Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Barfa sau clevetirea

Publicat la 2012-01-24 de Traian

"Îngăduiți-vă unii pe alții, și, dacă unul are pricină să se plĂąngă de altul iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi" (Col. 3.13).

BĂąrfa este un păcat, care, după cum vom vedea, aduce după sine multe neplăceri și suferințe. Uneori, rănile ei adĂąnci se vor regăsi și după ani de zile, după cum și o maximă spune că "BĂąrfa este ca noroiul pe un perete proaspăt vopsit. Poate că nu se lipește, dar lasă urme". Chiar dacă nu am văzut pĂąnă acum un credincios pus sub disciplina bisericii pentru bĂąrfă, rămĂąn Ăźncredințat că efectele acestui păcat sunt dăunătoare și reale. Motivele sunt următoarele:
1) Pe cel pe care Ăźl vorbesc de rău, nu Ăźl vorbesc din dragoste, ci din sentimentul opus acesteia;
2) ProcedĂąnd astfel, din ură și ranchiună, sunt un ucigaș (1Ioan 3.14-15);
3) Sunt egoist și nemilos, atĂąta timp cĂąt nu Ăźmi pasă că omul va auzi și va suferi (Mat.5.7);
4) Nu sunt temător de Dumnezeu și cu inima curată (Mat. 5.8);
5) Subestimez CuvĂąntul lui Dumnezeu, care Ăźmi cere ca atunci cĂąnd mă ĂźntĂąlnesc cu cineva să inițiez și să Ăźntrețin o părtășie sănătoasă si demnă de un creștin (Efs. 5.19).
Dar acest lucru nu este decĂąt Ăźnceputul, căci el va da naștere la un Ăźntreg lanț al slăbiciunilor. După ce m-a determinat să-mi vorbesc de rău aproapele, dușmanul sufletului nostru Ăźmi va căuta un complice, cu misiunea de a duce vorba mai departe. Și aceasta, cu cĂąt mai repede, cu atĂąt mai bine: timpul este foarte prețios și nu trebuie pierdut. Cel rău, fiind tatăl minciunii, după cum Însuși Domnul Isus Ăźl denumește, va convinge pe curierul meu să mai Ăźmbunătățească puțin ceea ce am spus, să denatureze adevărul, astfel ca povestioara să fie mai atractivă. Se spune că un bĂąrfitor a zis către altul: "Nu vreau să te plictisesc cu detalii. De fapt, ți-am spus mai mult decĂąt am auzit"
Personajul din scenariul acesta, către care mi-am Ăźnnegrit aproapele, nu numai că nu mi-a cerut să nu mai bĂąrfesc, dar m-a și Ăźncurajat, prin felul curios de a afla cĂąt mai multe, după care s-a dus și a spus la altcineva. De obicei cei doi sunt cam pe aceiași balanță: unuia Ăźi place să-l ponegrească pe altul, iar cel de al doilea să Ăźl asculte cu plăcere, zĂąmbindu-i cu satisfacție și punĂąndu-i Ăźntrebări ajutătoare: "Da dragă, deci spui că așa s-a ĂźntĂąmplat?... Ce zici că a mai făcut?... Hei, mai auzisem spunĂąndu-se despre el, dar acum sunt convins/ă, că ai dreptate..."
Fără intenția de disculpare a celui care Ăźși vorbește de rău fratele sau sora, nu de puține ori, cel care duce vorba mai departe este chiar mai vinovat decĂąt cel care a bĂąrfit inițial. Primul, e posibil să o fi făcut la mĂąnie, datorită unor divergențe Ăźntre ei, pe cĂąnd cel de al doilea o face din spirit de bĂąrfă, fără ca cel vorbit de rău să-i fi făcut vreo neplăcere. Nu de puține ori, cel care și-a denigrat fratele regretă după scurt timp și dacă "transmisionistul" nu ar duce vorba mai departe, cel ponegrit poate nu ar auzi niciodată.
Acum, un om suferă pentru că a fost vorbit de rău, o femeie plĂąnge datorită faptului că aceea pe care o credea bună prietenă o bĂąrfește, o soră nu poate lua parte la Cină cĂąnd o vede pe "sora" din biserică participĂąnd la serviciul divin cu nepăsare etc.Deci dacă cel care a ascultat clevetirea altuia este un bun credincios, nu numai că nu va Ăźncuraja pe cel Ăźn cauză să-și vorbească semenul, dar nici nu se va duce să transmită mai departe ceea ce a auzit.
Dacă Ăźmi iubesc soția, copiii, sau pe cel de lĂąngă mine, nu mă voi duce să-i spun că cineva l-a vorbit de rău. Și aceasta pentru că vreau să-l protejez de suferința care i-ar provoca-o această veste și prin aceea că nu doresc să-l fac să păcătuiască.Voi urmări cu toată grija să nu fiu pentru cineva un prilej de păcătuire (Luc.17.1-2). .
Astfel dar, vorbirea de rău, care de cele mai multe ori implică denaturarea adevărului, ducerea mai departe a vorbelor rele care nu zidesc Ăźn credință, transmiterea unor secrete, divulgarea unor greșeli sau păcate trebuie să piară din mijlocul nostru, din vocabularul și din viața noastră.
"Noi trebuie să vorbim lucruri care se potrivesc cu Ăźnvățătura sănătoasă...și fără cusur, ca potrivnicul să rămĂąnă de rușine și să nu poată spune nimic rău de noi...așteptĂąnd fericita noastră nădejde și arătarea slavei Marelui nostru Dumnezeu și MĂąntuitor Isus Hristos (Tit 2.1,8,13).
Și să nu uităm că "cine umblă cu bĂąrfeli, dă pe față lucruri ascunse,
dar sufletul credincios ține ce i s-a Ăźncredințat" (Prov.11.13). Apoi, trebuie avut Ăźn vedere că datoria noastră este cu totul alta, și anume, aceea de a povesti și transmite celor din jur Evanghelia Domnului Isus Cristos.

Fă-ne tari Isuse Doamne
Ăźn credință noi să fim,
Și-n călatoria noastră
despre Tine...să „bĂąrfim"!
Voraba-ne cu har și sare
orișicĂąnd ea să ne fie,
Pentru vestea Ta cea bună
și a Ta Împărăție.

Nu lăsa iubite Tată
să urĂąm, să clevetim,
Ci cu imnuri și cu pace
către cer să drumețim.
Căci a Ta Împărăție
nu mai este așa departe,
Și nu-i timp de vorbe rele
pentru cel ce este „aproape".

Să lăsam acum deoparte
vorba multă cĂąt și somnul,
Căci soșeste iute ziua,
cĂąnd veni-va iarăși Domnul!
BinecuvĂąntarea Lui să fie
și mereu să ne-nsoțească,
PĂąnă Domnul ne va duce
către Țara Lui cerească.

Dar, clevetirea este un păcat care, de multe ori, este alimentat și inspirat din viața și comportamentul celui vorbit de alții. Despre Anania ni se spune că era un om temător de Dumnezeu și vorbit de bine de către cei din neamul lui, de iudei (Fapt.22.12). El a creat Ăźn jurul lui imaginea unui om care merita să fie vorbit de bine. Nu pot avea pretenția să fiu vorbit de bine, dacă nu fac bine! Dacă nu sunt un om temător de Dumnezeu și nu Ăźmi fac bine datoria față de cei din jur, sigur vorbele și aprecierile rele nu vor ĂźntĂąrzia să apară.
O soție credincioasă, care Ăźși iubește soțul, nu va merge să-l vorbească de rău la o colegă sau la o prietenă, dar ea se va putea jelui, exprimĂąndu-și mĂąhnirea și nemulțumirea dacă acesta nu Ăźși face treburile ca un bun soț și tată, sau dacă trăiește Ăźn slăbiciuni și compromisuri . Dacă ea Ăźi spune mereu că are de făcut ceva Ăźn gospodărie și el așteaptă ca ea să-i spună de zeci de ori pĂąnă rezolvă, iată un motiv de exprimare a nemulțumirii.
Neascultarea este un păcat care macină și distruge relațiile dintre soți, unitatea din biserică și nu Ăźn ultimul rĂąnd părtășia și comuniunea noastră cu Dumnezeu (1Sam.15.23). În contextul acesta, mi-aș permite să Ăźncadrez și ceea ce spune Domnul Ăźn Matei 18.15-17. Față de un om neascultător, care trăiește Ăźn neorĂąnduială și care nu vrea să se Ăźndrepte cĂąnd Ăźi spui, nu faci nici o greșeală dacă aduci la cunoștiința a două-trei persoane, cu dorința sinceră de Ăźndreptare..
BĂąrfa sau defăimarea are un caracter subiectiv, denigratoriu, care țintește la discreditarea omului. Aproape fără excepții, acestea sunt făcute Ăźn spirit critic, răutăcios, fără dorința ca omul care a greșit să se Ăźndrepte. Nu la fel se ĂźntĂąmplă Ăźn cea de a doua situație. Amintiți-vă, că apostolul Pavel cĂąnd "a prins Ăźn lanțul fățărniciei" pe Chifa (Petru) și pe Barnaba (Gal.2.11-14), nu numai că nu a tăcut, dar i-a "consemnat" și pe paginile Epistolei sale, și Ăźn felul acesta, au aflat despre ei miliarde de oameni. El a fost obiectiv și nu a făcut lucrul acesta din spirit de denigrare și răutate, ci din dorința sinceră de Ăźndreptare, pentru că nu se putea juca cu păcatul.
Noi trebuie să trăim Ăźn pace cu toți oamenii (Rom.12.18), ori, pentru a Ăźmplini Ăźntocmai această poruncă a Domnului trebuie avut mare grijă cum vorbim cu ei, cum vorbim despre ei, și Ăźn general cum raportăm relațiile noastre cu ei și la nivelul verbal. Relațiile prietenești vor fi mai durabile și mai bune atunci cĂąnd nu mă pretez să-l vorbesc de rău ci dimpotrivă. Și din punctul acesta de vedere, purtarea noastră trebuie să fie bună "Ăźn mijlocul Neamurilor, pentru ca Ăźn ceea ce vă vorbesc de rău ca pe niște făcători de rele, prin faptele voastre bune, pe care le văd, să slăvească pe Dumnezeu Ăźn ziua cercetării" (1Pet..2.12)

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR DE POMI FRUCTIFERI...Vezi aici!