Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Neiertarea

Publicat la 2012-07-02 de Traian


"Dar dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre." (Matei 6:15)


Înainte de a vorbi despre neiertare, ce implică ea și Ăźn ce mod ne afectează atĂąt fizic cĂąt mai ales spiritual și ce efect are asupra relației noastre cu Dumnezeu, trebuie să Ăźnțelegem ce este iertarea. A ierta Ăźnseamnă a da dovadă de indulgență, Ăźndurare, Ăźngăduință, milostivire, clemență, a scuti pe cineva de o pedeapsă, a trece cu vederea vina, greșeala cuiva, a nu mai considera vinovat pe cineva. Nu am gasit o definiție a neiertării, dar știm că este opusul iertării, cĂąnd spui neiertare te gĂąndești la osĂąndire, pedeapsă... oare avem noi dreptul să facem asta? numai Domnul o poate face, să-L lăsăm deci pe El.

Alegem să ne facem singuri rău, să ne otrăvim viața adăugĂąnd zi de zi mai multă mĂąnie, mai multă amărăciune, mai multă neiertare sentimentelor noastre deja fragile și vulnerabile, pentru ce? pentru un moment de răzbunare, credem că daca suntem răniți și rănim la randul nostru Ăźnapoi ne vom simți mai bine, poate pe moment sau nici măcar atĂąt, dar efectul pe termen lung este devastator... cĂąt de inconștienți putem fi. Inima poate fi Ăźnșelată puțin cĂąte puțin pĂąnă la a fi rănită Ăźn așa fel ĂźncĂąt duhul de neiertare să pună stăpĂąnire pe ea. În fiecare zi, va veni la tine să-și ia plata și de fiecare dată vei plati cu lucruri din tine; bucurie, liniște, pace, tărie fizică si spirituala, sănătate. Nu suntem echipați să purtăm emoțiile neiertării. Dacă pentru fiecare emoție avem cĂąte un mod de exprimare: pentru bucurie avem rĂąsul, pentru tristețe și durere avem plĂąnsul, cĂąntecul... pentru mĂąnie și amărăciune, rezultatele directe ale neiertării, nu avem un mod specific de exprimare, un mod prin care să restabilim echilibrul, să ne eliberăm, să ne recăpătăm pacea sufletească... putem face asta Ăźntr-un singur mod... uitĂąnd, lăsĂąnd Ăźn urmă... iertĂąnd.
Să citim pasajul din Evanghelia după Matei și să Ăźnțelegem consecințele neiertării:

"De aceea, Împărăția cerurilor se aseamănă cu un Ăźmpărat, care a vrut să se socotească cu robii săi.
..... Tot așa vă va face și Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său." Matei 18:23-35

Isus a plătit o datorie pe care noi nu am fi putut să o plătim niciodată, dar procedăm la fel ca robul din această ilustrație... uităm că am fost iertați... nu auzim ecoul propriilor noastre cuvinte "mai Ăźngăduiește-mă". Nu am meritat să fim iertați, de multe ori nu merităm să fim iertați, așa că trebuie să iertăm și noi la rĂąndul nostru chiar și pe cei care credem noi că nu ar merita iertarea noastră.

Oamenii ne vor răni cu bună știință sau fără să-și dea seama. Oricare ar fi motivul cel mai mult de suferit vom avea noi, atunci cĂąnd alegem să nu iertăm. Cei care ne greșesc vor trece mai departe, Ăźși vor vedea de viața lor, pe cĂąnd noi vom rămĂąne Ăźnchiși Ăźn temnița propriilor amărăciuni, judecăți, resentimente. Suntem atacați, răniți, să nu lăsăm duhul de critică să pună stăpĂąnire pe noi, duhul de judecată, de gelozie; să Ăźnvățăm să avem control total asupra inimii, să nu Ăźnchidem oamenii Ăźn inchisoarea inimii noastre. Domnul spune: te-am iertat... ești liber, am avut răbdare cu tine, Ăźn lucrurile pe care nu le-ai Ăźnțeles, cu ignoranța ta, te-am eliberat să Ăźnveți să fii răbdător; Eu, cand eram pe cruce am rostit... "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!" (Luca 23:34); nu poți să faci parte dintre aleșii Mei dacă nu procedezi la fel.

Iertarea este un act de voință: aleg să iert pe cel care m-a rănit. Dacă nu fac asta, suspiciunea, teama, scepticismul, dorințe necontrolate, asprime, obrăznicie, gănduri rele, roade ale amărăciunii, vor pune stăpĂąnire pe mine; intru voit Ăźntr-un cerc vicios unde numai eu voi avea de pierdut... și care Ăźntr-un final mă va epuiza, Ăźmi va lua toată pacea, bucuria.
CĂąnd totul Ăźn tine vrea să țină ranchiună, să amenințe cu degetul și să amintească de durere, Dumnezeu vrea să lași totul deoparte
.CĂąt de mare este prețul neiertării și totuși ne este atĂąt de greu să iertăm. Dacă dupa ce ai văzut ce Ăźnseamnă neiertarea, ce efecte are, tot nu gasești puterea să ierți, privește altfel lucrurile; am văzut ce presupune o relație cu Dumnezeu... ascultare... gĂąndește-te că este o poruncă, nu o opțiune. Dă-ți seama că iertarea este divină, nu umană.

Îngăduiți-vă unii pe alții, și, dacă unul are pricină să se plĂąngă de altul, iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi. Coloseni 3:13

Alege să ierți pentru a putea fi iertat!

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...APARATE VULCANIZARE, AEROTERME, MASINI DE SPALAT...Vezi aici!