Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Între două puteri: Duhul Sfânt și banii

Publicat la 2013-03-27 de Traian

„Ci voi veți primi o putere, cĂąnd se va coborĂź Duhul SfĂąnt peste voi
” (Fapte1:8)

Dacă cineva ar fi vizitat o biserică penticostală romĂąnească pe la sfĂąrșitul anilor 1950 și Ăźnceputul anilor `60, cu siguranță ar fi găsit o biserică foarte asemănătoare cu cea Ăźn care am crescut. O biserică de țară, Ăźn care zeci de credincioși erau Ăźnghesuiți ca sardinele Ăźntr-o clădire foarte mică și joasă, cu podeaua din pămĂąnt și cu lavițe Ăźnguste și fără spătar. Un serviciu de duminică dimineața Ăźncepea pe la 9 pentru că, se spunea, Îngerul Domnului face prezența. Nimeni nu știa Ăźnsă cĂąnd urma să se Ăźncheie programul, dar nu era aproape niciodată mai scurt de patru ore. Predicatorii, uneori chiar mai mulți de șapte-opt, erau de obicei țăranii care Ăźn urmă cu cĂąteva ceasuri ĂźÈ™i hrăniseră animalele din grajd și apoi fugiseră Ăźn grabă la ĂźntĂąlnire.  Atunci cĂąnd citeau din Scriptură, cei mai mulți dintre ei aveau mari probleme să isprăvească paragraful fără serioase poticneli. Puțini dintre ei aveau mai mult de patru clase primare. Dar cĂąnd predicau, uimitor, discursul lor era cĂąt se poate de cursiv și de bine articulat. În acele adunări aproape că nu era ĂźntĂąlnire Ăźn care să nu fie citit sau citat versetul: “Lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tărie, ci prin Duhul Meu – zice Domnul oștirilor!” (Zaharia 4:6).

Dacă un străin ar dori să vadă cum arată o biserică penticostală romĂąnească de azi, aproape sigur i s-ar recomanda o biserică asemănătoare cu cele Ăźn care suntem membri cei mai mulți dintre noi. O biserică de oraș, cu sute de oameni foarte elegant Ăźmbrăcați, mulți dintre ei avĂąnd licențe universitare, care se adună Ăźn clădiri moderne și din care nu lipsește aboslut nimic din ceea ce este necesar pentru confortul participanților, de la aer condiționat și scaune ergonomice, pĂąnă la sisteme moderne de amplificare și transmisie live pe internet. În aceste biserici există destul de multă lejeritate cu privire la ora la care vin credincioșii, pentru că nu se mai știe nimic despre Ăźngerul responsabil cu prezența, dar există foarte puțină Ăźngăduință cu vorbitorii care trec peste ora 12. Predicatorii, mai puțini acum, dar majoritatea dintre ei absolvenți de școli biblice, nu mai amintesc aproape deloc pasajul din Zaharia 4:6. Au Ăźnsă o frază favorită pe care o repetă foarte des, mai ales atunci cĂąnd caută susținere pentru multele proiecte ale bisericii: “Lucrarea Domnului se face cu Duhul SfĂąnt și cu bani”. Este atĂąt de uzitată această expresie, ĂźncĂąt unii membri cred că acesta este un pasaj inspirat din Scriptură.

Cei care, ca și mine, au trăit suficient de mult ca să cunoască ambele tipuri de biserică, nu pot evita o ușoară nostalgie cĂąnd se gĂąndesc la acele timpuri. Evident, nu lavițele de lemn și lutul pe care Ăźngenunchiau le lipsesc. Nu ele făceau diferența!  Începe să lipsească acea dependență oarecum copilărească, atĂąt a credincioșilor cĂąt și a comunităților, de principala sursă de putere, adică Duhul SfĂąnt. Afirmația: „Lucrarea Domnului se face cu Duhul SfĂąnt și cu bani” pare, la prima vedere, cĂąt se poate de nevinovată și echilibrată din punct de vedere biblic și teologic. Scriptura vorbește Ăźntr-adevăr mult despre bani și nevoia de suport Ăźn lucrare ( 1 Corinteni 9:10, 14; 1 Timotei 5:17; Galateni 6:6 etc), iar biserica are nevoie și de aceste resurse. Societatea a evoluat Ăźn așa fel ĂźncĂąt aproape nicio instituție creștină nu mai poate funcționa fără bani! Însă nu acest aspect tehnic este problema noastră. Grav mi se pare faptul că banii sunt puși alături de Duhul SfĂąnt ca sursă principală a lucrării lui Dumnezeu. Mai mult, mi se pare că dincolo de ambalajul spiritual frumos Ăźn care Ăźmpachetăm nevoile lucrării lui Dumnezeu, noi Ăźncercăm de fapt să ascundem o altă problemă: dependența noastră tot mai accentuată de bani. Am ajuns să realizăm atĂąt de multe cu ajutorul lor ĂźncĂąt membrii mai noi ai bisericilor și generația tĂąnără nici nu mai observă lipsa tot mai acută a celei mai importante resurse: Duhul SfĂąnt!

De la Ăźnceputurile ei și pĂąnă astăzi, Biserica a fost necontenit provocată să aleagă Ăźntre cele două surse de putere: banii și Duhul SfĂąnt! Biserica primară a ales corect. A ales puterea Duhului SfĂąnt. Unul dintre liderii ei, Petru, Ăźn drum spre Templu Ăźi spunea ologului care cerșea: „Argint și aur n-am; dar ce am (puterea Duhului SfĂąnt n.a.), ĂźÈ›i dau: Ăźn Numele lui Isus Hristos din Nazaret, scoală-te și umblă!” (Fapte 3:6). Biserica primară era atĂąt de radicală Ăźn privința puterii banului ĂźncĂąt doi dintre primii ei membri (Anania și Safira – Fapte 5) au plătit cu viața doar pentru că au dat o declarație de avere falsă. Mai tĂąrziu, cĂąnd un important cetățean al Samariei, Simon, s-a botezat și Ăźn ignoranța lui a crezut că poate obține cu bani puterea Duhului SfĂąnt, a primit din partea lui Petru una dintre cele mai ĂźnspăimĂąntătoare replici: „Banii tăi să piară Ăźmpreună cu tine, pentru că ai crezut că darul lui Dumnezeu s-ar putea cumpăra cu bani!” (Fapte 8:20). Din păcate, Ăźn istoria ei Biserica a fost sedusă deseori de putere banului. La cĂąteva sute de ani mai tĂąrziu, după perioada Bisericii primare, cĂąnd Francisc de Assisi s-a ĂźntĂąlnit cu papa Inocențiu III, se spune că pontiful i-ar fi arătat toate bogățiile și splendorile Vaticanului adăugĂąnd: „Vezi Francisc, Biserica nu mai poate spune ca odinioară: ”. „Este adevărat – a răspuns Francisc – dar nu mai poate spune nici: ”.

Se pare că ne este greu să evităm ispita de a privi la resursele materiale pe care le avem, la  contextele politice, sociale sau istorice favorabile și să nu considerăm că ele ne sunt suficiente pentru a Ăźmplini planurile lui Dumnezeu cu privire la Biserică și Marea Însărcinare a Domnului Isus. Teologul penticostal William Menzies scria cu privire la aceste chestiuni: „În cea mai mare parte a istoriei Bisericii a existat o prea mare dependență de resursele umane. CĂątă vreme fondurile, echipamentul, oamenii, materialele și mijloacele tehnice sunt disponibile, proiectele se realizează conform așteptărilor de succes. Cu toate acestea, adeseori ele eșuează Ăźn ciuda tuturor acestor resurse disponibile. Pe de altă parte, unii au Ăźnceput fără resurse, aproape cu nimic, dar cu o Ăźncredere uimitoare Ăźn Dumnezeu și Ăźn dependență de darurile și ajutorul Duhului SfĂąnt, realizĂąnd astfel lucruri imposibile. Darurile Duhului SfĂąnt sunt Ăźncă mijloacele primare ale lui Dumnezeu pentru zidirea Bisericii, atĂąt spiritual cĂąt și numeric. Nimic altceva n-o poate face”.

Banii sunt o simplă resursă și nimic mai mult. Să nu ne amăgim că dacă am avea mai mulți am face lucrări incredibile pentru Dumnezeu! Nu banii sunt sursa de putere și de progres Ăźn lucrarea Lui! Pentru Împărăția Lui există o singură sursă primordială de putere – Duhul SfĂąnt!  Toți credincioșii pot avea acces la ea și au nevoie de ea! Și acum, Ăźntr-un timp cĂąnd se pare că Ăźncepem să ne punem din nou Ăźncrederea Ăźn resursele materiale și financiare pentru lucrare,  Biblia ne invită să (re)descoperim cea mai importantă sursă pentru orice fel de lucrare creștină – Duhul SfĂąnt: „Ci voi veți primi o putere, cĂąnd se va coborĂź Duhul SfĂąnt peste voi și-Mi veți fi martori
” (Fapte1:8).

Ghita Ritisan

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR DE POMI FRUCTIFERI...Vezi aici!