Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cantarea ingerilor si a pastorilor.

Publicat la 2011-12-25 de Traian

Sarbatoarea nasterii Domnului Isus poate fi numita si Sarbatoarea Laudelor. Acum mai mult ca in oricare alt timp al anului, se aud cele mai frumoase colinde. Incântati de melodia acestora, dar si de mesajul care ne este transmis , la fiecare Craciun retraim cele mai deosebite emotii.

În vremea vechiului sistem comunist, cînd aceste colinde erau interzise , un cor al tinerilor dintr-o biserica , cu pretul oricarei jertfe, au mers sa anunte prin cîntec, la câteva adrese pe care le-au primit , Nasterea Domnului Isus. La una dintre aceste adrese a fost scris gresit numarul casei. Spre dimineata când au ajuns la adresa indicata , au observat o casa deosebita , cu un gard impunator si o gradina foarte bine îngrijita . Unul dintre ei a deschis poarta, iar toti ceilalti s-au adunat în fata usii principale si au început sa cânte.

Gazdele, un ofiter de politie (militie pe atunci) împreuna cu sotia sa, trezite din somn , nu-si puteau explica situatia.Cuprinsi de emotie , dar si de suspansul surprizei , cei doi soti se plimbau prin casa, nestiind cum sa reactioneze. Dupa ce au terminat prima colinda, vazînd ca usa nu se deschide , corul tinerilor a început un nou cîntec. În timpul acestei colinde , gazda a aprins lumina din fata usii. Cînd s-a aprins lumina unul dintre tineri a observat ca sunt la o adresa gresita si le-a spus tuturor sa plece în graba . Cîntînd dar fara zgomot, tinerii s-au îndreptat spre strada, închizînd poarte la fel cum era, cu mare atentie. Cînd ofiterul a iesit în prag, curtea era goala si toate lucrurile la locul lor , de parca nimic nu s-ar fi întîmplat.
N-au mai dormit pîna dimineata , asa cum au povestit ei mai tîrziu , iar în zorii zilei cînd au întîlnit-o pe vecina lor , o membra a bisericii din care venisera tinerii , I-au spus : în curtea noastra, noaptea trecuta au cîntat îngerii !!! Prin acesta vecina, aveau sa descopere însa , misterul situatiei traite.

O experienta asemanatoare , dar cu trairi si experiente mult mai intense au trait si un grup de pastori din cîmpiile Betleemului.Acestia la nasterea Domnului Isus, au auzit cu adevarat Colinda îngerilor . Ei asa cum relateaza evanghelistul Luca , în timpul noptii în care îsi pazeau oile, dupa ce au auzit un mesaj de veste buna, au vazut cerul deschizându-se si nu artificii, ci o întreaga ostite a îngerilor , unindu-se în cel mai maret cor. Aceasta ostire cereasca a cîntat primul colind. Melodia acestuia nu o mai cunoastem, dar ne-au ramas cuvintele :

“ Slava lui Dumnezeu în locurile prea înalte , si pace pe pamînt între oamenii placuti Lui “ Luca 2:14

Urmarind aceasta cântare putem întelege ca :

I. Mesajul cântarii îngerilor exprima adorare


….” Slava Lui Dumnezeu în locurile prea înalte…”. Todeauna prin cîntarea lor îngerii adora pe Dumnezeu. Cînd Isaia a avut revelatia Slavei lui Dumnezeu , pe cînd era în templu, a vazut serafimii ce zburau în jurul tronului Lui Dumnezeu strigînd în cîntare : “ Sfînt, sfînt , sfînt este Domnul ostirilor ! Tot pamîntul este plin de marirea lui “! Isaia 6:3 Cîntarea îngerilor care zi si noapte strabate cerul, la nasterea Domnului Isus a cuprins si pamîntul. Provocati de masura dragostei si a jerfei lui Dumnezeu , dovedita prin întruparea Domnului Isus , tot ce au putut spune îngerii în adoratie a fost : Slava lui Dumnezeu ! Toti crestinii care înteleg semnificatia întruparii , cunosc pe Dumnezeu si lucrarile Lui si primesc prin credinta binecuvîntarile ce a venit sa le aduca Domnul Isus se unesc în acelasi cor al adoratiei cîntînd Slava lui Dumnezeu. !

Dupa mai mult de 2000 de ani, la începutul mileniului al III- lea gasim însa oameni care în mesajul colindelor lor ,sunt în dezacord cu aceasta armonie. Ei slavesc bradul, pe Mos Craciun, sau se slavesc pe ei însisi. Care este colinda ta preferata ? Si care este corul caruia te alaturi ?

II. Mesajul cîntarii îngerilor contine o promisiune


…….” pace pe pamînt …..” Aceasta promisiune era facuta într-o vreme a învrajbirii. Provinciile cucerite de Imperiul Roman , luptau pentru cîstigarea independentei. Guvernatorii romani luptau uneori chiar împotriva celor din familiile lor , pentru a-si pastra tronul. Oamenii simpli luptau unul împotriva celuilalt pentru cîstigarea existentei sau a unei pozitii privilegiate în societate. Si toti împreuna prin pacatul care le era placerea de fiecare zi , luptau împotriva lui Dumnezeu. În aceasta lume a conflictelor , mesajul îngerilor comunica promisiunea lui Dumnezeu care ofera pacea , pentru întregul pamînt. Domnul Isus a venit pentru ca sa aduca omului pacea cu el însusi, pacea cu semenii si pacea cu Dumnezeu, pentru ca El este Domnul Pacii ! In lumea de astazi cînd copiii se ridica împotriva parintilor si parintii împotriva propriilor lor copii, cînd o natiune se ridica împotriva altei natiuni , si o etnie împotriva altei etnii, cînd traim sub amenintarea teroristilor si-a talibanilor, iar la fiecare jurnal ne sunt prezentate alte conflicte , este vremea sa se auda înca odata promisiunea Lui Dumnezeu vestita de îngeri, Pace pe pamînt !. Aceasta pace o pot avea doar cei care la sarbatori înaintea mîncarii , bauturii si-a petrecerii, îl au pe Domnul Pacii.

III Mesajul cântarii îngerilor adreseaza o provocare


…”pace pe pamînt între ” oamenii placuti Lui “ ….

La sarbatori, fiecare dintre noi dorim sa fim pe placul celor ce ne iubesc. Parintii sunt gata sa faca placul copiilor , oferindu-le darurile pe care acestia si le doresc. Iar gospodinele sunt gata sa fie pe placul tuturor, pregatind cele mai diverse mîncaruri. Cine sunt însa cei placuti Lui Dumnezeu ? Domnul Isus a venit într-o lume în care oamenii au fost nepregatiti sa-L primeasca .

Pentru El nu s-a gasit nici un loc la palatul regal si nici în hanul de poposire. A fost primit într-o iesle si întîmpinat cu suferinta chiar de la nastere. Lui îi sunt placuti însa oamenii care sunt pregatiti sa îl primeasca într-o inima curata si sa-L urmeze cu credinta în ascultare , pîna la sfîrsitul vietii . Te-ai gîndit sa faci o bucurie cerului la aceste sarbatori , iar Domnul Isus sa-si gaseasca placerea în viata , familia si slujirea Ta ?
Cîntarea îngerilor îti poate fi o provocare care sa tedetermine sa cînti cu cei care îl adora, sa primesti darul pacii promis celor ce cred si sa traiesti o viata frumosa asemenea Celui în viata caruia Dumnezeu Tatal si-a gasit toata placerea.
Luca 2 : 8-20

CANTAREA PASTORILOR

La Întruparea Domnului Isus împreuna cu cîntarea Îngerilor , a Mariei, mama Domnului Isus , sau cea a lui Zaharia a rasunat si cîntarea pastorilor. Acestia puteau foarte usor în vremea întruparii ,sa fi ramas simpli spectatori. Ei au avut privilegiul sa auda cele mai frumoase colinde, cîntate de corul îngerilor.

Dupa aceasta experienta puteau sa fie multumiti cu ceea ce au vazut si auzit . Apoi sa continuie sa cante doar pentru oile lor, asa cum facusera si mai înainte.
La nasterea Domnului Isus însa, inimile si vocile acestor oameni se unesc în cîntare .Iar cîntul lor îl slaveste si-lauda pe Dumnezeu ! .. “pastorii s-au întors, slavind si laudînd pe Dumnezeu, pentru toate cele ce auzisera si vazusera, si cari erau întocmai cum li se spusese”. Luca 2:20
Luînd în considerare aceasta reactie, putem sa ne întrebam : Cum de au ajuns acesti oameni sa cînte ? Si apoi ce I-a facut ca în cîntarea lor sa îl slaveasc si sa-l laude pe Dumnezeu ? Ei nu erau oameni religiosi. Datorita obligatiilor pe care le aveau pentru turmele lor nu puteau participa la slujbele de la templu. Erau considerati paria de catre preoti, pentru ca nu puteau sa-si împlineasca responsabilitatile lor fata de Lege.
Ei cei din urma în ochii religiosilor vremii , sunt printre primii dintre oamenii care cînta si-l slavesc pe Dumnezeu la nasterea Fiului Sau, pentru ca :

1. N-au fostinfluentati de atitudinea multimii


Atunci cînd li s-a aratat îngerul care le-a vestit nasterea Domnului , si cînd a cîntat corul ostirii ceresti , Sfînta Scriptura spune despre ei ,ca erau afara .Luca 2:8. Vegheau , pazindu-si turmele , undeva departe de cetatea Betleemului , despartiti de freamatul si problemele cetatii.
In aceasta singuratate ,ei au trait fara a fi deranjati , experienta revelatiei lui Dumnezeu . Au stat singuri , fata în fata cu mesagerii cerului, înconjurati de prezenta slavei lui Dumnezeu. Luca 2:9. Iar în aceasta experienta n-au fost influentati de niciuna dintre atitudinile multimii. Prezenta divina de care erau deplin constienti le-a marcat profund viata , si simteau nevoia sa reactioneze în vre-un fel. Au facut-o; slavindu-l pe Dumnezeu prin cîntare ! Dumnezeul care s-a revelat atunci, este Dumnezeul care se descopera si astazi. Cîti mai iau aminte la felul în care El vorbeste ? De cîte ori la sarbatori nu mai avem timp sa fim singuri deoparte , sa auzim ceea ce Dumnezeu comunica direct duhului nostru ? Ne amestecam asa de repede în multime si problemele si atitudinile lor sunt si reactiile noastre.
Astazi , vizitînd o familie de batrîni credinciosi, le-am spus: vine sarbatoarea Nasterii Domnului, sa ne bucuram si sa-o asteptam pregatiti pentru a primi o noua binecuvantare ! Resemnati , acestia mi-au spus : pentru noi nu mai exista bucurie de sarbatori ! Am fost foarte provocat de acest raspuns si am cautat sa aflu care este cauza ? Am descoperit-o imediat : singuri fiind au lasat în camera lor televizorul sa mearga continu. Au auzit la stiri despre noi majorari de preturi , despre impozitele si taxele pe care trebuie sa le plateasca în noul an. Toate acestea I-au marcat profund , le-a rapit pacea si bucuria În loc sa-L slaveasca pe Dumnezeu , murmurau continu. Ce fericiti ar fi fost daca ar fi iesit afara din toate aceste probleme ! Le-am spus sa nu se îngrijoreze , pentru ca Dumnezeu poarta de grija la timpul potrivit . Cînd au vazut darurile si banii pe care biserica I-a daruit ca ajutor pentru ei , au început sa plînga spunînd : ce nefericiti am fi fost de sarbatori daca nu ne ajutati sa parasim framîntarile noastre ! Vrei sa ai un motiv pentru care sa-L lauzi si sa-l slavesti pe Dumnezeu la aceste sarbatori ? Asemeni pastorilor , gaseste un timp cînd sa stai deoparte si sa asculti ceea ce Dumnezeu îti spune tie, în mod personal. Accepta aceasta revelatie , multumeste Lui Dumnezeu si nu te lasa influentat sau prins de reactiile multimii. Lasa inima ta sa raspunda direct lui Dumnezeu si vei vedea ca vei fi prins în aceiasi cîntare.

2. Au fost atenti la ceea ce Dumnezeu le-a spus.


Dupa experienta pe care au trait-o , pastorii, puteau sa se trezeaca ca dupa un vis frumos , fara sa stie ceea ce li s-a întîmplat. Ei au slavit pe Dumnezeu prin cîntare, pentru ca au cunoscut adevarul care le-a fost comunicat. Au auzit o veste buna ,ca pentru ei s-a nascut un Mîntuitor , care este Hristos Domnul . Luca 2:11. Atunci cînd cerul vorbeste, mesajul este clar, plin de detalii si usor de îndeplinit. Ei au fost motivati sa cînte pentru ca au înteles ca s-a nascut Acel de care aveau cea mai mare nevoie. Care credeti ca ar fi reactia celor datornici ,daca lor li s-ar comunica ca s-a nascut un finantator ! Acesta este gata sa plateasca orice datorie si sa onoreze orice credit. Sau ce atitudine ar avea bolnavii carora li s-ar spune : s-a nascut un vindecator “, care poate vindeca orice boala. Cu siguranta fiecare ar striga cu toata puterea : “slava Lui Dumnezeu”!. Pastorii au înteles ca pentru ei mai mult decît un bancher, sau un medic, s-a nascut un izbavitor ,care are putere sa-I elibereze din robia pacatului, de sub stapînirea întunericului si de sub puterea mortii. Pastorii au descoperit acest pret al Craciunului si au fost motivati sa cînte. Tu poti sa taci la sarbatori ? Asculta atent mesajul cerului la sarbatoarea Nasterii Domnului , si vei descoperi cea mai mare motivatie pentru a-l slavi pe Dumnezeu. Acest Mîntuitor a venit si pentru tine !

3. Au experimentat personal

Desi aveau atîtea motive sa-L slaveasca pe Dumnezeu , Sfînta Scriptura arata ca ei au început sa cînte numai atunci cînd au cercetat si au probat Adevarul. Dupa plecarea îngerilor ei au hotarît în graba sa mearga în Betleem , sa vada daca ceea ce li s-a spus este adevarat.
Este semnificativ felul cum ei au actionat : au cercetat în graba, urmarind toate detaliile care le-au fost prezentate.Ei au fost gata sa plateasca pretul credintei si al renuntarii, împartasind si altora experientele pe care le-au trait. Luca 2:15-19.
Oricine cauta în felul acesta , mergaînd acolo unde Dumnezeu îl trimite, traieste bucuria de a gasi realitatea întocmai cum li s-a comunicat. Întîlnindu-l pe Domnul Isus, identificat de semnul care le-a fost prezentet : un prunc ,înfasat în scutece si culcat într-o iesle , pastorii încep sa cînte. Mesajul acestei cîntari este de slavire a Lui Dumnezeu, dar în acelasi timp si de confirmare a realitatii : “ toate cele ce auzisera si vazusera, ..erau întocmai cum li se spusese “!. Daca vrei sa traiesti la aceste sarbatori aceeasi experienta , fii gata sa-l cauti pe Domnul. El nu mai este în iesle, dar îl poti gasi prin credinta în revelatia Scripturii, în atingerea Duhului sau printr-o experienta personala pe care El a pregatit-o pentru tine. Fii gata sa cercetezi acest adevar al întruparii, deoarece, gasindu-l pe Domnul si inima ta va fi gata sa cînte. Împreuna cu pastorii uneste în cîntare si vocea inimii tale, fara a te lasa influentat de atitudinile multimii, fiind atent la însemnatatea Craciunului si experimentînd o întîlnire personala cu Cel Întrupat.!

sursa.misiune.ro

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOTO, SCUTERE, ATV-URI, ACCESORII...Vezi aici!