Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Pastreaza-ti capacitatea de a invata.

Publicat la 2011-11-15 de Traian

"Inima celor priceputi cauta stiinta.." (Proverbe 15:14)

Cand esti talentat poti intampina probleme in domeniul invatarii. Oamenii talentati se comporta de parca ar sti toate lucrurile. Aceasta le ingreuneaza dezvoltarea. "Capacitatea de a invata" nu se refera atat de mult la competenta si la capacitatea mentala, ci la atitudine; este foamea de a descoperi si de a creste. Este disponibilitatea de a invata, de a se dezvata si de a reinvata. John Wooden a spus: "ceea ce conteaza este ceea ce inveti dupa ce stii totul". Cand incetezi a mai invata, incetezi a mai fi in frunte. Doar atata timp cat iti pastrezi capacitatea de a invata vei continua sa cresti si sa ai un impact.

Pe langa faptul ca a fost un pictor si un sculptor uimitor, Leonardo da Vinci a fost un geniu in mai multe domenii decat orice om de stiinta din orice epoca. Notitele lui erau cu sute de ani mai avansate. El a anticipat submarinul, elicopterul si alte inventii moderne. Intr-unul din caietele sale, el nota: "Fierul rugineste cand nu este folosit, apa statatoare isi pierde puritatea, iar cand este frig ingheata; tot astfel, lipsa activitatii slabeste vigoarea mintii". El a fost manat de dorinta de a cunoaste mai mult. El a invatat si a scris despre descoperirile sale in caiete lui pana in ultima clipa a vietii. Vestea buna este ca nu trebuie sa ai mintea sau talentul lui Leonardo da Vinci pentru a avea capacitatea de a invata. Trebuie doar sa ai atitudinea corecta.

Cea mai importanta capacitate pe care trebuie sa o dobandesti este sa inveti cum sa inveti, incearca urmatorul lucru in saptamana care urmeaza: cere sfaturi altor oameni si tu abtine-te in mod deliberat sa dai sfaturi pe care le-ai da de obicei. La sfarsitul fiecarei zile scrie ce ai invatat din atentia pe care le-ai acordat-o altora. Vei fi uimit!

"O inima priceputa dobandeste stiinta, si urechea celor intelepti cauta stiinta" (Proverbe 18:15)


Referitor la capacitatea de a invata, trebuie sa intelegem doua lucruri:

1) Nimic nu este interesant daca nu esti interesat. Philip B. Crosby scrie: "Exista o teorie despre comportamentul uman care spune ca oamenii isi incetinesc inconstient propria crestere. Ei ajung sa se bazeze pe clisee si pe obiceiuri. Odata ce ating varsta unui confort personal in raport cu lumea, ei inceteaza sa mai invete, iar mintile lor raman nefolosite pentru tot restul vietii. Ei pot progresa in domeniul organizarii, pot fi ambitiosi si zelosi si pot chiar sa lucreze zi si noapte, dar ei nu mai invata". Este o tragedie cand intram in rutina si nu mai iesim din ea. Ratam cele mai bune lucruri pe care Dumnezeu are sa ni le ofere. Pe de alta parte, oamenii care au capacitatea de a invata sunt angajati pe deplin in viata. Ei se entuziasmeaza cu privire la lucruri. Sunt interesati de descoperire, de discutii, de aplicatii si de crestere.

2) Oamenii care au succes considera invatarea diferit de cei care nu au succes. Asta nu inseamna ca oamenii fara succes sunt incapabili sa gandeasca asemenea celor ce au succes. Daca ai dorinta si disciplina necesara poti invata sa gandesti diferit. Oamenii care au capacitatea de a invata sunt mereu deschisi la idei noi si sunt dispusi sa invete de la oricine are ceva de oferit. Sidney J. Harris_a scris: "Castigatorul stie cat mai are de invatat, chiar si cand ceilalti il considera un expert. Invinsul doreste sa fie considerat un expert inainte de a invata suficient pentru a sti ce putin cunoaste". Totul se reduce la atitudine. Concluzie: este intr-adevar remarcabil cat de multe mai are de invatat un om inainte sa-si dea seama cat de putin cunoaste. Asadar, pastrea-za-ti capacitatea de a invata.

"Ferice de omul care gaseste intelepciunea" (Proverbe 3:1

Unul din paradoxurile vietii este ca lucrurile care te-au dus initial la succes nu sunt neaparat cele care te mentin acolo. Trebuie sa ramai deschis la noi idei si sa fii dispus sa dobandesti noi capacitati. Dr. J Konrad Hole spune: "Daca nu ai capacitatea de a invata, talentul nu te ajuta. Daca nu poti fi flexibil, faptul de a avea un scop nu te ajuta. Daca nu poti fi multumitor, faptul de a avea prosperitate nu te ajuta. Daca nu poti accepta un mentor, faptul de a avea un viitor nu te va ajuta. Daca nu poti fi perseverent faptul de a avea un plan nu te va ajuta".

Inchis intr-o celula si fiind in fata unei executii sigure, Pavel ii scrie lui Timotei si-i cere sa-i aduca: a) hartie de scris: "inca mai am lucruri de spus"; b) carti: "inca mai am de invatat" (2 Timotei 4:13). Invatarea trebuie sa fie tinta intregii vieti. Invatatul roman Cato a inceput sa studieze limba greaca la varsta de 80 de ani. Cand a fost intrebat de ce abordeaza o sarcina atat de dificila la varsta lui, el a raspuns: "Este cea mai mica varsta care mi-a mai ramas".

Spre deosebire de Cato, prea multi dintre noi privesc invatarea ca pe un eveniment, decat ca pe un proces. Se estimeaza ca doar o treime din adulti citesc o carte intreaga dupa terminarea scolii. De ce? Fiindca el considera educatia drept o perioada a vietii. Invatarea este o activitate care nu este limitata de varsta. Fiecare etapa a vietii are lectii care trebuie invatate. Putem alege sa ne pastram capacitatea de a invata si sa continuam sa invatam lectiile, sau putem fi ingusti la minte si sa incetam sa mai crestem. Hotararea ne apartine.

sursa.cuvantulluidumnezeu

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...TAMPLARIE ALUMINIU SI PVC...Vezi aici!