Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Isus a prevestit invierea Sa

Publicat la 2012-04-15 de Traian


În toate cele trei ocazii când Isus i-a prevestit moartea ucenicilor Si, El îi anun i învierea:

1) La Cezarea lui Filip (Matei 16:21; Marcu 8:31; Luca 9:22).
2) Dup Schimbarea la fa (Matei 17:9, 23; Marcu 9:9,31).
3) În timpul ultimei Sale cltorii la Ierusalim (Matei 20:19; Marcu 10:34; Luca 18:33).

Dar i cu mult înainte, cu prilejul primei curiri a Templului, chiar la începutul lucrrii Lui, Isus vorbise de templul trupului Su, pe care-l va reconstrui în trei zile. Dup înviere, "ucenicii i-au adus aminte c le spusese vorbele acestea" (Ioan 2:19-22). Dumanii Domnului îi reaminteau foarte bine proorociile Lui (Matei 26:61; 27:62-66). În sfârit, când I se apropia moartea, Isus le-a dat ucenicilor Si un loc de întâlnire cu El, pe un anumit munte din Galilea (Matei 26:32; 28:7, 10, 16).

Coborârea în iad


Între înmormântarea i învierea lui Cristos, de Vineri seara pân Duminic dimineaa, se scurge un timp împrit pe trei zile diferite. La iudei, o parte din zi era considerat ca ziua întreag. Aceasta explic expresia ebraic pe care Isus o folosete dup ce a vorbit de proorocul Iona: „Tot aa i Fiul omului va sta trei zile i trei nopi în inima pmântului" (Matei 12:40). Acest fel de a msura timpul difer de concepia modern, mai riguroas, care numr numai dou nopi între Vineri i Duminic.

Între moartea i învierea Domnului are loc aa numitul "capitol uitat" al vieii lui Isus, coborârea Lui în locaul morilor. Evanghelia nu o menioneaz, în afar de cuvântul adresat de Cristos tâlharului: „Astzi vei fi cu Mine în rai" (Luca 23:43).

În timp ce trupul lui Isus se odihnea în mormânt, duhul Su a ptruns în locuina spiritual a celor care triser odinioar pe pmânt. Mai muli comentatori gândesc, dup 1 Petru 3:19; 4:6 i Efeseni 4:8-9, c Cristos ar fi predicat Evanghelia celor mori, i c ar fi luat cu El în cer pe cei drepi i pe cei care mai dinainte crezuser în El. Locuina morilor coninea, dup cum credeau iudeii, locuina celor buni (raiul), i locuina celor ri; Domnul ar fi transferat raiul în cer, departe de locuina morilor; deci credinciosul, când moare, pleac de acum înainte direct "la Domnul" (Filipeni 1:23; 2 Corinteni 5:8; Ioan 11:25-26). În orice caz, este clar c Isus, fiind înmormântat, S-a coborât în locuina morilor, cum zice i Crezul. Dac Scriptura nu lmurete mai mult aceast tain, noi s respectm aceast tcere, fr a emite vreo teorie particular. Esenialul este c Cristos nu a putut vedea putrezirea, i c El a înviat trupete în a treia zi. Dac noi auzim astzi propovduirea Evangheliei Sale i nu o credem, este tot atât de sigur c vom fi judecai de Cuvântul Su i c vom pieri spiritual, dup însi expresia lui Isus. Noi nu vom mai avea nici un alt prilej de a ne poci dup moarte (vezi i Ioan 3:16-18; 12:46-48; Luca 16:24-26).

Mormântul

Mormântul cel nou unde Isus a fost pus se gsea într-o grdin, foarte aproape de locul execuiei, afar din ora. Era mormântul pe care Iosif, om bogat, din Arimatea i-l spase dinainte în stânc (Matei 27:60).

S amintim în treact c proorocia: „Mormântul lui a fost pus la un loc cu cel bogat" (Isaia 53:9) s-a împlinit întocmai pentru Domnul nostru. Este una dintre acele proorocii pe care nu putea s le împlineasc El Însui; la fel i cu tragerea la sori a hainelor Lui sau cu vânzarea Lui pentru treizeci de argini (Matei 26:15).

Biserica actual zis "a Sfântului Mormânt", în cetatea Ierusalimului, a devenit de-a lungul secolelor un loc de pelerinaj cretin, dar, din nefericire, i de certuri i idolatrie. Este îns puin probabil c ea ar fi locul autentic al mormântului lui Isus. Poziia zis a lui Gordon, dup numele generalului care a descoperit-o în 1881, pare a semna mult mai mult cu ceea ce mormântul ar trebui s fie. Este un mormânt frumos din vremea roman, spat în stânc, cu o cresttur în care se rostogolea piatra care-i închidea intrarea. În afar de vestibul, exist dou locuri pentru morminte, dintre care numai unul pare c a fost întrebuinat. Acest mormânt se afla într-o grdin, afar din cetate, la poalele unui deal stâncos având i astzi forma izbitoare a unui craniu.

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR DE POMI FRUCTIFERI...Vezi aici!