Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Îmbătrânirea – provocare și șansă a timpului care trece

Publicat la 2012-03-16 de Traian

„Trăim prea mult și prea ancorați Ăźn prezent, fără să ne gĂąndim la viitor, și, drept urmare, formula cea mai scurtă de pregătire pentru bătrĂąnețe sună astfel: să Ăźncepem să ne gĂąndim din timp la ea, să ne facem planuri, pentru a nu ne afla Ăźntr-o bună zi Ăźn fața disperării și a golului, fără a ști ce să facem” F. Riemann

Să Ăźnaintezi Ăźn vĂąrstă, de acord - dar să fii bătrĂąn...? Cum poți rămĂąne tĂąnăr și dinamic Ăźn adĂąncul sufletului, fără să-ți negi propria vĂąrstă? Cum te poți confrunta cu provocările vieții de zi cu zi, fructificĂąnd șansa maturizării? Am rugat cĂąteva femei să povestească despre modul Ăźn care reușesc să trăiască Ăźntr-o manieră foarte practică și activă „vĂąrsta a treia”. Ele ne vorbesc despre bucurie și speranță, dar și despre durere, despărțire ți Ăźncredere.

Gisela Hauber


De un an sunt "pensionară". CuvĂąntul ăsta nu-mi place. El exprimă faptul că Ăźn urma muncii mele mi-am cĂąștigat dreptul la o plată regulată la bătrĂąnețe. Este foarte potrivit așa și sunt recunoscătoare că mă știu acum oarecum asigurată din punct de vedere economic, Ăźnsă eu aș prefera să mă definesc altfel: sunt o femeie Ăźn vĂąrstă, care Ăźși pune de un timp problema bătrĂąneții.

Fiecare om ĂźmbătrĂąnește Ăźn mod inevitabil, este o lege a naturii, Ăźnsă este fiecare conștient de asta? Mă Ăźndoiesc. Mi se pare mai degrabă că foarte mulți oameni nu găsesc nimic de făcut decĂąt să evite subiectul, să nu Ăźngăduie cumva să apară gĂąndul ĂźmbătrĂąnirii. Ce temeri determină o asemenea reținere? Pierderea frumuseții, a tinereții? Grija legată de pierderea influenței și autorității căpătate la locul de muncă sau Ăźn familie? Teama de boală, de singurătate, da, chiar de moarte?

Probabil că este vorba de cĂąte ceva din toate astea, și pe bună dreptate. Eu Ăźnsămi am făcut experiențele mele și am adunat cĂąteva cicatrici pe suflet. Vreau să povestesc despre mine: După moartea soțului meu, mi-a trebuit mult timp pentru a ieși iarăși la "suprafață", Ăźmi amintesc prima oară cĂąnd m-am privit Ăźn mod conștient Ăźn oglindă și mi-am dat seama că trebuie să-mi schimb pieptănătura. Nu mai voiam să arăt "ca Ăźnainte", doream să am o Ăźnfățișare adecvată vĂąrstei. A fost Ăźntr-adevăr un pas greu, care cerea mult curaj. Am Ăźnceput să Ăźnvăț să-mi asum responsabilitatea deciziilor pe care de acum trebuia să le iau singură. Am Ăźnvățat și să cer sfaturi, să admit că multe lucruri din viața de zi cu zi pur și simplu nu le Ăźnțeleg, Ăźn felul acesta am făcut experiențe minunate și treptat m-am familiarizat cu lucruri care Ăźnainte erau o enigmă pentru mine. La urma urmei fusese și comod să las toate Ăźn seama soțului și să mă ascund Ăźn spatele lui, cĂąnd lucrurile se complicau. Așa ceva nu mai mergea acum.

O altă provocare era să trăiesc absolut singură: nimeni nu-mi stabilea programul zilnic, eram singură răspunzătoare de modul Ăźn care Ăźmi petreceam orele și zilele. Astfel Ăźnsă creștea pericolul instalării dezordinii: să mă culc tĂąrziu, să mă scol tĂąrziu, să mănĂąnc la ĂźntĂąmplare, să merg la cumpărături sau Ăźn vizită după cum aveam chef. Mi-am dat seama curĂąnd că nu vreau asta. Ordinea este importantă pentru mine: să pun deșteptătorul, să iau micul dejun, să ascult predica de dimineață la radio, mai tĂąrziu și știrile, apoi să am timpul de părtășie, să mă ocup de lucrurile gospodărești, să fac ordine și tot ce mai e de făcut.

După aceea, cĂąnd toate aceste lucruri păreau rezolvate, ce urma? Cum Ăźmi aranjam restul zilei, ce era important pentru mine? Ce legături doresc să mențin și anume Ăźn două direcții: să ĂźntĂąlnesc prieteni, să stăm de vorbă, să Ăźntreprindem ceva Ăźmpreună - dar și latura Cealaltă: să văd cum pot ajuta pe alții, să-mi achit obligațiile regulate prin vecini, Ăźn biserică sau Ăźn cercul de prieteni. Acestea toate sunt uși Ăźn afară pe care le poți deschide, atĂąt timp cĂąt mai ești Ăźn puteri.

Cum este cu ușile spre interior? Aici trebuie să Ăźnvăț să mă transpun Ăźn pielea celuilalt, pentru a vedea lumea prin "ochelarii" ei. Cum Ăźi merge semenului meu, ce anume are trebuință, Ăźl Ăźnțeleg Ăźntr-adevăr, și dacă da, cum Ăźl pot face s-o simtă? Este nevoie de multă răbdare și capacitate de Ăźnțelegere, de putere de a trece cu vederea peste propria persoană și a privi către solicitările celuilalt. Așa ceva se Ăźnvață doar de-a lungul anilor. Am avut nevoie de mult timp, Ăźnsă a meritat, Ăźmi dau seama cum, ca persoană Ăźn vĂąrstă, mă Ăźnțeleg foarte bine tocmai cu cei tineri, fiindcă reușesc să-i fac să simtă că-i Ăźnțeleg. Am avut și Ăźn trecut aceleași probleme și știu din experiență că situațiile nu sunt neapărat disperate. Dimpotrivă, pot da multe exemple personale care demonstrează că Ăźntotdeauna există o cale de ieșire, că așteptarea răbdătoare ajută adesea, chiar dacă pe moment ești copleșit de tristețe și descurajare, dorind doar să mori. BazĂąndu-mă pe experiențele mele, Ăźi pot povesti unui om care are nevoie de un sfat, cu privire la legătura mea cu Dumnezeu și despre toate acele perioade dificile, de care nici eu nu am fost scutită; dar și cum Dumnezeu a fost mereu prezent, ținĂąndu-mă de mĂąnă, și că am o Ăźncredere neclintită Ăźn promisiunea Sa că nu mă va părăsi.

Dar cu copiii mei? Aici multe lucruri sunt foarte dificile, fiindcă o intimitate prea mare reprezintă de multe ori un obstacol. Zicala conform căreia "o intenție bună nu este Ăźntotdeauna o faptă bună", este foarte potrivită pentru propria familie. Unii afirmă că: "Nu le spun nimic copiilor pentru ca ei să nu-și facă griji și ei fac la fel." Cu toate acestea, cĂąnd cineva din familie este Ăźngrijorat, ceilalți Ăźși dau foarte repede seama, fiindcă se cunosc toți prea bine! Ăźmi amintesc de o ocazie cĂąnd un asemenea proces de Ăźnvățare a fost extrem de dureros: am avut mult timp impresia că sunt părăsită; tocmai copiii mei păreau să nu se intereseze suficient de mine, nu sunau destul de des, nu treceau de multe ori să mă vadă. La un moment dat, m-am Ăźntrebat: de cĂąte ori mi-am vizitat eu mama Ăźn tinerețe, atunci cĂąnd eram atĂąt de ocupată cu familia mea, de cĂąte ori am sunat-o sau i-am scris? Atunci Ăźmi mergea bine, lumea mi se părea Ăźn ordine așa cum era, nu aveam nici un fel de mustrări de conștiință! Ăźnțelegerea acestui fapt m-a ajutat acum mult și m-a liniștit. Astfel m-am eliberat, putĂąnd privi fără rețineri și fără reproșuri, atĂąt la copiii mei, cĂąt și la cei din jur. Iar cel care eliberează ceva, acela va experimenta o nouă libertate.

ÎmbătrĂąnirea poate fi o șansă! Psalmul 90 ne Ăźnvață să suportăm bătrĂąnețea. Fiecare trebuie să facă experiențele respective; Ăźn general acestea nu pot fi transmise. Totuși reprezintă o mare consolare să știu că și semenul meu are propria lui povară de dus, așadar că nu sunt singură. Suntem o parte a unei mari Biserici, care privește către Domnul, așteptĂąnd venirea Lui.
Iar eu Ăźl aștept cu o nespusă bucurie.
Gisela Hauber a plecat Ăźntre timp la Domnul și Îl poate vedea pe Acela Ăźn care a crezut.

Maria Wahlenmayer

Din experiență știm că tinerii au nevoie de timp pĂąnă cĂąnd Ăźși pot accepta Ăźntr-adevăr existența, destinul, posibilitățile și limitele proprii — precum și dependența lor de Dumnezeu.

De fapt, tot ceea ce trai m, fie bucurie, fie suferința, vrea sa ne duca Ăźn brațele veșnice ale lui Dumnezeu.

Aceleași gĂąnduri le pot formula și cu privire la viața mea.

Prin credința Ăźn Isus Cristos, mi-am dat seama că viața mea pĂąnă Ăźn clipa de față, cu toate suișurile și coborĂąșurile ei, a decurs după un plan al lui Dumnezeu ușor de recunoscut. Lumina și Ăźntunericul, bucuria și teama, dragostea și suferința — toate fac parte din viață! Omul poate trăi la adăpostul dragostei lui Dumnezeu, Cel care ține toate lucrurile Ăźmpreună, legĂąndu-le Ăźntr-un Ăźntreg. Culmi și adĂąncuri, toate sunt, la urma urmei, Ăźntrețesute Ăźn pĂąnza vieții noastre, prin Ăźnțelepciunea lui Dumnezeu. El singur știe ce anume avem trebuință pentru a atinge țelul nostru, veșnicia. El călăuzește pe fiecare din noi Ăźn alt tel, Ăźnsă Ăźntotdeauna pe calea cea mai bună. De acest lucru sunt profund convinsă. Dacă Dumnezeu reprezintă pentru noi o realitate, atunci noi avem parte de o siguranță atĂąt Ăźn viață cĂąt și Ăźn moarte. Iar dacă am Ăźnțeles că nu suntem lăsați Ăźn voia unui destin ĂźntĂąmplător și orb, și că din siguranța credinței noastre s-a născut o imensă Ăźncredere Ăźn Dumnezeu, atunci putem afirma la rĂąndul nostru: "Nu mi se poate ĂźntĂąmpla nimic decĂąt ceea ce Dumnezeu a hotărĂąt și Ăźmi este util."

În urma experienței mele de-a lungul a 79 de ani de viață, am ajuns la convingerea că mulți din jurul meu ar fi trecui mai fericiți prin viață, dacă ar fi fost mai mulțumiți cu căile lui Dumnezeu cu privire la ei.

Pe tot parcursul vieții suntem Ăźndemnați să luăm din mĂąna lui Dumnezeu problemele și vicisitudinile, fără a atribui vinovăția situațiilor sau oamenilor din jur. AdoptĂąnd această atitudine vom fi scutiți de multe necazuri și de ură, de disperare și nemulțumire. Noi suntem plini de siguranța că Dumnezeu are multe posibilități de a transforma iarăși Ăźntunericul Ăźn lumină. Trebuie să ne rugăm neĂźncetat pentru a fi calmi, mulțumiți, curajoși și plini de speranță, avĂąnd o Ăźncredere absolut conștientă Ăźn Dumnezeu. Rugăciunea noastră are trecere Ăźnaintea lui Dumnezeu Ăźn vremuri de nevoie și necaz.

Unele lucruri Ăźn viața noastră sunt consecința unor hotărĂąri pe care le-am luat fără Dumnezeu. El Ăźngăduie asta, dar ne și ajuta sa le facem fața.

El este un Dumnezeu plin de dragoste dar și de dreptate. Totuși, Dumnezeu nu-și retrage niciodată promisiunile pe care ni le-a făcut, nici nu ne lasă deoparte. Duhul lui Dumnezeu este mai presus de orice Ăźntuneric! Lucrul acesta este valabil și pentru lumea mea mică și deseori confuză. Sub călăuzirea deplină a Duhului SfĂąnt, eu pot, tocmai Ăźn mijlocul necazurilor și al suferințelor celor mai adĂąnci, să devin un om liniștit, recunoscător și plin de bucurie.

Familia noastră era alcătuită din cinci persoane: soțul meu și cu mine. două fiice și un fiu. Cu șase ani Ăźn urmă a murit ginerele nostru, iar cu un an și jumătate Ăźn urmă s-a stins din viață și soțul meu, Ăźn urma celui de-al treilea infarct. Am rămas cu convingerea profundă că omul nu moare din cauza unei boli, ci prin voia lui Dumnezeu. Am experimentat cum Dumnezeu consolează și ridică din nou; privind acum Ăźnapoi la timpul petrecut Ăźmpreună sunt recunoscătoare pentru tot ce ne-a fost dăruit. Chiar Ăźn perioada de doliu este important să nu cazi Ăźn resemnare și să nu te ĂźnvĂąrti doar Ăźn jurul tău. izolĂąndu-te, ci să continui să ai o atitudine pozitivă și mulțumitoare. După acest timp, este important să reĂźncepi viața obișnuită, să te apropii de cei din jur, să te interesezi de ei. să faci vizite și să cauți să aduci bucurie celorlalți. Dacă doar Ăźți Ăźntreții tristețea și te frămĂąnți cu propria durere, te vei Ăźnsingura și nu vei mai primi nici atenția celorlalți. Tristețea are nevoie de timpul ei, adeseori de ani Ăźntregi. Insă după aceea Ăźncepe un nou capitol al vieții, pe care-l vom putea parcurge ca oameni transformați. Ceea ce ni se păruse cu neputință a avut loc: suferința a devenit o binecuvĂąntare. Desigur și singurătatea experimentată Ăźn urma pierderii unei ființe iubite are o mare valoare. Dacă o acceptăm, vom descoperi Ăźn ce constă această valoare: ajută la maturizarea personalității, găsește căi de creare a independenței personale, posibilități de aprofundare și cercetare de sine, de transformare, oferă bucuria de a nu mai fi legat și de a avea mai mult timp ca Ăźnainte. Propria experiență de suferință și singurătate ne deschide ușa către sufletul celor Ăźncercați și ei la rĂąndul lor Ăźn același chip.

Este important să reluăm de asemenea antrenamentul fizic și spiritual, care poate asigura echilibrul vegetativ. Un aspect al acestui antrenament Ăźl reprezintă și bucuria de a-ți oferi din cĂąnd Ăźn cĂąnd cĂąte o mică plăcere. Diferitele activități fizice și spirituale previn stările de oboseală și de "acreală". Vom putea face față problemelor specifice vĂąrstei Ăźn măsura Ăźn care am Ăźnvățat să depășim greutățile fazelor anterioare ale vieții.

Pierderea unei persoane sau a unor bunuri materiale, dezamăgiri, Ăźmbolnăviri și frustrări, sunt alte obstacole Ăźn calea unei bătrĂąneți pline de bucurie.

De aceea este un imens cĂąștig pentru Ăźntreaga noastră viață dacă, cu ajutorul lui Dumnezeu, exersăm neĂźncetat iertarea, fiindcă dușmănia și ura otrăvesc trupul și sufletul. GĂąndurile negative distrug sănătatea și duc la izolare socială. Sentimentul propriei valori scade, contactele inter-umane devin mai dificile. Din acest motiv, Dumnezeu ne Ăźndeamnă Ăźn CuvĂąntul Său să avem Ăźncredere Ăźn El și să ne predăm orice grijă a noastră Ăźn mĂąna Lui (Evrei 10:35 și Filipeni 4:6). El nu vrea să rămĂąnem ancorați Ăźn trecut și astfel să slăbim atĂąt trupește cĂąt și sufletește. Prin urmare, să căutăm să trăim Ăźn prezent și să privim Ăźnainte și Ăźn sus cu bucurie, Ăźn orice criză și la orice vĂąrstă ne stă o nouă șansă Ăźnainte! În orice situație putem și vrem să ne Ăźn-credem Ăźn promisiunea lui Isus: "lată. Eu sunt cu voi Ăźn toate zilele pĂąnă la sfĂąrșitul veacurilor." Da, Dumnezeu Ăźntr-adevăr nu părăsește pe nimeni dintre cei care se bizuie pe El și cred Ăźn El.

Să ĂźmbătrĂąnești și să mai poți fi Ăźncă Ăźn puteri nu e Ăźn nici un caz un merit personal, Ăźnsă trebuie să ne străduim să ne facem partea noastră. De asemenea este indicat să nu așteptăm vĂąrsta pensionării pentru ne dezvolta darurile, Ăźnclinațiile și pasiunile, ci să le descoperim și să le folosim din timp, astfel ca la bătrĂąnețe să nu cădem dintr-o dată Ăźntr-o "gaură neagră" (moartea pensionării).

Eu Ăźnsămi sunt obișnuită să practic activități fizice și spirituale Ăźncă din copilărie. Mergeam deseori la Ăźnot Ăźmpreună cu tatăl meu și mai tĂąrziu făceam nenumărate excursii cu bicicletele. Iarna patinam mult și asta Ăźmi producea o bucurie uriașă. Activitățile sportive le-am continuat și după căsătorie și chiar și mai tĂąrziu, după nașterea celor trei copii, fiindcă am avut fericirea să aflu Ăźn soțul meu și un minunat tovarăș de drumeții. Ceea ce Ăźnainte practicam Ăźmpreună cu familia, trebuie să caut astăzi să lac din proprie inițiativă. Și astăzi pol urca Ăźn Alpi, Ăźn masivul Nebelhorn, de la 800 de metri pĂąnă la crucea situată la 2200 de metri altitudine. O experiență grozavă care mă răsplătește cu o priveliște unică peste circa 70 de culmi acoperite de zăpadă. Echipată cu rucsacul, hanoracul și binoclul, trec peste torente și slanei prăpăstioase sau asigurată Ăźn corzi pe pereți abrupți, printre gențiane și rododendroni. O provocare unică la adresa bătrĂąneții! Secretul constă Ăźn exerciții și antrenament regulat, Ăźn depășirea tentației comodității casnice și pornirea la drum pe orice vreme, chiar dacă ar fi numai o plimbare nevinovată: "Nu poți rămĂąne Ăźn formă decĂąt prin mișcare" spun medicii și asta face bine Ăźntregului organism, nu numai oaselor, articulațiilor și coloanei. Trupul și sufletul se relaxează și se destind enorm. Ce mare cĂąștig este acest lucru la orice vĂąrstă! E de reținut că și necazurile și resentimentele acumulate sunt eliminate prin mișcare și problemele devin mai ușor de abordat.

Anul trecut am putut să fac o călătorie de studiu Ăźn Israel și Iordania. Am fost deosebit de impresionată și a Ăźnsemnat pentru mine o bogăție de nedescris, o experiență interesantă și de neuitat la o vĂąrstă ca a mea.

În afară de CuvĂąntul lui Dumnezeu, Ăźmi place să citesc biografii ale oamenilor mișcați de Duhul lui Dumnezeu. Pentru a mă menține Ăźn formă, frecventez mereu cursuri de engleză și franceză și intenționez ca la toamnă să pornesc iarăși Ăźn drumeție. Din cĂąnd Ăźn cĂąnd, vine și rĂąndul cuvintelor Ăźncrucișate, fiindcă ele antrenează memoria, un lucru recomandabil la această vĂąrstă. Apoi Ăźn loc să telefonez copiilor mei. prefer să le scriu, de regulă la sfĂąrșit de săptămĂąnă; este un lucru care-i bucură mult, fiindcă astfel țin Ăźn mĂąnă ceva concret.

Îmi doresc o bătrĂąnețe armonioasă și plină de bucurie, care să fie trăită Ăźn liniște și Ăźncredere deplină Ăźn Dumnezeu. Dacă nu permitem ca nimic să nu Iacă să pălească bucuria vieții, vĂąrsta pe care o atingem nu are importanță. Iar Dumnezeu a repartizat fiecărei persoane o doză sănătoasă de bucurie și optimism.

Golda Meir reprezintă exemplul perfect al unei femei, a cărei vĂąrstă trecea neobservată. Fost prim-ministru al Israelului, ea era deosebit de ambițioasă și avea o energie incredibilă. A fost Ăźn fruntea guvernului israelian de la vĂąrsta de 71 la 76 de ani.

La vĂąrsta normală a pensionării, familia ei a Ăźncercat s-o convingă să Ăźnceapă să ducă o viață mai liniștită și să nu mai lucreze atĂąt de dur.

„De ce?”, a Ăźntrebat ea, „AtĂąta putere și sănătate n-am mai avut de cĂąnd eram copil!”
 
ethos

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...Filmari -Foto -Sonorizari -Organizari Evenimente....Vezi aici!