Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cum sa faci fata dezamagirii?

Publicat la 2011-11-16 de Traian

"Samuel crestea, Domnul era cu el" (1 Samuel 3:19)
     
Bine ai venit la viata; dezamagirea este garantata! Webster defineste dezamagirea astfel: "cand asteptarile nu se implinesc, rezultatele sunt: manie, frustare, tristete si descurajare." Iata cateva exemple care sa te ajute cand:

1) Esti dezamagit de cei pe care ii estimezi.
Gandeste-te la Samuel si Eli (1 Samuel 1-4). Mama lui Samuel l-a incredintat pe micut, Marelui Poet Eli, increzatoare fiind ca el il va invata si-l va pregati pentru a intra in slujba lui Dumnezeu. Dar Eli avea o slabiciune grava de caracter. Era un parinte slab, pasiv care statea deoparte in timp ce fiii sai abuzeau de privilegiile preotesti, aducand rusine si un nume rau lucrarii. Cine l-ar fi blamat pe tanarul Samuel ca a decazut, cand omul pe care il stima atat de mult, a gresit atat de tare. Dar nu, el si-a invins dezamagirea si si-a atintit privirea la Dumnezeu: "Samuel crestea, Domnul era cu el". In consecinta, Dumnezeu l-a transformat in cel mai mare prooroc al lui Israel. Asa ca atinteste-ti privirea la Dumnezeu!

2) Esti dezamagit de cei cu care traiesti.
Daca exista cineva care nu te poate dezamagi, cu siguranta e cineva din familia ta. Corect? Gresit! Intreaba-l pe Iosif. Cand Dumnezeu i-a promis o promovare, el s-a gandit ca fratii lui se vor bucura. Dar in schimb, ei au raspuns prin gelozie, ridiculizare si resentiment, vazandu-l ca sclav. Departe de prieteni si de casa, el a zacut in inchisoare pentru o fapta care nu a comis-o. Ce invitatie la amaraciune, la recapitularea relelor care i s-au facut si la planuirea unei razbunari. Dar daca ar fi facut lucrul acesta ar fi murit ca un condamnat necunoscut intr-o inchisoare straina. Dar el L-a lasat pe Dumnezeu sa-L razbune, folosind circumstantele sa-l pregateasca si sa-l promoveze la pozitia de prim ministru al Egiptului: asa trebuie sa faci fata dezamagirii.

"Du-te, deci, si du poporul unde ti-am spus" (Exod 32:34)

Mai exista doua tipuri de dezamagire cu care te vei confrunta in viata: 1) Dezamagirea produsa de cei cu care lucrezi si de cei de care depinzi. Pentru a avea succes, ai nevoie de oameni; nu poti reusi fara ei. Iar cand acei oameni te dezamagesc, te doare. Imagineaza-ti dezamagirea lui Moise. Il lasa pe fratele sau Aron sa conduca in locul lui in timp ce el participa la o conferinta cu Dumnezeu pe varful muntelui si primeste Cele Zece Porunci. Cand se intoarce, el gaseste in Israel anarhie, idolatrie si o pervesiune de nedescris. Unde se afla Aron? El era in fruntea rascoalei! Cand Moise are nevoie de el cel mai mult, Aron il dezamageste foarte tare. Dar sa ne uitam la Moise; adevarata calitate de lider straluceste in mijlocul dezamagirii profunde. El il confrunta pe Aron, aduce problema inaintea lui Dumnezeu pentru a o rezolva si se roaga pentru iertarea poporului. Dumnezeu il asculta, apoi ii aminteste lui Moise de misiunea sa. "Du-te, deci, si du poporul unde ti-am spus. Iata, Ingerul Meu va merge inaintea ta" (vs.34). Dezamagirea nu anuleaza misiunea pe care o ai - sau prezenta lui Dumnezeu. Fa ceea ce ti-a spus sa faci. 2) Dezamagirea produsa de cei in care ti-ai investit viata. Sa ne uitam din nou la Moise, pastorul fondator al bisericii celor critici si nerecunoscatori, a unei adunari compuse din fosti sclavi eliberati, binecuvantati din belsug, aflati in drum spre Tara Promisa, dar fara vreo urma de loialitate sau de multumire fata de omul care si-a pus totul in joc pentru a face acest lucru posibil. Proaspat iesiti din Egipt, ei se intorc catre Moise, acuzandu-l, invinovatindu-l si ocarandu-l (Exod 14). S-a simtit Moise ranit si dezamagit? Da. Dar de fiecare data cand a dorit sa renunte, el a discutat problema cu Dumnezeu, s-a rugat pentru turma lui nemultumita, a primit noi porunci de la sediul central si s-a intors la treaba. Este lucrul pe care il fac barbatii si femeile chemate de Dumnezeu atunci cand sunt dezamagiti si vor sa renunte.

"Comoara aceasta o purtam in niste vase de lut" (2 Corinteni 4:7)


O ultima dezamagire: dezamagirea provocata de noi insine. Este cel mai istovitor fel de dezamagire, deoarece te poate arunca intr-o groapa din care este greu sa mai iesi. Petru ii jurase dragoste eterna si fidelitate lui Isus: "Doamne, oricine te poate abandona, dar nu eu!" (parafrazare Matei 26:33-35) si a crezut fiecare cuvant pe care l-a spus. Dar sub presiunea din ajunul crucificarii, el cedeaza si neaga de trei ori ca-L cunoaste pe Isus. Mai tarziu, aducandu-si aminte de cuvintele Domnului Isus, "Inainte ca sa cante cocosul te vei lepada de Mine de trei ori", Petru, zdrobit de propria lui cadere jalnica, "a iesit afara, si a plans cu amar" (Luca 22:62). Ai intrebat vreodata: "Doamne, cum poti folosi un om atat de decazut cum sunt eu?" Petru nu a reusit sa-si implineasca propriile asteptari si a experimentat o perioada de cadere. Dar Domnul Isus nu a fost socat. El cunoastea defectele lui Petru cand l-a chemat in lucrare. El stia si ca ucenicul Sau laudaros, dar sincer, are o inima buna, asa ca si-a aratat mai degraba bunatatea fata de el si nu l-a indepartat din functie. Cand Domnul Isus a dat porunca dupa inviere ca sa li se "spuna ucenicilor si lui Petru" (Marcu 16:7) sa-L intalneasca in Galileea, El a reconfirmat alegerea Lui fata de ucenicul cazut. Restul povestirii lui Petru se gaseste in istoria Noului Testament.
Cand (nu daca!) te confrunti cu caderea: a) nu inflama si mai tare lucrurile lasand ca o dezamagire sa te cufunde in deznadejde si disperare; b) smereste-te si pocaieste-te. Marturiseste-ti pacatul; nu scuza, nu rationaliza si nu invinovati circumstantele si oamenii; c) primeste harul si iertarea lui Dumnezeu prin credinta, nu prin sentimente. Nu-l lasa pe Satan sa te convinga ca ai iesit in afara harului; d) primeste orice ajutor ai nevoie pentru a merge din nou pe cale, mai devreme, nu mai tarziu.

GALERIE:

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR CONFECTII BARBATI...Vezi aici!