Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Păcatul curviei cu privirea (2)

Publicat la 2012-12-13 de Traian

În mesajul precedent, am vorbit despre gravitatea păcatului curviei cu privirea. Știu că nu este deloc plăcut, nici să predici, nici să asculți predici pe această temă. Asfel de subiecte produc un fel de dezgust, atĂąt predicatorilor, cĂąt și ascultătorilor. Dar de fapt, chiar am intenționat lucrul acesta, pentru ca să Ăźnțelegem mai bine ce a simțit și Domnul Isus, cĂąnd a luat asupra Lui păcatele noastre și cĂąnd s-a rugat: ,,Tată, dacă voiești, depărtează paharul acesta de la Mine! Totuș, facă-se nu voia Mea, ci a Ta.” (Lc.22:42) Sper ca această scĂąrbă față de păcat să fie suficient de mare, astfel ĂźncĂąt atunci cĂąnd va veni diavolul cu ispita, să fugim cu toată puterea de păcat, și să luptăm pĂąnă la sĂąnge Ăźmpotriva acestuia, dupăcum ne Ăźnvață Scriptura, fiind gata mai degrabă să murim decĂąt să ne Ăźntinăm mintea, trupul și sufletul. Sper ca dezgustul față de păcat să fie suficient de mare, astfel ĂźncĂąt să ne umple ochii cu lacrimi și inimile de milă, pentru toți cei robiți din jurul nostru, și să strigăm către Dumnezeu pentru izbăvirea lor.
Pentru această zi, vom ccăuta să descoperim Ăźn CuvĂąntul lui Dumnezeu care sunt pașii pentru a Ăźnvinge păcatul curviei cu privirea.
Cel mai important lucru, pentru a putea Ăźnvinge, păcatul Ăźn general, și păcatul curviei cu privirea Ăźn particular, este să fi născut din nou. Doar cel care a murit Ăźmpreună cu Cristos și a Ăźnviat Ăźmpreună cu El, beneficiază de dezbrăcarea omului vechi de robia poftelor. Omul nenăscut din nou poate avea intențiile cele mai bune, spre a trăi o viață morală, dar nu are puterea necesară pentru aceasta.
Asta nu Ăźnseamnă că cel născut din nou a scăpat definitiv de pofte și ispite. Biblia spune că dacă purtăm grijă de firea pămĂąntească, putem să-i trezim din nou poftele. (Rom.13:14) În Evrei ni se vorbește despre o luptă Ăźmpotriva păcatului Ăźn care trebuie să ne implicăm pĂąnă la sĂąnge. (Evr.12:4) Pavel vorbește despre o dezbrăcare de obiceiurile omului vechi și despre o Ăźmbrăcare cu obiceiurile omului nou, proces care durează toată viața. (Efeseni 4, Coloseni 3) În Coloseni 3, adresĂąndu-se celor care au Ăźnviat Ăźmpreună cu Cristos, și Ăźn baza acestei realități, Pavel cere ascultătorilor să-și omoare mădularele firii lor care sunt pe pămĂąnt, iar Ăźn capul listei este curvia. (Col.3:1-5) Omul născut din nou nu este desăvĂąrșit, dupăcum nici bebelușul nou născut nu este matur. Cel născut din nou a intrat Ăźn procesul desăvĂąrșirii, proces care durează toată viața. Diferența Ăźntre omul născut din nou și cel nenăscut din nou, este că cel născut din nou are putere să biruiască păcatul, pe cĂąnd celălalt nu are această putere.
ÎntrucĂąt acest mesaj nu se adresează păgĂąnilor, voi accentua doar aspectul de luptă zilnică a creștinului Ăźmpotriva păcatului, pentru a ajunge la biruință. CĂąt despre necreștini, mai ĂźntĂąi ar trebui să citească mesajele despre nașterea din nou.
Pentru a răspunde la Ăźntrebarea: ,,Cum să Ăźnving păcatul curviei cu privirea?”, aș dori să ne folosim de exemplul păcătuirii lui David cu Bat-Șeba, cĂąt și al pocăinței sale. (2Samuel 11-12) Deci: Șapte pași Ăźn a Ăźnvinge păcatul curviei cu privirea.
1. Nu lenevi, nu sta fără ocupație, apucă-te de lucru.
Uitați-vă la David. Era vremea războiului. Tot Israelul era plecat la luptă, numai el trĂąndăvea prin palat. După o zi Ăźntreagă de stat Ăźn pat, spre seară, plictisit, Ăźncepe să se plimbe, căutĂąnd ceva cu ce să-și mai omoare timpul.
Iată cadrul perfect pentru păcat, și diavolul nu ratează niciodată astfel de prilejuri. Noi ratăm multe ocazii Ăźn care putem să vestim oamenilor Evanghelia, dar diavolul nu ratează nici o ocazie pentru a-i distruge. În astfel de situații, totdeauna el va scoate Ăźn cale o Bat-Șeba atrăgătoare, provocatoare și disponibilă, iar astăzi are la dispoziție mult mai multe variante decĂąt pe vremea lui David.
Priviți cu băgare de seamă la tinerii din generația care se ridică Ăźn urma noastră: o generație fără ocupație, o generație al cărei cuvĂąnt de ordine este plictiseala, mereu preocupați să-și omoare timpul cu ceva; și asta-i numai din vina părinților. Toată ziua ar dormi, iar spre seară le vine pofta să umble. La școală nu prea se mai omoară nimeni cu cartea. Dacă se poate și fără, la ce bun să se chinuie. Dacă ai de făcut un referat nu trebuie să-ți mai obosești creierii citind și studiind materiale, pentru că totul se poate rezolva din cĂąteva clic-uri. Sunt atĂąția care au terminat liceul sau chiar o facultate, au obținut o diplomă și pe deasupra au rămas și cu creierul intact, nou-nouț. Cu sapa prin grădină nu mai dă nimeni pentru că nu-i rentabil. Dar oamenii aceștia trebuie să-și cheltuiască undeva energia acumulată, și așa vine diavolul cu oferta lui: internet, Tv, plimbări pe ,,corzo”, ștrand, etc
 și uite așa ajungi să faci cunoștință cu Bat-Șeba.
Dacă vrei să Ăźnvingi păcatul curviei cu privirea, nu mai lenevi ci apucă-te de treabă. Pune mĂąna pe Biblie, roagă-te, citește o carte, dezvoltă-ți cultura generală, dă cu sapa prin grădină, ajută un bătrĂąn, etc. La mĂąinile leneșe le dă diavolul de lucru.
2. Fii veghetor, sau rupe legătura cu păcatul din primul moment.
Iată-l deci pe David plimbĂąndu-se, fără treabă, pe terasele palatului său Ăźmpărătesc, efectiv ca să treacă timpul. Dintr-o dată vede pe terasa unei vile din apropiere, o femeie ,,goală pușcă” făcĂąnd baie. Dacă Ăźn clipa aceea David ar fi Ăźntors hotărĂąt capul Ăźn direcția opusă, ar fi plecat urgent de acolo, și și-ar fi găsit ceva util de făcut, ar fi biruit păcatul. Dar David n-a vegheat, n-a rupt-o pe loc cu păcatul, ci s-a complăcut Ăźn ceea ce a văzut, și lucrul acesta i-a adus ruina.
Vrei să biruiești păcatul curviei cu privirea? Atunci Ăźntrerupe orice legătură cu păcatul din primul moment. În Isus Cristos ai resurse de putere spre a face lucrul acesta. Este normal să mergi pe stradă, și dintr-o dată să-ți apară Ăźn față o femeie mai mult dezbrăcată decĂąt Ăźmbrăcată. Este normal să cauți pe internet colinde, și să-ți apară reclama unui site pornografic. Dar este anormal pentru un creștin să nu rupi legătura cu păcatul din prima clipă. Este anormal și foarte primejdios să rămĂąi conectat cu privirea la sursa de păcat chiar o singură secundă Ăźn plus. Dacă vrei să fi biruitor asupra păcatului, fă legămĂąnt cu ochii tăi, la fel ca Iov. Dacă nu ești stăpĂąn pe ochii tăi, scoate-i afară așa cum a spus Domnul Isus, dacă vrei să nu ajungi Ăźn iad. Dacă nu vrei să-ți scoți ochii, scoate-ți televizorul din cameră, sau internetul. Ia măsuri radicale dacă vrei o biruință radicală.
3. ÎnfrĂąnează-te.
După ce David, datorită nevegherii sale, n-a fost capabil să rupă legătura cu ispita din primul moment, iată-l acum ĂźncepĂąnd să păcătuiască, Ăźn minte, ĂźncepĂąnd să se preocupe, să se intereseze și să Ăźntrebe despre Bat-Șeba. În acele momente diavolul i-a luat mințile lui David. În urma căderii la testul vegherii, David a Ăźncetat să mai gĂąndească. Nu s-a mai gĂąndit la rușinea pe care o va avea de Ăźndurat, ca Ăźmpărat, nici la necazurile și pedepsele lui Dumnezeu care se vor abate asupra sa și asupra familiei sale. Pentru el n-a mai contat faptul că acea femeie era măritată, ci era preocupat doar de Ăźmplinirea propriei pofte. În acele momente, David se comporta ca boul care merge la măcelărie, și ca pasărea care dă buzna Ăźn laț.
Iată de ce este important să te ĂźnfrĂąnezi și să rupi legătura cu păcatul din prima clipă: pentru că dacă n-o faci suficient de repede, Ăźn următoarele momente, diavolul Ăźți va lua mintea și te va transforma Ăźntr-un bou, numai bun de abator, și vei ajunge Ăźntr-o stare Ăźn care n-o să te mai intereseze nici raiul nici iadul, nici Biblia nici Biserica, nici ce zice Dumnezeu nici ce se va ĂźntĂąmpla cu copiii tăi, iar cĂąnd te vei dezmetici vei fi deja cu averea păpată, cu sănătatea distrusă, cu familia pierdută, sau chiar Ăźn flăcările iadului.
4. Fi ferm Ăźn a fugi de păcat.
Iată-l pe sărmanul David aducĂąnd-o pe Bat-Șeba Ăźn casa lui.
Ce să facem acuma? Hai să discutăm din Biblie. Hai să-ți citesc niște psalmi pe care i-am scris spre slava lui Dumnezeu. Numai că lui David Ăźncep să-i fugă literele de pe hĂąrtie, iar temperatura corpului său este mai mare decĂąt a apei Ăźn care s-a scăldat Bat-Șeba, și inevitabilul se produce. De ce? Pentru că David trecuse deja de limita de la care nu mai există Ăźntoarcere. În acest gen de păcate, dacă nu te oprești la timp, mai pe urmă nu există Ăźntoarcere, și te duci pĂąnă la capăt. De aceea Iosif, cĂąnd s-a trezit singur cu nevasta lui Potifar Ăźn casă, și cĂąnd ea a Ăźnceput să-l atragă spre pat, a luat-o la fugă de acolo cĂąt a putut mai repede. Iosif n-a zis, hai să ne așezăm aici puțin pe pat ca să-ți povestesc despre Dumnezeu, ca să Ăźnțelegi și tu de ce El urăște atĂąt de mult curvia, nu s-a pus cu ea pe genunchi ca să se roage pentru Ăźnțelepciune, ci a ,,tulit-o”. Ispita curviei se biruiește cu fuga. Nimeni n-ar trebui să se considere prea puternic, pentru a folosi altă armă Ăźmpotriva ei decĂąt fuga. Așa l-a Ăźnvățat și Pavel pe Timotei: ,,Fugi de poftele tinereții
” (2Tim.2:22)
5. Meditează la consecințele păcatului.
Dacă David s-ar fi gĂąndit puțin la nota de plată care va trebui să o achite, pentru mica lui distracție, cred că altfel s-ar fi ĂźntĂąmplat lucrurile. Dacă s-ar fi gĂąndit la rușinea pe care o va avea de Ăźndurat Ăźn fața Ăźntregului popor, și că păcatul său va ajunge deliciul tuturor vrăjmașilor săi, dacă ar fi știut că păcatul său va trebui acoperit cu minciuni și cu crimă, dacă s-ar fi gĂąndit la cei patru copii ai lui care vor trebui să moară, dacă ar fi luat Ăźn calcul că și soțiile lui vor fi badjocorite așa cum l-a badjocorit el pe Urie, credeți că ar mai fi păcătuit? Nicidecum. Dar pentru că n-a gĂąndit toate aceste lucruri la vreme, păcatul i-a sucit mințile.
Nu aștepta pĂąnă cĂąnd pofta Ăźți ia mințile ci gĂąndește-te serios la consecințele păcatului, atĂąt pentru lumea aceasta cĂąt și Ăźn lumea de dincolo. GĂąndește-te la rușinea pe care o vei Ăźndura cĂąnd Dumnezeu va scoate la lumină, Ăźn fața Ăźntregului popor, toate faptele tale ascunse, și asta chiar Ăźn viața pămĂąntească. Nu fi preocupat să-ți ascunzi, cĂąt mai bine păcatul, că de Dumnezeu n-ai cum să te ascunzi, și cĂąnd te dă El de gol, Ăźn fața lumii, nu mai ai nici un paravan după care să te adăpostești. GĂąndește-te la faptul că un păcat trebuie acoperit cu alt păcat, și pentru a te ascunde, va trebui să faci lucruri pe care nu le-ai prevăzut Ăźn planul inițial. GĂąndește-te la blestemul lui Dumnezeu, care se va lipi de viața ta și de casa ta, Ăźn urma păcatului, și gĂąndeștețte că va trebui să stai Ăźn fața lui, pentru a da socoteală de toate faptele și gĂąndurile tale. GĂąndește-te că cei care Ăźn pofta lor necurată umblă poftind trupul altuia, sunt Ăźn atenția specială a lui Dumnezeu, pentru a fi pedepsiți. (2Pet.2:10)
6. Mărturisește-ți păcatul.
Prima preocupare a lui David, a fost ascunderea păcatului , nu mărturisirea acestuia. O sarcină nedorită, dar nu ĂźntĂąmplătoare, i-a tulburat liniștea. Problema onoarei sale de Ăźmpărat era atĂąt de importantă, ĂźncĂąt trebuia salvată cu orice preț. Pentru ca toată lumea să iasă cu ,,basmaua curată”, Urie soțul Bat-Șebei trebuia să moară, iar David să se căsătorească cu văduva acestuia. Planul fiind făcut, David trece la aplicarea lui. Prilejul era mai mult decĂąt nimerit: un război cu amoniții, și un asalt asupra unei cetăți, Ăźn care Urie trebuia să rămĂąnă descoperit Ăźn fața inamicului, spre a fi omorĂąt de către ei. Nici că se putea mai curat. Totul era pus la cale Ăźn scrisoarea trimisă de către David, lui Ioab conducătorul armatei, și totul se ĂźntĂąmplă conform planului.
Dați-mi voie la puțină imaginație: Iată-l pe David la funerariile lui Urie. Urie n-a fost un om de rĂąnd din Israel, ci unul dintre cei mai viteji războinici, prin urmare trebuia să fie Ăźngropat cu multă ceremonie. Încercați să-l auziți pe David citind discursul său de regret, pentru pierderea unui mare soldat. Auziți-l cum Ăźi adresează cele mai elogioase cuvinte acelui brav luptător, care a plătit prețul victoriei cu Ăźnsăși sĂąngele său. Priviți-l apoi pe David silindu-se să verse o lacrimă, depunĂąnd un buchet de flori pe sicriul lui Urie, apoi spunĂąnd cel mai important lucru: ,,Ca semn de prețuire și pomenire al acestui mare războinic, mă voi căsători cu văduva rămasă Ăźn urma lui”, și tot poporul a Ăźnceput să aplaude cu frenezie la vederea acestui gest de maximă mărinimie al Ăźmpăratului lor. Doar două persoane de acolo stăteau nemișcate, și făceau notă disonantă la tot ce se petrecea: Ioab și Natan. Ioab Ăźncă mai purta Ăźn buzunarul hainei scrisoarea prin care David comandase moartea lui Urie, iar prorocul Natan avea din partea Domnului, pentru David un mesaj al judecății.
Natan Ăźl confruntă pe David, Ăźn mod direct cu păcatul său, iar David după ce Ăźși dă seama că nu se mai poate ascunde, Ăźși mărturisește păcatul, se pocăiește, este iertat, dar nu scapă de pedeapsă.
Pentru păcatele ascunse nu există iertare ci numai pentru păcatele mărturisite. A mărturisi păcatul nu este un lucru ușor. Nici lui David nu i-a fost simplu să scrie psalmi Ăźn care să mărturisească lumii Ăźntregi despre curvia și crima sa. Însă mărturisirea păcatului este singura cale spre iertare și eliberare. Dacă ne vine greu să ne mărturisim păcatele, să ne gĂąndim la aceasta Ăźnainte de a păcătui.
7. Întărește relația ta cu Dumnezeu.
Iată-l pe David, după pocăința sa, preocupat de relația sa cu Dumnezeu. În 2 Samuel 12, Ăźl găsim postind, rugĂąndu-se lui Dumnezeu, și ĂźncercĂąnd să repare ceea ce a stricat.
Păcatul Ăźn viața creștinilor, este rezultatul unei fisuri Ăźn relația lor cu Dumnezeu, și produce o fisură și mai mare Ăźn relația cu Dumnezeu. Păcatul pune stăpĂąnire peste noi, pe fondul neglijării rugăciunii, Scripturii și al părtășiei cu Dumnezeu. De fapt, am văzut că primul pas spre cădere este lenevia, și cea mai mare lenevie este neglijarea Ăźntăririi relației noastre cu Dumnezeu. Munca de prevenție Ăźmpotriva păcatului este Ăźntărirea relației cu Dumnezeu. Un creștin preocupat să-L cunoască mai mult pe Dumnezeu, să se apropie mai mult de El, și să fie mai asemănător cu El, va avea resurse suficiente pentru biruința asupra păcatului.
În concluzie:
Dumnezeu ne vrea desăvĂąrșiți. Standardul de moralitate pe care Dumnezeu Ăźl așteaptă de la noi este acesta: ,,Voi fiți, deci, desăvĂąrșiți, după cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvĂąrșit.” (Mat.5:48) El vrea să fim sfinți Ăźn gĂąndire, Ăźn privire, Ăźn simțire, Ăźn atitudini și Ăźn faptă. Faptul că lumea nu ți-a dat numele de ,,curvarul satului” sau ,,femeia gării” nu Ăźnseamnă neapărat că ești Ăźmplinitor al poruncii: ,,să nu preacurvești”. Tot Domnul Isus a spus: ,,
că, dacă neprihănirea voastră nu va Ăźntrece neprihănirea cărturarilor și a Fariseilor, cu nici un chip nu veți intra Ăźn Împărăția cerurilor.” (Mat.5:20) Fariseii erau preocupați doar de partea de afară a blidului, de ceea ce se vede din piață, dar Domnul Isus a afirmat foarte clar: ,,Ați auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu preacurvești.” Dar Eu vă spun că ori și cine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a și preacurvit cu ea Ăźn inima lui. Dacă, deci, ochiul tău cel drept te face să cazi Ăźn păcat, scoate-l și leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale, și să nu-ți fie aruncat tot trupul Ăźn gheenă. Dacă mĂąna ta cea dreaptă te face să cazi Ăźn păcat, taie-o și leapăd-o de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale, și să nu-ți fie aruncat tot trupul Ăźn gheenă.” (Mat.5:27-30)
Partea frumoasă este că Ăźn Cristos, avem toate resursele pentru a birui și păcatul curviei cu privirea. Totul este să vrei și să rămĂąi Ăźn El, iar mesajul de față a Ăźncercat să ne explice puțin ce Ăźnseamnă acestea.

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...TAMPLARIE PVC, CARAMIZI ECOLOGICE...Vezi aici!