Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Ierusalimul vazut din cer

Publicat la 2012-06-14 de Traian

Când vine vorba de oameni, de orașe, de tehnologie, de Biblie, de filosofii de viaț, întotdeauna exist doar dou perspective : a oamenilor și cea a lui Dumnezeu. Noi oamenii vedem aceste lucruri de jos în sus, dar Dumnezeu le vede de sus în jos. Noi avem o vedere restrâns a lucrurilor, temporar, Dumnezeu are o vedere panoramic, veșnic asupra lucrurilor.Noi vedem unele lucru ca fiind bune și în regul, Dumnezeu le vede rele și pguboase. Noi vedem succes, Dumnezeu vede faliment total. Depinde de unde vrei s vezi lucrurile. Dac vrei s ai cea mai vedere, perspectiv asupra lucrurilor, atunci trebuie mers la Dumnezeu, deoarece El le vede cel mai bine.
Dac te-ai fi dus cu 2000 de ani în urm în ziua în care Domnul Isus intra cu laude pe porțile Ierusalimului, ai fi zis: Ce oameni minunați!, Ce primire frumoas! îi fac Fiului lui Dumnezeu, Ce oraș sfânt!, este locul în care simți prezența lui Dumnezeu.Dar adevrul vzut de sus, arta altfel. Oamenii se bucur c vine Domnul Isus, dar El plânge pentru ei. Oamenii vd Ierusalimul ca fiind bijuteria lor național, Domnul Isus îl vede ca pe o simpl piatr de râu, care și-a pierdut valoarea în ochii lui Dumnezeu. Ierusalimul vzut de pe Pmânt era magnific, dar vzut din Cer era horific. Dar ca s avem cea mai bun perspectiv asupra acestui oraș, trebuie s vedem Ierusalimul din zilele Domnului Isus așa cum este vzut el din Cer.

Arat un oraș al rzboiului nu al pcii


Ierusalimul s-a numit în vremurile lui Avraam, Salem și înseamn Pace. Ierusalimul este orașul Pcii. Dumnezeu a intenționat ca acest oraș s poarte acest nume, deoarece a dorit s-l fac folositor pt. întreaga lume. În acel oraș, capitala pe atunci a Israelului, azi Tel-Aviv, Dumnezeu a intenționat ca acolo s fie Cortul Întâlnirii, Templul, casa lui Dumnezeu, unde Dumnezeu avea s coboare din cer și s vin pe Pmânt, mai exact în Ierusalim.
Multe rzboaie erau în lume l-a vremea când Dumnezeu a hotrât s fie în mijlocul lui Israel și l-a poziționat în mod intenționat pe acest oraș într-o zon cu multe conflicte armate. Deoarece scopul lui Dumnezeu era ca din Ierusalim s plece oameni misionari, în alte țri și s vesteasc pacea lui Dumnezeu, Evanghelia. Așa cum spune și Isaia 52:7  Ce frumoase sunt pe muni, picioarele celui ce aduce veti bune, care vestete pacea, picioarele celui ce aduce veti bune, care vestete mântuirea! Picioarele celui ce zice Sionului: „Dumnezeul tu împrete!” Ierusalimul era menit s fie un oraș din care se predic pace la toate popoarele.
Din pcate evreii nu au ascultat de Dumnezeu, au prsit pe Dumnezeu și Dumnezeu a trimis s fie dominați de Imperiul Roman. Evreii din oamenii pcii s-au transformat în oamenii rzbunrii, revoltelor, coalițiilor pro și contra romanilor, a aprut diviziune în popor. În Ierusalim erau mai multe grupri care se luptau pentru diferite obiective:

Partida ziloților
Erau o grupare care milita împotriva romanilor. Erau patrioți, aveau un zel pentru Tora. Erau împotriva iudeilor care susțineau pe romani și care nu aveau zel ca și ei pt. țar. Mai erau numiți asasisni, hoți, haiduci. Când Ierusalim a fost atacat de romani în 69d.Hr., ei au atacat armata roman prin lupte de gherile. Îns au fost înfrânți la Masada în 73 d.Hr. de legiunile romane. Din aceast  grupare se pare c a fcut parte și Simon, numit și zilotul sau zelosul, unul din cei 12 ucenici ai Domnului Isus.

Partida feriseilor
Grup religios foarte strict care țineau mult la Legea lui Dumnezeu și o interpreta literal. Nu-i agreau pe saduchei, nici pe romani. Erau bogați, conduceau poporul mai mult religios decât politic.

Partida Saducheilor
Oameni foarte bogați care fceau parte din elita poporului evreu. Erau religioși, dar nu atât de stricți ca și fariseii, erau aproape opuși lor. Ei erau pro Roma, deoarece se delectau cu stilul de viaț roman. Nu erau iubiți de oamenii de rând, dar erau în colaborare cu fariseii, deoarece trebuiau s conduc poporul evreu. Din rândurile lor fceau parte Marele Preot, preoții, unii farisei, etc.

Poporul de rând și sracii
Ei erau cei care sufereau cel mai mult din partea romanilor, a Saducheilor, din cauza poverilor spirituale puse de farisei pe ei, de ziloți care te puteau omorî, foamete, etc.
Îns a venit în Ierusalim, Domnul Isus, numit și Domnul Pcii. Așa cum îl vede și Isaia pe Domnul Isus când se va naște, numele lui va fii Domnul Pcii.  Cci un Copil ni s-a nscut, un Fiu ni s-a dat, i domnia va fi pe umrul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Printele veniciilor, Domn al pcii (Is.9:6).Domnul Isus nu era doar Domnul Pcii, dar îi îndemna pe oameni la pace prin învțturile Sale:Ai auzit c s-a zis: „Ochi pentru ochi, i dinte pentru dinte.” Dar Eu v spun: S nu v împotrivii celui ce v face ru. Ci, oricui te lovete peste obrazul drept, întoarce-i i pe celalt. Oriicui vrea s se judece cu tine, i s-i ia haina, las-i i cmaa. Dac te silete cineva s mergi cu el o mil de loc, mergi cu el dou. Celui ce-i cere, d-i; i nu întoarce spatele celui ce vrea s se împrumute de la tine.
 Ai auzit c s-a zis: „S iubeti pe aproapele tu, i s urti pe vrjmaul tu.” Dar Eu v spun: Iubii pe vrjmaii votri, binecuvântai pe cei ce v blastm, facei bine celor ce v ursc, i rugai-v pentru cei ce v asupresc i v prigonesc, ca s fii fii ai Tatlui vostru care este în ceruri. (Mt.5:38-45). Contextul în care El îi cheam la a fii oameni ai pcii era exact contextul în care evreii nu-i suportau pe romani. Deoarece soldații romani mai abuzau de puterea lor și fceau ce doreau.
Îns pacea pe care Domnul Isus a dorit s le-o aduc celor din Ierusalim era pace cu Dumnezeu, împcare, semnarea unui trat de pace. Evreii nu aveau ca dușmani pe romani, ci pe Dumnezeu. Ei s-au fcut dușmanii lui Dumnezeu pt. c nu L-au mai ascultat și Dumnezeu a trimis invazia roman peste ei.

Aplicație: Astzi oamenii cred c ei sunt în  pace cu Dumnezeu. Nu au fcut nimic ru care s-l supere pe Dumnezeu. Dar Dumnezeu vede altfel lucrurile prin ochii Domnul Isus. Dumnezeu îi vede pe oameni c sunt în rzboi cu El din cauza pcatului din viața lor. De ce? Pt. c oricine face pcat este în rzboi cu Dumnezeu. Așa spune și Scriptura:
Rom. 1:18  mânia lui Dumnezeu se descopere din cer împotriva oricrei necinstiri a lui Dumnezeu i împotriva oricrei nelegiuri a oamenilor, care îndue adevrul în nelegiuirea lor.
Rom. 8:7-8  Fiindc umblarea dup lucrurile firii pmânteti este vrjmie împotriva lui Dumnezeu, cci, ea nu se supune Legii lui Dumnezeu, i nici nu poate s se supun. Deci, cei ce sunt pmânteti, nu pot s plac lui Dumnezeu.
Și cum nu este om fr pcat, se pare c întreaga umanitate este în rzboi cu Dumnezeu. Și s-ar putea s fii și tu.
Îns Domnul Isus care este Domnul Pcii dorește s aduc pace în fiecare inim, așa cum a dorit s aduca și oamenilor din Ierusalim acum 2000 de ani.

Cum s fii împcat cu Dumnezeu?Prin credința în Domnul Isus și ascultare de cuvântul lui Dumnezeu. Domnul Isus este cheia.
Rom. 3:23-26  Cci toi au pctuit, i Sunt lipsii de slava lui Dumnezeu. i Sunt socotii neprihnii, fr plat, prin harul Su, prin rscumprarea, care este în Hristos Isus. Pe El Dumnezeu L-a rânduit mai dinainte s fie, prin credina în sângele Lui, o jertf de ispire, ca s-i arate neprihnirea Lui; cci trecuse cu vederea pcatele dinainte, în vremea în delungei rbdri a lui Dumnezeu;  pentruca, în vremea de acum, s-i arate neprihnirea Lui în aa fel în cât, s fie neprihnit, i totui s socoteasc neprihnit pe cel ce crede în Isus.Cine vine la Isus Cristos și crede în El, Dumnezeu îl declar pe acel om drept, iar când te declar drept prin credinț, ai pace cu Dumnezeu prin Domnul Isus.
Rom.5:1  Deci, fiindc Suntem socotii neprihnii, prin credin, avem (Sau: S avem.) pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos.

Arat un oraș al stricciunii nu al frumuseții

Frumusețea orașului, faima, splendoare cu care se luda Ierusalimul era Templul lui Dumnezeu. Nu mai exista un asemenea loc de închinare nicieri în lume. Datorit Templului, milioane de pelerini veneau anual la srbtorile iudaismului. La srbtoarea Paștelui, Cincizacimii și Corturilor. Erau cele 3 mari srbtori care atrgeau ca un magnet milioane de pelerini din toate colțurile lumii.
Templul, frumusețea Ierusalimului, dup care se regla ceasul spiritual al fiecrui evreu, de acolo plecau legile pt. fiecare evreu. Era mândria național, era central religiei lor. Acolo era locul de întâlnire dintre iudeu și Dumnezeu. Dar tocmai acolo unde trebuie s fie frumusețea lui Dumnezeu, slava lui Dumnezeu, acolo era slava lumii, stricciunea diabolic cea mai mare.
Când s-a dus Domnul Isus în Templu a gsit fcându-se comerț. A gsit afaceriști. A gsit lucruri firești și pctoase. Lucruri ilegale care se fceau în Casa lui Dumnezeu. El n-a gsit în Templu sfințenie. Nu a gsit conductori religioși care se închin lui Dumnezeu, El a gsit afaceriști. Nu a gsit oameni interesați de Dumnezeu, ci ipocriți.
În Ioan 2:12-25, Domnul Isus merge în Templu și gsește vânztori de animale, case de schimbat banii și de mânie face un zbici din piele și cu el, alung urâciunile. Apoi mai face lucrul respectiv în ultima Sptmân înainte de moartea Sa.
Oamenii își vedeau Ierusalimul ca fiind Orașul Frumuseții, datorit minunatului Templu pe care îl aveau. Dar Dumnezeu când se uit spre ei prin ochii Domnului Isus vede numai pcat, corupție, idolatrie, stricciune la culme, tocmai în locul în care Dumnezeu vroia s se întâlneasc cu ei.
Gândiți-v c cel mai frumos loc de pe Pmânt este cea mai groaznic groap de gunoi pt. unii. Cei care triesc în groapa de gunoi, spun c nu exist un loc mai frumos ca acela. Miroase numai a metan și sulf, calci numai pe compost, curg râuri de deșeuri, cresc ciuperci otrvitoare și ești chemat s mergi acolo. Te-ai duce, dac ai fi invitat? Din cauza pcatului, cam așa arta în ochii lui Dumnezeu mrețul Templu. Dar evreii îl vedeau atâta de sfânt și de pur.
Ce binecuvântare spune Domnul Isus pt. Orașul Frumuseții, pt. mrețul Templu care d frumusețea orașului: te vor face una cu pmântul, pe tine i pe copiii ti din mijlocul tu; i nu vor lsa în tine piatr pe piatr, pentru c n-ai cunoscut vremea când ai fost cercetat  (Lc. 19:44).Aceeași sentinț o repet Domnul Isus când ucenicii admir și vor s-L impresioneze pe Domnul Isus artându-i cldirile Templului. Matei relateaz ce anume le-a spus Domnul Isus ucenicilor cu privire la Templu: „Vedei voi toate aceste lucruri? Adevrat v spun c nu va rmâne aici piatr pe piatr, care s nu fie drîmat” (Mt.24:2), apoi le relateaz multe semne care vor fi cu privire la distrugere și la vremurile din urm.

Aplicație: S ne uitm acuma la noi. D.p.d.v. fizic suntem frumoși cu toții. Sau cel puțin așa ne placem s credem unii. Noi ne vedem frumoși, oameni buni, de treab, prietenoși. Așa ne vedem noi, sau așa vrem s ne artm altora, dar adevrul despre ce se afl în inima noastr: cum gândim, ce simțim, ce dorim,  știe doar Dumnezeu și noi înșine. Și de multe ori nu vrem s artm ce se ascunde în inima noastr. De ce? Pt. c suntem urâți, corupți, pctoși, stricați, ri, murdari și ne este rușine de noi înșine. Și încercm s mascm urâciunea din interior cu o spoial religioas în exterior. Dar Dumnezeu te cunoaște foarte bine. Dumnezeu se uit la inim și nu-l intereseaz frumusețea ta exterior, fizic. Oare în dreptul tu Dumnezeu ce ar putea spune? Ești frumos sau urât?

Dac ești frumos, adic sfânt, curat prin sângele lui Isus Cristos, rmâi tot așa. Dac ești murdar și urât fiindc ai pcate, las-te de pcate și întoarce-te la Dumnezeu pt. iertare și curțire. Doar sângele Domnului Isus ne poate curții de orice pcat. Crede în El și las-te cercetat, nu te împotrivii Lui, c s-ar putea ca mila lui divin și harul Su s fie luate de la tine și s trimit împotriva ta o judecat, iar atunci vei suferii. Și nimeni nu va știi cât vei suferii? Întoarce-te la Domnul Isus, cereți iertare pt. pcate și vei fi sntos și frumos în inima ta, în sufletul tu pt. Dumnezeu.

Arat un oraș al morții nu al mântuirii

Ierusalimul trebuie s fie orașul unde oamenii auzeau de Dumnezeu și de mântuirea sufletului. Trebuiau s aud cum s se întoarc de la idoli, de la pcate la Dumnezeu și s fie mântuiți. Mântuirea vine de la iudei. Mântuirea era și este Domnul Isus. Preoții pe vremea Domnului Isus trebuiau s spun iudeilor și pelerinilor care veneau la Ierusalim despre Mesia. S cread în Mesia care va fi trimis de Dumnezeu. S cread și s pzeasc legile primite de la Dumnezeu.Dar în Ierusalim nu mai exista cunoașterea mântuirii, exista doar religie. Religia era goal, formalist, fr spiritualitate, era steril. Legile lui Dumnezeu erau simple cunoștiințe de teologie, amestecate cu multe obiceiuri și tradiții evreiști.
Atunci cum s mai știi ce cere Dumnezeu de la un om? Cum s mai gsești mântuire de pcate și împcare cu Dumnezeu, dac Legea lui Dumnezeu a fost fcut confuz, de însuși cei care trebuiau s o predice cu claritate.
Din aceast cauz Dumnezeu își trimite Judecata divin, care însemna distrugere. Ierusalimul orașul mânturii devine orașul morții, deoarece Dumnezeu și-a spus sentința faț de Ierusalim. Care-i sentința? Exact cuvintele Domnului Isus:Vor veni peste tine zile, când vrjmaii ti te vor înconjura cu anuri, te vor împresura, i te vor strânge din toate prile: te vor face una cu pmântul, pe tine i pe copiii ti din mijlocul tu; i nu vor lsa în tine piatr pe piatr, pentru c n-ai cunoscut vremea când ai fost cercetat.”
Aceast sentinț s-a împlinit într-un timp relativ scurt. Aproape 40 de ani de la cuvintele Domnului Isus. În anul 70 d.Hr. romanii au venit și au distrus Ierusalimul complet, au lsat doar câteva ziduri, care mai exist și astzi. Loc în care evreii merg și plâng acolo dup pcatele lor, dup vremurile glorioase care nu mai exist, merg și plâng la unul din ziduri, numit Zidul Plângerii.
Istoricul evreu Iosif Flavius relateaz în crțile sale de câte ori a fost cucerit și distrus Ierusalimul pân în anul 70.d.Hr. Flavius relateaz c primul om care a construit Ierusalimul a fost Melhisedec, primul Rege al Neprihnirii, el a pus numele orașului Salem și a construit primul templu în Ierusalim. Apoi Ierusalimul a fost cucerit de David din mâna iubusiților. Orașul a fost cucerit de 5 ori de invadatori, alții decât evreii. Prima oar când a fost distrus complet a fost dup 1468 de ani și 6 luni de la construirea sa, iar cuceritorul a fost Nebucadnezzar din Imperiul Babilonian. A doua oar a fost distrus complet de ctre Titus, în al doilea an al domniei lui Cezar Vespasian, dup 2117 de ani de la construire, în anul 70.d.Hr.

Aplicație: Când cuvântul lui Dumnezeu nu mai este viu în viața unei națiuni și devine o form de religie exterioar, El trimite judecata. Când într-o Biseric, Cuvântul lui Dumnezeu nu mai este viu și totul devine o form de religie exterioar, El trimite judecata. Uitați-v în Apocalipsa primele 3 capitole, ce Biserici minunate au fost, unele și cu probleme, ați mai auzit de ele astzi? Nu! Numele lor și faima lor a rmas doar în crțile de istorie. Orice Biseric care se abate de la cuvântul lui Dumnezeu moare și este judecat cu siguranț. Când Cuvântul lui Dumnezeu nu mai este viu în viața unui om și este plictisit de Cuvânt, nu-l triește, Dumnezeu va trimite o judecat.
Noi care îl cunoașteam pe Domnul Isus și care am primit mântuire pt. sufletele noastre, de la noi se așteapt ca oamenii s gseasc mântuire. S gseasc ajutor pt . sufletele lor, dar dac noi suntem plictisiți, Cuvântul nu mai e viu pt. noi, vai de noi, Dumnezeu ne va judeca.Nu fiți ca și Ierusalimul, morți spirituali, fiți vii pt. Dumnezeu, stați lâng Dumnezeu, lâng Cuvânt, rugați-v, triți Evanghelia, ca oamenii s vad c Dumnezeu are oamenii vii și pasionați pt. El și lucrurile spirtuale, ca și ei s gseasc mântuire, s-L gseasc pe Domnul Isus Cristos.

Încheiere

Când vrei s cunoști cum merg lucrurile cu viața ta, orașul tu, națiunea ta, nu cuta punctul de vedere uman, c nu vei înțelege realitatea în mod complet. Trebuie mers la Dumnezeu, El întoteauna îți va spune cum vede lucrurile de sus în jos, îți va spune care este punctul Lui de vedere. Punctul de vedere al lui Dumnezeu îl vei gsii citind din Biblie, rugându-te și Duhul Sfânt va gsii o modalitate ca s-ți vorbeasc și s te conving. Iar când vei vedea lucrurile prin ochii lui Dumnezeu uneori s-ar putea s plângi ca Domnul Isus pt. Ierusalim sau s te bucuri c poți face alegerile cele mai bune pentru viața ta și a altora.

Dan Medrea

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR CONFECTII BARBATI...Vezi aici!