Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Pastele

Publicat la 2013-05-04 de Traian

De cănd vocea lui Dumnezeu răsuna in gradina Edenului intrebĂąnd: “Unde ești?”, Gen.3 cu 9, de atunci planul Lui pentru sufletul omului era alcătuit. Isus plin de durere rostește in fața ucenicilor următoarele cuvinte: “Dar cum se vor implini scripturile care zic ca așa trebuie să se Ăźntample”? Mt.26 cu 54, căci “Toate aceste lucruri s-au Ăźntamplat ca să se implineasca cele scrise
”Mt.26 cu 56

În trei zile avea sa fie rescrisă istoria omenirii.

În trei zile cruciale avea sa fie deschisa o cale noua omenirii. O cale croită prin voința lui Dumnezeu arătată Ăźn fiul sau Preaiubit, Isus Hristos. “Acolo se va croi o cale, un drum care se va numi Calea cea Sfantă:nici un om necurat nu va trece pe ea, ci va fi pentru cei sfinti
”Isaia 35 cu 8 Dar această cale s-a croit Ăźn trei zile cruciale pe care le-a cunoscut omenirea:vineri, sambătă , duminică! Trei zile pămĂąntești
 (Photo via Wiki Media)

VINEREA cumplită a neamului omenesc

Cum Ăźncepe ziua de vineri? Din gradina Ghetimani undeva puțin după miezul nopții cand Iuda, vanzatorul vine impreuna cu o gloata de oameni Ăźnarmați cu ciomege si săbii, care au pus mĂąinile pe Isus si L-au prins.” Atunci toți ucenici l-au părăsit si au fugit”. Matei 26 cu 56. În această vĂąnzare există ceva atĂąt de uman. Specific omului. Iuda s-a arătat și s-a dus la MĂąntuitorul. S-a apropiat, l-a prins de umeri și l-a sărutat. Deja cel rău stăpănea inima lui Iuda. Planul era Ăźntocmit. Alegerea stabilită. Dar Isus se cutremură de gestul lui Iuda.”
cu o sărutare vinzi tu pe Fiul omului?”.Lc 22 cu 48.

Într-o zi un fiu risipitor se Ăźntoarce acasă. Tatăl l-a zărit de departe. Așa este dragostea. Are privirea antrenată. Fiul a fost Ăźmbrățișat de tată care “l-a sărutat mult”, Lc 15 cu 20. Un sărut al iertării. O pildă despre dragostea tatălui ceresc care cuprinde Ăźn brațe fii risipitori. Pe care Ăźi sărută cu dragoste de părinte. Un sărut al iertării. Iuda se apropie să Ăźl Ăźmbrățișeze pe Isus și Ăźl sărută. Un sărut josnic, al trădării. “Cu un sărut
Iudo? “Nu putea fi altceva? Sub un sărut o inimă Ăźntunecată. Așa e omul. Poate zĂąmbi, poate vorbi frumos, te poate Ăźmbrățișa, dar inima să fie rea.

L-au dus la marele preot Ana unde unul dintre aprozi l-a pălmuit pe Isus. Pe seama nevinovatului Isus a Ăźncercat aprodul slugarnic să Ăźși construiască o imagine Ăźn fața marelui preot. Isus nu a raspuns Ăźn opinia lui cuviincios. Slugărnicia are limbajul ei. Și pălmuiește pe unii și pe alții și azi. Ce contează adevărul? Lui să Ăźi fie bine.L-au dus la marele preot Caiafa si l-au Ăźnvinuit. L-au scuipat in față, l-au bătut cu pumnii si l-au pălmuit, zicand: “Hristoase, prorocește-ne cine Te-a lovit? Mt.26 cu 68. Este uimitor faptul ca aceste evenimente se petrec Ăźn timpul nopții. Undeva după ora 12. CĂątă ură trebuie să fi strĂźns preoții Ăźn inimă. Să ai atĂźtă energie Ăźn a striga, a pălmui, a bate cu pumnii, a scuipa și a aduce injurii la aceea oră tĂźrzie din noapte!Inima nu are odihnă cĂąnd este să urască.

Spre ziuă au făcut sfat impotriva lui Isus, nu ca să Ăźl judece, ci “ca să Ăźl omoare”Mt.27 cu 1. L-au legat si l-au dat in mana dregătorului Pilat din Pont; Pilat l-a trimis la Irod care stapănea ținutul Galileii de unde era Isus. Irod l-a primit pe Isus cu gĂąnd ca va vedea o minune. Un fel de specatacol la care nu plătești billet. Dar MĂąntuitorul a tăcut. I-a pus Irod multe Ăźntrebari dar Isus nu a răspuns nimic. Preoții și cărturarii cei mai de seama “ül părau cu Ăźnfierbantare spune cuvantul. Luca 23:10  Apoi Irod și-a aratat fața adevărată: “se purta cu dispreț și dupa ce și-a bătut joc de El l-a Ăźmbrăcat cu o haină stralucitoare și L-a trimis Ăźnapoi la Pilat.

În ziua aceea, Irod și Pilat s-au Ăźmprietenit unul cu altul căci erau Ăźnvrăjbiți Ăźntre ei Ăźnainte. Lc.23:12. Iată un lucru semnificativ. Doi făcători de rele, Irod și Pilat, doi oameni interesați de pozițiile lor pămĂąntești, ajung să se Ăźmprietenească. Pe seama nevinovatului Isus. Pentru mulți oameni Pilat apare ca o victimă a unei situații de constrĂąngere. El are un gest de a Ăźncerca să Ăźl elibereze pe Isus. Dar acestă mențiune din Evanghelia lui Luca aduce lumină Ăźn privința adevăratuului caracter al lui Pilat. Se Ăźmprietenește cu Irod cu prilejul acestui simulacru de proces.

Pilat a pus să Ăźl bată pe Isus. Cu nuiele, cu biciu, a fost legat si bătut. Rănile Sale au picurat sĂąnge. Gemetele Sale nu au smuls nici un regret. MĂąinile Sale nu s-au mai lăsat pe creștetul cuiva pentru a aduce vindecare, sau binecuvantare ci au fost legate cu funii. Ca un miel pe care Ăźl duci la tăiere. El nu a deschis gura deși era chinuit și asuprit.Aproape că inima strigă: destul!E prea mult!Dar calvarul MĂąntuitorului Isus era departe de a se fi sfĂąrșit.

Apoi a fost dus Ăźn pretoriu, l-au desbrăcat de hainile Lui si L-au Ăźmbrăcat cu o haină stacojie, au Ăźmpletit o cunună de spini, au pus-o pe cap si I-au pus o trestie Ăźn mĂąna dreapta. Apoi Ăźngenunchiau in fața lui și Ăźsi bătea joc de El spunĂąnd: “Plecaciune Ție Împaratul iudeiilor”.Mt.27 cu 29 și 30. Și scuipau asupra Lui si-l băteau Ăźn cap. Apoi a Ăźnceput ultimul drum pămĂąntesc al lui Isus. (Photo via Wikipedia Tissot)

Drumul spre Golgota.

I-au pus crucea Ăźn spate si l-au silit sa meargă. Ajunși la Gologota, L-au Ăźntins, l-au străpuns cu piroane Ăźn Ăźncheieturile mĂąinilor și l-au ridicat pe cruce.I-au pironit picioarele cu piroane de 13-18 cm. Umerii au fost dislocați. Ca să respire trebuia să se impingă Ăźn picioarele străpunse altfel cutia toracică nu se umplea cu aer. Piroanele din picioare s-au oprit Ăźn oasele tarsiene. Setea era cumplita. Din cauza biciuirii era in soc hipovolemic. Ca urmare a șocului hipovolemic inima galopa pentru a pompa sangele care nu mai era acolo. Tensiunea arterială a scăzut provocĂąnd o stare de leșin sau colaps, iar rinichii nu mai lucrau. Isus suferise o hematidroză atunci cĂąnd in Ghetimani ca urmare a unui chin sfĂąșietor , ca de moarte, s-au eliberat Ăźn organism substanțe chimice care au rupt capilarele din glandele sudoripare.

Norodul stătea și privea.Fruntașii Ăźși băteau joc de El si spuneau “Pe alți I-a mĂąntuit; să se mĂąntuiască pe Sine Insuși dacă este El Hristosul, Alesul lui Dumnezeu. Ostasii de asemenea Ăźși băteau joc de El. Se apropiau, Îi dădeau oțet si_Îi ziceau “Daca ești Tu Împăratul iudeiilor mĂąntuiește-Te pe Tine Însuți” Luca 23:35 si 36. Unul dintre talhari iși bate joc de El. Trecătorii Ăźși băteau joc de El, dădeau din cap si ziceau: “Uăă!Tu, care strici Templul, și-l zidesti la loc Ăźn trei zile, mantuiește-te pe tine Ăźnsuți si pogoară-te de pe cruce”Marcu 15 cu 29 si 30.

În agonia morții privirea lui Isus Ăźmbartiseaza chipurile celor din jur. Îi răsună Ăźn urechi șoapta vrăjmașului: Pentru ei vrei Tu să mori? Merită ei atĂąta suferință? Legiuni de demoni ațĂąțau mulțimea care arunca ocara asupra lui Isus.
Ingerii și Ăźntreaga ostire cerească este Ăźnmărmurită. Cu ochii atințiti spre Isus, cu atenția Ăźndreptată spre Tatăl așteaptă un semn din partea Tatălui pentru a izbăvi din chin pe Neprihănitul Isus. Dar Tatăl tace.

Despărțit de Dumnezeu, părăsit de ucenici, sfredelit de vorba vrajmașului, Satana, Ăźmpresurat de taurii din Basan care Ăźl impung, ținta ocarii si epuizat de durerea trupului din care se scurge viața, fara un singur cuvĂąnt de mĂąngĂąiere,
iată VINEREA cumplită a neamului omenesc.Iată adevărata față a neamului omenesc.Făra farduri aplicate, fără politețuri zaharisite, fără strălucirea mincinoasă a unor strasuri ieftine. Față adevărată a neamului omenesc este față nelegiuirii care a Ăźnveninat inima și a Ăźntunecat mintea.VINEREA numită mare. Zi de adevăr cumplit. Zi de faliment total pentru omenirea care zace Ăźn cel rău.

SAMBATA – Tacere

Ucenicii sunt ascunși Ăźn case. Dincolo de uși. O zi a tăcerii. Preotii isi sarbatoaresc Pastele atĂąt de drag lor. Cu pioșenie se apropie de un Dumnezeu care le lăsase porunci și legi. Pe care le știau. Ce bine acum că nu mai era nimeni să le conteste autoritatea. Ce bine că nimeni nu mai tulburau oamenii cu cuvinte care loveau Ăźn ei ca niște bice. Lucrurile intraseră Ăźn normal. În obișnuitul pe care Ăźl știau și Ăźl controlau.

Pilat, Irod si toate autoritatile sunt linistite. Nimic nu tulbură liniștea cetății. Cerul tace. Dumnezeu tace. Tăcere peste tot. O tăcere Ăźn care vorbește doar frica. Frica preoților, frica ucenicilor. Totul este pierdut. Fară speranță. Tăcere. Nu mai este nimic de spus. Hristos este Ăźn mormĂąnt. Păzit cu strășnicie. (Tissot Photo via Bible Picture Gallery)

DUMNICA -  A ÎNVIAT!

Peste cetate răsar zorii. Grăbită Maria Magdalena și cealaltă Marie Ăźmpreună cu Salome au venit să vadă mormĂąntul. Dar nu doar mormĂźntul ci pe Cel ce era acolo. Însă Domnul Isus nu mai era acolo. Un mesaj al unui Ăźnger a căzut mai puternic ca fulgerul. A ÎNVIAT! Ele au plecat cu frică și mare bucurie și au fost ĂźntĂąmpinate de Isus Hristos, MĂąntuitorul care le-a spus: “Bucurați.vă!”.

Ele duc vestea ucenicilor care par neputinciși Ăźn a crede că El a Ăźnviat. Un basm. Nimic mai mult. Acolo Petru auzind vestea este cuprins de frenezie. Poate că mai există o șansă să se reabiliteze. Să Ăźși ceară iertare Ăźn fața lui Isus. Dacă El a Ăźnviat va sta de vorbă cu El, va plĂąnge, se va căi. Aleargă cu acest gĂąnduri Ăźn inimă la mormĂąnt. Dar n-a văzut decĂąt niște fășii de pĂąnză. Prea puțin. Mirat s-a Ăźntors acasă. Cleopa cu un alt ucenic Ăźntălnește pe drumul Emausului pe Isus Cel Înviat. Plini de bucurie se Ăźntorc la Ierusalim să dea vestea ucenicilor. Ucenici ascultau.

Deodată Isus a venit Ăźn mijlocul lor și a rostit: “Pace vouă!”. CuvĂąnt care va rămĂąne pe buzele credincioșilor de atunci și pĂąnă la venirea Sa. Dar ucenicii s-au speriat. El i-a invitat să se uite la mĂąinile și picioarele Lui care păstrau urmele piroanelor. A măncat pește și un fagure de miere ca semn al Ăźnvierii Sale Ăźn trup. Apoi le-a deschis mintea.

Dumincă. Zi de spaimă pentru preoți. Isus a Ăźnviat! Mintea lor căuta febrilă o soluție .Ziceți că ucenicii au venit și au furat trupul Lui pe cănd voi dormeați! Și au plătit bani mulți pentru această minciună.

Dar toată cetatea era Ăźn mișcare. Multe morminte s-au deschis și Ăźn sfănta cetate s-au arătat multora. Mulțimea nu mai putea fi Ăźnșelată. Învierea era peste tot. Speranța renăscuse. Ochii au prins să aibă sclipiri noi.Privirile s-au Ăźnălțat. Isus Ăźnviase! Dumnezeu deschisese drumul spre mĂźntuire prin Robul Său Isus. Moartea a fost biruită. Satan a fost doborĂźt. Cheile locuinței morților i-au fost smulse. Moartea a fost biruită și boldul ei frĂąnt. Zapisul cu păcatele lumii a fost țintuit pe cruce. Viața s-a coborĂąt din belșug.

Un cuvĂźnt nou a prins să se fluture pe buzele oamenilor:a Ăźnviat.Hristos a Ăźnviat!

  • Lumea a vorbit VINERI.Dumnezeu a tăcut și a suferit moartea pe cruce.
  • Lumea a tăcut SÂMBĂTĂ.Dumnezeu a tăcut și El.
  • Dumnezeu a vorbit DUMINICĂ. Prin ÎNVIERE! Și toți cei care L-au crezut au Ăźnceput și ei să vorbească:”Hristos a Ăźnviat!Cu adevărat a Ăźnviat!.
Să rămănem Ăźn DUMNICA ÎNVIERII pentru toată viața noastră. Tu cel ce ai rămas Ăźn ziua de vineri a neamului omenesc, vino la sărbătoarea duminicii. A iertării și a Ăźnvierii.
HRISTOS A ÎNVIAT!

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUSE KLINKER ( CARAMIDA KLINKER )...Vezi aici!