Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cand partenerul tau nu-ti impartaseste credinta

Publicat la 2012-02-18 de Traian

“Dacă o femeie are un bărbat necredincios” (I Corinteni 7:1))

Viața alături de un necredincios este atĂąt o provocare, cĂąt și o oportunitate. Este o provocare deoarece credincioșii și necredincioșii văd viața diferit. Și este o oportunitate deoarece Dumnezeu te poate folosi pentru a reduce prăpastia și a-i cĂąștiga pentru Hristos. Dar pentru ca acest lucru să aibă loc, trebuie să Ăźți iei două angajamente. Mai ĂźntĂąi, dedică-te scopului mĂąntuirii lor; Ăźn al doilea rĂąnd, dedică-te propriei tale creșteri iubindu-i și viețuind cu ei. Odată ce te-ai dedicat, ești gata să primești următorul sfat practic ce te poate ajuta.

Nu uita de limitările spirituale ale celui necredincios, “dacă este cineva Ăźn Hristos, este o făpÂŹtură (Sau: zidire.) nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi” (2 Corinteni 5:17). Numai cĂąnd este “ün Hristos” poate deveni o “făptură nouă”. Numai atunci “cele vechi” dispar! Cele vechi vor domina pĂąnă cĂąnd le primește pe cele noi. “Ce este născut din carne, este carne, și ce este născut din Duh, este duh” (loan 3:6). Nu uita, cel necredincios suferă de defecte ale nașterii, pe care nu le poate depăși pĂąnă cĂąnd nașterea cea bună nu le corectează. “Umblarea după lucrurile firii pămĂąntești este vrăjmășie Ăźmpotriva lui Dumnezeu, căci, ea nu se supune Legii lui Dumnezeu, și nici nu poate să se supună. Deci, cei ce sunt pămĂąntești, nu pot să placă lui Dumnezeu” (Romani 8:7-8).

Dacă nu iubește CuvĂąntul lui Dumnezeu, rugăciunea și biserica așa cum o faci tu Ăźnseamnă că este controlat de fire și nici “nu poate” să le iubească. Așa că trebuie să ai așteptări realiste. Adu-ți aminte cum erai tu Ăźnainte de a-L fi primit pe Hristos. Ai răbdare, dragoste și bunătate pĂąnă cĂąnd Dumnezeu Ăźși face lucrarea Ăźn el.

Nu te mira cĂąnd vei ĂźntĂąmpina opoziție. “Cred că soțul meu m-a plăcut Ăźnainte să devin creștină și să merg la biserică”, s-a plĂąns o femeie pastorului ei. Pastorul i-a adus aminte că războiul spiritual face parte din viața creștinului și pentru că creștinii și necreștinii sunt de părți diferite, nu ar trebui să se mire. Domnul Isus a trasat o linie despărțitoare: “Cine nu este cu Mine, este Ăźmpotriva Mea” (Matei 12:30). Este un cuvĂąnt tare! Neutralitatea nu este o opțiune Ăźn acest con­flict, Suntem fie de-o parte, fie de alta. Domnul Isus a spus: “Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteți din lume, și pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăște lumea. Aduceți-vă aminte de vorba pe care v-am spus-o: “Robul nu este mai mare decĂąt stăpĂąnul său.” Dacă m-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvĂąntul Meu, și pe al vostru Ăźl vor păzi. Dar vă vor face toate aceste lucruri pentru Numele Meu, pentru că ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis” (loan 15:19-21). Nu o lua ca pe ceva personal. Nu este vorba de tine, ci de Numele Lui. El, și nu tu ești ținta, iar El poate face față atacului.

Poate spui: “ce ar trebui să fac cĂąnd sunt criticat și neĂźnțeles?” Încearcă să rămĂąi detașat de problemele personale pentru a putea iubi persoana și pentru a putea fi Ăźn postura de a o cĂąștiga pentru Isus. “BinecuvĂąntați pe cei ce vă prigonesc: binecuvĂąntați și nu blestemați
 Nu Ăźntoarceți nimănui rău pentru rău 
 trăiți Ăźn pace cu toți oamenii 
 Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine” (Romani 12:14-21). Încearcă – este strategia cĂąștigătoare a lui Hristos!

 

Acceptă-ți partenerul așa cum este. Nu-ți mai condiționa dragostea – la fel cum a făcut și Dumnezeu cu tine. “Dumnezeu Ăźși arată dragostea față de noi prin faptul că, pe cĂąnd eram noi Ăźncă păcătoși, Hristos a murit pentru noi
 Căci, dacă atunci cĂąnd eram vrăjmași, am fost Ăźmpă­cați cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său” (Romani 5:8-10). Iubește-l necondiționat. Asta Ăźnseamnă mai ĂźntĂąi să-l accepți fără să-l critici. “Nu judecați, ca să nu fiți judecați. Căci cu ce judecată judecați, veți fi judecați” (Matei 7:1-2). Critica creează totdeauna distanță Ăźn problemele spirituale. Ăźn schimb, găsește Ăźn el calități pe care le poți aprecia și vei genera deschidere. Ăźn al doilea rĂąnd, acceptă-l fără a face comparații. “Aș vrea să fi mai mult ca Tom. El și Luci merg Ăźmpreună la biserică Ăźn fiecare săptămĂąnă și au o căsnicie minunată”. Compari merele cu por­tocalele! El va Ăźnțelege că Ăźi spui că nu este un soț la fel de bun ca Tom și va ajunge să-l_ dis­prețuiască pe Tom, biserica și orice alt lucru cu care Ăźl compari. Acceptă-l așa cum este. În al treilea rĂąnd, acceptă-l fără schimbare. Oamenii urăsc cerințele de a se schimba, dar deseori se schimbă cĂąnd se simt acceptați așa cum sunt.

Schimbarea este sarcina Duhului SfĂąnt, nu a ta. “Va dovedi lumea vinovată Ăźn ce privește păcatul, neprihănirea și judecata” (loan 16:8). Mai ĂźntĂąi, lasă Duhul SfĂąnt să te schimbe. Comportamentele partenerului tău sunt de obicei reacții la com­portamentul tău. CĂąnd te schimbi, partenerul reacționează la o persoană diferită și va fi mai pro­babil să se schimbe Ăźn mod voluntar. Urmează modelul lui Dumnezeu: prima dată El acceptă; apoi Ăźmpacă; Ăźn ultimul rĂąnd El schimbă oameni! “Hristos, la vremea cuvenită a murit pentru cei nelegiuiți” (Romani 5:6). A funcționat la tine de ce n-ar merge și cu partenerul tău?

O soție Ăźnțeleaptă ascultă de Dumnezeu. CĂąnd tu cunoști lucruri pe care partenerul tău nu le cunoaște despre Dumnezeu și CuvĂąntul Lui, este greu să reziști tentației de a-i “demonstra știința ta”. Dar este o măiestrie pe care Dumnezeu dorește să o stăpĂąnești. Iată două principii biblice care te vor ajuta să-l conduci, nu să-l Ăźmpingi, pe soțul tău mai aproape de Dumnezeu. Mai ĂźntĂąi, principiul supunerii. “Tot astfel, nevestelor, fiți supuse și voi bărbaților voștri; pentru ca, dacă unii nu ascultă CuvĂąntul, să fie cĂąștigați fără cuvĂąnt, prin purtarea nevestelor lor” (1 Petru 3:1). Supunerea față de nevoile altuia este dificilă datorită mĂąndriei, mai ales cĂąnd știm că după Scriptură avem dreptate. Nevoia de a avea “dreptate”, totuși, Ăźți va sabota speranțele pentru mĂąntuirea soțului tău. Cuvintele “tot astfel” se referă la 1 Petru 2:21-25 Ăźn care Domnul Isus s-a supus nedreptății pentru a ne mĂąntui. A te supune Ăźnseamnă să te asemeni cu Hristos. Este toto­dată și cea mai bună metodă de a te da la o parte din calea lui Dumnezeu pentru ca El să poată lucra Ăźn partenerul tău. Al doilea principiu biblic este, principiul tăcerii; “să fie cĂąștigați fără cuvĂąnt”. Pentru a-ți proteja căsnicia și pentru a-ți mĂąntui soțul, Dumnezeu te scutește de rolul de a fi purtătorul Lui de cuvĂąnt. OricĂąt de sinceră ai fi, nu-i “ține predici”. Asta include să pui Biblii, cărți și CD-uri spirituale acolo unde știi că nu le poate rata. Dacă faci așa, cu siguranță că nu te va asculta. “Dar cum altfel va primi el mesajul?” Ăźntrebi tu. “Prin purtarea nevestelor lor
 un duh blĂąnd și liniștit, care este de mare preț Ăźnaintea lui Dumnezeu” (1 Petru 3:1-4). Încearcă metoda lui Dumnezeu!

Un soț Ăźnțelept ascultă de Dumnezeu: “Bărbaților, purtați-vă 
 dĂąnd cinste femeii
 ca unele care vor moșteni Ăźmpreună cu voi harul vieții, ca să nu fie Ăźmpiedecate rugăciunile voastre” (1 Petru 3:7). În acest verset, cuvĂąntul original Ăźn greacă_ pentru “a da cinste” implică a căuta, a cerceta și a investiga, care sunt toate verbe de acțiune. În calitate de soț, trebuie să Ăźncerci să-ți Ăźnțelegi soția. Asta Ăźnseamnă să eviți trei lucruri: pasivitatea, presupunerile sau presiunea. Nimic nu ne deschide mai mult inima decĂąt faptul de a ne simți prețuiți și Ăźnțeleși de cei dragi. Ne oferă validare, care pentru o soție este mai importantă decĂąt informația. Pentru o soție care nu Ăźmpărtășește credința, un soț Ăźnțelegător este cea mai mare binecuvĂąntare de la Dumnezeu. Deci nu reacționa exagerat cĂąnd apar probleme. Păstrează-ți calmul și poartă-te cu bunătate. Folosește-ți “duhul de chibzuință” (2 Timotei 1:7) pentru a discerne nevoile și cauzele din spatele comportamentului ei. Întreabă-te: “Urăște biserica pentru că biserica și prietenii mei creștini sunt mai presus de ea?” Fă-ți o prioritate să Ăźnveți să-i Ăźmplinești nevoile. “Dă-i cinste”. (1 Petru 3:7).

Dacă simte că este ignorată sau neglijată, cuvintele tale vor trece pe lĂąngă urechile ei fără a le auzi. Iubește-o și te va asculta. Pune nevoile ei mai presus de ale tale; recunoaște-i valoarea pe care o are pentru tine; adu-ți aminte de vulnerabilitatea ei feminină și poartă-te cu grijă cu sen­sibilitatea ei. Urmează instrucțiunile lui Dumnezeu cu Ăźncredere, cu credincĂźoșie și cu răbdare: “ca să nu fie Ăźmpiedecate rugăciunile voastre” (1 Petru 3:7). Dacă o neglijezi, te rogi degeaba. Fă-ți partea, roagă-te cu credință și lasă-L pe Dumnezeu să-și facă partea Lui!

Daniel Branzai
 


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...TAMPLARIE ALUMINIU SI PVC...Vezi aici!