Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Clipa morții și transplantul de organe

Publicat la 2012-02-04 de Traian


În legătură cu prelevarea de organe vitale pentru transplant, diagnosticul "moarte clinică" a căpătat o semnificație deosebită și o atenție sporită pe plan mondial. În privința morții clinice există acum fapte medicale suplimentare. Astfel că problematica etică trebuie clarificată Ăźn mod separat.

În timp ce prelevarea de cornee de la ochi, de oscioare auditive din ureche, de meninge și de piele Ăźn vederea transplantului, poate avea loc cu pĂąnă la 20 de ore după decesul unei persoane, organe precum inima, ficatul, rinichii, plămĂąnul, sunt dependente de o irigație sanguină intactă, ĂźntrucĂąt definirea morții pretindea oprirea definitivă a circulației sĂąngelui, a fost stabilită o nouă stare, cea de "moarte clinică", ce presupune Ăźncetarea irevocabilă a tuturor funcțiunilor cerebrale, Ăźntrebarea decisivă este: Poate fi identificată moartea clinică cu decesul unei persoane? Este admisă prelevarea de organe vitale din corpul pacientului aflat Ăźn această stare?

1. Definiție
În anul 1968, o comisie ad-hoc, compusă din medici, juriști și teologi de la Harvard Medical School din Statele Unite, a definit moartea clinică și a stabilit criteriile de diagnosticare valabile pĂąnă astăzi:
- pierderea definitivă a cunoștinței
- lipsa reflexelor bulbului rahidian
- pierderea respirației spontane.
Așadar moartea clinică este definită ca fiind starea de dispariție definitivă a tuturor funcțiunilor creierului mare, creierului mic și ale trunchiului cerebral, Ăźn contextul menținerii funcționării aparatului cardio-vascular prin respirație artificială.

2. Condițiile de stabilire a diagnosticului
Diagnosticul "moarte clinică" se bazează pe o simptomatologie clinică și dacă e necesar pe analize suplimentare și constatări care să demonstreze o leziune definitivă, Ăźn continuare ne vom baza Ăźn special pe cele mai noi indicații ale Academiei Elvețiene de Științe Medicale din iunie 1996.
2.1 Simptome clinice
În majoritatea cazurilor acestea sunt suficiente pentru stabilirea unui diagnostic.
a) Coma profundă
Reacțiile normale la durere, ca de exemplu deschiderea ochilor sau mișcările specifice de apărare, lipsesc. Coma profundă este expresia unei pierderi a funcțiunilor reticulare (veghe, atenție) ale scoarței cerebrale.
b) Lipsa respirației spontane
În cazul afectării părții inferioare a scoarței cerebrale, bulbul rahidian, se ajunge de cele mai multe ori ĂźntĂąi la o Ăźncetare a respirației Ăźn pofida menținerii activității cardiace. Lipsa respirației spontane trebuie să fie dovedită printr-un test de apnee, făcut cel mai devreme după șase ore de observație. În timpul testului, se Ăźntrerupe legătura cu aparatul de respirație artificială. Condiția o reprezintă menținerea funcționării nervilor și a mușchilor periferici.
c) Lipsa principalelor reflexe ale scoarței cerebrale, care acoperă regiuni ĂźncepĂąnd de la mezencefal pĂąnă la bulbul rahidian, unde se află centrii arcurilor reflexe corespunzătoare.
Exemple
- ambele pupile sunt dilatate și nu reacționează Ăźn nici un fel la lumină
- absența reflexelor corneei (Ăźnchiderea pleoapelor Ăźn cazul atingerii corneei)
- lipsa reflexelor de tuse, Ăźnghițire și de sufocare
- lipsa mișcărilor oculare Ăźn timpul mișcării pasive a capului (absența reflexului oculocefal)
În cazurile de comă profundă, poate fi evaluat din punct de vedere clinic doar bulbul rahidian; aceasta Ăźnsă este determinantă. Dacă nu mai funcționează, cortexul cerebral nu mai este capabil să acționeze cĂąmpurile memoriei, chiar dacă el este Ăźncă parțial intact.
O funcționare parțială a bulbului rahidian exclude diagnosticul de „moarte clinică”!
Dacă un pacient aflat Ăźn stare de moarte clinică continuă să fie alimentat artificial cu oxigen și hrană, inima va continua să bată un anumit timp. Același lucru este valabil cu privire la anumite funcții hormonale, cĂąt și pentru rinichi etc. PĂąnă și o sarcină poate continua Ăźn mod normal.

2.2 Exemple suplimentare
a) Electroencefalograma (EEG)
De cele mai multe ori apare o EEG plată. Menținerea unei activități este posibilă Ăźn cazul unei opriri primare a bulbului rahidian cu simptomele clinice ale morții cerebrale.
EEG-ul poate oferi claritate Ăźn cazul problemelor speciale cum ar fi, de exemplu, paralizia totală musculară provocată de inflamația rădăcinilor nervilor, pĂąnă la imaginea similară a morții clinice, Ăźn cazul descris nu apare niciodată Ăźn EEG o linie plată.
b) Oprirea irigării creierului Acest lucru este dovedit cu ajutorul angiografiei, adică reprezentarea cu mijloace de contrast a vaselor sanguine. O angiografie este necesară de exemplu Ăźn cazul pacienților care, datorită respirației artificiale, au primit un medicament de relaxare musculară. Și Ăźn cazul fracturilor grave ale oaselor faciale reflexele bulbului rahidian nu pot fi stabilite.

2.3 Evaluarea ireversibilității
Constatarea opririi tuturor funcțiilor cerebrale, corelată cu diagnosticul de moarte clinică, conține alături de dovada totalității sale și dovada ireversibilității.
a) Cauza morții clinice trebuie să fie luată obligatoriu Ăźn considerare, Ăźn special trebuie să fie exclusă o hipotermie (diagnosticul de moarte clinică nu poate fi pus la o temperatură a corpului mai mică de 34 de grade), o dereglare de metabolism și o otrăvire.
b) Simptomele clinice și eventual rezultatele examinărilor trebuie să continue un timp. În cazul adulților este necesară o perioadă de observație de 6 ore. Copiii au o capacitate de refacere superioară, motiv pentru care, Ăźn cazul lor, a fost stabilit un timp de observare de 24 de ore. Dacă motivul intrării Ăźn comă este necunoscut, atunci este necesară o perioadă de observare unitară de 48 de ore.
O primă constatare pentru diagnosticarea morții clinice poate fi fiartă de către medicul curant, dacă acesta este un neurolog, neurochirurg sau anestezist. O examinare ulterioară trebuie s-o realizeze un expert independent, specializat Ăźn neurologie sau neurochirurgie. Nici unul din cei doi medici nu poate fi implicat Ăźntr-un eventual transplant

3. Ce Ăźnseamnă diagnosticul de "moarte clinică" pentru persoana Ăźn cauză?

Dacă diagnosticul este pus corect, ceea ce Ăźnseamnă că au fost respectate toate criteriile amintite mai sus, care indică o vătămare definitivă, situația pacientului este, pe baza cunoștințelor actuale, fără speranță. O reanimare cu siguranță nu mai este posibilă. Orice afirmații contrare sunt false. Ele se bazează pe un diagnostic insuficient sau greșit. După Ăźntreruperea respirației artificiale, pacienții Ăźn faza de moarte clinică suferă inevitabil, cel mai adesea Ăźn cĂąteva minute, un stop cardiac. Chiar și cu măsurile ajutătoare, stopul cardiac este inevitabil Ăźn timp de 1 -3 săptămĂąni. Foarte rar Ăźnsă funcțiile cardiace pot rămĂąne active un timp mai lung, pĂąnă la cĂąteva luni.

4. Moartea clinică și decesul unei persoane
Scopul Raportului Harvard din 1968 a fost acela de a stabili un nou criteriu pentru a putea opri măsurile disperate ale medicinii intensive și a pregăti astfel calea pentru medicina transplanturilor. Moartea clinică a unui pacient legat la instalația de respirație artificială, reprezintă un caz limită. În general omul moare fără sisteme aparative de sprijin, Ăźn special fără respirație artificială. În această situație normală, momentul decesului este dat de oprirea ireversibilă a respirației, a activității cardiace și a funcției cerebrale. Aceste simptome pot apărea brusc, ca Ăźn cazul unui stop cardiac Ăźn urma unui infarct. În acest caz o reanimare poate avea succes, Ăźnsă dacă starea persistă, ea devine ireversibilă și apar semnele cunoscute și sigure ale decesului, cum ar fi luciditatea și petele cadaverice. În cazul pacienților morți clinic, inima continuă să bată, Ăźnsă o reanimare este Ăźn orice caz exclusă. Nu există nici o Ăźndoială că un pacient mort clinic a părăsit deja definitiv această viață.

Granița dintre viață și moarte Ăźn sens metafizic nu poate fi identificată cu siguranță. Ca și creștini noi credem că prin moarte sufletul se separă de trupul material. Acest proces nu poate fi probat din punct de vedere științific. Prin urmare nu este posibilă identificarea și fixarea precisă a momentului decesului Ăźn sens metafizic. Așadar nu este exclus Ăźn mod absolut ca prin prelevarea de organe să putem accelera procesul metafizic al morții. Oricum, lucrul nu poate fi dovedit nici Ăźntr-un sens, nici Ăźntr-altul. În același mod, nu putem susține cu siguranță că diagnosticul de moarte clinică coincide cu moartea metafizică a omului, chiar dacă această ultimă ipoteză probabil este mai aproape de realitate.

Cele spuse nu exclud, nici din punct de vedere creștin, posibilitatea unui transplant de organe Ăźn cazul morții clinice, Ăźnsă doar cel Ăźn cauză poate decide Ăźn timpul vieții și deplin conștient să permită donarea organelor sale. Chiar ca persoană sănătoasă Ăźmi pot sacrifica dintr-un motiv sau altul viața pentru o altă persoană. - Atunci de ce nu cu atĂąt mai mult ca mort clinic? Dacă cerem consimțămĂąntul persoanei Ăźn cauză, răspunderea pentru prelevarea de organe nu apasă numai asupra medicului și este evitată o decizie bazată doar pe criterii utilitare. Părerile cu privire la necesitatea acordului și refuzului din partea donatorului diferă de la țară la țară. În statele Ăźn care este Ăźn vigoare soluția consensului larg, dispoziția pacientului are ĂźntĂąietate față de părerea rudelor sale.

O prelevare de organe Ăźn cazul refuzului este absolut interzisă. Dacă lipsesc dispozițiile din partea pacientului, este valabil consensul tacit, dacă nu există nici un refuz explicit din partea defunctului sau a rudelor celor mai apropiate.

Vedem așadar că din punct de vedere al consimțămĂąntului donatorului au fost deja făcute concesii juridice ample, pentru a putea obține un număr cĂąt mai mare de organe. În Austria, de exemplu, organele pot fi prelevate fără acordul sau informarea rudelor, Ăźn cazul Ăźn care nu este cunoscut un refuz din partea defunctului.

Medicina de transplant poate fi așadar acceptată doar Ăźn cadrul unor limite bine definite, adică un diagnostic sigur și acordul pacientului. Ar fi de dorit introducerea unui livret de donare de organe pentru orice persoană, cu evidențierea acordului sau refuzului liber, cu valabilitate limitată și Ăźnnoire periodică (de exemplu, la fiecare 5 ani ca Ăźn Canada). Această soluție ar face inutile discuțiile cu privire la o lege a acordului amplu sau resrtĂąns.

5. Importanța creierului
Numeroase indicii dovedesc că, de fapt, creierul nu este responsabil pentru funcțiile superioare cum este conștiința, ci reprezintă doar instrumentul necesar Ăźn timpul existenței noastre pămĂąntești limitate.
Creierul are o importanță fundamentală Ăźn ce privește expresia și caracterul personalității. Că el este indispensabil Ăźn timpul vieții pămĂąntești este demonstrat de faptul că, Ăźn cazul lezării anumitor structuri, funcțiile corespunzătoare (ca de exemplu limbajul, personalitatea, conștiința) sunt și ele afectate. Structurile lezate sunt de fapt necesare pentru funcțiunile respective, Ăźnsă noi nu putem susține (cum fac materialiștii), că ele sunt prin urmare și cauza acestora.
În urma celor spune spĂąnă acum, la Ăźntrebarea dacă un pacient mort clinic percepe prelevarea din organele sale, se poate răspunde negativ. Un creier funcțional este indispensabil pentru o percepție conștientă Ăźn timpul vieții noastre pămĂąntești limitate.
Conform principiilor biblice, personalitatea, definită de gĂąnduri, sentimente și voință, nu dispare o dată cu moartea (vezi Luca 16). Asta Ăźnseamnă că există o conștiință veșnică, independentă de existența noastră fizică temporală, și o sensibilitate care nu necesită funcțiuni cerebrale. Nu vorbim aici de acest tip de sensibilitate, fiindcă ea este consecința morții metafizice care deja a avut loc. Această Ăźntrebare nu corespunde Ăźnsă problematicii etice Ăźn relație cu moartea clinică.

6. Previziuni: o medicină lipsită de valori
Cine a asistat la bucuria unui pacient căruia i s-a făcut un transplant de rinichi, cĂąnd acesta poate urina pentru prima oară iarăși singur, și cine vede o persoană care a primit o inimă nouă și care, după luni Ăźntregi de suferință, poate face din nou sport, va pleda Ăźn mod spontan Ăźn favoarea transplantului de organe.
Cum am amintit deja, considerăm că ne putem ralia cu această decizie intuitivă, gĂąndind și din punct de vedere biblic Ăźn cazul unui diagnostic sigur al morții clinice și al acordului donatorului. Conștienți de faptul că roata timpului nu se poate Ăźntoarce Ăźnapoi, Ăźndrăznim totuși să punem un mare semn de Ăźntrebare asupra chirurgiei transplantului. De ce?
Nu utilitatea unui lucru confirmă dacă acesta este bun sau rău. Transplantul de organe Ăźl constrĂąnge pe om să intervină Ăźn zona limită dintre viață și moarte.
Părăsind-o, el devine judecător Ăźntre viață și moarte, Ăźntre ceea ce merită trăit și ceea ce nu merită, ridicĂąndu-se astfel deasupra Creatorului, a cărui poziție o ocupă.
Numai Ăźn Germania există la ora actuală circa 10000 de pacienți de dializă care așteaptă un rinichi. În plus, sunt necesare anual cel puțin 1000 de alte organe pentru transplant, Ăźn special inimă și ficat.
Există așadar un mare dezechilibru necesare acut pentru transplant Apelurile de găsire a mai multor donatori de organe devin tot mai puternice și mai numeroase. Această situație gravă cade Ăźn grija unei generații care sta pierdut Ăźncrederea Ăźn valorile obiective cum ar fi dreptatea și nedreptatea.
Pentru ele nu mai există nici o responsabilitate cu privire la morală și adevăr. Pentru a putea Ăźnota Ăźn sensul curentului, sunt aruncate peste bord adevărurile biblice. În felul acesta omul Ăźși pierde orice orientare și poate fi foarte ușor manipulat. Legislația unei societăți democratice oglindește propriile ei valori. Dacă acestea constau doar Ăźn satisfacerea plăcerilor și interese economice, fără a fi legate de valorile obligatorii, nu trebuie să ne temem doar de creșterea abuzului ilegal de organe, ci mult mai mult de legalizarea acestora. Exemplul uciderii vieții nenăscute demonstrează foarte clar acest lucru. Avortul a ajuns un act autorizat, absolut legal - o realitate care era de neconceput cu cĂąteva generații Ăźn urmă.

ethos

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR DE POMI FRUCTIFERI...Vezi aici!