Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Criza neînduplecării - un cuvânt către tinerii neînduplecați

Publicat la 2012-03-20 de Traian

Mulți tineri, citind acest capitol, vor zice: „Aici este vorba de mine!" Da, chiar de tine. Aș vrea ca cele două versete biblice de mai sus să vorbească sufletului tău. Și eu doresc să am aici un cuvĂąnt de dragoste pentru tine, cel ce ai devenit un rebel față de părinții tăi, și care nu ești gata să te Ăźndupleci nici la dragostea lor, nici la asprimea lor. Îți Ăźnțeleg starea, căci și eu am fost așa, dar mulțumesc Domnului că a lucrat la Ăźnduplecarea mea. Aș vrea ca El prin aceste rĂąnduri să lucreze și la Ăźnduplecarea ta. Înduplecarea aduce fericire, iar neĂźnduplecarea aduce nefericire, aduce urgia divină, și sunt sigur că tu nu dorești aceasta. De aceea aș vrea să te ajut să-ți formezi un caracter nobil. Caracterul se vede mai ales Ăźn familie, Ăźn relația cu părinții, cu frații și surorile.

Ține minte că toți oamenii mari ai istoriei și-au iubit părinții, chiar dacă unii s-au purtat foarte aspru cu copiii, dar tocmai acea disciplină severă i-a oțelit pentru viitor, le-a format un caracter nobil. Solomon a pus pentru mama lui un scaun alături de tronul său (1 Împărați 2:19). Numai bădăranii, mahalagiii Ăźși disprețuiesc părinții.

I. Care sunt simptomele neĂźnduplecării?

După cum lipsa de poftă de mĂąncare sau febra sunt simptome că ești bolnav, tot așa există anumite simptome care arată că tu suferi de neĂźnduplecare.

1. Un prim simptom este ripostarea la orice poruncă a tatălui sau a mamei. Este o reacție de nesupunere. Chiar dacă mergi să faci lucrul ce ți s-a cerut, tu mergi bombănind. Nu este o ascultare cu bucurie. CĂąteodată, ai o explozie de furie ce se revarsă Ăźn cuvinte necontrolate, ca lava unui vulcan. Dacă ai fi copil, ai merita o bătaie zdravănă, dar acum ești mare, deci comportarea ta ar trebui să fie cu totul alta. Dacă seara cĂąnd ai ĂźntĂąrziat, te Ăźntreabă mama sau tata de ce ai ĂźntĂąrziat, tu te iriți, și gura ta Ăźncepe, ca o mitralieră, să Ăźnfrunte pe părinți și spui că tu ești acum mare și știi ce trebuie să faci. Îndrugi fel de fel de minciuni ca scuze. Tu nu mai ești sincer față de părinții tăi. Și ei văd lucrul acesta.

Ripostarea nu este bună nici Ăźntre prieteni, dar Ăźn familie? În autobiografia sa, Benjamin Franklin spune că Ăźn tinerețe el avea răul obicei să riposteze la părerile altora și să argumenteze că el avea dreptate, pĂąnă Ăźntr-o zi, cĂąnd un membru al Bisericii, care Ăźi era prieten, Ăźl Ăźnfruntă, zicĂąndu-i: „Ben, ești imposibil. Părerile tale sunt totdeauna palme pentru oricine nu este de acord cu tine... Prietenii tăi se bucură mai mult cĂąnd tu nu ești de față. Tu știi atĂątea că nimeni nu-ți poate spune nimic. În adevăr, nimeni nu Ăźncearcă, fiindcă orice străduință ar duce la tulburare și vorbe grele. Ție nu-ți place să știi ceva mai mult decĂąt ceea ce știi acum și aceasta este total insuficient".

Franklin a primit bine această mustrare Ăźnțeleaptă, s-a cercetat pe sine și a constatat că felul lui de a ripostă, de a argumenta nu era bun, pentru că Ăźl ducea la faliment, la dezastru social. El s-a corectat și a scris: „Mi-am făcut o regulă să mă abțin de la orice contradicție directă față de sentimentele altora și de la orice afirmare pozitivă a mea". În limbajul lui, a căutat să Ăźnlocuiască cuvintele: „sigur" sau „fără Ăźndoială", care nu lăsau loc și părerilor altora, cu cuvintele: „eu concep", „eu așa Ăźnțeleg" sau „eu Ăźmi Ăźnchipui". Astfel, a Ăźnlăturat prilejurile de dispute și certuri de cuvinte, s-a lecuit de boala ripostelor, a contrazicerilor.

Ripostarea nu este bună nicidecum Ăźn sĂąnul familiei. Niciodată nu vei ajunge la conflict admițĂąnd că celălalt s-ar putea să aibă dreptate și este posibil ca tu să fii greșit. Cu riposta poți cĂąștiga o argumentare, dar pierzi un prieten. La aceasta duce Ăźnsă spiritul de neĂźnduplecare; de aceea Ăźnvață să cedezi, căci aceasta te va ajuta să cĂąștigi. Nu stărui Ăźn ambiție, Ăźn Ăźmpotriviri, nici chiar atunci cĂąnd ai dreptate. Dale Carnegie dă un caz grăitor Ăźn privința aceasta. El vorbește despre un artist-desenator ce primise și realizase un desen reclamă la un ziar. După ce l-a predat, a fost chemat urgent la biroul directorului de ziar, care a Ăźnceput să strige la el că desenul nu este bun. El știa că respectivul este chițibușar și, Ăźn loc să riposteze și să-i argumenteze că desenul este bun, lucru care l-ar fi Ăźnfuriat și mai rău, el zise: „Da, aveți dreptate, eu sunt greșit și nu am absolut nici o scuză. Fac desene pentru dvs. de atĂąta timp și trebuia să-l lucrez mai bine. Mi-e rușine de mine!" Îndată directorul s-a calmat și a zis: „Da, așa este, dar nu-i o greșeală serioasă” Iar cĂąnd desenatorul ceru să refacă tot desenul, respectivul nu fu de acord; din contră Ăźncepu să-i laude lucrul făcut. Dacă el nu ar fi cedat, șeful i-ar fi aruncat desenul și ar fi pierdut sursa de venit. Acum stai și cugetă: dacă alții pentru bani sunt gata să cedeze, oare nu ar trebui ca, cu mult mai mult, copiii să cedeze Ăźn fața părinților din dragoste? Chiar dacă ți se pare că tu ai dreptate, nu consideri că este mai bine să cedezi Ăźn fața tatălui sau a mamei? Nu fi neĂźnduplecat. În mai multe rĂąnduri, părinții ți-au spus că ar fi bine să mergi la frizer să te tunzi, dar tu, de ciudă, Ăźți lași părul să crească Ăźn voie și el Ăźți este cu totul răvășit. La fel orice observație Ăźți fac părinții cu privire la Ăźmbrăcăminte, pe tine te scoate din sărite, trĂąntești ușile și pleci bombănind. Dacă părinții ar fi știut cum trebuie să se poarte cu tine, ți-ar fi spus să-ți lași părul mare, căci atunci tu, cu spiritul tău de Ăźmpotrivire, te-ai fi dus imediat să te tunzi. Felul cum tu răspunzi la cerințele părinților trădează starea ta lăuntrică starea ta de neascultare. Tu știi să vorbești frumos, dar răspunsurile tale din ultima vreme arată că tu nu mai vrei să asculți, nu mai vrei să fii controlat. Acestea sunt manifestări ale neĂźnduplecării. Temperamentul tău nu e gata să se supună, să asculte făcĂąnd ce ți s-a spus, ci faci tocmai invers.

2. Un alt simptom e lipsa de respect față de părinți. Ridicarea tonului, bombăneala, gesticularea, cuvintele pe care le rostești, trĂąntirea ușilor, toate arată că tu nu mai vrei să recunoști autoritatea părinților tăi, că tu nu mai vrei să te Ăźndupleci și să le dai cuvenita ascultare. Respectul Ăźl datorează orice tĂąnăr cu caracter chiar și unui străin care este mai Ăźn vĂąrstă decĂąt el, cu atĂąt mai mult părinților. Spiritul de Ăźmpotrivire care a pus stăpĂąnire pe tine te face să fii obraznic, să-i sfidezi pe părinții tăi, să te cerți, să produci scandal. Din cauza lipsei de respect Ăźn familie, Ăźnveninarea relațiilor crește tot mai mult.

3. Alt simptom este ruperea relațiilor cu părinții. Nu mai vorbești cu ei, pleci de acasă fără să le spui unde mergi sau cĂąnd vii, iar cĂąnd te reĂźntorci, intri fără să-i saluți; ĂźntĂąrzii intenționat ca să nu mai stai cu ei la masă. Ești un străin, mai străin ca orice alt străin Ăźn casa părinților tăi, căci nu mai Ăźmpărtășești nimic. Te simți mai bine oriunde altundeva decĂąt acasă. Amărăciunea dinăuntru te face să te gĂąndești cu groază că seara trebuie să vii acasă să mănĂąnci și să te culci. Și neĂźnduplecarea te coboară, din treaptă Ăźn treaptă, tot mai jos.

4. Un simptom mai grav este răzvrătirea față de Dumnezeu. Spiritul de rebeliune nu vine din Duhul Domnului, ci e de la Diavolul; el nu vine din dragoste, ci din ura Ăźnmagazinată de mult timp Ăźn gĂąndirea ta. Te Ăźntrebi Ăźn ce se vede răzvrătirea ta față de Domnul? Iată cum: tu nu mai vrei să te rogi, nu mai citești Biblia și nu mai vrei să mergi la biserică. La Ăźnceput, motivezi că nu te simți bine, că ai de făcut multe lecții, că trebuie neapărat să mergi undeva, iar după un timp spui clar că tu nu mai vrei să mergi la biserică. Acestea arată ura ta ascunsă față de Dumnezeu. El este Autoritatea Supremă, și tu nu vrei să accepți nici o autoritate peste tine. Conștiința ta este Ăźmpovărată de neascultări, de minciuni și neĂźnduplecarea ta se manifestă și Ăźn relația cu Dumnezeu. În loc să te apropii de El și să-I ceri iertare, tu fugi de El. Prin proorocul Ieremia, Dumnezeu a zis: „Tu singur te pedepsești cu răutatea ta și tu singur te lovești cu necredincioșia ta, și vei ști și vei vedea ce rău și amar este să părăsești pe Domnul, Dumnezeul tău, și să n-ai nici o frică de Mine, zice Domnul, Dumnezeul oștirilor" (Ieremia 2:19). Răzvrătirea Ăźmpotriva autorității tatălui este răzvrătire ascunsă Ăźmpotriva lui Dumnezeu, căci autoritatea tatălui provine de la Dumnezeu. Ieremia spune că tu singur te pedepsești cu răutatea ta. Tata și mama nu te mai bat, căci ești mare, dar acum te pedepsești tu singur. GĂąndește-te, nu este acesta adevărul și Ăźn viața ta? În loc să fii vesel la anii aceștia, să cĂąnți, tu ești plin de amărăciune. Ești ca cel ce a luat pietre și le-a aruncat spre Dumnezeu, dar ele au căzut Ăźn capul lui. Dă-ți seama că nu ai sorți de izbĂąndă Ăźn lupta ta. renunță la gĂąndul de luptă, depune armele dacă dorești să ai parte de viață.

5. Dacă nu renunți la neĂźnduplecarea ta, starea de rebeliune se intensifică tot mai mult, și Ăźntr-o zi Ăźți strĂąngi hăinuțele, Ăźți faci bagajul și urmează PLECAREA DE ACASĂ. Nu ții cont de vorbele tatălui să nu faci aceasta, nici de lacrimile mamei. Le frĂąngi inima cu cinism cum nu se poate mai rău. Unii evită aceasta și pleacă pe furiș, lăsĂąnd doar un bilet.

Pe data de 30 ianuarie 1996, am primit o scrisoare de la Covenant House California, o casă de adăpost pentru copiii și tinerii fugiți de acasă. În scrisoare se spune că ei primesc anual circa 41.000 de copii rebeli față de părinți. Iar pe Ăźntreg teritoriul Statelor Unite sunt anual peste un milion de copii și tineri ce fug de acasă. Scrisoarea arată starea de mizerie Ăźn care sunt găsiți aceștia numai din cauza neĂźnduplecării lor de a trăi sub autoritatea părinților.

Apostolul Pavel a prevestit aceste lucruri cĂąnd i-a scris lui Timotei: „Să știi că Ăźn zilele din urmă vor fi vremuri grele". Și cĂąnd arată cauzele care fac să fie vremuri grele, el spune: „Căci oamenii vor fi... neascultători de părinți... fără dragoste firească, neĂźnduplecați... obraznici". Sunt duhuri necurate care au dezlănțuit aceste stări de nesupunere, de neĂźnduplecare. Noi trăim vremea aceasta. Nu-ți produce starea de neĂźnduplecare zile grele?

Care Ăźți este cĂąștigul că te ridici Ăźmpotriva autorității tatălui și mamei, Ăźmpotriva autorității lui Dumnezeu? CĂąnd vei dormi pe sub poduri, Ăźn guri de canal, cĂąnd vei tremura de frig și cĂąnd, lihnit de foame, vei căuta mĂąncare Ăźn lăzile de gunoi, te vei gĂąndi atunci: „Ce bine era acasă la mama și la tata, și ce nebun am fost că nu am vrut să-i ascult”. Nu uita ce a spus proorocul Ieremia: „Tu singur te pedepsești cu răutatea ta". Acestea sunt unele faze prin care trec cei neĂźnduplecați.

II. Care sunt cauzele care te fac neĂźnduplecat?


Există cauze de suprafață și există cauze de fond. Cu mulți anj Ăźn urmă, am luat parte la un studiu Ăźn privința conflictelor tineretului de azi, ținut de Hill Gottard, un bun specialist Ăźn domeniul acesta. La studiile lui, care durează două-trei zile, iau parte 10-15.000 de păstori, Ăźnvățători de Școală Duminicală, conducători de tineret. Deși nu aveam nici un caz Ăźn Biserica noastră de conflicte Ăźntre părinți și copii, totuși, fiindcă am primit o invitație și era aproape Ăźn Long Beach, m-am dus la acel studiu. Nu știam pe atunci că voi ajunge să scriu această carte. Bill s-a străduit să ne arate că nu cauzele de suprafață ce le invocă tinerii sunt adevăratele cauze, ci cele de fond, care sunt ascunse. Nu cerința părinților ca băiatul să-și tundă părul cauzează stările de tensiune, ci ele sunt cauzate de spiritul de ostilitate, de nesupunere, și atunci trebuie căutate și Ăźnlăturate cauzele, de fond. Iată cĂąteva:

1. MĂąndria. Felul cum te Ăźmbraci, cum Ăźți place să ai părul sau barba izvorăsc din mĂąndrie și tu nu ești gata să renunți la ea. Vrei Ăźn toate să fii Ăźn pas cu moda, vrei să atragi atenția altora, vrei să fii văzut, apreciat. Tu poate niciodată nu te-ai gĂąndit că ești mĂąndru, dar aceasta este realitatea. Și mĂąndria te-a făcut robul ei. Aceasta te determină la nesupunere, la neascultare, te face neĂźnduplecat.

Nu părul lung sau rochia crăpată sunt cauza conflictelor cu părinții, ci mĂąndria ta, care vrea așa. Este bine, Ăźnsă, să-ți aduci aminte că „mĂąndria merge Ăźnaintea căderii" (Proverbe 16:18). MĂąndria l-a doborĂąt pe Satan și te va doborĂź și pe tine, dacă nu-i pui capăt.

2. Dorința de independență. Am menționat Ăźn capitolul anterior că băieții Ăźncă de la vĂąrsta de 13 ani Ăźncep să se izoleze de mama, nu mai sunt gata să meargă alături de ea la Casa Domnului, nu Ăźn același tramvai sau autobuz, ca să nu zică alții că se țin de fusta mamei. Spiritul de independență nu este rău, cĂąnd este păstrat Ăźn limitele lui, dar este foarte rău cĂąnd, Ăźnainte de vreme este dus la extremă. Dumnezeu ne-a creat ființe libere Ăźn cadrul unor limite.

La studiul pomenit mai sus, Bill Gottard ne-a zugrăvit un lanț al autorității rĂąnduite de Dumnezeu. Toate mădularele corpului trebuie să asculte de cap: el comandă, el chibzuiește, el face proiecte, el ia hotărĂąri. Așa este rĂąnduit, nu se poate altfel. Orice societate are un cap, orice țară are un conducător, care este numit rege sau președinte. Așa este și Ăźn familie, tatăl este capul familiei. El trebuie să fie supus lui Dumnezeu, Autoritatea Supremă. Soția trebuie să fie supusă bărbatului Ăźn sensul de cap al familiei, iar copiii trebuie să fie supuși părinților. CĂąt timp? Unii spun cĂątă vreme mănĂąncă la masa părinților. Dar nu-i așa, ci Ăźntr-un anumit sens toată viața. Datorită faptului care nu poate fi Ăźnlăturat că ei sunt părinții tăi, tu le datorezi respect, supunere, ascultare. Chiar dacă ai ajuns la majorat, te-ai căsătorit și nu mai locuiești cu ei, tu ești Ăźncă fiul lor. La baza atitudinii tale, trebuie să fie dragostea lor pentru tine și dragostea ta pentcu ei. Nici un părinte nu dorește răul copilului său. Este natural că de la o vĂąrstă tu trebuie să hotărăști pentru tine, dar nu Ăźn conflict cu părinții. Cultivarea bunelor relații te ferește de conflicte, de tensiune.

În mod constant, spiritul de independență se simte lezat cĂąnd Ăźn dos se află o plăcere sau un păcat pe care părinții Ăźl detectează și la care tu nu vrei să renunți. Atunci consideri că părinții vor să te controleze și tu nu mai vrei să fii controlat, nu mai vrei să dai socoteală nimănui. Consideri aceasta o umilire. Ți se spune cum să faci un lucru oarecare și tu iritat răspunzi: „Lasă că știu eu, doar nu sunt copil". Și de la lucruri mărunte, spiritul de independență, neĂźnduplecarea, duce la părăsirea părinților, căci crezi că este mai bine fără ei. Adu-ți aminte, Însă, de fiul risipitor. Și el a dorit să fie independent, o independență pentru trăirea Ăźn plăceri și desfrĂąu, să nu mai fie controlat de tata; dar, vai, cum a ajuns? Nu a mai suportat autoritatea binecuvĂąntată a tatălui și a ajuns sub blestemata autoritate a păcatului. Autoritatea tatălui era ca un gardian pentru el, dar a vrut să fie independent, liber, și a ajuns sub cea mai grozavă robie a desfrĂąului nepotolit. Oricine nu suportă autoritatea lui Dumnezeu, ajunge implicit sub autoritatea Satanei.

3. ÎncăpățĂąnarea, ĂźncăpățĂąnarea este o trăsătură a temperamentului unora și se manifestă Ăźn mod deosebit Ăźn anii tinereții. Cel ĂźncăpățĂąnat persistă cu ĂźndĂąrjire Ăźntr-o părere personală la care nu renunță nici să-l tai Ăźn bucăți. Cu cĂąt este Ăźndemnat mai mult de părinți spre bine, cu atĂąt el se Ăźmpotrivește mai mult. De curĂąnd doi părinți Ăźmi Ăźmpărtășeau necazul lor cu un fiu, care cu cĂąt i se arată mai multă dragoste, cu atĂąt el este mai Ăźmpotrivitor. ÎncăpățĂąnarea chinuie și pe părinți și pe tĂąnărul care se lasă stăpĂąnit de ea și nu vrea să fie corectat. Este fiere amară care te face să ai gust amar de toate. Vrei să ai tu puterea, să domini tu pe alții, să-ți impui voința și nu reușești. Te lupți cu toată dĂąrzenia să nu faci ce ți se spune, ci doar ceea ce vrei tu. Așa este neĂźnduplecarea. Eu știu, căci Ăźn anii fragezi ai copilăriei am gustat acest fel de trai. Știu că nu este bun. De aceea scriu aceste rĂąnduri, ca să aj«t pe unii să scape de această stare chinuitoare.

III. Unele consecințe ale neĂźnduplecării


Ele sunt multe și amarnice, dar eu voi pomeni doar cĂąteva.

1. O consecință este TRĂIREA ÎNTR-O PERMANENTĂ TENSIUNE. Ești Ăźn tensiune acasă și ești Ăźn tensiune la școală sau la lucru. Datorită tensiunii nu mai poți Ăźnvăța bine. Ai citit odată lecția și nu ți-a rămas nimic Ăźn minte. Începi să ai dureri de cap și dureri de stomac. Medicii dovedesc cu lux de amănunte că stările de tensiune provoacă ulcere la stomac. Deci, fără să-ți dai seama, tu Ăźți zădărnicești Ăźnvățătura și Ăźți ruinezi nervii, sănătatea. Nu Dumnezeu și nu părinții vor aceasta, ci tu. În loc să te bucuri de „scumpa vatră a casei" pe care o cĂąntau poeții, tu te scuturi, te Ăźngrozești de ea ca de o Ăźnchisoare. Ce nebunie! Cum a mai reușit Satan, prin neĂźnduplecare, să-ți facă viața o mizerie! În loc să te bucuri și să mulțumești părinților că Ăźți poartă de grijă, tu te răzvrătești. Nu vezi tu aceasta? Oprește-te și cugetă puțin. Ceilalți frați și surori se bucură Ăźn sĂąnul familiei, sunt mulțumiți și cĂąntă laude Domnului; pe aceiași părinți ei Ăźi respectă, Ăźi ascultă și sunt fericiți, iar tu cu ambițiile tale, cu neĂźnduplecarea ta, ești amărĂąt, nenorocit. Dragostea părinților este la fel pentru toți, dar tu din pricina stării de tensiune, nu te bucuri de dragostea lor. Aceasta te face să spui că pe tine nu te iubesc. Ba da, ei te iubesc, dar tu, prin neĂźnduplecare, te văduvești de dragostea lor, nu o primești. Și vai, grea este viața fără dragoste! Cine este vinovat? Tu, numai tu.

2. Altă consecință este TRĂIREA ÎN PĂCAT. Cinstirea părinților este o poruncă dumnezeiască, Ăźncălcarea ei este păcat nu numai față de părinți, ci față de Dumnezeu, care a dat porunca aceasta. Cum te-ai aștepta să fii fericit cĂąnd Domnul zice: „Vai de copiii răzvrătiți"? Fiindcă ai lepădat controlul părinților, te culunzi din păcat Ăźn păcat. De fapt, pentru aceasta ai vrut să fii independent. Și fiul risipitor acasă la tata n-ar fi trăit Ăźn desfrĂąu, dar departe de tata și-a permis toate, cu gĂąndul de a fi fericit. Dar a fost el fericit? Cum a devenit, nu oare cu totul nefericit? Căci pe aici duce drumul celor neĂźnduplecați. Oare trebuie să-ți dovedesc eu aceasta? Nu știi tu ce fericire ai? Conștiința Ăźncărcată de păcat nu te lasă să fii fericit, ci te Ăźmpovărează, te zbuciumă, te chinuie, Ăźncepi să guști iadul. La aceasta ajunge cine leapădă controlul lui Dumnezeu și al părinților: nu se mai poate controla pe sine și merge din rău Ăźn mai rău, alunecĂąnd vertiginos spre prăpastia iadului.

3. În final, consecința gravă este MOARTEA. Este bine să-ți dai seama cu un ceas mai devreme de aceasta. Absalom a devenit rebel față de tatăl său David, la Ăźnceput Ăźn ascuns, apoi pe față. MĂąndria inimii sale care nu mai voia să fie supusă, ci dorea dominarea altora, l-a dus la prăbușire, la moarte. (Vezi 2 Samuel 15. 1-12; 18. 1-17).

O statistică pe 1988, pe care o am la ĂźndemĂąnă, spune că Ăźn acel an 30.260 de persoane și-au pus capăt zilelor. Și majoritatea sinucigașilor au fost tineri. Este groaznic adevărul acesta! Care este cauza? Iată explicația: tĂąnărul a plecat de acasă cu gĂąndul că va fi mai fericit cĂąnd va fi de capul lui, dar a ajuns fără casă, fără masă, fără pat, dormind pe sub poduri, pe o bancă Ăźn parc, fără cearceaf, fără pernă la cap, fără Ăźnvelitoare. În sezonul cald este suportabil, dar cĂąnd vine iarna și tremuri de frig, ĂźncĂąt Ăźți clănțăne și dinții Ăźn gură, nu este ușor. Unii tineri, fiind independenți, s-au apucat de droguri și au devenit robiți de ele, dependenți de ele, nenorociți pentru toată viața. O mare parte trăind Ăźn destrăbălări au Ăźncasat boala SIDA, boală fără leac. Majoritatea acestora cĂąnd ajung să-și dea seama de realitate, Ăźn loc să se pocăiască și să se Ăźntoarcă acasă cerĂąnd iertare părinților, neĂźnduplecarea lor Ăźi face mai degrabă să se sinucidă. Tristă realitate! La aceasta duce criza neĂźnduplecării.

Știu că tu nu ai vrea să ajungi la sinucidere, la saltul Ăźn iad, de aceea am scris capitolul acesta. Aș vrea să scapi de neĂźnduplecarea ta, care te chinuie și pe tine și pe părinții tăi; să scapi Ăźnainte de a fi prea tĂąrziu.

IV. Cum poți ieși din criză?

Aici m-am oprit din scris și am cerut Domnului Ăźnțelepciune pentru mine să-ți scriu ca să fii salvat și m-am rugat și pentru tine ca să dai importanță la ceea ce Ăźți spun. Probabil, fiindcă sunt bătrĂąn, nu ne vom ĂźntĂąlni niciodată pe pămĂąnt, dar aș vrea să te ĂźntĂąlnesc Ăźn cer. O, Doamne, Ăźmplinește-mi această dorință!

1. Ca să ieși din criză este necesară TREZIREA LA REALITATE. Despre fiul risipitor, Domnul Isus a zis că „și-a venit Ăźn fire". PĂąnă atunci a fost ca Ăźmbătat, dar s-a trezit și și-a dat seama de realitatea Ăźn care a ajuns. Dumnezeu iubește și pe cei neĂźnduplecați; și mai ales cĂąnd părinții se roagă pentru un așa fiu răzvrătit, Dumnezeu, spre a răspunde rugăciunilor lor, lucrează cĂąnd Ăźntr-un fel, cĂąnd Ăźn altul, spre Ăźnduplecarea lui, pentru salvarea lui.

Dacă deschideți Biblia la 2 Cronici 33:1-20, găsiți istoria Ăźmpăratului Manase. El a fost fiul lui Ezechia, un Ăźmpărat foarte credincios Domnului. Așa cum se ĂźntĂąmplă, Ăźnsă, de multe ori, din părinți foarte buni se nasc copii care devin foarte răi: așa a fost cu Manase. El a ajuns Ăźmpărat la 12 ani. Aceasta l-a făcut să devină mĂąndru, arogant, să creadă că nimeni nu este ca el. El nu a mai ținut cont nici de ceea ce l-a Ăźnvățat tatăl său, nici de Legea Domnului; nu a vrut să mai știe de Dumnezeu, ci și-a făcut alți zei și s-a Ăźnchinat Ăźnaintea lor. Ba a căutat sfaturile vrăjitorilor și ale spiritiștilor.

Așa sunt mulți tineri azi. În aroganța lor, nu mai vor să țină seama de Ăźnvățătura părinților: Ăźi socotesc rămași Ăźn urmă, Ăźi disprețuiesc, rĂąd de Biblie și, dacă ar putea, ar da cu barda Ăźn Dumnezeu. Dar toate merg doar pĂąnă Ăźntr-o zi.

Iată ce este scris Ăźn legătură cu Manase: „Atunci Domnul a trimis Ăźmpotriva lor pe căpeteniile Ăźmpăratului Asiriei, care au prins pe Manase și l-au pus Ăźn lanțuri. L-au legat cu lanțuri de aramă și l-au dus Ăźn Babilon", unde l-au aruncat Ăźn Ăźnchisoare. De multe ori, izbăvirea din lanțurile poftelor și patimilor, Dumnezeu o realizează prin Ăźncătușarea Ăźn lanțurile de aramă ale unei boli, ale unui accident.

Manase, cĂąt a fost bine, n-a vrut să țină seama de Domnul, dar pus Ăźn lanțuri, s-a trezit din beția plăcerilor și a Ăźnceput să strige către Dumnezeu. Atunci și-a văzut micimea sa, s-a pocăit de păcatele sale și Domnul a avut milă de el, l-a adus Ăźnapoi la Ierusalim pe tronul Ăźmpărăției lui Iuda. Ce binecuvĂąntate au fost lanțurile de aramă pentru Manase! Dumnezeu te poate pune și pe tine Ăźn lanțuri, dar este bine să te pocăiești fără lanțurile de aramă.

Cunosc un alt tĂąnăr care a devenit rebel față de părinții săi și față de Dumnezeu. Părinții au fost foarte Ăźndurerați. Fiindcă Ăźl cunoșteam bine, căci am fost de multe ori Ăźn casa lor, l-am iubit căci era un tĂąnăr capabil. El fiind foarte departe, nu puteam să stăm de vorbă gură către gură, de aceea i-am scris o scrisoare. Voiam să Ăźnțeleagă că este mult mai bine sa se lase Ăźnduplecat și să devină ascultător de părinți. Știți, Ăźnsă, care a fost reacția lui? Nici măcar n-a vrut să citească scrisoarea. Probabil că i-a fost teamă că se va pocăi Ăźndată și el nu voia aceasta. Părinților le-am scris să nu Ăźnceteze să se roage pentru el. După un timp, tĂąnărul fiind singur Ăźn mașină, a făcut un mare accident Ăźn care alți doi inși care circulau cu motocicleta au murit pe loc. Atunci s-a cutremurat. Și-a dat seama că putea și el să fie mort, dar a fost cruțat, a scăpat. Aceasta i-a frĂąnt neĂźnduplecarea, a cerut iertare Domnului și părinților și s a pocăit.

Sunt șocante toate aceste crize ale neĂźnduplecării, dar sunt binecuvĂąntate: produc trezirea spirituală. Este bine ca tu să te lași trezit de Duhul SfĂąnt, fără lanțurile de aramă, fără zdrobiri. Stai și cugetă: nu părinții sunt vinovați, ci tu ești cel vinovat de neĂźnduplecare. Biblia nu spune: „Părinți, ascultați de copiii voștri", ci spune: „Copii, ascultați Ăźn Domnul de părinții voștri, căci este drept" (Efeseni 6:1). Părinții au căutat să-și facă datoria, să-ți formeze un caracter bun, dar tu nu accepți aceasta. Este bine să accepți ordinea rĂąnduită de Domnul, să te pleci sub autoritatea părinților și să-i asculți Ăźn Domnul.

2. Dacă Ăźți dai seama, RECUNOAȘTE-ȚI VINA ȘI CERE-ȚI IERTARE și Ăźn fața Domnului și Ăźn fața părinților. Fiindcă nu ești desăvĂąrșit, este omenește să greșești, dar este diavolește să persisti Ăźn greșeală. De aceea, cere-ți iertare! Fă aceasta, ca să fie Ăźnlăturat blestemul, „vaiul" de deasupra capului tău ca răzvrătit. Ai gustat prea multă amărăciune din pricina aroganței tale, a ĂźncăpățĂąnării inimii tale, care refuza supunerea pe care tu o datorezi părinților. Și le-ai produs atĂąta frămĂąntare, atĂątea lacrimi ascunse. Acum Ăźmbrățișează-i, sărută-i, căci sunt părinții tăi și mulțumește-le căci ei te-au iubit chiar și atunci cĂąnd tu nu ai mai meritat dragostea lor. Caută să le produci bucurie și, procedĂąnd astfel, tu Ăźnsuți te vei bucura.

Eu știu aceasta. Așa am căutat eu să fac. După ce m-am pocăit, niciodată nu le-am mai pricinuit dureri părinților. Chiar și mai tĂąrziu cĂąnd eram plecat din casa părintească, căsătorit, cu copii, am căutat, fără să mi se ceară, Ăźn fiecare an, vara, să fiu la seceriș, să trag cu coasa la recoltatul grĂąului, căci tata era bătrĂąn. A fost o bucurie să-mi pot ajuta părinții. I-am mulțumit de mii de ori Domnului că de tinerel a ĂźnfrĂąnt neĂźnduplecarea mea. El mi-a schimbat viața.

Generalul Arthur G. Trudeau, șeful cercetării și dezvoltării armatei Statelor Unite, a scris Ăźn legătură cu valoarea caracterului: „Ca șef al Departamentului de Cercetare și Dezvoltare din cadrul armatei, mă ĂźntĂąlnesc Ăźn fiecare zi cu un mare număr de oameni de știința. Mulți din ei au titlul de „doctor", adică doctor Ăźn filozofie sau Ăźn diferite alte domenii. Doctorii Ăźn filozofie sunt oamenii cu cele mai sclipitoare minți și cu cea mai mare afinitate cu care am avut eu a face. Așa că ei mă iartă cĂąnd spun că ceea ce lipsește țării acesteia - și este o arzătoare nevoie - este de mai mulți doctori Ăźn caracter.

Nu oricine poate fi doctor Ăźn filozofie, dar oricine poate fi doctor Ăźn caracter. Și mie, unul, mi-ar place să văd pe toți străduindu-se să atingă acest țel. Dacă este vreun subiect care cere mai multă gĂąndire și mai multă atenție Ăźn aceste vremuri frămĂąntate, este un caracter nobil și aderarea la principiile morale care au fost piatra de temelie a Ăźnaintașilor noștri. Omul a descătușat energia nucleară, a plasat pe orbite sateliți artificiali. Noi putem muta munții, putem schimba cursul rĂąurilor, putem transmite semnale radio pe lună. Și viteza cu care avansează știința se accelerează. Dar există un lucru pe care știința nu-l poate crea - probabil niciodată - acela este caracterul. Caracterul este ceva ce fiecare trebuie să și-l clădească pentru sine Ăźnsuși, după legile lui Dumnezeu și ale naturii, din exemplul altora și cel mai mult din Ăźncercările și erorile vieții zilnice. Caracterul este totalul a mii de străduințe mărunte zilnice spre a trăi Ăźn fapt ceea ce este mai bun Ăźn noi. Caracterul este decizia finală de a lepăda tot ce este Ăźnjositor pentru noi și pentru alții și cu Ăźncredere și cinste să alegem ceea ce este bun.

Am scris acest capitol pentru tine cel ce ești neĂźnduplecat astăzi, tu care ești fratele meu, chiar dacă le-ai produs multe Ăźntristări părinților tăi. Oamenii cu asemenea firi, cĂąnd se lasă Ăźnduplecați și se așază sub Suprema Autoritate divină și Ăźl acceptă Ăźn totul pe Cristos ca Domn al vieții lor, devin unii din cei mai de valoare slujitori ai Domnului. Acest tip de tineri, cĂąnd Ăźși corectează anumite caracteristici ale temperamentului lor, pot fi cei mai Ăźndrăzneți vestitori ai Evangheliei, cei mai Ăźnflăcărați misionari, care nu dau Ăźnapoi Ăźn fața greutăților și sunt candidații de mĂąine, falanga purtătorilor de cruci, care vor merge cu capul sus la martiraj pentru preaiubitul lor MĂąntuitor. Natural, tu trebuie să Ăźncepi să Ăźnveți lecția dependenței de Domnul, ca să ajungi să spui: „Facă-se nu voia mea, ci voia Ta!" Voia mea ar fi fost faliment, dezastru; voia Lui este fericirea, glorificarea mea. Eu am renunțat la voia mea lĂąnga o veche laviță Ăźn casa părintească și am acceptat voia Lui; m-am lăsat Ăźnduplecat sub binecuvĂąntata autoritate a Marelui StăpĂąn și Dumezeu binecuvĂąntat Ăźn veci. Fă și tu aceasta. Și atunci vei putea să guști fericirea bogățiilor harului Său la care ești chemat să fii părtaș.

O mamă cam descurajată și amărĂątă a zis Ăźntr-o zi fiului său: „Charles, tatăl tău și eu te-am Ăźnvățat calea dreaptă, te-am Ăźnvățat CuvĂąntul lui Dumnezeu. Apoi ți-am dat un exemplu bun prin traiul nostru. Dacă tu nu vei trai o viață curată, noi va trebui Ăźn fața lui Dumnezeu Ăźn Ziua Judecății să fim martori Ăźmpotriva ta". Nu după multă vreme, acel fiu s-a predat Domnului și a devenit unul din cei mai mari predicatori ai lumii. El a fost Charles Haddon Spurgeon.

Rugăciune:

Doamne, Dumnezeule Atotputernic, mă umilesc aici Ăźnaintea Ta, căci sunt vinovat de Ăźmpotrivire față de autoritatea Ta și față de autoritatea părinților mei. Tu puteai să mă strivești Ăźntr-o clipă, ca pe o furnică, dar n-ai făcut aceasta, ci, fiindcă m-ai iubit, ai avut atĂąta răbdare cu mine, ai căutat Ăźn atĂątea rĂąnduri să mă faci să-mi dau seama că starea mea de neĂźnduplecate nu este bună, că este otrava Diavolului injectată Ăźn sĂąngele meu, Ăźn mintea mea, și eu nu am vrut să cedez: mi-am pus voia mea Ăźmpotriva voii Tale și Ăźmpotriva voii părinților mei. Iartă-mă pentru păcatul acesta! Îți mulțumesc că nu m-ai pedepsit, ci m-ai iubit și ai vrut Ăźnduplecarea mea. Îngenuncheat aici, Ăźmi recunosc toată vina mea, mă pocăiesc, Ăźmi pare rău de răzvrătirea mea. Prin sfĂąntul sĂąnge al lui Cristos Domnul, spală tot trecutul meu și prin SfĂąntul Duh schimbă cu totul viața mea! Mă supun Ție! Vreau de azi sa fiu copilul Tău, Ăźn toate surms și ascultător. Ajută-mă, Te rog! Amin.
Petru Popovici

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...TAMPLARIE ALUMINIU SI PVC...Vezi aici!