revarsă asupra noastră iar efectul lui asupra vieților noastre este demonstrat și accentuat, vom continua să greșim. Natura noastră păcătoasă are o influență directă asupra opțiunilor noastre sexuale și a găsirii unei iubirii adevărate. De aceea, fiecare avem nevoie să fim serios angajați Ăźntr-o constantă mărturisire a acestui aspect al vieții noastre. CuvĂąntul din Noul Testament tradus ca "poftă" provine din grecescul "epiphemaho" care se referă la o dorință sexuală deviantă, la o fantezie sau o intenție de aceeași natură. Imaginați-vă acum cĂąt de ofensați au fost "impostorii" acei pioși, liderii religioși ai vremii cĂąnd Isus le-a spus Ăźn față că au o "problemă" cu puritatea sexuală! Iar Isus nu-i Ăźndemna, "acum dacă ați comis adulter Ăźn inima voastră, puteți foarte bine să-l săvĂąrșiți și fizic, fiindcă este unul și același lucru!" Nu, ci El dorea să arate că adulterul se caracterizează prin tot ce este greșit Ăźn pofta inimii, la care se mai adaugă o seamă de alte păcate cum ar fi Ăźnșelarea celuilalt, trădarea, Ăźncălcarea cuvĂąntului, distrugerea familiei, etc. Cu alte cuvinte, Isus spune: dacă crezi că ești perfect din punct de vedere sexual și nu ai nevoie de pocăință fiindcă ai evitat comiterea fizică a adulterului, mai gĂąndește-te! El Ăźnseamnă mult mai mult de atĂąt. Este un păcat complex care implică o gĂąndire eronată și care duce la fapte greșite. În final, a cui sexualitate a fost denaturată de intrarea păcatului Ăźn lume? A tuturora!

Ca prin urmare, trebuie să luăm hotărĂąrea de a recunoaște natura noastră păcătoasă și de a fi gata să ne confesăm păcatul și să ne căim de el, care Ăźnseamnă să nu-l mai facem. Mai constă din a găsi pe cineva care să te tragă la răspundere, iar tu să-ți mărturisești păcatele lui Dumnezeu. Atunci cĂąnd nu dăm socoteală pentru noi, suntem complet liberi să păcătuim, atrăgĂąnd asupra noastră dezastre fizice și sociale. Ne vom scufunda Ăźn pornografie, Ăźn flirt, vom cunoaște pofte nestăpĂąnite și gelozii, apoi vom trece la experiențe sexuale și ulterior vom ajunge la adicție sexuală. Ne vom trăda soțul, soția, pe Domnul, chiar vom contracta o boală și vom muri! Totul poate Ăźncepe de la a citi o revistă proastă, sau a intra Ăźntr-o cameră de hotel cu cine nu trebuie.

În schimb, a trăi o viață disciplinată de creștin Ăźnseamnă a căuta să afli voia Domnului și a-l glorifica.

2. Dumnezeu a inventat sexele (Geneza, cap.2, Matei 19:4). Trebuie să-mi dau seama, să accept, chiar să mă arăt recunoscător că Dumnezeu m-a Ăźnzestrat cu sexualitate. Ne-am născut cu organe, trăsături fizice și concepții care sunt specific masculine sau feminine. În Matei 19:4 ni se spune că la un moment dat Isus a Ăźntrebat: "Oare n-ați citit că Ziditorul, de la Ăźnceput i-a făcut parte bărbătească și parte femeiască...?". Cu alte cuvinte El, "nu se știe oare că Dumnezeu i-a făcut pe oameni parte bărbătească și parte femeiască? Nu pricepeți că Dumnezeu a inventat sexele?" CĂąnd Dumnezeu a adus-o pe Eva la Adam, acesta nu a reacționat spunĂąnd "sunt convins că are o personalitate minunată". Vă amintiți ce-a spus el atunci? "Ea este os din oasele mele și carne din carnea mea" (Gen.2:23). În jargon modern acest lucru poate s-ar traduce sub forma, "super Doamne!". De aceea fii mulțumitor pentru darul lui Dumnezeu și pentru cum te-a făcut. Trebuie să ajungem Ăźn stare să spunem, "mulțumim Doamne pentru că ne-ai Ăźnzestrat cu un trup. Mulțumim pentru că ne-ai dat puterea de a deveni una prin legămĂąntul căsătoriei". Desigur, acest lucru nu Ăźnseamnă deloc să facem ce dorim cu trupurile noastre fiindcă Dumnezeu de la bun Ăźnceput a hotărĂąt ca relația sexuală să fie rezervată instituției căsătoriei! Dacă Ăźnsă ai fost o victimă a abuzului, a incestului, sau suferi de vreo altă traumă (și nu poți să te arăți mulțumitor), va trebui să apelezi la un ajutor autorizat venit din partea unui pastor creștin sau consilier. Dacă n-o faci, durerea ta nu va dispărea și riști să-ți cari respectivul "bagaj" Ăźntr-o posibilă căsnicie.

3. Dumnezeu nu este Ăźmpotriva sexului (CĂąntarea CĂąntărilor, Matei 5:27). Așa cum deja am afirmat, El l-a creat! Dumnezeu este Ăźnsă Ăźmpotriva abuzării și denaturării lui. În Predica de pe munte Isus face niște afirmații foarte răspicate cu privire la ce Ăźnseamnă să fii curat din punct de vedere sexual. Acele cuvinte ale Sale ar trebui să ne vină imediat Ăźn minte ori de cĂąte ori căutăm să aflăm care este planul lui Dumnezeu și cine ar fi partenerul nostru potrivit. Dacă nu, atunci ne aventurăm pe o cale plină de hĂąrtoape, una presărată de conflicte și certuri, consfințiind o legătură care mai degrabă va fi un rod al păcatului decĂąt unul al sfințeniei. Sigur că și Ăźn acest caz Dumnezeu poate aduce vindecare și poate ierta, chiar poate să repare situația Ăźn favoarea ta. Cu toate acestea, drumul drept ți-ar fi fost mult mai bun și mai plăcut, fiind cruțat de necazul și durerea care te vor chinui nu doar pe tine ci și pe toți din jurul tău pentru multe generații la rĂąnd. Doresc acum să enumăr cinci decizii ce sunt derivate din Ăźnvățătura lui Isus, niște angajamente personale care să ne ajute să atingem neprihănirea Ăźn domeniul purității sexuale și să producă Ăźn noi Ăźnțelepciunea necesară pentru luarea hotărĂąrilor cuvenite Ăźn viețile noastre.

4. Păzește standardele lui Dumnezeu (Rut 4:10; 1Petru 3:7-12). 1Tesaloniceni 4:3 ne declară că, "voia lui Dumnezeu este sfințirea voastră: să vă feriți de curvie (mai modern spus, de imoralitatea sexuală!)". Asta Ăźnseamnă că relația sexuală trebuie rezervată pentru condiția permanentă și irevocabilă a căsătoriei. Astfel că Dumnezeu a intenționat ca relația sexuală să intervină Ăźntre soțul și soția care s-au dăruit definitiv unul celuilalt deoarece doar Ăźn contextul unui angajament stabil intimitatea cuiva se poate exprima real, sincer și la adăpost. Acolo unde Ăźnsă intervine intimitatea fizică Ăźn lipsa acelui angajament permanent și statornic, durerea rezultată Ăźl va afecta pe Dumnezeu, pe tine, și chiar pe un viitor soț, sau o viitoare soție! De aceea, ia hotărĂąrea aceasta mai Ăźnainte de a ajunge Ăźn situația Ăźn care să fii "ispitit", pentru că atunci va fi prea tĂąrziu. Nu-i vei rezista! În societatea asta ușurința cu care se Ăźncalcă voia lui Dumnezeu este atĂąt de mare ĂźncĂąt tu trebuie să fii hotărĂąt mai Ăźnainte de a fi pus Ăźn situația de a o Ăźncălca la rĂąndul tău.

5. Investește Ăźntr-un viitor mariaj al tău (1Corinteni 7:3-4; Efeseni 5:25-33). Va trebui să poți să-ți cinstești viitoarea soție, sau viitorul tău soț. Chiar dacă mai pot trece mulți ani pĂąnă să te căsătorești, ce anume faci acum Ăźți va afecta Ăźn timp calitatea relației cu soțul sau soția ta. Chiar dacă nu l-ai cunoscut, sau nu ai cunoscut-o Ăźncă, asigură-te să poți să-i slujești acestui viitor partener al tău de căsnicie și să-i oferi dragoste pe toată linia și durata căsniciei voastre, inclusiv Ăźn relația fizică și crezurile voastre. "Bărbatul să-și Ăźmplinească față de nevastă datoria de soț, și tot așa să facă și nevasta față de bărbat. Nevasta nu este stăpĂąnă pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpĂąn peste trupul lui, ci nevasta." Aceste cuvinte sunt minunate deoarece afirmă că satisfacția sexuală Ăźși atinge Ăźmplinirea doar Ăźn contextul căsătoriei dintre un bărbat și o femeie. Dumnezeu a hotărĂąt așa și consideră această Ăźmplinire atĂąt de importantă ĂźncĂąt o numește de fapt, "datorie". În consecință, ia hotărĂąrea de a investi Ăźn Ăźmplinirea maximă a unui posibil mariaj al tău (Ăźn viitoare ta căsnicie!). Dacă n-o faci, Ăźți trădezi propriul interes și ignori ce are mai bun să-ți ofere planul lui Dumnezeu.

6. Învață (adică, pregătește-te!) (Proverbe 1:5-7; 3:11-12). Trebuie să fii gata să-ți descoperi personalitatea, părțile care trebuie să se Ăźmbunătățească sau să se schimbe la tine. Ascultă-ți părinții! În majoritatea cazurilor ei te cunosc mai bine decĂąt te cunoști tu. Nu te baza pe prietenii tăi, mai ales dacă sunt mai necopți decĂąt tine, nici chiar pe cei mai Ăźn vĂąrstă cărora le poți vorbi. La rĂąndul lor părinții trebuie să le vorbească copiilor lor despre sexualitate și despre voia lui Dumnezeu Ăźn acest domeniu. Deuteronomul 6:6-7 spune: "Și poruncile care ți le dau astăzi, să le ai Ăźn inima ta. Să le Ăźntipărești Ăźn mintea copiilor tăi...". Poruncile la care se face referire aici sunt cele "zece porunci" Ăźn care se află incluse chiar și cea referitoare la sexualitate și la care face Isus aluzie Ăźn Predica de pe munte. Așadar voia lui Dumnezeu este ca educația sexuală să aibă loc Ăźn familie. Asta Ăźnsă nu Ăźnseamnă doar să se vorbească despre realitățile vieții sexuale și discuția să se Ăźncheie acolo. Înseamnă a purta cu copiii o continuă discuție despre corpul lor, despre transformările fizice pe care le cunosc, despre aventură, mariaj, despre ce simt vizavi de persoanele de sex opus și a oferi răspunsuri la Ăźntrebările care se pun. Apoi, la fiecare stadiu de dezvoltare fizică a lor discuția să capete turnura potrivită. Dacă lucrul acesta nu se ĂźntĂąmplă, de fapt, rareori se ĂźntĂąmplă, găsiți un bun mentor creștin de același sex cu voi căruia să Ăźi puteți vorbi și de la care să aveți ce Ăźnvăța.

7. Urmăriți plinătatea (Marcu 7:1-13; Matei 5:6; 16:24-27; Romani 6:19-23; 12; Galateni 2:20-21; 5:19-21). A cunoaște cine ești Ăźn Hristos și ce anume El a făcut pentru tine pe cruce este primordial. Cu respectiva cunoștință vei putea avea atitudinea cuvenită și discernămĂąntul necesar pentru a lua hotărĂąri bazate Ăźn voia lui Dumnezeu, punĂąnd Ăźntrebările potrivite și urmărind plinătatea, nu Ăźmplinirea. Împlinirea sau satisfacția o cauți atunci cĂąnd vrei ca cineva să-ți Ăźmplinească nevoile și dorințele, o persoană care să-ți satisfacă poftele și plăcerile tale! Ce ar trebui mai degrabă să faci este să cauți să-l glorifici pe Dumnezeu și să găsești persoana care să-ți fie un ajutor potrivit Ăźn slujire și Ăźn lucrarea care să-i aducă Lui glorie. Asta Ăźnseamnă plinătate! Atunci cĂąnd căutăm doar să ne facem nouă pe plac ne arătăm egoiști și suntem neglijenți față de valorile eterne ori față de slujirea Domnului nostru. Așa cădem de fapt și Ăźntr-o capcană, Ăźnsă nu din cauza mĂąniei lui Dumnezeu, ci Ăźntr-una creată de faptul că noi nu am făcut ce se cuvenea. În consecință, urmările Ăźși vor face efectul asupra noastră. RĂąnduielile lui Dumnezeu urmăresc binele nostru și sunt menite să ne ocrotească, reprezentĂąnd binele nostru suprem, adică exact ce și-ar dori niște buni părinți pentru copiii lor. Plinătatea acordă unei relații un caracter real și o Ăźntemeiează Ăźn preceptele lui Dumnezeu. De partea cealaltă, Ăźmplinirea Ăźnseamnă a obține ce vrem care adeseori nu este spre binele nostru. Înseamnă a umple un gol cu un surogat, nu cu originalul. Iar a căuta Ăźmplinire sau satisfacție ne va da naștere la un sentiment de deșertăciune, sau de zădărnicie, exact lucrul de care să te ferești. Însă plinătatea va căuta să transpună Ăźn realitate dragostea descrisă Ăźn cap. 13 din 1Corinteni și să te facă să vrei să Ăźmparți această viață deplină cu celălalt.

Dacă urmărești numai ce poți obține Ăźntr-o relație, vei sfĂąrși negreșit Ăźn disperare! Nu veți fi Ăźn stare să vă completați unul pe celălalt deoarece nu urmărești decĂąt ceea ce poți primi și nu ceea ce poți dărui relației voastre. Iar ce dăruiești trebuie să vină din umplerea ta cu Hristos. Fie că ești implicat profesional Ăźn slujirea Bisericii, fie nu, treaba noastră a tuturor creștinilor este să ducem vestea CuvĂąntului. De aceea, caută să găsești pe cineva care să facă să iasă la iveală părțile tale bune, cineva care să-ți devină acel partener și tovarăș din călătoria aventuroasă și entuziastă care se numește viață.

Dacă respecți aceste principii și Ăźți recunoști natura ta păcătoasă, duci o viață responsabilă și ești caracterizat de căință, atunci adu-i mulțumire lui Dumnezeu pentru acest dar nemaipomenit al sexualității tale. Hotărăște-te să păzești standardele Lui Ăźn purtarea ta cu persoanele de sex opus, investește din timp Ăźn viitorul tău mariaj, fii gata să Ăźnveți și să primești, iar dacă sunteți părinți, puneți-vă serios pe treabă Ăźn informarea și Ăźnzestrarea copiilor voștri cu cunoștințele necesare pentru a-l cinsti și asculta pe Dumnezeu și-n această privință. Doar făcĂąnd așa vă veți găsi Ăźn situația de a lua decizia corectă și de a fi plăcuți Lui! Apoi, veți putea găsi și omul potrivit, adică iubirea vieții voastre! Astfel, că Ăźn biserică, Ăźn cadrul trupului lui Hristos voi veți putea descoperi acea insulă de echilibru și rațiune Ăźn mijlocul unui ocean Ăźnvolburat de haos sexual.

Punerea cap la cap a indiciilor

Biblia deține adevărul pentru viață, inclusiv cum și cu cine să ne Ăźntemeiem o familie. Dacă crezi că Biblia nu reprezintă standardul tău de crez și practică vei fi sigur dezamăgit și descurajat Ăźn această viață. Perspectiva pe care să ne-o formăm este de a ne dori ceea ce Dumnezeu ne dorește, și nu ceea ce nouă ne-ar place. Atenția noastră să ne fie Ăźndreptată asupra Lui, deoarece planul cel mai bun Ăźn ce ne privește este planul Său! Fără atitudinea corectă și o perspectivă sănătoasă asupra vieții, fără a urmări să-l glorifici pe Dumnezeu și să-i asculți voia, nu vei putea găsi o adevărată iubire a vieții tale.

În zilele noastre ĂźntĂąlnirile date prin Internet, cluburile pentru necăsătoriți și anunțurile matrimoniale cunosc o mare explozie de popularitate. Prinși de treburi Ăźn societatea rapidă a vremurilor noastre, oamenilor nu le mai rămĂąne deloc timp pentru ĂźntĂąlnire și curtare. Dacă așa stau lucrurile și-n ce te privește atunci nici tu nu vei avea timpul necesar Ăźntemeierii unei legături serioase. Așadar, pune-ți ĂźntĂąi prioritățile Ăźn ordine și după aceea să pornești Ăźn căutarea cuiva! Va trebui să-ți faci loc Ăźn viața ta pentru o relație serioasă, dacă acest lucru ți-a fost dat de Dumnezeu și arăți dorința de a te căsători. Și mai Ăźntreabă-te: "stau la muncă prea mult?Există alte lucruri care-mi ocupă timpul, lucruri greșite care trebuiesc eliminate? Am probleme nerezolvate? M-am despărțit definitiv de trecut?"

Acest subiect este unul foarte discutat astăzi pe Internet și Ăźn multe biserici. Dar Ăźn cel mai bun caz se cred o mulțime de lucruri greșite, niște erezii scandaloase se emit Ăźn cel mai rău caz. Ca prin urmare, Ăźn cele ce urmează voi devota acestui subiect o serie de patru studii pentru a afla ce are de spus CuvĂąntul lui Dumnezeu despre el. Iar Ăźn luna următoare voi vorbi și despre curtare. Aceste studii te vor ajuta să-ți formezi un caracter biblic ales și te vor pregăti pentru un mariaj reușit și statornic. Apoi, Ăźn celelalte luni voi vorbi despre pregătirea Ăźn vederea unei căsătorii reușite și Ăźntemeierea unei bune relații.

Întrebări și chestiuni de discutat

Te-ai Ăźntrebat vreodată, sau te-ai luptat cu impresia că Dumnezeu este "un hoț al bucuriei" (adică, ne strică plăcerea)?

Texte biblice: Gen1:26-31; 2:18-25; Exod.20:14; Matei 19:4-6; Gal.5:19-20; Filip.2:3-4; Evrei 13:4

Crezi că Biblia nu mai corespunde valorilor de azi? De ce, sau de ce nu?

Este păcat o relație sexuală avută Ăźnainte de căsătorie?

Care crezi tu că ar fi un procentaj al adolescenților de azi care au relații sexuale Ăźnaintea căsătoriei? Dar al adulților care susțin că Hristos este Domnul lor?

Oare Dumnezeu Ăźși dorește ca tu să te simți singur și disperat?

Crezi că tu posezi o bună Ăźnțelegere a relației sexuale? Dacă da, Ăźți propui să stabilești niște bariere și limite cĂąnd ieși cu cineva pentru ca să nu fii pus Ăźn situația de a a fi "ispitit"? La ce ar fi de folos acestea?

Citește Gen.1:26-31; 2:18-25.

În ce fel üi descrie Biblia pe oameni?

Care este planul lui Dumnezeu pentru noi?

Dacă Dumnezeu ne-a creat pe noi și a creat relația sexuală, declarĂąnd că este ceva bun, de ce vrea ca noi să așteptăm?

Citește Matei 19:4-6; care sunt consecințele nesocotirii planului lui Dumnezeu?

Rețineți bine că atunci cĂąnd avem o relație sexuală cu cineva, Ăźntre noi și respectivul, ori respectiva, se naște o legătură care nu poate fi distrusă cu ușurință. De aceea, abuzul sexual este atĂąt de dureros chiar și după zeci de ani trecuți de la săvĂąrșirea lui! Prin relația sexuală se creează o legătură cu o persoană de care-ți vei aminti și după ce ajungi la 80 de ani! Cum vei putea trăi atĂąta vreme Ăźn gĂąnd cu cineva de care te-ai despărțit? Îți poți imagina ca un fost prieten sau o fostă prietenă să locuiască Ăźn mintea ta Ăźncă mult timp după ce v-ați despărțit, Ăźn plus, să vă mai și urĂąți reciproc? De aceea există atĂątea legături bolnăvicioase Ăźn zilele noastre!

Citește Exodul 20:14 și Galateni 5:19-21; care ar fi alte consecințe negative?

(jurămĂąntul căsătoriei este Ăźncălcat, depresia, co-dependența, pierderea Ăźncrederii, boala, o sarcină nedorită, etc.)

Citește Filipeni 2:3-4; cum te-ar putea ajuta acest verset?

Poți să enunți Ăźn mod rezumat ce vrea Dumnezeu ca tu să faci Ăźn planul sexualității tale? Ai fi Ăźn stare să-i mulțumești pentru regulile Sale, sau crezi că Dumnezeu vrea să-ți răpească plăcerea și bucuria vieții?

Citește Evrei 13:4; ești oare acum Ăźn stare să iei o hotărĂąre Ăźnaintea lui Dumnezeu de a rămĂąne pur(ă) pĂąnă la căsătorie?


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MONITOARE, SERVICE, CALCULATOARE...Vezi aici!