Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Dumnezeu culcat într-o iesle

Publicat la 2012-12-20 de Traian

Unul dintre cele mai zguduitoare și emoționante tablouri surprinse Ăźn decursul istoriei universului, a fost și rămĂąne tabloul Dumnezeului culcat Ăźntr-o iesle.
De-a lungul istoriei și civilizației umane, acest tablou a reprezentat sursă de inspirație și temă principală, pentru pensula pictorilor și pana scriitorilor. Priveliștea Dumnezeului culcat Ăźntr-o iesle, a stĂąrnit visarea poeților, dĂąnd naștere celor mai extraordinare versuri recitate vreodată. Acest spectacol inedit a reprezentat izvor de melodie și armonie, pentru muzicieni și compozitori, zmulgĂąndu-le din inimă monumentale cĂąntece și opere muzicale, care au supraviețuit peste secole. Filosofi, scenariști, oameni de rĂąnd și predicatori, au găsit, de-a lungul timpului, Ăźn acest tablou, sursă inepuizabilă de inspirație.
După două mii de ani de la petrecerea evenimentului, tabloul Dumnezeului culcat Ăźntr-o iesle, Ăźncă rămĂąne una din marile fascinații ale crăciunului. Indiferent că ești un sentimentalist, raționalist sau un tip pragmatic, nu poți trece chiar indiferent pe lĂąngă acest tablou.
De aceea provocarea mea este, ca prin intermediul CuvĂąntului lui Dumnezeu, și folosindu-ne de puterea imaginației luminate de Duhul SfĂąnt, să ne mai oprim o clipă Ăźn dreptul acestui tablou, spre a-i admira farmecul: Un Dumnezeu culcat Ăźntr-o iesle.
Dar ce fel de Dumnezeu este acela care stă culcat Ăźntr-o iesle?
Iată primul lucru care șochează atunci cĂąnd privești spre acest tablou. Nu există nici un fel de compatibilitate Ăźntre noțiunea de Dumnezeu și noțiunea de iesle. Locul lui Dumnezeu nu este nicidecum Ăźntr-o iesle.
Ce poți gĂąndi despre un Dumnezeu culcat Ăźntr-o iesle? Ori este un Dumnezeu sărac lipit pămĂąntului, ori este un Dumnezeu Ăźnvins Ăźn lupta cu ceilalți dumnezei, sau poate un Dumnezeu fals, un idol, o plăsmuire a minții, o Ăźnchipuire a imaginației sau, cine știe, vreo tradiție bisericească. Dar de ce n-ar putea fi un Dumnezeu neĂąnțeles, respins, abandonat, nedorit sau neacceptat? De ce n-ar putea fi un Dumnezeu a cărui dragoste de oameni, Ăźntrece orice imaginație și Ăźnchipuire omenească?
Dar haideți să ne apropiem mai mult de tablou, ca să vedem despre ce este vorba: Cine este Dumnezeul culcat Ăźn iesle?
El este creatorul tuturor lucrurilor, văzute și nevăzute: ,,Toate lucrurile au fost făcute prin El; și nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El.” (Ioan1:3), ,,Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care Sunt Ăźn ceruri și pe pămĂąnt, cele văzute și cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpĂąniri. Toate au fost făcute prin El și pentru El.” (Col.1:16) El este Cel care acoperă iarna cĂąmpul, ca de sărbători, cu o manta albă imaculată, și umple văzduhul cu steluțe albe și strălucitoare. El este Cel care primăvara Ăźl Ăźmbracă, ca pe un copilaș, cu hăinuțe colorate, și rochițe verzi brodate cu floricele, de cele mai variate nuanțe și culori. El este Cel care ne Ăźmbată simțurile cu parfumul florilor și cu mirosul cĂąmpului. El este Cel care caută să ne stĂąrnească dragostea și să ne-o cucerească prin muzica izvoarelor, freamătul pădurii, concertele păsărelelor și liniștea muntelui.
El este creatorul ființelor noastre: Este Cel care ne-a Ăźnzestrat cu un trup atĂąt de minunat. El este Cel care ne-a dat minte ca să putem gĂąndi, ochi ca să putem privi, mĂąini ca să putem atinge, crea sau chiar strica și gură ca să putem binecuvĂąnta sau blestema. El este Cel care ne-a dat picioare cu care să putem alerga spre El sau de El, inimă cu care să-L putem iubi sau urĂą, și voință liberă cu care să-L putem face Împărat sau răstigni.
Dumnezeul culcat Ăźn iesle este creatorul universului. El este Cel care a așezat soarele pe cer ca să ne lumineze și să ne Ăźncălzească. El este Cel care ne hrănește, Ăźn fiecare zi, cu pĂąine și cu apă, din cămările sale Ăźmbelșugate. El este Cel care a ascuns aurul, cu mĂąna Sa, Ăźn burta munților, ca Ăźmpărații pămĂąntului să-și poată construi din el tronuri și coroane, făurite cu multă migală, ca apoi pentru Creator să nu găsească decĂąt o iesle rece și o coroană de spini.
Cine este Dumnezeul culcat Ăźn iesle? Este Cel care, prin puterea Lui, l-a Ăźnălțat pe Irod cel Mare, ca Ăźmpărat al Iudeii, iar pe marii preoți Ăźn fruntea națiunii lui Israel. El este cel mai mare Împărat, Ăźn fața Căruia, se aruncă cu fața la pămĂąnt, Ăźngerii și toate ființele cerești, este Cel căruia Ăźi cĂąntă corurile celeste, este Cel mai slăvit din univers.
Dumnezeul culcat Ăźn iesle este susținătorul tuturor lucrurilor. Datorită Lui planetele Ăźși urmează mersul pe orbite, și nu se ciocnesc unele de altele. Datorită Lui ziua și noaptea, vara și iarna, căldura și frigul, semănatul și seceratul, continuă de mii de ani, și vor mai continua pĂąnă la vremea hotărĂątă tot de El. Datorită susținerii Lui pămĂąntul Ăźncă n-a fost Ăźnghițit de ape sau topit de flăcări. Datorită Lui, Ăźn această dimineață, ai putut să te scoli din pat. Singurul motiv pentru care, Ăźn această clipă, inima nu ți se oprește Ăźn loc, și nu dai ochii peste cap, este că El te ține Ăźn palma Lui și te iubește mult.
Cine este Dumnezeul culcat Ăźntr-o iesle? Este Cel care a venit să hrănească pe cei flămĂąnzi, să vindece pe cei bolnavi, să ofere un adăpost văduvelor și orfanilor, să dea speranță celor disperați și să moară pentru cei păcătoși. Dumnezeul culcat Ăźntr-o iesle este Cel care te iubește mai mult decĂąt Ăźntregul univers, este Cel care are cele mai Ăźnalte planuri și idealuri pentru viața ta. El vrea să te ducă Ăźn slavă și să facă din tine Prințesa Cerurilor, Mireasa Măririi. El este Cel care vrea să-ți dea demnitate, cinste, dragoste, fericire, cum niciodată n-ai fi putut visa.
Cuvintele mele sunt mult prea sărace pentru a-L descrie pe Cel care stă Ăźn iesle.
Dar, vai, un asemenea Dumnezeu ce caută Ăźntr-o iesle?
Cristos stă Ăźn iesle pentru că Ăźn palatul lui Irod nu este loc pentru Ăźncă un Ăźmpărat. Irod nu este dispus să-și Ăźmpartă tronul cu nimeni. Pentru un asemenea Dumnezeu, Irod nu are, Ăźn casa lui, decĂąt o sabie, cu care să-L omoare. Pentru Irod, Dumnezeul din iesle este un rival, o amenințare, și nu are liniște pĂąnă nu face tot ce-i stă Ăźn putință pentru a-L elimina.
Cristos stă Ăźn iesle, pentru că la Templu, marii preoți sunt deosebit de ĂźncĂąntați de religia lor, care le conferă prestigiu și cĂąștig, și nu au nevoie de nimeni care să vină să le Ăźncalce datinile și să le anuleze privilegiile.
Cristos stă Ăźn iesle, pentru că la casa de poposire din Betleem nu este vremea actelor de caritate, nici a primirii cerșetorilor, ci este sezonul cĂąștigurilor.
Cristos se află Ăźntr-o iesle, pentru că cei care L-au primit erau oameni săraci, dar care au oferit cu bucurie puținul lor, spre a-I face bucurie Domnului Isus.
Cristos se află Ăźntr-o iesle ca să ne arate că El este gata să intre chiar și Ăźn casa celui mai neĂąnsemnat dintre oameni.
Dacă vă veți uita cu băgare de seamă, la ceea ce se ĂźntĂąmplă Ăźn universul religios, cu ocazia sărbătorilor, ve-ți observa că lucrurile s-au schimbat atĂąt de puțin, Ăźn două mii de ani: Cristos este tot Ăźn iesle, pentru că cei mai mulți se comportă față de El așa cum s-au comportat și cei din vremea Lui.
Unii se raportează la Domnul Isus, la fel ca Irod, zicĂąnd: ,,Isuse Ăźn palatul vieții mele nu există loc pentru Ăźncă un Ăźmpărat. Dacă vrei, ca slugă te pot primi, și chiar am nevoie de una ca Tine, care se pricepe la Ăźnmulțit pĂąinile, la vindecat bolile și la potolit furtunile. Însă nu uita lucrul cel mai important: locul slugilor este Ăźn iesle. Pe tron stau eu. Eu comand și tu execuți. În casă nu am loc pentru Tine. În living este pomul de crăciun, și mai am și ceva musafiri, de care trebuie să mă ocup. În bucătărie totul este plin ochi: frigiderele sunt pline, sticlele și paharele deasemenea, iar despre locurile de la masă ce să mai vorbim. În dormitor mă Ăźndoiesc că o să-ți placă, deoarece televizorul va merge non-stop. Dar dacă vrei am o iesle, Ăźn care te pot primi. Animalele oricum le-am vĂąndut, așa că poți locui acolo, iar cĂąnd o să am nevoie de Tine, ca să-mi slujești, vin eu pĂąnă acolo ca să te chem.”
Alții se raportează la Domnul Isus, ca marii preoți din Ierusalim zicĂąnd: ,,Doamne n-am vrea să ne strici tradițiile și obiceiurile noastre care ne sunt atĂąt de dragi. Ne mai gĂąndim noi, de crăciun, și la Tine, dar personajul principal este tot ,,Moșu”, mai dăm noi și pe la Biserică, dar religia noastră este să mĂąncăm și să bem. Acuma este crăciun, ne mai vedem pe la paști, iar Ăźntre timp lasă-ne un număr de telefon, ca Ăźn caz de boală sau necaz să te putem apela. De fapt, să ne fie cu iertare, dar nu ne prea place de Tine, deoarece ești foarte curios și indiscret. Îți vĂąri nasul unde nu-ți fierbe oala. Te interesează ce vorbim, ce gĂąndim, umbli prin acte, tragi cu ochiul prin bibliotecă, cauți prin portmoneu, și pe lĂąngă toate astea mai pui și tot felul de Ăźntrebări incomode, cum ar fi: ,,Ce caută, banii ăștia negri Ăźn portofelul tău? Ce caută sticla asta Ăźn pivnița ta?” Doamne deja ai depășit orice limită, nu te mai suportăm, pleacă afară din casa noastră, altfel Te răstignim din nou, locul Tău este Ăźn iesle! Nu faci altceva decĂąt să ne strici sărbătorile!” Ei, a prins ceva Dostoievski Ăźn Marele Ăźnchizitor, din Frații Karamazov.
Alții se raportează la Domnul Isus la fel ca patronul hotelului din Betleem, zicĂąnd: ,,Acuma nu-i vreme de umblat după năluci, nici după vorbe de ,,popi beți” care n-au chef de lucru. Astea nu țin de foame. Acuma-i sezonul de făcut bani. ,,Doamne, dacă pică ceva părăluțe, mai stăm de vorbă, dar nu de alea Ăźn valută de vatican, ci Ăźn valută mai profană, cu care ne-am obijnuit. Dacă ne Ăźmnulțești pĂąinile și ne transformi apa Ăźn vin mai discutăm, altfel să ști că noi avem treabă.”
Însă din cĂąnd Ăźn cĂąnd, se ĂźntĂąmplă cĂąte o minune extraordinară, pentru care Domnul Isus zice că s-a meritat să stea Ăźn iesle. Din cĂąnd Ăźn cĂąnd, cĂąte un suflet sătul de toate minciunile Diavolului, dezamăgit de toate sclipirile Ăźnșelătoare ale lucrurilor din lume, dezgustat de hrana otrăvită care i-a servit-o Satana pe tavă, ani de zile, 
din cĂąnd Ăźn cĂąnd cĂąte un suflet trudit și Ăźmpovărat de păcatele sale și cu visele spulberate, se apropie de ieslea Domnului Isus și zice: ,,Doamne ai milă de mine păcătosul! N-am să-ți ofer decĂąt păcate, dezamăgiri, regrete, dureri și o inimă zdrobită. Doamne m-ai biruit! Ai Ăźnvins! M-ai cucerit. Nu mai pot rezista stĂąnd nepăsător și rece privind la tabloul Dumnezeului culcat Ăźntr-o iesle. Mă prăbușesc cu totul Ăźnaintea ieslei Tale. Mă pocăiesc pe deplin Ăźnaintea Ta. Nu vreau să mai lupt Ăźmpotriva Ta. Dragostea Ta este irezistibilă. Sunt al Tău Ăźn Ăźntregime pentru tot restul vieții. Fă tot ce vrei cu mine. Din inima mea fă-Ți tron, din viața mea fă-Ți Ăźmpărăție, din casa mea fă rai, din biserică fă-Ți Mireasă iar din lumea aceasta fă cer.”
N-ai vrea să fi tu omul acesta? N-ai vrea ca ziua de astăzi să fie ziua ĂźntĂąlnirii tale cu cea mai frumoasă persoană din univers, sau ziua rededicării tale față de acest minunat Împărat? N-ai vrea să-I spui?: ,,Doamne m-am săturat de formalismul meu religios lipsit de putere. Nu mai suport să-mi conduc viața din faliment Ăźn faliment. Nu mai simt nici o satisfacție Ăźn nimic din ceea ce-mi poate oferi lumea aceasta. Te vreau pe Tine.Vreau ca veșnicia să umple spațiul meu limitat. Vreau ca puterea Ta să Ăźnghită toate neputințele mele. Vreau ca slava Ta să acopere toată hidoșenia mea. Vreau ca abundența Ta să Ăźndestuleze tot pustiul din mine.”
Dacă din toată inima, Îi vei adresa Domnului o astfel de rugăciune, atunci El te va copleși cu o pace cum n-ai avut niciodată. Te va inunda cu o bucurie căreia abia că Ăźi vei putea rezista. Fiecare zi petrecută de tine cu Domnul va fi o nouă aventură spre infinit, spre profunzimi și tărĂąmuri nebănuite. Cititul Bibliei, rugăciunea, Ăźnchinarea publică cu poporul Domnului, trăirea Ăźn sfințenie, se vor transforma din poveri greu de purtat Ăźn pasiunea vieții tale. În prezența lui Dumnezeu vei ajunge să uiți de foame, de sete, de neputința din trup, de necazuri, de crize și de neajunsuri. Noaptea nici nu-ți va veni să te duci să te culci, de dulceața umblării tale cu Domnul.Vei uita de pat și de pĂąine, la fel ca Moise pe muntele Sinai, iar cĂąnd vei coborĂą de acolo, Ăźn mijlocul oamenilor, fața ta va străluci, și tot poporul va ști că Ăźn cer există un Dumnezeu Minunat, care merită să fie iubit și ascultat, și că tu ești slujitorul Său. Duhul SfĂąnt se va odihni peste tine și va face lucrări și minuni demne de Numele lui Dumnezeu Ăźn și prin viața ta. Trăirea ta va deveni asemenea lui Cristos, familia ta un colț de rai, iar pămĂąntul pe care calci se va asemăna din ce Ăźn ce mai mult cu cerul.
Acesta este adevăratul creștinism. Aceasta este adevărata religie. Religia pe care o practică cei mai mulți oameni de astăzi, este o minciună, un surogat, un fals pe care li l-a vĂąrĂąt Diavolul pe gĂąt, ca să-i țină cĂąt mai departe de viață, iar pe Fiul lui Dumnezeu coborĂąt din cer, ca să ne mĂąntuiască, l-au făcut sluga lor, aruncĂąndu-L Ăźntr-o iesle.
În concluzie:
În Ăźncheierea acestui mesaj, aș dori să pun cĂąteva Ăźntrebări, iar cei care simt cercetarea Duhului SfĂąnt să răspundă: CĂąt mai dorim să credem minciunile Diavolului? CĂąt mai avem de gĂąnd să rămĂąnem neputincioși, neajutorați și nenorociți? CĂąt mai vrem să ne hrănim cu roșcove, cĂąnd Dumnezeu are pentru noi PĂąinea vieții? CĂąt timp vom mai rămĂąne cu mentalitate de cerșetori, cĂąnd Dumnezeu vrea să fim prinți ai cerurilor? CĂąt ne vom mai tĂąrĂą prin viață, Ăźn timp ce Dumnezeu vrea să fim luceferi strălucitori?
Biblia are peste treizeci de mii de versete, și aproape tot atĂątea promisiuni. Aproape fiecare verset biblic conține cĂąte o promisiune a lui Dumnezeu. CĂąnd avem de gĂąnd să le luăm Ăźn serios?
sau este mai credibil Diavolul care le pune la Ăźndoială?
Nu se vede suficient de clar că lumea aceasta se prăbușește Ăźn toate hăurile și abisurile posibile, și asta doar datorită faptului că ne-am făcut pe noi Ăźnșine dumnezei, iar pe Cristos L-am aruncat Ăźntr-o iesle, făcĂąndu-L sluga noastră?
Haideți să-L Ăźntronăm iarăși pe Cristos ca Domn al vieților noastre, al caselor noastre, al bisericilor noastre cĂąt și al Țării noastre. Haideți să ascultăm de El, Ăźn mod necondiționat, indiferent de ce va zice gura lumii și indiferent cĂąt ne-ar costa. Haideți să renunțăm la orice păcat, că tot mai tare doare despărțirea de Dumnezeu decĂąt despărțirea de păcat.
Și nu uitați un lucru foarte important: Cristos nu rămĂąne pentru totdeauna Ăźn iesle. El stă acolo doar o anumită vreme, iar Ăźn Scriptură, această vreme este numită: ,,Ăźndelunga răbdare a lui Dumnezeu”, vreme Ăźn care El ne dă șansă și Har de pocăință. Dar El este și rămĂąne StăpĂąnul absolut al universului, și Ăźntr-o zi va trebui să stăm Ăźn fața Lui pentru a da socoteală de viețile noastre. Dacă vrei să fi fericit, fă din inima ta o iesle pentru El, iar El la rĂąndul Său, va Ăźmpărți tronul Lui cu tine.

Vasile Mich

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR CONFECTII BARBATI...Vezi aici!