Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cum să învingem păcatul

Publicat la 2011-11-11 de Traian

Întrebarea se pune: "Cum să nimicesc păcatul din viața mea? Cum să fac acest lucru?" Dați-mi voie să vă dau cĂąteva principii scurte - de bază și foarte directe.

Dacă trăiești după Duhul și ești condus spre viața veșnică datorită mĂąntuirii tale, Duhul care este Ăźn tine Ăźți dă putere să omori faptele cărnii. Întrebarea se pune: "Bine, bine, dar cum fac acest lucru? Sunt de acord cu faptul că puterea se află acolo, către ea Ăźnclină viața mea, acesta este drumul pe care merg, vreau să văd Duhul lucrĂąnd mai mult și mai mult acest lucru. Dar cum ajung Ăźn acel punct? Cum ajung la acea victorie? Cum dobĂąndesc această trăsătură? Cum poate ea deveni o obișnuință? Cum să fac acest lucru?"

1. Recunoaște prezența păcatului Ăźn firea ta.
Știi de ce (cred aceasta din toată inima) majoritatea creștinilor este Ăźnvinsă de păcat Ăźn cele mai multe cazuri? Din cauză că păcatul i-a Ăźnșelat atĂąt de mult ĂźncĂąt nu ajung niciodată cu adevărat Ăźn punctul Ăźn care să evalueze sincer realitatea. Ei nu tratează problema. Petreci atĂąt de mult timp din viață ĂźncercĂąnd să-ți justifici păcatul, ca și cĂąnd ar fi un obicei al personalității tale sau un produs al mediului Ăźn care trăiești. Petreci atĂąt de mult timp Ăźndulcind diferitele tipuri de păcate cu care te-ai deprins, ca și cum ar fi simple particularități ale individualității proprii, sau un gen de predilecție prenatală pe care a avut-o mama ta, sau le dai o altă interpretare. Ai devenit atĂąt de dibace (și noi toți am devenit așa) Ăźn acoperirea realității păcatului nostru, ĂźncĂąt nu-l mai vedem, astfel că nu-l mai tratăm; pentru că, de fapt, nu-l mai recunoaștem ca păcat Ăźn primă instanță. Orice gen de biruință spirituală Ăźncepe atunci cĂąnd Ăźți identifici dușmanul. Adică, e vechea poveste, "Dacă nu știi care Ăźți este ținta, cum vei putea s-o atingi?" Cum voi putea elimina din viața mea acel ceva pe care nici nu-l consider necesar a fi eliminat?

Păcatul nu este doar rău, este și Ăźnșelător. Este Ăźnșelător! Și este acolo, crede-mă, este acolo. John Owens avea dreptate. El a spus cu privire la păcat:

Nu are uși pe care să le deschizi. Nu are nevoie de un motor ca să funcționeze. Zace Ăźn mintea, Ăźn gĂąndurile noastre. Îl aflăm Ăźn voința noastră. Se află Ăźn Ăźnclinația afecțiunilor noastre. Se simte atĂąt de acasă Ăźn sufletul nostru.

Se află acolo! Dar, fără-ndoială este acoperit. Vă amintiți cĂąnd David a spus: "Păzește-mă de păcatele secrete, de păcatele ascunse"? Și pentru a-l nimici, trebuie mai ĂźntĂąi să-l recunoști, trebuie să-l depistezi. Psalmul 139 versetul 23 este un verset bun, (Psalm 139:23); vă amintiți? "Cercetează-mă, Dumnezeule, și cunoaște-mi inima! Încearcă-mă și cunoaște-mi gĂąndurile! Vezi dacă este..." ce anume? "...o cale rea Ăźn mine."(GBV) Ajută-mă să-mi văd păcătoșia. Vreau s-o văd așa cum este. Vreau să ajung la rădăcina ei. Din acest motiv psihoterapia contemporană este atĂąt de greșită; Ăźn loc să trateze realitatea stării spirituale prezente, ea tinde să te tĂąrască Ăźn trecut și să găsească pe altcineva vinovat pentru problema ta. Trebuie să tratezi orice lucru care Ăźți slăbește viața. Tu trebuie să faci acest lucru. Nu te lăsa Ăźnșelat de cĂąt de bun ești. Crede-mă, păcatul este Ăźn tine și este ticălos și țĂąșnește prin crăpăturile așa zisei tale dreptăți. Iese la suprafață prin mĂąnie și cuvinte amare, gĂąnduri rele, critică, ĂźngĂąmfare, lipsă de Ăźnțelegere, nerăbdare, rugăciuni slabe, gĂąnduri imorale și chiar păcate fățișe. Ai ajuns să-ți cunoști slăbiciunile.

Profetul Hagai Ăźn capitolul 1 spune de două ori, Ăźn versetele 5 și 7: "Luați aminte la căile voastre! Luați aminte la căile voastre!" Privește adĂąnc Ăźn inima ta. 1Împărați 8:38 spune "Ăźși va cunoaște rana din inima sa" (GBV). Cunoaște-ți rana din inimă! Și Pavel Ăźn Efeseni 4:22 vorbește despre poftele Ăźnșelătoare. Trebuie să Ăźncepi prin a-ți examina propria viață pentru a vedea realitatea a ceea ce este cu adevărat acolo.

2. O inimă ațintită asupra lui Dumnezeu.
Al doilea pas. Pentru ca să cĂąștigi această biruință, triumful ei, și pentru ca să vezi puterea Duhului lui Dumnezeu ĂźncepĂąnd să-ți dea putere asupra firii nerăscumpărate, putere pe care și tu și Dumnezeu o doriți, trebuie să ai o inimă ațintită asupra lui Dumnezeu. O inimă ațintită asupra lui Dumnezeu. Psalmistul spune Ăźn Psalmul 57:7 "Inima mea este tare, Dumnezeule, inima mea este tare." Ce vreau să spun cu asta? Devotament neĂźmpărțit față de Dumnezeu! Atunci vorbim de integritate Ăźn viața spirituală cĂąnd suntem predați Ăźn Ăźntregime lui Dumnezeu. Ce vreau să spun cu acest lucru? Ce vreau să spun prin acest context este că nu poți păstra păcatul Ăźn nici un domeniu al vieții tale. Nu poți să-l Ăźndepărtezi Ăźn cea mai mare parte, și totuși, să păstrezi un domeniu neatins. Nu poți să-l Ăźnfometezi și să-l omori Ăźntr-un anumit domeniu, și Ăźntr-altul să-l hrănești pentru ca să crească. Dacă Ăźl lași să trăiască Ăźntr-un colț, se va Ăźntinde peste tot, va năpădi Ăźntreaga suprafață. Este cea mai dăunătoare buruiană din lume, crește cel mai rapid. Nu se va limita doar la un singur răzor, va cuprinde totul. Psalmistul a spus Ăźn Psalmul 119, versetul 6: "Atunci nu-mi va fi rușine." CĂąnd? CĂąnd nu-ți va fi rușine? "CĂąnd voi lua seama la toate poruncile Tale" (Buc. 2001). Viața mea nu va urma un curs drept, nu va fi lipsită de rușine pĂąnă ce nu voi lua seama așa cum se cuvine la fiecare poruncă a lui Dumnezeu. Aceasta Ăźnseamnă a trata fiecare păcat din viața mea. Singura viață care va fi lipsită de rușine va fi cea care este Ăźndreptată Ăźn Ăźntregime către Dumnezeu; viața Ăźn care orice lucru a fost tratat.

3. Meditează asupra CuvĂąntului.
Meditează asupra CuvĂąntului. Umplerea cu Duhul este pusă la același nivel Ăźn Coloseni 3 cu a lăsa ca CuvĂąntul să locuiască din belșug Ăźn inimile voastre. CĂąnd CuvĂąntul este cel care te controlează, cĂąnd Ăźți controlează gĂąndurile, cĂąnd se ĂźntĂąmplă ceea ce spune psalmistul: "meditez la el zi și noapte", cĂąnd este ascuns acolo "ca să nu păcătuiesc Ăźmpotriva lui Dumnezeu", atunci ai un factor de control Ăźn viața ta. Calea de a omorĂą păcatul Ăźn viața ta este de a-l hrăni cu Scriptura. Este ca o otravă. Va otrăvi păcatul. Hrănește o viață păcătoasă cu Scriptura -- ea va fi otrăvită! Oricare ar fi lucrul care Ăźți controlează gĂąndirea, care Ăźți controlează comportamentul; astfel că Ăźnveți să lași afară gunoiul și să hrănești păcatul, păcatul care a rămas Ăźnăuntru, Ăźn viața ta, cu o dietă strictă ce constă din adevărul glorios al lui Dumnezeu, adevăr care va otrăvi păcatul. Trebuie să te dedici CuvĂąntului. Trebuie să te umpli de CuvĂąnt. Trebuie să asculți CuvĂąntul propovăduit și explicat. Tu Ăźnsuți trebuie să-l Ăźnveți și să meditezi la el zi și noapte.

4. Ai părtășie cu Dumnezeu Ăźn rugăciune.

Aceste lucruri sunt de bază. Cel de-al patrulea, și foarte important, este acela de a avea părtășie cu Dumnezeu Ăźn rugăciune. Comunică cu Dumnezeu Ăźn rugăciune. Acest lucru presupune a te Ăźntoarce la primul punct pe care ți l-am arătat. Adevărata rugăciune face ca inima să Ăźși simtă caracterul josnic și reĂźnnoiește ura față de păcat. Adevărata rugăciune face acest lucru. Jown Owens a spus: "Cel care se roagă lui Dumnezeu pentru Ăźndepărtarea păcatului, se roagă și pentru inima lui, ca ea să deteste păcatul." La un moment dat Ăźn viața ta de rugăciune, vei simți nevoia să fii sincer. Vei simți nevoia să fii sincer. Și va trebui să Ăźncepi să-I spui lui Dumnezeu: "Vreau să Ăźmi descoperi păcatul, vreau să-l scoți la suprafață. Vreau să mi-l arăți. Vreau ca să sufli peste praful care Ăźl acoperă. Vreau să dai la o parte toate acele lucruri din viața mea care l-au ascuns, pentru ca să devină manifest și vizibil Ăźnaintea ochilor mei. Vreau să văd realitatea păcatului meu. Vreau să mi-l arăți așa cum este." Aceasta face parte din părtășia ta cu Dumnezeu.

CĂąnd te rogi lui Dumnezeu fii sincer Ăźn mărturisirea ta. Tu poți spune că Ăźți mărturisești păcatele, dar pĂąnă ce nu spui: "Dumnezeule, arată-mi toate păcatele vieții mele, descoperă-mi-le pe toate, adu la lumină fiecare colț al vieții mele. Scoate-l la lumină și fă ca să fie și pentru mine la fel de detestabil cum este pentru Tine, și dă-mi putere ca să-l văd ĂźndepărtĂąndu-se." Acest gen de rugăciuni arată adevăratele rugăciuni de pocăință. Am crezut Ăźntotdeauna că, atunci cĂąnd Ăźți mărturisești cu sinceritate păcatele există un mic P.S. (post scriptum) pe care Ăźl adaugi la sfĂąrșit, atunci cĂąnd spui: "Doamne, iartă-mă pentru acest păcat", și Ăźntotdeauna adaugi, dacă mărturisirea ta este veritabilă, "Și Doamne, fă ca niciodată să nu Ăźl mai fac". Acesta este strigătul inimii mele. Și atunci, rugăciunea aduce Ăźn lumină păcatele ascunse. Rugăciunea slăbește puterea de a domina a păcatului. Rugăciunea găsește Ăźn părtășia cu Dumnezeul cel sfĂąnt puterea de a nimici păcatul Ăźn viețile noastre. Ce trebuie să fac pentru a cunoaște victoria asupra păcatului? Pentru Ăźnceput, trebuie să recunosc păcatul Ăźn viața mea. Nu te amăgi, nu te ascunde sub o poleială Ăźnșelătoare, nu-ți subestima starea nenorocită, așa cum nici Pavel nu a făcut-o Ăźn Romani capitolul 7. Apoi focalizează-te Ăźn Ăźntregime asupra lui Dumnezeu, predă-te Lui Ăźn Ăźntregime, astfel ĂźncĂąt orice lucru din viață, din centru sau de la periferie, să fie El. Așa cum a spus psalmistul Ăźn Psalmul 16, "Am pus Ăźntotdeauna pe Domnul Ăźnaintea mea" (Buc. 2001), și aceasta este singura cale de a trăi. Apoi, este la fel de important să cultivi cunoașterea și Ăźnțelegerea, Ăźnțelegerea profundă și punerea Ăźn practică a adevărului biblic, să petreci timp Ăźn rugăciune sinceră Ăźnaintea lui Dumnezeu, aducĂąnd Ăźn prezența Sa, adevărul vieții. Prin aceste exerciții spirituale simple vine moartea asupra păcatului. Apoi, mai există cel de-al cincilea lucru și ultimul, Ăźn acest model de biruință.

5. Cultivă ascultarea.

Ieșim acum din acel loc tainic unde ai căutat să-ți vezi păcatul și unde ți-ai ațintit privirea asupra lui Dumnezeu. Acolo unde ai meditat asupra CuvĂąntului, unde ai avut părtășie cu Dumnezeu Ăźn rugăciune, și mergem acum Ăźn loc public, acolo unde modelul tău de viață urmează cursul ascultării. Pavel spune: "Nu l-am obținut Ăźncă", Ăźmi place aceasta, "dar", spune el, "alerg spre țintă". Nu am ajuns Ăźncă la țintă, dar sunt pe drum. Pe ce drum se afla el? Pe drumul ascultării. Petru a spus: "Viețile noastre trebuie să fie caracterizate", 1 Petru 1:22, "de ascultarea de adevăr". Noi mergem pe un drum al ascultării. Dacă vrei să te angajezi Ăźn lupta contra păcatului mergi pe drumul ascultării zi de zi, clipă de clipă, pas cu pas. La Ăźnceput pare greu, la Ăźnceput progresul este slab, dar rămĂąi pe acest drum și Ăźn cele din urmă, ascultarea va deveni un obicei. Ascultarea va deveni un obicei. Devine un obicei! RămĂąi pe calea pe care Dumnezeu a arătat-o prin CuvĂąntul Său. Această cale va face să crești Ăźn har, să Ăźți desăvĂąrșești sfințirea, să Ăźți reĂźnnoiești omul din lăuntru zi de zi, și astfel vei fi instruit Ăźnspre evlavie. Acum, cred că este cinstit să pun Ăźntrebarea finală: "Cum mă descurc?" Cum aș putea să mă Ăźndrept spre inima mea și să-mi spun: "Suflete, suflete, ce faci? Cum te descurci? Faci aceste lucruri?" Pune-ți cĂąteva Ăźntrebări simple.

A. CĂąt de mare este rĂąvna mea pentru Dumnezeu?
Este inima mea rece față de Dumnezeu? M-a făcut păcatul indiferent față de timpul pe care-l petrec Ăźn comuniune cu Dumnezeu? Mă mai interesează prezența Sa cĂątuși de puțin sau nu mă mai interesează deloc? Mă mai interesează gloria Numelui Său? Iubesc CuvĂąntul Său? Iubesc legea Sa? Înțeleg ce a vrut să spună psalmistul Ăźn Psalmul 119:136, cĂąnd a zis: "Ochii Ăźmi varsă șiroaie de apă, pentru că Legea Ta nu este păzită." Am eu o dragoste așa de mare pentru legea lui Dumnezeu ĂźncĂąt mă simt distrus cĂąnd ea este Ăźncălcată? Lupt cu toată sinceritatea pentru credință? Trăiesc eu ca să țin sus adevărul? Trăiesc eu ca să pun Ăźn practică acest adevăr? Trăiesc eu ca să vestesc acest adevăr? La ce nivel se află rĂąvna mea?

B. Iubesc CuvĂąntul?
Mă simt atras de CuvĂąnt? Sau sunt prins de el cu un ac de siguranță de către un luptător divin care m-a țintuit la podea, și nu mă pot ridica pĂąnă ce adevărurile CuvĂąntului nu au devenit propriile mele convingeri? Mă regăsesc Ăźn poziția de a aprofunda CuvĂąntul? Să-mi pun această Ăźntrebare: "Eu-le, iubești timpul de rugăciune? Iubești locul mărturisirii? Alergi la locul Ăźn care poți să-ți mărturisești păcatul și Îi ceri lui Dumnezeu să te examineze Ăźn lumina Duhului SfĂąnt, astfel ĂźncĂąt fiecare lucru murdar să fie adus la lumină? Cauți acest lucru? Este Ăźnchinarea desfătarea ta? Ai tu marea dorință de a fi aici cu poporul răscumpărat al lui Dumnezeu? Este un lucru prețios pentru tine să petreci ziua Domnului Ăźn biserică? Este desfătarea cea mai mare a sufletului tău să Îi aduci laude și să-L cunoști mai bine, pentru a-I aduce cinste?" Sau spui și tu Ăźmpreună cu iudeii din vremea lui Maleahi: "CĂąt de istovitoare este Ăźnchinarea!" Pune-ți această Ăźntrebare: Ești sensibil la prezența păcatului Ăźn biserică? Ești sensibil la prezența păcatului Ăźn lume? Te taie la inimă cĂąnd vezi păcatul Ăźn jurul tău, pretutindeni? Chiar și Ăźn viața ta?"

Ceea ce v-am dat sunt doar principii de bază, principii pe care le-am transformat Ăźn Ăźntrebări orientate către examinarea de sine. Biruința spirituală este acolo unde recunoști că nu mai ești dator păcatului. Este atunci cĂąnd Ăźnțelegi că Duhul lui Dumnezeu ți-a deschis drumul către viață și El deja omoară păcatul Ăźn viața ta, și puterea de a-l nimici Ăźn totalitate este prezentă. Tot ceea ce Ăźți rămĂąne de făcut este să trăiești Ăźn realitatea acestor adevăruri și ți-am dat principii simple prin care poți să Ăźmplinești aceste lucruri Ăźn viața ta, și un test mic prin care să Ăźți verifici poziția.

Nu știu cum stau lucrurile cu tine, dar eu unul, vreau să am o viață de calitate. Vreau să am o viață de bucurie. Vreau să am o viață de pace și vreau o viață care să-I fie de folos lui Dumnezeu, iar acesta este drumul către o astfel de viață. Dumnezeu să-ți dea puterea să mergi pe acest drum; și Dumnezeu să scoată slavă pentru Numele Său prin umblarea ta cu credincioșie. Acesta este scopul tuturor lucrurilor.

Să ne plecăm capetele Ăźmpreună. Tată, adeverește Ăźn inimile noastre aceste adevăruri, pentru ca toți să fim ceea ce Tu dorești să fim.
resursecrestine romanesti

 


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOTO, SCUTERE, ATV-URI, ACCESORII...Vezi aici!