Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Adam sau Eva ?

Publicat la 2013-02-18 de Traian


Luna noiembrie (14-17 nov. 2008) a găzduit - la celălalt pol al pămĂąntului (Cape Town , Africa de Sud) - unul din cele mai semnificative evenimente ale mișcării feministe mondiale: A III-a Convenție a Asociației pentru Dezvoltarea Drepturilor Femeii (AWID). Sub stindardul de lupta s-au strĂąns peste 1.500 activiste din toată lumea, pentru a elabora o strategie globală mai agresivă și decisivă. Printre finanțatorii din spatele cortinei se numără și Global Fund, o organizație umbrelă a 3.700 grupări, al cărei buget a atins pragul de 70 milioane dolari.
Aproape simultan (24-27 octombrie) la Barcelona avea loc cel de-Al III-lea Congres Internațional al Feminismului Islamic.
Presa romĂąnească n-a remarcat evenimentul, fie considerĂąnd că Ăźn RomĂąnia femeia este suficient de prețuită, fie apreciind eclatul feminist drept derizoriu: ”furtună Ăźntr-un pahar cu apă”.

Eu aș fi feminist(ă)...

Într-o lume tot mai globală, nimeni – nici chiar răzeșii din spațiul carpato-dunărean –  n-au dreptul să ignore unele din cele mai nedrepte realități:  
60% din cei mai săraci oameni ai planetei sunt femei și fetițe. 67% din analfabeții lumii sunt femei și fetițe. Cu toate că 70% din timpul femeilor este dedicat soților și copiilor; și cu toate acestea, contribuția lor la economia globală e declarată nulă .

În China, anual 1,7 milioane de fetițe n-ajung să vadă lumina zilei datorită avortării silite. Tot atĂątea dispar, prin avortare de nevoie, și Ăźn India, ceea ce face ca Ăźn anumite regiuni ale lumii, raportul femei-bărbați să scadă pĂąnă la 793 femei la 1.000 bărbați (Ăźn Punjab).

Multe dintre copilele privilegiate să trăiască au parte de cea mai neagră soartă: anual, cca. 1,75 milioane femei și copii sunt traficați ca jucării sexuale , dintre care peste 200.000 femei sunt importate din Bangladeș Ăźn Pakistan și peste 100.000 Ăźn Japonia. Site-uri de turism exotic laudă Thailanda pentru cele 800.000 copile prostituate și India pentru alte 400.000, ș.a.m.d.

În societățile patriarhale islamice, femeile sunt ”protejate”: Ăźn transportul Ăźn comun, li se rezervă spațiul din spatele autobuzului, dincolo de bara separatoare la mijloc; sau vagoane exclusiv feminine. În cazuri privilegiate, pot folosi taxi-uri speciale pentru femei.
Vrem egalitate!

Dacă speța bărbătească, preocupată de-atĂątea chestiuni importante, n-a considerat prioritar să rezolve concepțiile și practicile degradante pentru demnitatea femeii, gratulări acelor femei care s-au ridicat să ceară drepturile Ăźnscrise Ăźn natura lor umană. Așa s-a născut o mișcare – feminismul.

Istoricii Ăźmpart mișcarea feministă Ăźn trei perioade. Valul ĂźntĂąi a apărut Ăźn perioada Revoluției franceze Ăźn țările occidentale. Obiectivul lor era egalitatea femeii Ăźn fața legii, cu accentul pus pe dreptul la vot. Odată cu acordarea acestor drepturi, prin anii 1920, mișcarea s-a stins.

Valul al doilea a apărut Ăźn anii 1960, ca parte al mișcărilor de ”liberare” din SUA. El protesta contra stării ”de facto” a femeii – ființă proscrisă la un destin implacabil de slugă și dădacă. Ținta feministelor, condensat Ăźn sloganul ”Rights, Not Roses! ” era obținerea unui statut egal cu bărbatul Ăźn ce privește accesul la poziții privilegiate Ăźn serviciu, Ăźn salarizare, Ăźn structurile politice, dar și Ăźn ce privește libertatea sexului, a utilizării contracepționalelor de către fete, dar mai ales libertatea avortului.

Vigoarea mișcării determină politicienii americani să schimbe tactica, de la concesii - la curtarea organizațiilor feministe. Instituții masculine ca armata, poliția și NASA, și-au deschis porțile. La ora actuală, Ăźn forțele armate americane activează 193.400 soldate cu ofițerese de toate rangurile, cu 57 generălese active (plus 47 generălese Ăźn retragere). Din cei 158 de cosmonauți SUA, 35 sunt femei.Iar Ăźn congresul american activează 77 de parlamentare, dintre care trei sunt delegate la Casa Albă.
 
Al treilea val

Mișcarea feministă a cunoscut o renaștere odată cu Ăźncercările post-structuraliste de redefinire a genurilor (masculin și feminin) și a sexualității. Astfel, dacă conceptul de ”gen feminin” este unul fluid, care poate deveni ”masculin”, atunci se impune abolirea rolurilor masculin și feminin Ăźn societate. Ce dorește al treilea val e ca bărbatul – să devină sexul slab, iar femeia-amazoană să facă legea!

Poate chiar fără să-și fi propus, feminismul recent se concentrează, Ăźn urma dinamitării ”genurilor”, pe revendicarea drepturilor pentru homosexuali, lesbiene, bisexuați și transgenici – temă centrală a celui de-al treilea val.

Acest ”ultim act” al feminismului a stĂąrnit o sumedenie de rezerve din partea populației, inițial suportive al primului și parțial al celui de-al doilea val. Dintr-o mișcare ”eroică”, feminismul actual se arată a fi o mișcare egotistă, alienată de societate și adevăratele probleme. După cum comenta articolul ”A murit feminismul?” din revista Time (29 iunie 1998), ”...tĂąnăra generație feministă este mai interesată de celebritate decĂąt de salarizarea discriminatorie a femeilor; și mai preocupată de ‘sex-toys’ decĂąt de proteste.”

În esență, toate etapele mișcării feministe s-au fundamentat pe axioma ”femeia este egală cu bărbatul”. În virtutea acestui crez, feminismul promova egalitatea Ăźntre sexe, cu toate că teoreticienele feminismului n-au ajuns la un consens cu privire la ce Ăźnseamnă această egalitate și nici cum să se realizeze. Mai mult ca Ăźn oricare altă mișcare de ”liberare”, feminiștii sunt divizați. La antipozi se găsesc ”feminiștii egalitarieni” (sau liberali) care au o viziune androgină (sau unisex) despre societate și care cer eliminarea din structurile sociale, politice și economice  a oricărei diferențieri Ăźn funcție de sex. De partea cealaltă se situează ”feminiștii de diferențiere”, care recunosc diferențele de gen și de rol, atĂąt cele biologice cĂąt și cele sociale, și cer Ăźn consecință un tratament diferențiat Ăźn loc de egalitate absolută, tocmai Ăźn funcție de diferențele de gen, etc...    

Egali sau Diferiți?

Revendicările valului al treilea impun o clarificare de principiu: este femeia egală (Ăźn sens deplin) cu bărbatul? Să fie sexualitatea o chestiune de circumstanță, la fel cum ochii unuia sunt albaștri, iar ai altuia negri?

E destul să ne amintim de prima lecție de genetică, și vom afla de o diferență fundamentală Ăźntre genuri, determinată de un număr de 78 gene diferite ale cromozomului Y. Această distincție marchează fiecare celulă a corpului. Omul fiind un Ăźntreg, sexualitatea Ăźl programează diferit Ăźn toate domeniile vieții. Biologii au numit aceasta ”dimorfism sexual” (vezi caseta).

Dimorfismul sexual

‱    Un adolescent mediu este Ăźnalt de 1,79 m și cĂąntărește 66 kg, Ăźn timp ce contrapartea feminină are 1,63 m și cĂąntărește 57 kg.  
‱    Craniul bărbătesc este mai gros și mai puternic decĂąt cel al femeii (osatura Ăźn general).
‱    Femeia are stomacul, ficatul, rinichii și apendicele mai mari decĂąt ale bărbatului.
‱    Glanda tiroidă este mai mare și mai activă la femei, ceea ce-i dă o rezistență mai mare la frig.
‱    Bărbatul are masă musculară mai mare (Ăźn medie cu 50% mai mult).
‱    Forța fizică a femeii (modelul mediu) reprezintă cca. 60% față de cea a bărbatului. La o Ăźnălțime egală, femeia deține 80% din puterea fizică a bărbatului.
‱    Bărbatul consumă 43% oxigen mai mult decĂąt femeia (3.5 litri/minut față de 2 litri)
‱    Pielea bărbatului este mai groasă (conține mai mult colagen) și mai grasă (produce mai mult sebum).
‱    Femeia are cu cca 11% mai multă grăsime corporală decĂąt bărbatul.  
‱    Femeile transpiră mai puțin și declanșează transpirația la o temperatură mai Ăźnaltă.
‱    Degetul arătător la bărbați tinde să fie mai scurt decĂąt inelarul, Ăźn timp ce la femei, arătătorul tinde să fie mai lung.
‱    Inima femeii medii este cu 25% mai mică decĂąt a bărbatului mediu. Din acest motiv, bătăile inimii sunt mai accelerate cu pĂąnă la 8 bătăi pe minut Ăźn plus.
‱    În medie, femeia are cca. 1 litru de sĂąnge mai puțin decĂąt bărbatul.
‱    Masa hemoglobinei la femeia este cu 14% mai mic decĂąt a bărbatului (48 milioane celule roșii / mm3 față de 54 milioane).
‱    Tensiunea arterială a femeii este mai coborĂątă cu cca. 10 puncte decĂąt ale bărbatului, dar variază mai mult.
‱    Femeile sunt mai susceptibile față de droguri datorită estrogenului care mărește secreția dopaminei cu pĂąnă la 20%.
‱    Fetele se maturizează mai repede decĂąt băieții, pubertatea acestora ĂźncepĂąnd cu cca. 2 ani mai devreme.
‱    Fertilitatea bărbatului depășește cu mult pe cea a femeii care se oprește Ăźn jur de 48 ani. În schimb, cel mai bătrĂąn tată este un australian de 93 ani.
‱    Totuși, femeile sunt de două ori mai rezistente la Ăźmbolnăvire decĂąt bărbații.   
‱    Femeia are o vitalitate constituțională mai mare, datorită structurii cromozomiale specifice. Speranța ei de viață depășește Ăźn medie cu 5 ani pe cea a bărbatului.

ABC News, 9 mai 2008,  Michael G. Conner, Understanding the Difference Between Men and Women, 2007;  uExpress, octombrie 2007,  Addiction Professional, 1 nov. 2005, Journal of Applied Psychology, noiembrie 2001.

Mai mult decĂąt toate celelalte organe, ceea ce diferă cel mai dramatic d.p.d.v. anatomic, chimic, hormonal și psihologic este creierul (vezi caseta Creiere diferite). Deosebirile cauzează diferențe Ăźn gĂąndire, simțire și conduită, Ăźn așa măsură ĂźncĂąt cei doi trăiesc Ăźn lumi diferite, neĂźnstare să se Ăźnțeleagă complet unul pe celălalt.   

Science Daily a publicat (1 aprilie 2008 și 1 dec. 2005) o serie de descoperiri. În urma monitorizării activității cerebrale a unui lot de bărbați și femei prin rezonanță magnetică (RMN), s-a constatat nu numai că, structural, creierele lor sunt diferite, dar și că funcționează diferit. Spre exemplu, pentru aceleași operațiuni (ca cititul), femeile folosesc alte părți ale creierului decĂąt bărbații. GĂąndirea masculină se derulează predominant Ăźn emisfera stĂąngă, ceea ce explică și capacitatea sa pentru gĂąndire abstractă. Femeia, Ăźn schimb, excelează Ăźn conexiunea dintre cele două emisfere, ceea ce explică mai neobișnuita ei intuiție și ĂźndemĂąnarea Ăźn vorbire.

Cercetătorii au observat că creierele lor reacționează diferit Ăźn situații de stress: la bărbat, fluxul sangvin se amplifică Ăźn cortexul orbito-frontal stĂąng; Ăźn timp ce la femei, fluxul sangvin se activează Ăźn paleo-cortex (sistemul limbic), fapt ce determină reacții opuse. PĂąnă și activitatea metabolică din timpul somnului este diferită: la bărbați, se observă o activare a zonei ”primitive” a sistemului limbic (cel asociat cu actele fizice), pe cĂąnd la femei, o activare a zonei ”tinere” a sistemului limbic (care răspunde de gestică și mimică).

Creiere diferite

‱    Mărimea creierului:  Mărimea medie a creierului bărbătesc este cu 11-12% mai mare decĂąt a femeii.  
‱    Numărul de celule:  Creierul bărbatului conține Ăźn medie 4% mai mulți neuroni decĂąt creierul femeii, și are 100 g. de țesut cerebral Ăźn puls.
Dar cu toate acestea, Ăźn două dintre cele 6 straturi ale cortexului din zona tĂąmplei dinapoia ochilor, femeile au cu 15% mai mulți neuroni. Aceste zone răspund de Ăźnțelegerea limbajelor și recunoașterea melodiilor.
‱    Conexiuni celulare:  Femeile au neuropil-ul (rețeaua de terminații nervoase: dendrite, axoni și spații sinaptice) mult mai dezvoltat decĂąt bărbații.  
‱    Corpus callosum (puntea care face legătura dintre cele două emisfere) este mai groasă la femei, ceea ce explică transferul mai rapid de informații de la o emisferă la alta.
‱    Hypothalamus: La bărbat, volumul unui grup de nuclei din hypotalamusul anterior este dublu față de femeie.  
‱    Limbajul: Zonele Broca și Wernicke care răspund de vorbire sunt seminficativ mai mari la femei.
‱    Lobii parietali inferiori:  sunt semnificativ mai mari la bărbat, cel stĂąng fiind mai mare decĂąt cel drept. La femeie, această asimetrie este inversă, cel drept fiind mai mare.
‱    Sistemul limbic:  este mai adĂąnc și mai mare la femei, decĂąt la bărbați, ceea ce explică emotivitatea mult sporită a femeii față de cea a bărbatului.
Medical Education Online, artic. ”Male/Female brain differences”, 25 oct. 2006;  Dr. Walt și Barbara Larimore, His Brain, Her Brain, 2008;  T. Rabinowicz, Ăźn Journal of Child Neurology, 1999.

Care-i mai deștept?

Dimorfismul cerebral i-a condus pe oameni să se Ăźntrebe dacă nu cumva aceasta determină o inegalitate intelectuală. British Journal of Psychology (august 2005), a publicat articolul Bărbații sunt mai inteligenți decĂąt femeile, Ăźn care dr. Paul Irwing și Richard Lynn afirmă că, la testele de inteligență, bărbații obțin Ăźn medie aprox. cu 5 puncte mai mult decĂąt femeile. Cercetările lor se bazează pe un studiu efectuat pe 100.000 subiecți. La IQ: 125, raportul indică un număr dublu de bărbați față de femei; iar la IQ: 155 (asociat cu genialitatea), se găsesc 5,5 bărbați la 1 femeie.

O altă observație semnificativă este aceea că inteligența feminină se grupează Ăźn zona performanțelor de mijloc (IQ: 90-110), Ăźn timp ce inteligența masculină variază puternic Ăźntre extreme (IQ: 70-130), sugerĂąnd că sunt mai mulți bărbați stupizi, dar și genii.

Tabelul ar trebui să distribuie femeile Ăźn stĂąnga, iar bărbații Ăźn dreapta. (Sau, dacă rămĂąn pe aceeași parte, atunci femeile să fie colorate Ăźn roșu pe fond alb, Ăźn timp ce bărbații Ăźn albastru, tot pe fond alb)

Aceste concluzii au stĂąrnit critici serioase, pornind de la observația că Ăźn marea lor majoritate, testele IQ sunt orientate aproape Ăźn totalitate spre evaluarea inteligenței emisferei stĂąngi (logice, matematice, masculine), scăpĂąnd din vedere inteligența emisferei drepte (intuitive, artistice, feminine). Astfel, dacă s-ar adăuga punctajul ignorat, ingeligența feminină ar surclasa net deșteptăciunea bărbatului (BBC News, 8 dec. 2004: Femeile sunt mai inteligente decĂąt bărbații).

Psihologie sexistă
‱    60-75% femei sunt emoționale, Ăźn timp ce 55-80% din bărbați sunt preponderent raționali.
‱    Cu toate acestea, fetele sunt mai Ăźnclinate către studiu: 57% din studenții americani și 58% din studentii britanici sunt fete !
‱    Bărbatul este mai sistematic și mai orientat spre obiective; femeia este mai empatică și orientată spre relaționare.  
‱    Bărbații tind să urmărească o problemă Ăźntr-un timp dat, Ăźn timp ce femeile urmăresc deodată mai multe probleme simultan.
‱    Hormonal, bărbatul este competitiv, Ăźn schimb femeia este cooperantă. În consecință, femeile au mai multă răbdare și o mai mare capacitate de a suferi.
‱    Bărbatul este Ăźnclinat spre risc. 93% din decesuri prin accidente de muncă sunt atribuite bărbaților, cu o rată de 11 ori mai Ăźnaltă decĂąt cea a femeilor.
‱    Femeile cumpără sau influențează cumpărarea a 80% din bunurile de consum.

Simon Baron-Cohen, The Essential Difference: Men, Women and the Extreme Male Brain, 2004.

Diferiți, dar egali!

Din toată dezbaterea, un lucru apare ca cert: că, dintr-un punct de vedere, femeia nu este identică, ”egală” cu bărbatul. Și totuși, ”egal” și ”egalitate” pot defini mai multe tipuri de raporturi. Ele pot semnifica fie o deplină corespondență Ăźn cantitate, grad, rang, abilități, cĂąnd ”egal” este sinonim cu a fi uniform, identic.  Dar pot să Ăźnsemne și egalitate calitativă, indicĂąnd spre o valoare și un statut egal pentru două realități diferite. La această a doua accepțiune face trimitere Scriptura cĂąnd afirmă că ”nu nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă cei doi sunt una (egali) Ăźn Hristos Isus.”

Surprinzător, au trebuit secole de tatonări, ca omul să redescopere adevărul străvechi, că cei doi se află pe o platformă de egalitate Ăźn fața lui Dumnezeu, ca și Ăźn fața legii, Ăźn fața societății, Ăźn fața oportunităților, avĂąnd același drept la respect și fericire.  

Există, totuși, o diferență Ăźn modul Ăźn care această nobilă egalitate este Ăźnțeleasă Ăźn lumina principiului relativ recent lansat a ”corectitudinii politice”. În revendicarea egalității absolute, se scapă din vedere distincția dintre egalitatea calitativă și egalitatea cantitativă. O asemenea eroare conduce la confundarea și compromiterea rolurilor, exact ce și-ar fi dorit feminismul celui de-al treilea val. Ori tocmai din această miopie s-au iscat și se alimentează tensiunile pe tema egalității femeii cu bărbatul.

Rolurile sunt atribuite biologic. În fața dimorfismului, nu ne rămĂąne nici o opțiune. Diferența de rol este ceea ce elimină din start orice competiție, bărbatul și femeia fiind complementari, dependenți unul de celălalt pentru constituirea unității familiale, singura care procreează și modelează generația viitoare.

Dacă feminismul ar fi respectat rolurile, și-ar fi păstrat caracterul eroic și ar fi schimbat substanțial fața lumii. Din nefericire, după ce-a cĂąÈ™tigat drepturi fundamentale ca cel de vot, dreptul la proprietate privată, la educație, ș.a., mișcarea a degenerat Ăźn tăgăduirea feminității și a maternității. Rezultatul?

În timp ce zeci de tinere iraniene stau Ăźn temniță pentru cutezanța de a fi militat pentru drepturile femeii, feministele din lumea bună tac, sau mai degrabă sunt ocupate cu lărgirea definiției căsătoriei pentru a-i include și pe homosexuali și lesbiene. În timp ce Ăźn Asia milioane de fetițe se pierd anual prin avortare silită și infanticid, feministele lumii bune fac lobby pentru dreptul legal de a-și avorta pruncii. În timp ce băieților din islam li se inoculează virtuțile maritiului pentru Jihad, feministele din SUA ĂźÈ™i feminizează băieții prin ore școlare de homosexualitate.

Palmares Ăźntunecat

În zelul de a combate patriarhia, mișcarea feministă a contribuit decisiv la declinul familiei. Nașterile ilicite au excaladat, compromiÈ›Ăąnd generații de copii. Sunt țări Ăźn care căminurile fără tați au devenit majoritare: Ăźn Suedia, 55% din nașteri sunt Ăźn afara familiei, Ăźn Franța, rata e de 50,5%, iar Ăźn Anglia a ajuns la 50,1% . În SUA, rata a urcat pĂąnă aproape de 40%. În Chile, ea a depășit 62% . Media mamelor singles din UE a depășit 33% și este Ăźn continuă creșere. Bolile venerice se răspĂąndesc cu repeziciune. Nu-i de mirare că lumea musulmană se Ăźngrozește de influența occidentală.
 
Dar efectul considerat cel mai dăunător al feminismului este că a afectat relațiile dintre sexe. Bărbatul și-a pierdut rolul de protector și susținător material: ”Ne putem descurca și singure!” Curtenia a făcut loc ”agățatului”. Sexul a devenit un simplu aperitiv Ăźnaintea meniului principal. De teama amenzii, bărbatul a Ăźncetat să mai reducă femeia la un ”obiect”. În schimb, femeia se ”obiectivizează”, socotind acesta ca fiind ”progres”.   

The Daily Mail (4 aug. 2006), Ăźn articolul ”Cum a distrus feminismul pe adevăratul bărbat”, lamenta deziluzia Ăźn care a eșuat femeia militantă, după ce și-a redus bărbatul la ipostaza de subordonat. Nici o ”amazoană” autentică n-ar accepta compania unui bărbat tremurător, cu atĂąt mai puțin să se căsătorească cu el. După ce a s-a luptat să producă un regiment de ”femei-alfa”, feminismul se miră cum de a dispărut ”masculul alfa”.  

”Doamnele contra Feminismului”

Un sondaj efectuat de Penn, Schoen & Berland Associates la Ăźnceputul lui noiembrie 2008 (Daily Beast, 18 nov. 2008), aduce Ăźn vizor un fapt ciudat: că majoritatea publicului american și-a retras suportul pentru ideile feministe. 43% din femeile pĂąnă Ăźn 40 ani și-au declarat convingerea că bărbatul și femeia sunt diferiți Ăźn punctele tari și slabe. Față de generația anilor 80, doar 20% din femei mai sunt dispuse să fie chemate ”feministe”. Și numai 17% din mamele tinere ar mai accepta ca fiicele lor să fie etichetate ”feministe”.

Din sens opus, un nou curent se face simțit Ăźn SUA. Probabil că efectul lui este deja resimțit transcontinental. Este curentul ”Noului feminism”. Declarația de misiune a uneia dintre organizații, Ladies against feminism, declară: ”În multe privințe, femeia nu este egală cu bărbatul. Suntem creaturi diferite cu roluri diferite. Sau ne completăm unul pe altul Ăźn roluri distrincte, sau dimpotrivă ne sfĂąÈ™iem unul pe altul Ăźn dispute teritoriale. Noi promovăm prima atitudine. Milităm pentru feminitate, modestie, virtute, inteligență, arte feminine. Alătură-te noii revoluții!”

Chicago Tribune (12 mai 2008), Ăźn articolul ”În primăvara lui 2008, anti-feminismul este Ăźn floare”, expune erodarea feminismului. Creditul acestei schimbări nu și-l poate atribui mass-media și nici vreo altă organizație. Se pare că tĂąnăra generație de femei, după ce s-au confruntat cu rezultatele nefericitei ideologii egalitariene, au decis să substituie modelul ”amazoanei” cu cel al maternității.  

Un articol din New York Times (20 sept. 2005), cu titlul exploziv ”Multe tinere din elita universitară dau cariera pe maternitate”, informează că 60% din studentele Ăźnrolate Ăźn primele 8 universități ale SUA sunt decise să renunțe la cariera profesională odată cu apariția primului copil. Un sondaj din 2001 privitor la statutul profesional al absolventelor univ. Harvard a arătat că mai mult de jumătate din cele mai bogate, privilegiate și bine educate femei din SUA stau acasă cu copiii decĂąt să lucreze Ăźn economia de piață. Concret:  31% din speranțele academice au ales condiția de casnică; alte 31% lucrează Ăźn regim de part-time, datorită creșterii copilului; și numai 38% sunt dedicate carierei profesionale. O lideră de promoție mărturisea la serbarea de absolvire: ”Știu că părinții au o influență covĂąrșitoare asupra copiilor. Vreau să am și eu acea influență. Nu văd de ce-ar trebui neapărat să merg contra modelului tradițional.”

Asistăm la ciudate răsturnări de putere. S-ar putea ca la lucru să fie o lege mistică a ”pendulului” care să Ăźnvieze, ciclic, vechi trenduri. Sau o mĂąnă invizibilă care să reașeze la locul lor valori străvechi, fără de care omenirea Ăźncetează să mai existe.

Maxime

”Bărbații sunt Ăźnvățați să-și ceară scuze pentru slăbiciuni, femeile pentru tăriile lor.” Lois Wyse, Grandmother's Treasures: Reflections and Remembrances, 1993

”Niciun bărbat nu este mai anti-feminist decĂąt o femeie cu adevărat feminină.
” Frank O'Connor, My Father's Son, 1968

”O lume Ăźn care bărbatul și femeia sunt egali este ușor de vizualizat, pentru că este exact deea ce a promis Revoluția sovietică.
” Simone de Beauvoir, The Second Sex, 1952.

Lucian Cristescu

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MATERIAL SADITOR-PROIECTARE SI INTRETINERE GRADINI...Vezi aici!