Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Iertarea aproapelui

Publicat la 2012-11-09 de Traian

În lumea noastră există foarte multă ură și oamenii nu se pot ierta unii pe alții. Astfel, copiii nu pot ierta părinții, părinții nu pot ierta copiii, soții nu se pot ierta unul pe altul, frații rămĂąn cu supărări Ăźntre ei de zeci de ani de zile. Șirul acesta de exemple poate fi prelungit la nesfĂąrșit. Consecințele sunt multe și grave Ăźn viața celor ce nu pot ierta pe aproapele lor. În acest articol vreau să prezint cĂąteva consecințe ale refuzului de a ierta, așa cum le găsim pe paginile Sfintelor Scripturi.

Fii gata să ierți totdeauna

Biblia ne relatează următorul caz:

Atunci Petru s-a apropiat de El (Isus), și i-a zis: “Doamne, de cĂąte ori să iert pe fratele Meu cĂąnd va păcătui Ăźmpotriva mea? PĂąnă la șapte ori?” Isus i-a zis: “Eu nu-ți zic pĂąnă la șapte ori, ci pĂąnă la șaptezeci de ori cĂąte șapte
.” (Evanghelia după Matei 18:21-22)

Întrebarea lui Petru a fost pĂąnă la ce limită putem să iertăm, iar limita și-a pus-o el singur: “pĂąnă la șapte oriñ”. Este vorba de aceeași persoană care ĂźÈ›i greșește de mai multe ori. Domnul Isus a folosit o figură de stil cĂąnd a zis “pĂąnă la șaptezeci de ori cĂąte șapte”, ca să arate că trebuie să fim gata să iertăm pe aceeași persoană de un număr nelimitat de ori. De altfel, dacă cineva poate să numere pĂąnă la șapte ori cĂąnd cineva Ăźi păcătuiește, nimeni nu va sta să-și ia notițe, ca să numere de cĂąte ori cineva păcătuiește pĂąnă se va Ăźmplini 490 de ori. Aceasta a fost o hiperbolă folosită intenționat de Domnul Isus, ca să arate că trebuie să fim gata să iertăm pe oamenii care au păcătuit Ăźmpotriva noastră ori de cĂąte ori ei ne cer iertare.

Să iertăm pe oameni după măsura Ăźn care ne-a iertat Dumnezeu pe noi

Apostolul Pavel a scris așa:

Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi. (Coloseni 3:13)

Modelul nostru de iertare este Hristos, iar El ne-a iertat totul și deplin, făcĂąnd din noi oameni noi. Așa trebuie și noi să iertăm pe alții și dacă comparăm măsura Ăźn care au greșit oamenii față de noi cu ceea ce am greșit noi față de Dumnezeu, totdeauna vom fi gata să iertăm pe aproapele nostru. Iată ce a spus Domnul Isus lui Petru Ăźn continuare, după ce i-a spus că trebuie să ierte pe aproapele “de șaptezeci de ori cĂąte șapte”, adică fără limită


De aceea, Împărăția cerurilor se aseamănă cu un Ăźmpărat, care a vrut să se socotească cu robii săi. A Ăźnceput să facă socoteala, și i-au adus pe unul, care Ăźi datora zece mii de galbeni. Fiindcă el n-avea cu ce plăti, stăpĂąnul lui a poruncit să-l vĂąndă pe el, pe nevasta lui, pe copiii lui, și tot ce avea, și să se plătească datoria. (așa era corect să procedeze cu robul lui) Robul s-a aruncat la pămĂąnt, i s-a Ăźnchinat, și a zis: “Doamne, mai Ăźngăduiește-mă, și-ți voi plăti tot.” StăpĂąnul robului aceluia, făcĂąndu-i-se milă de el, i-a dat drumul, și i-a iertat datoria. (Evanghelia după Matei 18:23-26)

Omului acestuia i-a fost iertată o datorie foarte mare. Zece mii de lei pe care Ăźi datora, de fapt, sunt zece mii de talanți și aceasta echivalează cu 3,000,000,000 dolari USA. Promisiunile lui de a Ăźntoarce toată datoria se pare că erau o aberație pe care o repeta din pricina disperării Ăźn care se afla. Acum, Ăźnsă, a experimentat o iertare pe care nu se aștepta nici odată să o primească. Dacă a experimentat așa ceva, este normal să așteptăm de la el că va ierta pe oricine de acum Ăźnainte Ăźn aceeași măsură. Așa ar fi trebuit să fie, dar


Nu toți oamenii care au experimentat iertare la adresa lor pot să ierte pe alții Ăźn aceeași măsură


Biblia spune Ăźn continuare:

Robul acela, cĂąnd a ieșit afară (de la stăpĂąnul care tocmai Ăźi iertase gigantica lui datorie
) a ĂźntĂąlnit pe unul din tovarășii lui de slujbă, care-i era dator o sută de lei. A pus mĂąna pe el, și-l strĂąngea de gĂąt, zicĂąnd: “Plătește-mi ce-mi ești dator.” (Evanghelia după Matei 18:28)

Acest rob, pe semne, s-o fi gĂąndit despre tovarășul său că, uite, din pricina lui mai nu a ajuns să fie vĂąndut Ăźn robie Ăźmpreună cu toată familia
 Deci, el Ăźncă era cu gĂąndul la problemele lui Ăźn loc să se bucure de iertarea primită. Tocmai faptul că nu se putea rupe de trecutul lui Ăźl făcea să nu poată ierta pe cel ce i-a greșit, pentru că iată ce s-a ĂźntĂąmplat mai departe:

Tovarășul lui s-a aruncat la pămĂąnt, Ăźl ruga, și zicea: “Mai Ăźngăduiește-mă, și-ți voi plăti.” Dar el n-a vrut, ci s-a dus și l-a aruncat Ăźn temniță, pĂąnă va plăti datoria. (Evanghelia după Matei 18:29-30)

Te Ăźntrebi, cum se poate așa ceva? Aceeași Ăźntrebare și-au pus-o și prietenii acestui om


Dacă nu iertăm păcatele greșiților noștri, anulăm iertarea lui Dumnezeu față de noi

Iată ce spune Scriptura că s-a ĂźntĂąmplat Ăźn continuare:

CĂąnd au văzut tovarășii lui cele ĂźntĂąmplate, s-au Ăźntristat foarte mult, și s-au dus de au spus stăpĂąnului lor toate cele petrecute. Atunci stăpĂąnul a chemat la el pe robul acela, și i-a zis: “Rob viclean! Eu ți-am iertat toată datoria, fiindcă m-ai rugat. Oare nu se cădea să ai și tu milă de tovarășul tău, cum am avut eu milă de tine?” Și stăpĂąnul s-a mĂąniat și l-a dat pe mĂąna chinuitorilor, pĂąnă va plăti tot ce datora. Tot așa va face și Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său.” (Evanghelia după Matei 18:31-35)

Imediat după ce le-a spus ucenicilor modelul de rugăciune pe care o cunosc toți creștinii drept rugăciunea “Tatăl nostru”, Domnul Isus a spus:

Dacă iertați oamenilor greșelile lor, și Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greșelile voastre. Dar dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre. (Evanghelia după Matei 6:14-15)

Cunosc oameni care vin la biserică, se consideră creștini și mĂąntuiți, dar au conflicte nerezolvate de ani de zile și Ăźn tot acest timp nu iau parte la Cina Domnului, crezĂąnd că prin aceasta arată frică de Dumnezeu. Cei ce au cu adevărat frică de Dumnezeu, iartă pe cei ce le-au greșit și se Ăźmpacă cu ei.

Ai iertat pe toți oamenii care ți-au greșit? Știu că sunt oameni care poate au făcut lucruri murdare și nelegiuite la adresa ta și ca este greu să-i ierți. Dar ce Ăźnseamnă iertarea pe care trebuie să le-o oferi lor pe lĂąngă iertarea pe care ai primit-o de la Dumnezeu prin credință Ăźn Hristos Isus?


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...Filmari -Foto -Sonorizari -Organizari Evenimente....Vezi aici!