Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Crestini japonezi

Publicat la 2011-08-09 de Traian

Vezi predica Kakure Kirishitans Cripto - Crestini japonezi

 Autor: Fedor Covaci
 
 


Personal cred c nu la întâmplare Japonia a trecut prin acest cutremur i tsumani devastator. Datorit acestei calamitati naturale Japonia a polarizat atenia întregii lumi. Desigur organizaii umanitare din întreaga lume vor sufoca ara cu ajutoare materiale.Oare cine va ajuta spiritual aceasta tara? Ca i cretin stau i m întreb ce va face biserica cretin pe linia spiritual pentru Japonia în acest moment crucial.
 Istoria misiunilor cretine ne arat c într-o anumit perioad a istoriei Japonia prea s fie cel mai fertil câmp pentru propovduirea Evangheliei. Era anul 1549 când Francis Xavier a ajuns cu Evanghelia la Japonezi. De-a lungul unei singure generai numrul cretinilor a crescut la trei sute de mii. Cifra era promitoare plasând Japonia ca singur ar din Asia potrivit pentru cretinism. În jurul anului 1600 Shogunii (titlu dat dictatorilor militari ai Japoniei intre 1192-1867) au alungat pe misionari cretini i au cerut cretinilor japonezi s renune la credina lor. Martirajul a fost atât de puternic încât aproape a nimicit biserica japonez. Aceast perioad de persecuie este cunoascut ca cea mai de succes încercare de exterminare a cretinilor japonezi. Istoria martirajului cretin din aceast ar ne arat c au fost înregistrate 26 de rstigniri. Persecuia a fost aa de crunt încât aceast perioad a fost numit „Valea Iadului”. Cretinii erau legai de stâlp în mare i lsai pân cretea nivelul apei înecându-se încet, ali erau legai în saci i aruncai din brci, muli au fost dui la izvoare termale i oprâi cu ap clocotitoare. Dup prigoana de 240 de ani spre sfâritul secolului al 19 Japonia a acceptat construirea unei biserici catolice în Nagasaki. Când porile acestei biserici s-au deschis preoi au rmas uimii s vad cretini japonezi coborând din pduri în valuri mari. Aceti cretini erau numii de japonezi „Kakure Kirishitans” adic cripto cretini care se întâlniser în secret timp de 240 de ani. Astzi mai exist 30.000 de cretini kakure i 80 de biserici care duc mai departe credina lor. Japonia are o populaie de aproximativ 130.000.000 de locuitori i este o ar care crede în pluralismul de zei (sincretism). Religia rii este budismul i shintoismul. Cretini la ora actual se apropie abia la un procent din populaia total a rii. Pentru mine Japonia este un paradox dei este o ar budist i shintoist divorul este un lucru rar. Numrul celor închii în închisori este extrem de mic fa de alte ri care se pretinde c sunt cretine. Nivelul de moralitate i corectitudine depete cu mult nivelul occidentului. Acum este momentul crucial de a ne ruga pentru Japonia ca s îi revizuiasc credina. Nu ne putem imagina ce sar putea întâmpla dac aceast ara disciplinat ar deveni cretin.
 Vizionân-d pe internet imaginile apocaliptice din Japonia mi-am adus aminte de una dintre cele mai scurte pilde ale lui Isus:
„De aceea pe oriicine aude aceste cuvinte ale Mele, i le face, îl voi asemna cu un om cu judecat, care i-a zidit casa pe stânc. A dat ploaia, au venit ivoaiele, au suflat vânturile i au btut în casa aceia, dar ea nu s-a prbuit pentru c avea temelia zidit pe stânc. Îns ori i cine aude aceste cuvinte ale Mele i nu le face va fi asemnat cu un om nechibzuit, care i-a zidit casa pe nisip. A dat ploaia, au venit ivoiele, au suflat vânturile i au izbit în casa aceia: ea s-a prbuit, i prbuirea ea fost mare.” (Matei 7: 24-27)

 Aceast parabol ne spune clar unde ar trebuie s ne plasm credina. Mesajul pildei rostite de Isus ne prezit dou opiuni. Suntem rspunztori de cuvintele pe care le-am auzit i trebuie s lum o hotrâre. Putem construi pe una din dou temeli. O temelie este stânca i cealalt este nisip. Temelia determin capacitatea unei structuri de a rezista în faa naturii dezlnuite (ploaia i vânturile). Pilda subliniaz importaa ascultrii i aplicrii. Din acest motiv omul care ascult i aplic cuvintele lui Isus este un om cu judecat. Casa lui (viaa sa) are o temelie solid i atunci când vor veni ploile i vânturile ea nu se va prbui pentru c stânca reprezint însui pe Domnul Isus.
 Kakure kirishitans (cripro cretini japonezi) dei sunt puin au credina zidit pe stânc. Nu ne rmâne decât s învm de la aceti cretini care au rezistat acelor persecui crunte de 240 de ani.
 Casa lor a fost într-adevr zidit pe stânc. Pe ce temelie ne vom construi noi casa (viaa) de acum înainte?

preluat   http://www.viatavesnica.ro/vezi-predica/predici-scrise/471/kakure-kirishitans-cripto-crestini-japonezi

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...TAMPLARIE ALUMINIU SI PVC...Vezi aici!