Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

O nouă religie: «Trupul perfect»

Publicat la 2011-11-08 de Traian

Viteză maximă 36,7 km/h. Consumul de energie la nivelul al treilea 2500 de calorii/ zi. Greutate medie 65 kg. Durata capacității de lucru: 8,5 ore/zi. Garanție 120 ani. Caroseria poate avea patru culori diferite. Alte componente se pot obține conform modelului dorit. Acestea sunt datele omului mașină.

Modernistul vestic dorește Ăźnsă mai mult. Susținut de o industrie gigantică, el trăiește ca Ăźntr-o autoservire, Ăźși manipulează și optimizează trupul prin toate mijloacele posibile pĂąnă cĂąnd nu se mai recunoaște. Secolul al XX-lea a eliberat trupul. Cultura trupului are Ăźn prezent mai mulți adepți decĂąt oricare altă sectă. Între trup și suflet există un abis care devine tot mai mare.

Omul a devenit propriul creator.  El Ăźși modelează sĂąnii cu silicon, Ăźși corectează nasul, Ăźși aplică farduri, Ăźși face tatuaje și piercing pe tot trupul; depășește momentele dificile cu ajutorul drogului Ecstasy, oboseala cu cocaină, dezechilibrul sentimental cu prozac, iar alții cu Viagra. Bărbații și femeile Ăźși Ăźngrijesc trupul ca pe niște mașini, iar acest joc a degenerat Ăźntr-o isterie. Udo Rauchfleisch, profesor de psihologie clinică la Universitatea din Basel, a afirmat că «dacă un om foarte gras Ăźși poate Ăźmbunătăți calitatea vieții prin pierderea greutății sale, atunci acest lucru nu se poate contesta». Nemulțumi­ rea permanentă a omului față de aspectul său exterior, l-a transformat Ăźntr-o ființă tip Frankenstein. «Din ființa originală nu mai rămĂąne nimic Ăźn lumea sintetică a trupului».

... În 1999 chirurgii americani au efectuat 3 milioane de operații estetice, dintre care 47.000 la adolescenți. «În trecut gĂąndurile fetelor nu s-au ĂźnvĂąrtit doar Ăźn jurul trupurilor lor», afirmă sociologul Joan Jacobs, «ßnsă astăzi ele cred că trupul este simbolul cel mai puternic al personalității lor - a arăta bine Ăźn locul faptelor bune».

Însă și bărbații doresc astăzi să fie mai degrabă o copie frumoasă decĂąt un original urĂąt - ei Ăźși Ăźmbunătățesc trupul mereu ca pe o mașină și doresc să fie mușchiuloși. Peste 700.000 de elvețieni sunt membri Ăźn diferite cluburi de fitness. În ultimii 15 ani numărul bărbaților care s-au supus unei intervenții chirurgicale estetice a crescut de patru ori. Manipularea trupului este considerată un lucru firesc, frumos, estetic, fără cusur: nimic nu sugerează mai bine valorile trupului prin care modernistul crede că-și va găsi fericirea, așa cum fac tinerii astăzi. În aceeași măsură este răspĂąndită și ideea a cărei esență este: «Să trăiesc cel puțin o sută de ani fără să ĂźmbătrĂąnesc. Astfel frumusețea Ăźși pierde cea de-a patra dimensiune, și anume cea a timpului», afirmă sociologul Waltraud Posch.

Societatea narcisistă a generat un nou tip de boală: Body Disorder (BDD), care este provocată artificial și care Ăźn prezent este intens cercetată de către specialiști Ăźn psihologie. Sunt considerate bolnave acele persoane pentru care nasul sau degetul mic de la picior nu arată estetic, Ăźn ciuda faptului că din punct de vedere obiectiv ele sunt doar defecte minime.

Dezvoltarea tehnică Ăźn domeniul medical, bunăstarea și suprasolicitatele idealuri de frumusețe au stĂąrnit Ăźn om dorința după omul ideal. Credința că doar prin optimizarea interioară și exterioară a trupului se poate face față cerințelor societății arată că există o isterie Ăźn masă. Niciodată nu s-au preocupat oamenii de trupul lor cu atĂąta plăcere, efort, interes științific, acuratețe patologică și sfaturi primite de la numeroși specialiști.

«Numeroase reviste pline de astfel de idealuri prezintă oameni cu trupuri frumoase», se scrie Ăźn revista germană «Der Spiegel». În spațiul german Ăźn fiecare lună apar 700.000 de exemplare care Ăźși oferă ajutorul pentru promovarea trupului. Unul dintre sloganuri sună astfel: «Armonie Ăźntre gĂąndire și trup», care de fapt este o minciună, fiindcă se dorește atingerea armoniei prin trup.

Poetul roman Juvenal s-ar Ăźntoarce Ăźn mormĂąnt. Faimoasa sa afirmație: «Orandum est, ut sit mens sana Ăźn corpore sano. - E bine să se facă rugăciuni ca sufletul să fie sănătos Ăźntr-un trup sănătos», a devenit sloganul de bază al industriei de fitness. Dacă mașina Ăźși pierde puterea, se utilizează substanțe chimice Posedați de dorința de a slăbi, americanii au investit Ăźn ultimul an 36 de miliarde de dolari Ăźn produse dietetice, pe lĂąngă miliardele investite Ăźn cluburile de fitness. Unguentele antiriduri ating anual un rulaj de peste 20 de miliarde de dolari cu o marjă de profit de peste 50°/.
(SZ 09.04.2000)

Dansul Ăźn jurul trupului seamănă cu vițelul de aur, tĂąnjirea după sănătate și o vĂąrstă Ăźnaintată au devenit o religie. Omul Ăźși ține slujba divină Ăźn studiourile de fitness, Ăźngenunchează Ăźn fața medicamentelor care conțin vitamine, care Ăźi promit sănătate și frumusețe, ca Ăźnaintea unei cărți de religie. Administrarea regulată a unor preparate la ore exacte și respectarea disciplinată a indicațiilor a devenit o lege căreia oamenii i se supun cu plăcere. Omul crede că astfel va fi liber, Ăźnsă Ăźn realitate este un prizonier. A nu lua un medicament la o anumită oră sau a nu face o oră fitness sunt considerate păcate, apăsĂąnd greu conștiința oamenilor și făcĂąndu-i nefericiți. Subiectul de care sunt posedați, despre care vorbesc și Ăźn jurul căruia se ĂźnvĂąrte viața lor a devenit pentru ei religia trupului. Scopul este tĂąnjirea după o viață plină de sens, sănătoasă și Ăźn special lungă. Asemenea idealuri au de cele mai multe ori oamenii care nu au o nădejde vie Ăźn viața veșnică. Trist este Ăźnsă și faptul că tot mai mulți credincioși se lasă amăgiți de această tendință, fără să Ăźși dea seama. În unele medii creștine tĂąnjirea după astfel de idealuri și vorbirea despre ele au Ăźnceput să-i domine pe unii ca și un duh străin care cĂąștigă tot mai mult teren, constatĂąndu-se de cele mai multe ori că mediile creștine se găsesc Ăźntr-un proces de involuție spirituală. Oamenii Ăźși oferă reciproc diferite medicamente pentru sănătate, doresc să-i cĂąștige pe ceilalți de partea lor promițĂąndu-le că «dacă vei lua acest produs, atunci ... »

Nu suntem Ăźmpotriva unui stil de viață sănătos și organizat. Fiecare știe că administrarea de vitamine Ăźntărește organismul. Cert este și faptul că activitatea trupului duce la sănătatea lui și poate să Ăźmbunătățească calitatea vieții. Nu dorim să contestăm nici faptul că un mod de viață nesănătos este un lucru dăunător. Dar dacă viața cuiva devine dependentă de astfel de lucruri, atunci el se află cu siguranță pe o cale greșită. De aceea Biblia spune: «Căci deprinderea trupească este de puțin folos, pe cĂąnd evlavia este folositoare Ăźn orice privință, ĂźntrucĂąt ea are făgăduința vieții de acum și a celei viitoare» (1 Tim. 4,8). Prof. Vatslav Smil de la Universitatea din Manitoba afirma:

Ne zbatem ca o broască Ăźntr-o sticlă pentru a deveni mai tineri și mai sănătoși, Ăźnsă Ăźn zadar. Fiecare moare atunci cĂąnd Ăźi este hotărĂąt Ăźn structura sa genetică. Iar dacă Ăźnvingem o boală apare alta Ăźn locul ei.

Durata medie de viață a omului a crescut: Ăźnsă acest lucru nu se datorează medicamentelor sau orelor petrecut Ăźn sălile de fitness, ci faptului că astăzi dispunem de o medicină și de medici care sunt capabili să prelungească puțin viața. Dar au prelungit Ăźnsă și anii Ăźn care omul este legat de pat și are nevoie de Ăźngrijire. Dumnezeu a hotărĂąt ca durata medie a vieții să fie de 70-80 de ani (Psalm 90), iar omul nu va putea modifica nimic Ăźn această privință. În Psalmul 31,15 este scris: «Soarta mea este Ăźn mĂąna Ta». Iar Domnul Isus a spus: «Și apoi, cine dintre voi, chiar ĂźngrijorĂąndu-se, poate să adauge un cot la lungimea vieții lui?» (Luca 12,25). Exercițiul fizic Ăźși are cu siguranță locul, Ăźnsă să nu uităm că «evlavia este folositoare Ăźn orice privință» pentru că ne este oferită Ăźn și prin Isus. Trebuie să-i fim mulțumitori Creatorului pentru felul Ăźn care ne-a creat, Ăźnsă mai ĂźntĂąi de toate de siguranța iertării și de speranța vieții veșnice, de părtășia zilnică cu Isus și de relația cu Dumnezeu care sunt mult mai folositoare păstrării calității vieții noastre decĂąt toate exercițiile fizice.

Dacă Ăźn primul rĂąnd vom privi la Împărăția lui Dumnezeu și la dreptatea Sa (Matei 6,33), atunci vom avea parte de mult mai mult decĂąt ne pot oferi toate mijloacele pămĂąntești de sănătate. Unii doresc ca prin vĂąnzarea medicamentelor să cĂąștige mulți bani. Dumnezeu dorește Ăźnsă să ne binecuvĂąnteze. În Proverbe 3,7-8 este scris: «Nu te socoti singur Ăźnțelept; teme-te de Domnul, și abate-te de la rău! Aceasta va aduce sănătate trupului tău, și răcorire oaselor tale». În capitolul următor se vorbește despre Ăźnțelepciune, afirmĂąndu-se: «Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le Ăźn jundul inimii tale! Căci ele sunt viață pentru cei ce le găsesc, și sănătate pentru tot trupul lor» (Prov. 4,21-22). Iar Ăźn Proverbe 10,27 este scris: «Frica de Domnul lungește zilele, dar anii celui rău sunt scurtați».

N.L.

"Strigătul de la miezul nopții"
Iunie 2000


Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOTO, SCUTERE, ATV-URI, ACCESORII...Vezi aici!