Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Motive pentru care tinerii au nevoie să fie sfătuiți

Publicat la 2013-04-08 de Traian

CĂąnd Apostolul Pavel a scris Epistola sa către Titus despre responsabilitățile acestuia ca slujitor al lui Dumnezeu, el i-a menționat pe tineri ca un grup care cere o atenție specială. După ce a vorbit despre bărbații și femeile Ăźn vĂąrstă, apoi despre femeile tinere, el adaugă acest sfat: "Sfătuiește, de asemenea, pe tineri să fie cumpătați" (Tit 2:6). Voi urma și eu sfatul apostolului. Vreau să spun cĂąteva cuvinte de Ăźndemnuri prietenești pentru tineri.

Deși ĂźmbătrĂąnesc pe zi ce trece, sunt cĂąteva lucruri pe care mi le amintesc foarte bine din zilele tinereții mele. Îmi amintesc foarte bine bucuriile și tristețile, speranțele și temerile, ispitele și dificultățile, judecățile greșite și sentimentele nutrite față de persoanele nepotrivite, erorile și aspirațiile, toate lucrurile care Ăźnconjoară și Ăźnsoțesc viața unui tĂąnăr. Aș fi foarte recunoscător dacă aș putea să spun ceva care să țină măcar un tĂąnăr pe direcția cea bună, să-l păzească de greșelile și păcatele care Ăźi pot afecta viitorul, atĂąt Ăźn această viață cĂąt și Ăźn veșnicie.

Sunt patru lucruri pe care intenționez să le fac Ăźn continuare:

I. Voi menționa cĂąteva motive generale pentru care tinerii au nevoie să fie sfătuiți.
II. Voi nota cĂąteva pericole speciale Ăźn legătură cu care tinerii trebuie să fie avertizați.
III. Voi da cĂąteva sfaturi generale și Ăźi implor pe tineri să le primească.
IV. Voi stabili cĂąteva reguli speciale de comportament și Ăźi sfătuiesc insistent pe tineri să le urmeze.

Despre fiecare din aceste patru puncte voi spune cĂąte ceva și mă rog lui Dumnezeu ca aceste cuvinte să fie folositoare vreunui suflet.

I. Motive pentru care tinerii au nevoie să fie sfătuiți

1. Care sunt motivele generale pentru care tinerii au nevoie de Ăźndemnuri specifice? Voi menționa cĂąteva dintre ele Ăźn ordine.

(1) În primul rĂąnd, e un adevăr dureros acela că Ăźn orice loc există prea puțini tineri care par să fie creștini.

Vorbesc fără să țin seama de condiția cuiva; spun aceste lucruri pentru toți. Bogați sau săraci, nobili sau de rĂąnd, educați sau needucați, de la oraș sau de la țară - nu e nici o diferență. Mă cutremur cĂąnd mă gĂąndesc cĂąt de puțini tineri sunt conduși de Duhul SfĂąnt, cĂąt de puțini sunt pe drumul Ăźngust care duce la viață, cĂąt de puțini se gĂąndesc la lucrurile de sus, cĂąt de puțini Ăźși iau crucea și Îl urmează pe Hristos. Spun toate acestea cu tristețe, Ăźnsă cred, Ăźnaintea lui Dumnezeu, că nu spun nimic altceva decĂąt adevărul.

Tinerilor, voi sunteți o categorie mare și foarte importantă a populației acestei țări; Ăźnsă unde și Ăźn ce stare se găsesc sufletele voastre? Indiferent unde am căuta răspunsul, acesta va fi unul și același. Haideți să-l Ăźntrebăm pe slujitor credincios al Evangheliei, să vedem ce ne va spune. CĂąți tineri necăsătoriți Ăźși amintesc că participă la Cina Domnului? Cine sunt cei mai ignoranți Ăźn ce privește doctrina mĂąntuirii, cei mai absenți de la serviciile de duminica, cei mai dificil de atras la ĂźntĂąlnirile de studiu biblic și de rugăciune din timpul săptămĂąnii, cei mai neatenți la orice s-ar predica? Care parte a enoriașilor săi Ăźi provoacă cele mai mari neliniști? Cine sunt acei Rubeni pentru care i se strĂąnge inima? Cine sunt aceia din turma sa care sunt cei mai greu de condus, care au nevoie cel mai frecvent de avertismente și mustrări, care Ăźi provoacă cele mai mari tulburări și tristeți, care Ăźl țin Ăźntr-o stare de teamă permanentă pentru sufletele lor și care par cei mai imposibil de Ăźndreptat? Puteți fi siguri, răspunsul lui va fi Ăźntotdeauna: "Tinerii."

Haideți să-i Ăźntrebăm pe părinții din orice țară a lumii și să vedem ce ne vor răspunde cei mai mulți dintre ei. Care membri ai familiei le provoacă cele mai mari dureri și necazuri? Cine au nevoie cel mai mult de supraveghere și cel mai adesea Ăźi dezamăgesc? Cine sunt primii care sunt gata să renunțe la ce e bine, și ultimii care Ăźși amintesc avertismentele și sfaturile bune? Cine sunt cei mai dificil de menținut Ăźn ordine și Ăźntre limite? Cine sunt cei care cad cel mai des Ăźn păcat, Ăźși fac de rușine numele pe care Ăźl poartă, Ăźși Ăźntristează prietenii, fac zile amare rudelor mai Ăźn vĂąrstă și Ăźși fac părinții să moară cu tristețe Ăźn inimă? Puteți fi siguri, răspunsul va fi de regulă: "Tinerii."

Haideți să-i Ăźntrebăm pe judecători și pe polițiști, să vedem ce ne vor răspunde aceștia. Cine sunt clienții cei mai frecvenți ai cluburilor de noapte și ai barurilor? Cine sunt membrii bandelor de cartier? Cine sunt arestați cel mai des pentru beție, tulburarea liniștii, bătăi, furturi, tĂąlhării și altele ca acestea? Cine umplu Ăźnchisorile, casele de corecție și centrele de detenție? Cine sunt cei care au nevoie cel mai mult de supraveghere și purtare de grijă? Puteți fi siguri, Ăźntotdeauna vor indica spre același grup și vor spune: "Tinerii."

Haideți să ne Ăźndreptăm spre clasele superioare, să vedem ce răspunsuri vom primi de la aceștia. Într-o familie, fiii Ăźntotdeauna Ăźși risipesc timpul, sănătatea și banii Ăźn căutarea egoistă a plăcerilor. În altă familie, fiii nu vor să Ăźnvețe nici o meserie și Ăźși irosesc cei mai prețioși ani ai vieții nefăcĂąnd nimic. Într-o alta, ei se țin de slujbă doar de formă, fără să acorde vreo atenție Ăźndatoririlor acesteia. Într-o alta, intră Ăźn anturaje nepotrivite, se apucă de jocuri de noroc, fac datorii, ținĂąndu-și prietenii Ăźntr-o neliniște continuă. Observați că rangul social, titlurile, bogăția și educația nu Ăźmpiedică aceste lucruri! Tați neliniștiți, mame cu inimile zdrobite, surori Ăźndurerate, toți ne-ar putea spune nenumărate istorii triste, dacă adevărul ar ieși la iveală. Multe familii, care au tot ce-ar putea oferi lumea, numără printre membrii lor nume care nu sunt rostite niciodată, sau sunt rostite cu regret și rușine: un fiu, un frate, un verișor, un nepot, care face doar ce vrea el și este o Ăźntristare pentru toți cei ce-l cunosc. Puține sunt familiile bogate care nu au astfel de spini Ăźn coastă, astfel de pete pe pagina fericirii, astfel de surse constante de durere și neliniște; adesea, prea adesea, cauza acestora e una singură: "Tinerii".

Ce vom răspunde Ăźn fața acestor lucruri? Sunt adevăruri, adevăruri simple, adevăruri pe care le ĂźntĂąlnim oriunde am privi, adevăruri care nu pot fi negate. CĂąt de Ăźnfricoșătoare sunt! CĂąt de groaznic este gĂąndul că, ori de cĂąte ori ĂźntĂąlnesc un tĂąnăr, acesta este cel mai probabil un dușman al lui Dumnezeu, mergĂąnd pe drumul cel larg care duce Ăźn iad, nepotrivit pentru cer! Desigur, confruntați cu astfel de realități, nu vă veți mai Ăźntreba de ce vin Ăźnaintea voastră cu sfaturi, veți Ăźnțelege că am motive serioase.

(2) Moartea și judecata Ăźi așteaptă și pe tineri, la fel ca pe toți ceilalți, Ăźnsă aproape toți tinerii par să uite acest lucru.

Tinerilor, este rĂąnduit și pentru voi să muriți; indiferent cĂąt de puternici și sănătoși ați fi acum, ziua morții voastre ar putea fi foarte aproape. ÎntĂąlnesc și tineri bolnavi, nu doar bătrĂąni. ÎnmormĂąntez și tineri, nu doar bătrĂąni. În fiecare cimitir citesc numele unora care nu au fost mai Ăźn vĂąrstă decĂąt sunteți voi acum. Citesc Ăźn cărți că, exceptĂąnd copiii mici și bătrĂąnii, mai mulți mor Ăźntre 13 și 23 decĂąt Ăźn oricare altă perioadă a vieții. Și totuși, trăiți ca și cum ați fi siguri că nu veți muri niciodată.

Vă gĂąndiți că poate vă veți ocupa de aceste lucruri mĂąine? Amintiți-vă cuvintele lui Solomon: "Nu te făli cu ziua de mĂąine, căci nu știi ce poate aduce o zi" (Prov. 27:1). "Mă voi ocupa de lucrurile serioase mĂąine", Ăźi răspundea o persoană nemĂąntuită cuiva care o avertiza de pericolul ce-o așteaptă; Ăźnsă mĂąine nu a mai venit. MĂąine e ziua diavolului, azi e ziua lui Dumnezeu. Lui Satan nu-i pasă cĂąt de spirituale sunt intențiile tale, sau cĂąt de sfinte sunt hotărĂąrile tale, cĂątă vreme ai decis să le pui Ăźn aplicare mĂąine. O, nu lăsați nici un loc diavolului Ăźn această problemă! Nu toți tinerii trăiesc pĂąnă la adĂąnci bătrĂąnețe, ca Isaac sau Iacov. Mulți copii mor Ăźnaintea părinților. David a jelit moartea celor doi fii ai săi; Iov a pierdut pe cei zece fii ai săi. Poate că și tu te numeri printre aceștia, iar cĂąnd va veni moartea, degeaba vei mai vorbi despre mĂąine, va trebui să pleci fără ĂźntĂąrziere.

Credeți că veți găsi altădată un timp mai potrivit pentru a vă gĂąndi la aceste lucruri? Așa credea și Felix și atenienii Ăźn fața cărora a predicat Pavel; Ăźnsă acel timp nu a mai venit. Drumul spre iad e pavat cu astfel de idei. Mai bine asigură-te că lucrezi cĂątă vreme mai poți. Nu lăsa nefăcut nici un lucru care ține de veșnicie. Nu risca atunci cĂąnd sufletul tău e Ăźn joc. Crede-mă, mĂąntuirea unui suflet nu e ceva banal. Fiecare persoană are nevoie de o "mĂąntuire așa de mare", indiferent că e tĂąnăr sau bătrĂąn; toți au nevoie să fie născuți din nou - toți au nevoie să fie spălați Ăźn sĂąngele lui Hristos - toți au nevoie să fie sfințiți de Duhul SfĂąnt. Fericit este omul care nu lasă aceste lucruri Ăźn nesiguranță, și nu Ăźși găsește odihna pĂąnă cĂąnd are mărturia Duhului Ăźnăuntrul lui, care Ăźi adeverește că este un copil al lui Dumnezeu.

Tinerilor, timpul vostru este scurt. Zilele voastre sunt o umbră, o ceață care apare pentru o vreme și apoi dispare, o poveste al cărei sfĂąrșit e aproape. Trupurile voastre nu sunt făcute din bronz. "Chiar și tinerii", spune Isaia, "se clatină și cad" (Isaia 40:30). Sănătatea vă poate fi luată Ăźn orice clipă: e nevoie doar de un accident, o febră, o inflamație, o spargere a unui vas de sĂąnge, și Ăźn scurt timp veți ajunge hrana viermilor Ăźn mormĂąnt. Un singur pas e Ăźntre oricare din voi și moarte. În seara asta sufletul vă poate fi cerut Ăźnapoi. Mergeți cu repeziciune pe drumul pe care pășesc locuitorii Ăźntregului pămĂąnt, Ăźn curĂąnd veți muri. Viața voastră este nesigură, Ăźnsă moartea voastră și judecata sunt cĂąt se poate de sigure. Și voi va trebui să auziți trĂąmbița arhanghelului, va trebui să stați Ăźnaintea marelui tron alb de judecată, și voi va trebui să ascultați de porunca, despre care Jerome spune că Ăźi răsuna neĂźncetat Ăźn urechi: "Ridicați-vă, morților, și veniți la judecată." "Da, Eu vin curĂąnd", ne spune Însuși Judecătorul. Nu pot, nu Ăźndrăznesc, nu vreau să vă las Ăźn pace Ăźn legătură cu aceste lucruri.

O, de ați lua seama la cuvintele Predicatorului: "Bucură-te, tinere, Ăźn tinerețea ta, fii cu inima veselă cĂąt ești tĂąnăr, umblă pe căile alese de inima ta și plăcute ochilor tăi; dar să știi că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată" (Eclesiastul 11:9). E uimitor cum cineva poate fi atĂąt de nepăsător și lipsit de griji, știind că Ăźl așteaptă judecata! Cu siguranță, nimeni nu e mai nebun decĂąt acela care se mulțumește să trăiască fără să se pregătească pentru moarte. Cu siguranță, necredința oamenilor este cel mai uimitor lucru din lume. Cea mai clară profeție din Biblie Ăźncepe cu următoarele cuvinte: "Cine a crezut Ăźn ceea ce ni se vestise?" (Isaia 53:1). Domnul Isus a spus: "Dar cĂąnd va veni Fiul omului, va găsi El credință pe pămĂąnt?" (Luca 18:8). Tinerilor, mă tem că despre mulți dintre voi se spune Ăźn curțile de sus: "Aceștia nu vor crede." Mă tem că treceți grăbiți prin viață, doar ca să vă treziți, prea tĂąrziu, că moartea și judecata sunt realități. Mă tem că așa stau lucrurile, de aceea vă dau aceste Ăźndemnuri.

(3) Ce vor fi tinerii depinde cel mai probabil de ceea ce sunt acum, dar ei par să uite acest lucru.

Tinerețea este anotimpul Ăźn care se plantează maturitatea, acea parte a scurtei vieți omenești Ăźn care se modelează caracterul, punctul de cotitură Ăźn istoria minții omului.

După mugurul care răsare ne putem da seama ce fel de copac va crește, după flori ne putem da seama ce fel de rod va avea, primăvara evaluăm recolta verii, dimineața judecăm ziua ce va urma, iar după caracterul tĂąnărului putem să ne dăm seama cum va fi cĂąnd va ajunge la maturitate.

Tinerilor, nu vă lăsați Ăźnșelați. Să nu credeți că, după placul inimii, puteți sluji poftelor și plăcerilor la Ăźnceputul vieții, iar apoi să mergeți și să-I slujiți lui Dumnezeu cu inima Ăźmpăcată spre sfĂąrșitul vieții. Să nu credeți că puteți trăi ca Esau și să muriți ca Iacov. Este o batjocură să negociați cu Dumnezeu și cu sufletul vostru Ăźn felul acesta. E o insultă Ăźngrozitoare să credeți că puteți da lumii și diavolului floarea tăriei voastre, lăsĂąndu-I Regelui Regilor rămășițele inimilor voastre, resturile puterilor voastre. E o insultă Ăźngrozitoare, și s-ar putea să descoperiți Ăźn paguba voastră că așa ceva e imposibil.

Îndrăznesc să spun că plănuiți să vă pocăiți mai tĂąrziu. Nu vă dați seama ce faceți. Voi vă faceți planurile fără Dumnezeu. Pocăința și credința sunt darurile lui Dumnezeu, dar sunt daruri pe care uneori El le reține, atunci cĂąnd au fost oferite mult timp fără să fie acceptate. E adevărat, nu e niciodată prea tĂąrziu pentru pocăința autentică, dar vă avertizez Ăźn același timp că pocăința venită tĂąrziu rareori e autentică. E adevărat, unul dintre tĂąlhari a fost convertit Ăźn ultimele ore ale vieții, pentru ca nimeni să nu dispere; Ăźnsă vă avertizez că numai unul a fost convertit, pentru ca nimeni să nu abuzeze de asta. E adevărat, este scris: "[El] poate să mĂąntuiască Ăźn chip desăvĂąrșit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El" (Evrei 7:25). Dar vă avertizez că același Duh SfĂąnt a scris: "Fiindcă eu chem și voi vă Ăźmpotriviți, fiindcă Ăźmi Ăźntind mĂąna și nimeni ia seama, de aceea și eu, voi rĂąde cĂąnd veți fi Ăźn vreo nenorocire, Ăźmi voi bate joc de voi cĂąnd vă va apuca groaza" (Proverbe 1:24, 26).

Credeți-mă, veți descoperi că nu e ușor să vă Ăźntoarceți la Dumnezeu atunci cĂąnd vă convine. Bine spunea omul lui Dumnezeu Leighton: "Drumul păcatului e Ăźn jos; omul nu se poate opri atunci cĂąnd vrea." Dorințele sfinte și convingerile serioase nu sunt ca slujitorii sutașului din Biblie, să vină și să se ducă după dorința stăpĂąnului; dimpotrivă, ele sunt ca bivolul sălbatic din cartea Iov, nu vor asculta de vocea voastră, nu vor lua seama la cererile voastre. Despre faimosul general Hannibal din vechime s-a spus că, atunci cĂąnd putea să cucerească cetatea Ăźmpotriva căreia lupta, n-a făcut-o, iar atunci cĂąnd a vrut s-o facă, n-a mai putut. Aveți grijă ca nu cumva același lucru să vi se ĂźntĂąmple cu privire la viața veșnică.

De ce vă spun toate aceste lucruri? Vi le spun din cauza puterii obiceiurilor. Vi le spun pentru că experiența m-a Ăźnvățat că inimile oamenilor rareori se mai schimbă, dacă nu au fost schimbate Ăźn tinerețe. Cu adevărat rari sunt oamenii convertiți la bătrĂąnețe. Obiceiurile au rădăcini adĂąnci. Odată ce păcatului i se permite să locuiască Ăźn inima voastră, el nu va mai ieși atunci cĂąnd i-o veți cere. Obișnuința devine a doua natură, iar lanțurile ei nu se rup ușor. Bine spunea profetul: "Poate un Etiopian să-și schimbe pielea sau un pardos să-și schimbe petele? Tot așa, ați putea voi să faceți binele, voi, care sunteți deprinși să faceți răul?" (Ieremia 13:23). Obiceiurile sunt ca pietrele care se rostogolesc pe panta unui deal - cu cĂąt se rostogolesc mai mult, cu atĂąt prind viteză iar direcția lor e mai greu de controlat. Obiceiurile, precum copacii, se Ăźntăresc odată cu vĂąrsta. Un copil poate Ăźndoi un stejar cĂąnd e puiet - dar o sută de oameni nu Ăźl poate smulge cĂąnd acesta a ajuns la maturitate. Un copil se poate bălăci Ăźn rĂąul Tamisa aproape de izvorul acestuia, Ăźnsă cel mai mare vas din lume poate pluti pe rĂąu Ăźnainte ca acesta să se reverse Ăźn mare. Tot așa și obiceiurile: cu cĂąt sunt mai vechi, cu atĂąt sunt mai puternice - cu cĂąt li s-a permis mai mult să stăpĂąnească, cu atĂąt va fi mai greu să fie alungate. Ele cresc odată cu creșterea noastră, se Ăźntăresc odată cu puterea noastră. Obiceiul este doica păcatului. Fiecare nou păcat micșorează teama și remușcarea, Ăźmpietrește inima, tocește tăișul conștiinței și sporește Ăźnclinația noastră către păcat.

Tinerilor, poate credeți că accentuez prea mult acest punct. Dacă ați fi văzut, așa cum văzut eu, bătrĂąni Ăźn pragul morții, fără să mai simtă nimic, uscați, Ăźmpietriți, morți, reci, tari ca piatra - nu ați mai spune așa. Credeți-mă, nu puteți rămĂąne pe loc Ăźn sufletele voastre. Obiceiurile bune sau rele se Ăźntăresc Ăźn inimile voastre pe zi ce trece. În fiecare zi sunteți fie mai aproape de Dumnezeu, fie mai departe. Cu fiecare an Ăźn care continuați să nu vă pocăiți, zidul de despărțire dintre voi și cer devine mai Ăźnalt și mai gros, iar prăpastia ce trebuie trecută devine mai adĂąncă și mai largă. O, fie-vă groază de efectul de Ăźmpietrire al rămĂąnerii constante Ăźn păcat! Acum e timpul potrivit. Nu amĂąnați decizia pĂąnă Ăźn iarna vieții voastre. Dacă nu Îl căutați pe Domnul cĂąt sunteți tineri, puterea obiceiului vă va face să nu-L mai căutați probabil niciodată.

De asta mă tem, de aceea vă Ăźndemn.

(4) Diavolul Ăźși dă toată silința să distrugă sufletele tinerilor, iar ei nu par să știe acest lucru.

Satan știe foarte bine că voi sunteți generația ce va urma, de aceea Ăźși folosește toate vicleșugurile ca să vă ducă sub stăpĂąnirea lui. Nu vreau să fiți Ăźn necunoștință de planurile lui.

Asupra voastră el trimite cele mai alese ispite. Își Ăźntinde plasa cu cea mai mare grijă, ca să vă prindă sufletele Ăźn ea. Așează Ăźn capcane cele mai dulci momeli, ca să vă aducă sub puterea lui. Își expune marfa Ăźnaintea voastră cu cea mai mare iscusință, ca să vă facă să-i cumpărați otrăvurile Ăźndulcite, și să mĂąncați din dulciurile lui blestemate. Voi sunteți obiectivul principal al atacurilor lui. Domnul să-l mustre și să vă izbăvească din mĂąinile lui!

Tinerilor, luați seama să nu vă lăsați prinși Ăźn cursa lui. El va Ăźncerca să vă arunce praf Ăźn ochi, ca să vă Ăźmpiedice să vedeți lucrurile la adevărata lor valoare. Se va strădui să vă facă să credeți că răul e bine, iar binele e rău. Va zugrăvi, va polei cu aur, va Ăźmpodobi păcatul, ca să vă facă să vă Ăźndrăgostiți de el. Va deforma, va denatura și va contraface adevăratul creștinism, ca să vă devină antipatic. Va preamări plăcerile răutății - Ăźnsă va ascunde de ochii voștri țepușul acestora. Va ridica Ăźnaintea voastră crucea și durerea ei - Ăźnsă va ține departe de privirea voastră cununa veșnică. Vă va promite totul, la fel cum a făcut cu Hristos, dacă Ăźl veți sluji. Vă va ajuta chiar să Ăźmbrăcați o formă de creștinism, numai să neglijați puterea acestuia. La Ăźnceputul vieților voastre vă va spune că e prea devreme să-L slujiți pe Dumnezeu, iar la sfĂąrșit vă va spune că e prea tĂąrziu. O, nu vă lăsați Ăźnșelați!

Nu știți pericolul pe care Ăźl reprezintă acest dușman; tocmai această ignoranță mă face să mă tem. Sunteți ca niște orbi, care pășesc printre gropi și capcane; nu vedeți pericolele care vă Ăźmpresoară din toate părțile.

Dușmanul vostru este puternic. E numit: "StăpĂąnitorul lumii acesteia" (Ioan 14:30). S-a Ăźmpotrivit Domnului nostru Isus Hristos pe tot parcursul slujirii Lui. I-a ispitit pe Adam și Eva să mănĂąnce din fructul interzis, aducĂąnd astfel păcatul și moartea Ăźn lume. L-a ispitit chiar și pe David, omul după inima lui Dumnezeu, făcĂąnd astfel ca ultimele zile ale acestuia să fie pline de Ăźntristare. L-a ispitit chiar și pe Petru, Apostolul ales, și l-a făcut să se lepede de Domnul lui. Cu siguranță, vrăjmășia lui Ăźmpotriva omului și Ăźmpotriva lui Dumnezeu trebuie disprețuită.

Dușmanul vostru e neobosit. El nu doarme niciodată. Încontinuu el dă tĂąrcoale, căutĂąnd pe cine să Ăźnghită. El cutreieră neĂźncetat pămĂąntul. Poate că vouă nu vă pasă de sufletele voastre; lui Ăźi pasă. El vrea sufletele voastre ca să vă nenorocească, așa cum este și el, și va pune mĂąna pe ele dacă va putea. Cu siguranță, ura lui Ăźmpotriva oamenilor și Ăźmpotriva lui Dumnezeu trebuie disprețuită.

Dușmanul vostru este și viclean. De mii de ani el citește o carte, iar acea carte este inima omului. Ar trebui să o cunoască bine, și o cunoaște Ăźntr-adevăr - toate slăbiciunile ei, toată ipocrizia ei, toată nebunia ei. El are o magazie plină de ispite, fiecare dintre acestea fiind destinate să provoace un rău cĂąt mai mare inimii omenești. Nu veți ajunge niciodată Ăźntr-un loc Ăźn care el să nu vă găsească. Mergeți Ăźn oraș - va fi acolo. Mergeți Ăźn pustie - va fi și acolo. Așezați-vă printre bețivi - va fi acolo, gata să vă ajute. Ascultați o predică - va fi acolo ca să vă distragă atenția. Cu siguranță, o astfel de rea-voință trebuie disprețuită.

Tinerilor, acest dușman lucrează din greu pentru distrugerea voastră, indiferent cĂąt de puțin v-ați gĂąndi voi la asta. Voi sunteți premiul pentru care se luptă el. El știe că puteți fi o binecuvĂąntare sau un blestem pentru generația voastră, de aceea Ăźncearcă din greu să vă cĂąștige inimile Ăźncă din zorii vieții, ca să ajutați la răspĂąndirea Ăźmpărăției lui Ăźn fiecare zi. CĂąt de bine știe el că cea mai sigură metodă ca să distrugi o floare este să distrugi bobocul!

O, de vi s-ar deschide ochii, la fel ca slujitorului lui Elisei la Dotan! O, de ați putea vedea cum Satan uneltește Ăźmpotriva păcii voastre! Trebuie să vă avertizez, trebuie să vă Ăźndemn. Fie că vreți să mă ascultați, fie că nu, eu nu pot, nu Ăźndrăznesc să vă las Ăźn pace.

(5) Tinerii au nevoie de Ăźndemnuri pentru că vor fi scutiți de suferință, dacă Ăźncep să-L slujească pe Dumnezeu acum.

Păcatul este mama tuturor suferințelor, și nici un alt păcat nu pare să aducă omului mai multă nenorocire și durere decĂąt păcatele tinereții. Faptele nebunești pe care le-a făcut, timpul irosit, greșelile făcute, anturajul păcătos, răul provocat propriei persoane, atĂąt trupului cĂąt și sufletului, șansele de fericire ratate, ocaziile de slujire neglijate; toate aceste lucruri provoacă adesea amărăciune conștiinței unui bătrĂąn, aruncă un nor Ăźntunecat peste apusul zilelor sale și Ăźi umplu ultimele zile ale vieții cu remușcări și rușine.

Unii v-ar putea spune despre sănătatea pierdută timpuriu, datorită păcatelor tinereții. Boala le macină mădularele, făcĂąndu-i să fie dezgustați de viață. Puterea mușchilor e atĂąt de slăbită, Ăźncă cea mai mică greutate e o povară prea grea pentru ei. Ochii li s-au Ăźntunecat prea devreme, iar energia lor naturală s-a micșorat. Soarele sănătății a apus deși Ăźncă e ziuă, iar ei jelesc văzĂąnd cum trupul le este consumat. Credeți-mă, e o cupă amară cĂąnd trebuie să o bei.

Alții v-ar putea povesti despre consecințele leneviei. Au irosit oportunitatea de aur de a Ăźnvăța. Nu au vrut să adune Ăźnțelepciunea atunci cĂąnd mințile lor puteau cel mai bine să o primească, iar memoria era Ăźn stare să o rețină. Acum e prea tĂąrziu. Nu mai au timp să stea și să Ăźnvețe. Nu mai au aceeași putere, chiar dacă ar găsi timp. Timpul pierdut nu mai poate fi recuperat. Și aceasta e o cupă amară cĂąnd trebuie să o bei.

Alții v-ar putea spune despre erorile de judecată, care au provocat suferință pentru tot restul vieții. Și-au impus propria voință. N-au vrut să asculte sfaturile celor din jur. S-au Ăźnconjurat cu prieteni care le-au ruinat fericirea. Au ales o profesie care nu li se potrivea. Acum văd bine toate aceste lucruri. Însă ochii li s-au deschis de-abia acum, după ce greșeala nu mai poate fi reparată. O, și aceasta e o cupă atĂąt de amară!

Tinerilor, tinerilor, aș vrea să puteți cunoaște mĂąngĂąierea unei conștiințe care nu e Ăźmpovărată cu o listă lungă de păcate ale tinereții. Acestea sunt rănile care pătrund cel mai adĂąnc. Sunt săgețile care consumă spiritul unui om. Este oțelul care le intră Ăźn suflet. Aveți milă de voi Ăźnșivă. Căutați-L pe Domnul din timp, ca să fiți scutiți de multe lacrimi amare.

Acesta e adevărul pe care se pare că l-a simțit și Iov. El spune: "Pentru ce să mă lovești cu suferințe amare și să mă pedepsești pentru greșeli din tinerețe?" (Iov 13:26). La fel, prietenul lui Țofar, vorbind despre omul nelegiuit, spune: "Oasele lui, pline de vlaga tinereții, Ăźși vor avea culcușul cu el Ăźn țărĂąnă" (Iov 20:11).

Și David se pare că a simțit acest lucru. El Îi spune Domnului: "Nu-Ți aduce aminte de greșelile din tinerețea mea, nici de fărădelegile mele" (Psalmul 25:7).

Beza, marele reformator elvețian, a simțit acest lucru atĂąt de puternic, ĂźncĂąt a pomenit Ăźn testamentul lui ca o mare binecuvĂąntare faptul că a fost chemat din lume, prin harul lui Dumnezeu, la vĂąrsta de șaisprezece ani.

Mergeți acum și Ăźntrebați-i pe credincioși, și cred că mulți vă vor răspunde la fel. "O, de aș putea să mai trăiesc o dată zilele tinereții!" Probabil vă vor spune: "O, de mi-aș fi trăit Ăźnceputul vieții mai bine! Ce bine ar fi dacă nu mi-aș fi pus temelia obiceiurilor rele atĂąt de timpuriu la Ăźnceputul călătoriei mele!"

Tinerilor, vreau să vă scutesc de toate aceste suferințe, dacă pot. Iadul Ăźnseamnă adevărul descoperit prea tĂąrziu. Fiți Ăźnțelepți la momentul potrivit. Ce semănați la tinerețe, veți culege la bătrĂąnețe. Nu vă irosiți cel mai prețios anotimp al vieții pe lucruri care nu vă vor mĂąngĂąia Ăźn ultimele zile ale vieții. Semănați Ăźn neprihănire: intrați cu plugul adĂąnc Ăźn pămĂąntul tare, nu semănați printre spini.

Poate că acum păcatul e ușor de Ăźnfăptuit cu mĂąinile voastre, cuvintele păcătoase sunt ușor de rostit, Ăźnsă puteți fi siguri de asta, Ăźn timp vă veți ĂźntĂąlni din nou cu efectele acestor păcate, indiferent dacă veți dori sau nu. Rănile vechi dor și provoacă suferință mult timp după ce s-au Ăźnchis, și doar o cicatrice a mai rămas: la fel veți descoperi că stau lucrurile și cu păcatele voastre. S-au găsit urme de animale pe suprafața stĂąncilor de pe vremea cĂąnd acestea erau doar nisip umed, la mii de ani după ce animalul care le-a lăsat a pierit și s-a dus; la fel s-ar putea ĂźntĂąmpla și cu păcatele voastre.

"Experiența," spune proverbul, "este o școală grea, dar nebunii nu vor mai Ăźnvăța Ăźn alta." Aș vrea ca toți să fiți cruțați de nenorocirile pe care păcatele tinereții le vor aduce cu siguranță. Acesta e ultimul motiv pentru care vă dau aceste Ăźndemnuri.

Tradus de Florin Vidu


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...TAMPLARIE ALUMINIU SI PVC...Vezi aici!