Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cum să eviți certurile în familie?

Publicat la 2013-02-14 de Traian

Există multe motive pentru care apar certurile și fiecare ceartă din  fiecare cuplu este un caz aparte. Totuși, sunt anumite pricini  care se aplică tuturor și despre care este scris Ăźn Sfintele Scripturi. Pentru că Ăźnțelegerea motivelor care duc la cearturi este esențială pentru Ăźnlăturarea lor, voi aborda subiectul Ăźn acest articol din această perspectivă – cum să eviți certurile Ăźn familie?

1. Înțelege motivul principal al certurilor

Dacă vei citi sondaje, vei vedea că, de cele mai multe ori, ca și motiv principal de ceartă al cuplurilor căsătorite sunt invocați banii. Așa să fie?  Există motive mai adĂąnci pe care ni le prezintă Dumnezeu Ăźn Sfintele Scripturi. În Epistola lui Pavel către Romani, Ăźn capitolul 1 ne este relatat că oamenii, Ăźn general, s-au fălit că sunt Ăźnțelepți și l-au respins pe Dumnezeu din viața lor. În consecință, și Dumnezeu i-a părăsit și, astfel, au rămas singuri Ăźn voia minții lor stricate care a adus multe și grave consecințe ce le afectează trăirea și relațiile unii cu alții. Una din aceste consecințe este că au ajuns plini ”de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de Ăźnșelăciune, de porniri răutăcioase” (Romani 1:29). Și mai spune CuvĂąntul lui Dumnezeu Ăźn același capitol al Epistolei către Romani că oamenii păcătoși “măcar că știu hotărĂąrea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuși, ei nu numai că le fac, dar și găsesc de buni pe cei ce le fac” (Romani 1:32).

În Epistola lui Iacov găsim alte informații de preț cu privire la sursa principală care alimentează certurile Ăźn familie. Citez:

Cine dintre voi este Ăźnțelept și priceput? Să-și arate, prin purtarea lui bună, faptele făcute cu blĂąndețea Ăźnțelepciunii! Dar, dacă aveți Ăźn inima voastră pizmă amară și un duh de ceartă, să nu vă lăudați și să nu mințiți Ăźmpotriva adevărului. Înțelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pămĂąntească, firească, drăcească. Căci acolo unde este pizmă și duh de ceartă, este tulburare și tot felul de fapte rele. Înțelepciunea care vine de sus este, ĂźntĂąi, curată, apoi pașnică, blĂąndă, ușor de Ăźnduplecat, plină de Ăźndurare și de roade bune, fără părtinire, nefățarnică. Și roada neprihănirii este semănată Ăźn pace pentru cei ce fac pace. (Iacov 3:13-18)

CuvĂąntul lui Dumnezeu ne spune că există Ăźnțelepciune de două feluri. Una este pămĂąntească, firească, drăcească și este caracteristică fiecărui om care trăiește fără Dumnezeu pentru că o moștenește la naștere Ăźmpreună cu natura păcătoasă. Înțelepciunea aceasta se manifestă prin faptul că alimentează inima, adică gĂąndirea omului, cu invidie amară și cu un spirit de ceartă, dar nu recunoaște aceasta, ci Ăźn exterior dorește să arate altceva și se laudă cu astfel de minciuni. Tot purtĂąnd astfel de atitudini Ăźn inima, cu prima ocazie omul respectiv provoacă tulburare Ăźn relațiile și Ăźn casa lui și tot felul de alte fapte rele.

Mai este prezentată aici o altă Ăźnțelepciune, cea de sus, adică de la Dumnezeu și care se manifestă prin blĂąndețe. CĂąt este pace Ăźn jur și toți sunt amabili cu tine nu este greu să fii un om blĂąnd. BlĂąndețea adevărată se manifestă atunci cĂąnd se crează situații de conflict, dar prin Ăźnțelepciunea de sus, de la Dumnezeu, poți să-ți păstrezi blĂąndețea, să fii pașnic, să te lași ușor Ăźnduplecat atunci cĂąnd nu ai dreptate și alții au.  Deci, secretul principal Ăźn depășirea certurilor care mistuie familiile se găsește Ăźn zidirea unei relații frumoase și durabile cu Dumnezeu prin care să-ți ceri iertare pentru păcatele tale și să primești Ăźnțelepciune de la Dumnezeu prin studierea zilnică a Sfintelor Scripturi.

 

 

2. Nu da prilej diavolului

Ca și copiii ai lui Dumnezeu, toți creștinii, chiar dacă anterior obișnuiau să se certe des, acum sunt chemați cu privire la felul lor de viață din trecut să se dezbrace de omul cel vechi care se strica după poftele Ăźnșelătoare și să se Ăźnnoiască Ăźn duhul minții lor. ĂźmbrăcĂąndu-se Ăźn omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire și sfințenie pe care o dă adevărul CuvĂąntului lui Dumnezeu. Dacă apar conflicte Ăźntre soț și soție, ei trebuie să și le rezolve pĂąnă la asfințitul soarelui, așa cum ne spune Domnul nostru:

“MĂąniați-vă și nu păcătuiți”. Să n-apună soarele peste mĂąnia voastră, și să nu dați prilej diavolului. (Efeseni 4:26-27)

De multe ori cearta crește și mai mult pentru că Ăźn ĂźncăpăÈ›Ăąnarea lor nici unul din soți nu vrea să ia inițiativa Ăźmpăcării sau, și mai rău, cĂąnd nici măcar nu răspunde la inițiativa celuilalt și păstrează supărarea. Să nu uitați cuvintele Domnului Isus din predica de pe munte:

Ferice de cei Ăźmpăciuitori, căci ei vor fi chemați fii ai lui Dumnezeu! (Matei 5:9)

3. Nu vorbi cuvinte nepotrivite

În aceeași Epistolă către Efeseni spune:

Nici un cuvĂąnt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud. Să nu Ăźntristați pe Duhul SfĂąnt al lui Dumnezeu, prin care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării. (Efeseni 4:29-30)

Chiar și atunci cĂąnd Ăźncepe cearta, fii atent și măsoară-ți bine vorbele ca să nu-ți iasă nici un cuvĂąnt stricat din gură. Atenție, cuvĂąnt stricat nu este doar cel necenzurat sau Ăźnjurături, ci orice cuvĂąnt care distruge și ruinează pe cel ce-l aude. Nu trebuie copilul lui Dumnezeu să spună astfel de cuvinte. De aceea, ai Ăźn vedere, că Ăźn ceartă ești mult mai vulnerabil la cursele diavolului ca să spui cuvinte ce distrug. Aceste cuvinte nu doar ĂźÈ›i ruinează relația din familia ta, dar mai și Ăźntristează pe Duhul SfĂąnt prin care ai fost pecetluit pentru ziua răscumpărării.  Să luăm bine seama la felul cum vorbim totdeauna și mai ales cĂąnd s-a ivit o situație de conflict:

Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, care nu sunt cuviincioase; ci mai degrabă cuvinte de mulțumire. (Efeseni 5:4)

4. RămĂąi la rolul pe care l-ai primit de la Dumnezeu Ăźn căsătorie

Bărbații și femeile au roluri diferite Ăźn căsătorie și, de multe ori, apar conflictele cĂąnd cineva din ei ĂźÈ™i neglijează rolul sau vrea să preia rolul celuilalt. Biblia vorbește mult despre rolul soțului și al soției și vă recomand să faceți rost de cursul de studiu biblic inductiv “Căsătorie fără regrete” de Kay Arthur Ăźn care se studiază profund acest subiect și altele care țin de căsătorie. În perioada 1-12 octombrie 2012 Ăźmpreună cu soția vom preda acest curs Ăźn Ăźntregime Ăźn cadrul sesiunii Consiliere Spirituală la Institutul de Studii Biblice Inductive din Moldova.  Invităm pe cei ce doresc să se Ăźnscrie la acest institut ĂźncepĂąnd cu sesiunea respectivă, aici Ăźnsă vreau să citez un pasaj din Epistola 1 a lui Petru, unde scrie astfel:

Tot astfel, nevestelor, fiți supuse și voi bărbaților voștri; pentru ca, dacă unii nu ascultă CuvĂąntul, să fie cĂąștigați fără cuvĂąnt, prin purtarea nevestelor lor, cĂąnd vă vor vedea felul vostru de trai: curat și Ăźn temere. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă Ăźn Ăźmpletitura părului, Ăźn purtarea de scule de aur sau Ăźn Ăźmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, Ăźn curăția nepieritoare a unui duh blĂąnd și liniștit, care este de mare preț Ăźnaintea lui Dumnezeu. Astfel se Ăźmpodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau Ăźn Dumnezeu și erau supuse bărbaților lor; ca Sara, care asculta pe Avraam și-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-ați făcut voi, dacă faceți binele fără să vă temeți de ceva. Bărbaților, purtați-vă și voi, la rĂąndul vostru, cu Ăźnțelepciune cu nevestele voastre, dĂąnd cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moșteni Ăźmpreună cu voi harul vieții, ca să nu fie Ăźmpiedicate rugăciunile voastre. (1 Petru 3:1-7)

Ca să prevină și să aplaneze conflictele Ăźn familie, o femeie trebuie să fie supusă soțului ei, să aibă un fel de trai curat și Ăźn temere și să se Ăźmpodobească continuu Ăźn omul ascuns al inimii cu un duh blĂąnd și liniștit (care nu se lasă provocat ușor la ceartă și nu provoacă ceartă). Prin exemplul cu Sara și Avraam femeile sunt Ăźndemnate să le vorbească soților totdeauna cu tot respectul. Bărbații, la rĂąndul lor, trebuie să se poarte cu Ăźnțelepciune cu nevestele și să le dea cinstea cuvenită. Nu doar să aștepte să li se ofere cinste, ci să dea cinste soțiilor totdeauna. În felul acesta vor fi evitate multe certuri și va domni armonia Ăźn cuplu.

5. Oprește cearta Ăźnainte să crească

Înțeleptul Ăźmpărat Solomon a scris:

Începutul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea, curmă cearta Ăźnainte de a se Ăźnteți. – (Proverbe 17:14)

Și Ăźncă


Cei ușuratici aprind focul Ăźn cetate, dar Ăźnțelepții potolesc mĂąnia. – (Proverbe 29:8)

CĂąnd vezi că se Ăźncepe o ceartă, vezi dacă poți face ceva să o oprești, dacă nu, măcar cel puțin nu o aprinde mai mult. Vezi dacă poți găsi o soluționare a conflictului, evitĂąnd cearta. Așa să ne ajute Dumnezeu pe toți.

Vasile Filat

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...APARATE VULCANIZARE, AEROTERME, MASINI DE SPALAT...Vezi aici!