Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Osea si bunatatea lui Dumnezeu

Publicat la 2011-11-21 de Traian

O trecere Ăźn revistă a temei bunătății lui Dumnezeu  Ăźn Vechiul Testament nu este completă fără să o studiem și Ăźn cartea profetului Osea.

Osea a trăit Ăźn Samaria, capitala statului de nord, Israel, aproximativ pe la anii 740-720 Ăźnainte de Cristos. Osea a avut parte de cea mai ciudată călăuzire din partea lui Dumnezeu. Să urmărim acțiunile pe care i le cere Dumnezeu și pe care el le execută Ăźntocmai. Să ia de nevastă o prostituată pe nume Gomera. El o ia, Ăźi dă numele lui, casa lui, dragostea lui. Au un copil Ăźmpreună. Dar Gomera este necredincioasă soțului ei și face doi copii din adulter. Dumnezeu Ăźi spune lui Osea să-i accepte ca pe copiii lui si să continue să o iubească pe Gomera. Apoi Gomera ĂźÈ™i abandonează casa și familia și se Ăźntoarce la prostituție. Apoi, nu se știe cum, ajunge să fie vĂąndută ca sclavă. Dumnezeu Ăźi spune lui Osea să facă rost de bani, mulți bani, să meargă să o răscumpere din sclavie, să o aducă din nou Ăźn casa lui ca soție și să-i dea Ăźn continuare dragostea lui și el a făcut și lucrul acesta.

Toate lucrurile acestea, Osea le-a făcut Ăźn văzul tuturor, căci ochii Ăźntregii cetăți erau asupra lui. Toți erau uimiți de atĂąta răbdare, de atĂąta bunătate. Așa ceva nu era nici măcar de Ăźnchipuit! Aceasta, de fapt, era cea mai desăvĂąrșită ilustrare a bunătății-hesed, bunătatea generoasă a lui Dumnezeu, care se revarsă Ăźn ciuda nevredniciei oamenilor!


După toate acestea, Dumnezeu i-a vorbit din nou lui Osea și i-a spus că toate i  s-au ĂźntĂąmplat pentru ca el să fie o ilustrație despre felul Ăźn care ĂŽÈ™i iubește Dumnezeu pe poporul Israel. Osea a adunat orașul și le-a spus: Așa cum m-am purtat eu cu Gomera, așa s-a purtat Dumnezeu cu voi. Voi erați robi Ăźn Egipt, o stare tot atĂąt de degradantă ca și prostituția. Dumnezeu v-a scos de acolo și la Sinai a făcut cu voi un act de căsătorie și apoi v-a adus Ăźn țara Lui minunată. Dar aici, voi ați comis adulter cu dumnezeii păgĂąnilor, așa cum a comis Gomera cu amanții ei. Și totuși Dumnezeu este și astăzi bun cu voi și, Ăźn bunătatea Lui, vă cheamă Ăźnapoi. Vă vrea să fiți numai ai Lui!

Constatarea lui Osea a fost că nu este cunoaștere de Dumnezeu – ca bunătate și ca adevăr - și nu există bunătate Ăźn țară! (Osea 4:1). Dar profetul Osea merge mai departe și le spune izraeliților că pe Dumnezeu nu-L interesează jertfele lor. El    n-are nevoie de ele! Pe EL Îl interesează ca ei să fie buni, așa cum este El bun. Dumnezeu spune acest lucru prin Osea Ăźn aceste cuvinte memorabile: ”Bunătate voiesc nu jertfe și cunoaștere de Dumnezeu mai mult decĂąt arderi de tot” (Osea 6:6).

Două lucruri trebuie menționate aici. În primul rĂąnd, există o lege a lui Dumnezeu enunțată prin apostolul Pavel:

”Sau disprețuiești tu bogățiile bunătății, Ăźngăduinței și Ăźndelungii Lui răbdări? Nu vezi tu că bunătatea lui Dumnezeu te Ăźndeamnă la pocăință? Dar, cu Ăźmpietrirea inimii tale, care nu vrea să se pocăiască, ĂźÈ›i aduni o comoară de mĂąnie pentru ziua mĂąniei și a dreptei judecăți a lui Dumnezeu, care va răsplăti fiecăruia după faptele lui?” (Romani 2:4-5).

Legea este că dacă refuzi bunătatea lui Dumnezeu, lui Dumnezeu nu-I mai rămĂąne altceva decĂąt să-ți aplice judecata. Legea aceasta s-a aplicat lui Israel. Ei au refuzat bunătatea lui Dumnezeu oferită lor prin Osea și atunci lui Dumnezeu nu I-a mai rămas decĂąt judecata: la anul 722 a venit armata Asiriei, a nimicit țara Israel, iar cele zece seminții care o alcătuiau au fost Ăźmprăștiate Ăźn toată lumea!

Al doilea lucru este să știm că Domnul Isus Ăźl citează de două ori pe Osea Ăźn Matei 9:13 și Matei 12:7. El Ăźi mustră pe farisei că n-au bunătate și-i trimite la școala lui Osea ca să Ăźnvețe de la el că Dumnezeu vrea bunătate nu jertfe. Fiindcă Matei redă totdeauna citatele din Vechiul Testament după Septuaginta (traducerea Ăźn greacă a Vechiului Testament) și fiindcă Septuaginta a tradus pe hesed prin ”milă”, Ăźn traducerea Evangheliei după Matei Ăźn limba romĂąnă Ăźn loc de ”Bunătate voiesc”, avem ”milă voiesc.”

Noi Ăźnsă trebuie să știm că Domnul Isus vorbea Ăźn aramaică și cuvĂąntul pe care l-a folosit El a fost hesed – bunătatea generoasă ilustrată cel mai profund prin istoria lui Osea.

Așadar, Domnul Isus ne trimite la școala lui Osea. Ce trebuie să Ăźnvățăm Ăźn această școală:

Două lucruri fundamentale trebuie să Ăźnvățăm din cartea lui Osea.

    În felul cum s-a purtat Osea cu necredincioasa și nevrednica  lui soție avem cea mai profundă și mai mișcătoare ilustrație a modului Ăźn care se poartă Dumnezeu cu noi. Nu numai cu Israelul din vechime, ci cu fiecare dintre noi. Fiecare suntem o Gomera! Și Dumnezeu ne-a acoperit pe fiecare cu bunătatea Lui. La școala lui Osea Ăźnvățăm cĂąt de generoasă, cĂąt de plină de mărinimie este bunătatea lui Dumnezeu!
    Dorința lui Dumnezeu este să aibă fii și fiice care seamănă cu Tatăl lor. În ce să semene cu Tatăl lor? Înainte de toate Ăźn bunătatea-hesed! Pe Dumnezeu nu-L poți cumpăra cu jertfe. Cu nici un fel de daruri! El vrea să fii bun așa cum El este bun. Pentru că Dumnezeu știe ce gĂąndești, adică știe că tu zici că este imposibil să fii bun ca Dumnezeu, El ĂźÈ›i spune: ”Porunca aceasta pe care ți-o dau azi nu este mai presus de puterile tale, nici departe de tine... Dimpotrivă, este foarte aproape de tine, Ăźn gura ta și Ăźn inima ta ca s-o Ăźmplinești” (Deuteronom 30:11 și 14).

O sută de ani după Osea, Ăźn regatul de sud, Ăźn Iuda, cu capitala la Ierusalim, a trăit Profetul Ieremia, care a avut sarcina să dea lui Iuda același avertisment pe care l-a dat Osea lui Israel. Istoria s-a repetat: Iuda a refuzat chemarea lui Dumnezeu și Dumnezeu a plecat dintre ei și l-a lăsat pe Nebucadnețar să distrugă și Ierusalimul și Templul. PĂąrjolul și devastarea au fost teribile. Cei ce au scăpat de sabie au fost prinși și au fost duși robi Ăźn Babilon.

StĂąnd pe ruinele unei țări Ăźntregi, Ieremia scrie o elegie cu titlul ”PlĂąngerile lui Ieremia.” Profetul și poetul acesta sensibil descrie grozăviile năvălirii barbare și apoi le personalizează:

”Eu sunt omul care a văzut suferința sub nuiaua urgiei Lui...” (3:1)

Pe un spațiu de 20 de versete ĂźÈ™i descrie astfel propria nenorocire. Ce poate să mai spună un asemenea om despre Dumnezeu? Iată declarația lui:

”Iată ce mai gĂąndesc Ăźn inima mea
și iată ce mă face să mai trag nădejde:
Bunătățile (hesed-urile) lui Dumnezeu nu s-au sfĂąrșit,
Ăźndurările Lui nu sunt la capăt,
ci se Ăźnnoiesc Ăźn fiecare dimineață.
Și credincioșia Ta este mare.
”Domnul este partea mea de moștenire”, zice sufletul meu;
de aceea nădăjduiesc Ăźn El” (PlĂąngerile lui Ieremia 3: 21-24).

”Domnul este partea mea de moștenire” Ăźnseamnă: Singura avere care mi-a mai rămas este Dumnezeu Însuși. CĂąnd totul este năruit, cĂąnd  toți cei dragi au pierit sau sunt robi Ăźntr-o țară străină, mie Ăźmi rămĂąne totuși Dumnezeu, care este bun cu bunătatea generoasă, Ăźndurătoare. Bunătatea Lui este proaspătă Ăźn fiecare dimineață. Cu El pot face Ăźn fiecare dimineață un nou Ăźnceput. Cu toate devastările, El este pe tron și El conduce istoria. Și dacă o conduce El, care este bunătate generoasă, pot privi viitorul cu Ăźncredere. Dacă Îl am pe El, n-am pierdut nimic. Cu El, am totul.

Iată cel mai mișcător exemplu de Ăźncredere Ăźn bunătatea generoasă a lui Dumnezeu Ăźn Vechiul Testament.

Soția regretatului predicator Adrian Rogers i-a făcut soției mele cadou o ceașcă de ceai de porțelan foarte scump, pe care scrie parafrazat:
”Bunătatea lui Dumnezeu Ăźncepe proaspătă Ăźn fiecare dimineață.”

De multe ori, Ăźn zori de zi, Ăźmi beau eu ceaiul din această ceașcă și mesajul pe care Ăźl citesc pe ea Ăźmi Ăźncălzește totdeauna sufletul.
Începe-ți ziua lăsĂąnd ca bunătatea lui Dumnezeu să se Ăźnnoiască și pentru tine, indiferent prin ce Ăźncercări și chiar dezastre te trece El. La capătul călătoriei tale, Te va ĂźntĂąmpina El și vei fi Ăźnfășurat Ăźn bunătatea Lui veșnicia toată.
Iosif Ton
 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR CONFECTII BARBATI...Vezi aici!