Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Sa ne imbracam frumos, cu podoabe sfinte !

Publicat la 2011-11-04 de Traian

Un vorbitor venit din Romania s-a aratat complet nemultumit de bluza cu care venisem la amvon si ne-a predicat apoi despre adevarata inchinare, laudandu-se ca el n-a fost la biserica fara camasa si cravata iniciodata in cei peste 35 de ani de slujire. Oare aceasta sa fie “problema” cu bisericile noastre?

Am facut greseala sa-i spun unui prieten evreu american crestin de motivatia romanilor pentru imbracatul frumos si solemn la serviciile divine … I-am spus, asa cum mi s-a spus si mie, ca daca cineva ar fi invitat la palatul regelui sau la biroul presedintelui statului nu s-ar putea duce imbracat oricum … I-am adaugat ca nici macar la o audienta pentru gasirea unui loc de munca nu te duci fara sa te “aranjezi” putin (cu tz, ca nu e vorba de fostul presedinte al Rusiei) …

A zambit si mi-a raspuns: “Ce departe ati ajuns voi, romanii, in formalismele religioase. Eu nu ma duc sa ma intalnesc cu Dumnezeu la Biserica. Eu Il duc pe Dumnezeu cu mine cand merg la Biserica … sa ma intalnesc acolo cu ceilalti membri in dumnezeiasca Lui familie. Eu plec cu Dumnezeu “de acasa”, de unde am petrecut impreuna cu El ziua si noaptea, seara si dimineata … Cu El am mancat la masa, cu El am fost la lucru, cu El am umblat pe strada, cu El am fost in masina, …

“Vezi tu, Daniel, Dumnzeul evreilor si al crestinilor din veacul intai n-a fost Dumnezeul “cledirilor”, nici al “caselor de rugaciune” si nici al “bisericilor sau catedralelor” in care sa intri imbracat ca la bal sau ca la audiente. Iehova nu ne-a lasat prada unei religii a locurilor sau a formelor, a chipurilor cioplite si a ritualurilor. Singurul loc in care Si-a “asezat” El simbolic prezenta a fost “Cortul intalnirii” si, mai tarziu, Templul, dar … tine minte ca in timp ce toate celelalte popoare se duceau in Templu sa se inchine zeului lor, Dumnezeu ne-a interzis noua acest lucru. In Cort si in Templu intrau numai preotii, nici acestia toti si nici acestia oricand. Iehova a vrut ca sa ne fie un “Dumnezeu de aproape”, a carui “umbra sa ne fie “asezata pe mana dreapta”, Dumnezeul vietii noastre din afara Templului, Dumnezeul vietii de fiecare zi. Iehova ne-a poruncit sa nu-L inchidem inTemplu, ci sa vorbim despre El cu ai nostri “cand  vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula (Deut. 6:7). Iehova nu s-a jenat de hainele noastre “de acasa”. Doar la sarbatori ne-a cerut sa ne spalam si sa fim imbracati in straie curate. Evangheliile ni-L descopere pe Fiul gandind si comportandu-se asemenea Tatalui. “Slujbele lui divine”, predicile Lui, pildele Lui au fost desfasurate in universul intim si prafuit al vietii: pe malul apelor, in gradini, pe drum si in casele umile ale oamenilor. El nu si-a limitat activitatea la Ziua de Sabat sau la cladirile sinagogilor. Acestea nici nu i-au fost prea primitoare sau prietenoase …  In Templu a intrat doar ca sa argumenteze si sa faca curatenie, sti tu de ce gunoaie …”

Ascultandu-l mi-am adus aminte de o constare a lui Nicolae Iorga: “Oamenii L-au inchis pe Dumnezeu in Biserici ca sa fie ei mai liberi intr-o lume in care sa traiasca dupa capul lor”.

Oare nu s-ar putea ca noi, crestinii contemporani sa fim in contrasens cu Christos si in timp ce El Isi zideste Templul trupului sau spiritual, noi sa fim obsedati sa ne zidim templele noastre de piatra ?

Oare nu cumva sub straiele noastre de sarbatoare pline de podoabe scumpe, venim la inchinare goi, fara podoabele sfinte ? Nu cumva, pierduti in admiratia “cladirii” cu aer conditionat si scaune plusate, am uitat sa verificam daca din casele noastre a venit impreuna cu noi si El ? Si oare plecand de la “templul” noastru de piatra, nu ne trezim si noi, ca rudele lui de altadata, ca L-am pierdut si nu mai e cu noi de o buna bucata de vreme ?
sursa.Radical Discipleship

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOBILIER, BICICLETE, HAINE, TERMOPANE, SALTELE...Vezi aici!