Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Ce spune Biblia despre apatie?

Publicat la 2011-11-04 de Traian

    Ce spune Biblie despre apatie, adic, când nu-ți pas de viitorul tu? Așa de mulți tineri în zilele noastre sunt apatici, adic, lor nu le pas deloc nici de viitorul lor personal, nici de viitor, în general.

Dicționarul ne d urmtoarea definiție a cuvântului apatie:

    APATÍE s. f. Stare de indiferenț, lips de interes faț de orice activitate și faț de lumea înconjurtoare. ♦ (În concepția filozofilor stoici antici) Ideal moral care const în înbușirea oricrei pasiuni. – Din fr. apathie, lat. apathia.

Apatia, sau starea aceasta de dezinteres total faț de orice activitate și mai ales faț de viitor este caracteristic nu doar tinerilor, dar multor oameni din zilele noastre.  S vedem ce ne spune Dumnezeu în Sfintele Scripturi cu privire la aceast stare.

"Apatia este liniștea nebunilor"


Așa este calificat apatia de ctre împratul Solomon în cartea Proverbelor. Toat aceast carte este adresat tinerilor și înc din primul capitol îi îndeamn pe aceștia s se lase de apatie și s ia aminte la Cuvântul lui Dumnezeu. În a doua parte a capitolului 1 din cartea Proverbelor, autorul face uz de o personificare și ne prezint strigtul disperat și chemarea pe care o face înțelepciunea ctre cei apatici:

    Înțelepciunea strig pe ulițe, își înalț glasul în piețe: strig unde e zarva mai mare; la porți, în cetate, își spune cuvintele ei: “Pân când veți iubi prostia, proștilor? Pân când le va plcea batjocoritorilor batjocura, și vor urî nebunii știința? Întoarceți-v s ascultați mustrrile mele! Iat, voi turna duhul meu peste voi, v voi face cunoscut cuvintele mele… (Proverbele lui Solomon 1:20-23)

Dar pentru c ei nu vor s ia seama, înțelepciunea îi avertizeaz despre consecințele la care trebuie s se aștepte cei apatici…

    Fiindc eu chem și voi v împotriviți, fiindc îmi întind mâna și nimeni nu ia seama, fiindc lepdați toate sfaturile mele, și nu v plac mustrrile mele, de aceea și eu, voi râde când veți fi în vreo nenorocire, îmi voi bate joc de voi când v va apuca groaza, când v va apuca groaza ca o furtun și când v va învlui nenorocirea ca un vârtej, când va da peste voi necazul și strâmtorarea. Atunci m vor chema și nu voi rspunde; m vor cuta și nu m vor gsi. (Proverbele lui Solomon 1:24-28)

În continuare autorul arat care sunt cauzele apatiei la tineri…

    Pentru c au urât știința și n-au ales frica Domnului, pentru c n-au iubit sfaturile ele și au nesocotit toate mustrrile mele. (Proverbele lui Solomon 1:29-30)

Și iar continuie lista consecințelor pentru cei ce struie în apatie…

    De aceea se vor hrni cu roadele umbletelor lor, și se vor stura cu sfaturile lor. Cci împotrivirea proștilor îi ucide, și liniștea nebunilor îi pierde; dar cel ce m-ascult va locui fr grij, va tri liniștit și fr s se team de vreun ru. (Proverbele lui Solomon 1:31-33)

Mai atrag atenție odat c apatia faț de lucrurile sfinte și faț de viitor este definit aici ca și împotrivire a proștilor și liniște a nebunilor.
Nu fi apatic faț de pericolele pe care le aduce viitorul

În cartea care îi poart numele, prorocul Isaia i-a avertizat mult pe oameni despre pericolele care veneau asupra poporului Israel, dar aproape nimeni nu doreau s ia seama. De aceea, la un moment el a mai scris:

    “Femei fr grij, sculați-v și ascultați glasul meu! Fiice nepstoare, luați aminte la cuvântul meu! Într-un an și câteva zile, veți tremura, nepstoarelor; cci se va duce culesul viilor, și strângerea poamelor nu va mai veni. Îngroziți-v, voi cele fr grij! Tremurați, nepstoarelor! Dezbrcați-v, dezgoliți-v și încingeți-v coapsele cu haine de jale! Bateți-v pieptul, aducându-v aminte de frumusețea câmpiilor și de rodnicia viilor. (Isaia 32:9-12)

În cartea prorocului Ezechiel, când  Dumnezeu mustra pe poporul Su pentru necredincioșie faț de El, i-a comparat cu o femeie despre care spune c s-a dedat desfrâului și a întrecut-o în rutate pe Sodoma și astfel, compar și acea cetate a Sodomei cu o femeie și face o personificare din nou zicând:

    Iat care a fost nelegiuirea sorei tale Sodoma: era îngâmfat, tria în belșug și într-o liniște nepstoare, ea și fiicele ei, și nu sprijinea mâna celui nenorocit și celui lipsit. (Ezechiel 16:49)

Locuitorii Sodomei și Gomorei s-au dedat la desfrâu, perversiuni și rutate de neînchipuit și în același timp credeau c toate acestea vor fi fr consecințe. Dar consecințele nu au întârziat – aceste cetți au fost nimicite de Dumnezeu cu foc care s-a pogorât din cer. Așa triesc și mulți tineri azi, în apatie și cred c oricum nu și-ar tri ei viața, nu vor avea de suferit și pcatele lor nu aduc nici un fel de urmri. S nu se mai înșele nimeni astfel ci s se grbeasc s se pociasc de pcatele lor.
Nu fi apatic faț de mântuirea sufletului propriu

În Epistola ctre Evrei, autorul le spune înc din al doilea capitol al crții:

    De aceea, cu atât mai mult trebuie s ne ținem de lucrurile pe care le-am auzit, ca s nu fim deprtați de ele. Cci, dac Cuvântul vestit prin îngeri s-a dovedit nezguduit, și dac orice abatere și orice neascultare și-a primit o dreapt rspltire, cum vom scpa noi dac stm nepstori faț de o mântuire așa de mare, care, dup ce a fost vestit întâi de Domnul, ne-a fost adeverit de cei ce au auzit-o, în timp ce Dumnezeu întrea mrturia lor cu semne, puteri și felurite minuni, și cu darurile Duhului Sfânt, împrțite dup voia Sa! (Evrei 2:1-4)

Nu fi apatic, dragul meu, faț de viitorul tu în veșnicie. Gândește-te bine la faptul c sufletul tu este veșnic și el poate s fie mântuit pentru ca s te bucuri pentru veșnicii în prezența lui Dumnezeu în Împrția Sa, sau s mergi într-un chin veșnic în care au mers și vor merge toți cei care au respins mântuirea oferit prin Domnul Isus Hristos. Nu fi nepstor, ci grbește-te s intri în Noul Legmânt cu Domnul Isus Hristos și s fii mântuit.
Nu fi un creștin apatic

În Epistola 1 ctre Timotei, Apostolul Pavel i-a scris ucenicului su preaiubit urmtoarele cuvinte:

    Nu fii nepstor de darul care este în tine, care ți-a fost dat prin proorocie, cu punerea mâinilor de ctre ceata prezbiterilor (1 Timotei 4:14)

Fiecare creștin a primit anumite daruri de la Duhul Sfânt atunci când a întrat în Noul Legmânt cu Domnul Isus Hristos și a fost nscut din nou. Aceste daruri duhovnicești le-am primit ca s slujim Bisericii lui Hristos, adic sfinților care alctuiesc aceast biseric. Tu cum folosești darul sau darurile primite? Nu fi nepstor, adic apatic faț de darurile primite, ci slujește prin ele altora.
sursa.moldovacrestina.net

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOBILIER, BICICLETE, HAINE, TERMOPANE, SALTELE...Vezi aici!