Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cine-l primeste pe fiul?

Publicat la 2011-12-07 de Traian


Un om bogat, pasionat de artă, avea Ăźn colecția lui opere ale tuturor marilor maeștri, renascentiști, clasici și moderni, din toate școlile și curentele. Deseori stătea Ăźmpreună cu unicul său fiu, admirĂąnd minunatele piese din colecția lor. Dar a izbucnit războiul și fiul a fost Ăźnrolat și trimis la luptă. El a dat dovadă de mult curaj și a murit la datorie, Ăźn timp ce salva viața unui camarad. CĂąnd a primit anunțul, tatăl a fost profund Ăźndurerat de pierderea unicului său fiu.


O lună mai tĂąrziu, a auzit bătăi la ușă. În prag stătea un tĂąnar cu un pachet mare Ăźn brațe...El a spus:
- Domnule, nu mă cunoașteți. Eu sunt soldatul pentru care fiul dumneavoastră și-a dat viața. În acea zi el a salvat multe vieți ale celor răniți dar, Ăźn timp ce Ăźncerca să mă ducă pe mine Ăźntr-un loc sigur, un glonte i-a străpuns inima, el murind pe loc...Deseori ne vorbea de dumneavoastră și despre pasiunea pe care o aveți pentru artă.
TĂąnărul i-a ĂźnmĂąnat pachetul.
-Știu că este aproape un nimic. Eu nu sunt un pictor cunoscut, dar sunt convins că fiul dumneavoastră ar fi vrut să aveți acest tablou.


Tatăl a Ăźnceput să desfacă ambalajul. Era un portret al fiului său, pictat de tĂąnăr. Privindu-l atent, a fost uimit de felul Ăźn care tĂąnărul pictor a reușit să surprindă chipul, dar și personalitatea fiului său. Tatăl a scos un suspin și cu ochii plini de lacrimi a mulțumit tĂąnărului, oferindu-i și o sumă de bani pentru tablou.
-O, nu se poate așa ceva, domnule... Toată viața nu voi putea să plătesc pentru ceea ce fiul dumneavoastră a făcut pentru mine. Acesta este doar un cadou.


Tatăl a prins tabloul pe una din simezele sale. De cĂąte ori avea vizitatori, el Ăźncepea prin a le arăta portretul fiului său și numai după aceea le dădea voie să vadă marile capodopere colecționate.


După moartea bătrĂąnului tată, s-a organizat licitația marii lui colecții de tablouri. S-au adunat foarte multe persoane care doreau să vadă și, mai ales, să achiziționeze tablouri pentru propriile lor colecții.


La deschidere, pe podium era postat portretul fiului. Persoana delegată să conducă licitația,adjudecătorul, a deschis sesiunea, lovind cu ciocănelul:
-Începem licitația cu acest portret al fiului. Cine deschide oferta?
În sală s-a lăsat liniștea....Apoi, de undeva din fundul sălii, o voce a strigat:
-Am venit să vedem marile opere! Sări peste această piesă!...
Dar, netulburat, adjudecătorul a continuat:
-Face cineva o ofertă pentru acest portret?... 100?... 200?...
Din sală, cineva a strigat iritat:
-Nu am venit pentru acest portret!... Ne-am adunat pentru picturile lui Rembrandt, Fragonard, Van Gogh, Matisse, Picasso și ale celorlalți maeștri!... Haideți să trecem, cu adevărat, la licitație!...
Netulburat, adjudecătorul a continuat:
-Fiul!... Fiul!... Îl vrea cineva pe fiul?!...
Într-un tĂąrziu, din cel mai Ăźndepărtat colț al sălii s-a auzit o voce timidă:
-Dau eu 10 pentru acest portret...
Era cel care fusese, ani mulți, grădinarul tatălui și al fiului. Fiind un om sărac, nu putea să ofere mai mult.
-Există o ofertă de 10!... Cine dă mai mult?!... Dă cineva 20?!...
Sala era Ăźn fierbere.
-Dați-i-l lui pentru 10!...Să trecem la maeștri!...La maeștri!...
Nu-l voiau pe fiu. Toți doreau să profite de ocazie și să cumpere opere mari pentru colecțiile lor. Ferm, adjudecătorul a continuat:
-10, odată!...10, de două ori!...
Și, lovind cu ciocănelul Ăźn masă:
-Adjudecat! VÂNDUT pentru 10!
Din față, cineva a zbucnit:
-În sfĂąrșit, putem trece la marea colecție!...
Calm, adjudecătorul a pus jos ciocănelul, spunĂąnd:
-Îmi pare rău, dar licitația s-a Ăźncheiat.
Rumoare Ăźn sală:
-Dar tablourile?!...Cum rămĂąne cu maeștrii?!...Colecția?!...
-Regret, a spus adjudecătorul. CĂąnd am fost desemnat să conduc această licitație, mi s-a comunicat o prevedere secretă din testament, pe care nu am avut voie să o fac cunoscută decĂąt Ăźn acest moment: licitația se referă numai la potretul fiului !Cine il ia moștenește Ăźntreaga avere, care include și toată colecția de opere de artă! Omul care-l primește pe fiul obține TOT!...


Dumnezeu Tatăl a trimis acum 2000 de ani pe Fiul său ca să moară pe cruce.
La fel ca mesajul adjudecătorului, si mesajul lui este:
-Fiul, Fiul, cine-l primește pe Fiul?!
Pentru că, vezi tu, acela care Ăźl primește pe Fiul obține totul...

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...TAMPLARIE ALUMINIU SI PVC...Vezi aici!