Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Simțindu-L pe Dumnezeu cu inima

Publicat la 2011-11-02 de Traian

          De cĂąteva săptămĂąni mă chinuie o nevralgie foarte dureroasă. Uneori mă gĂąndeam că nu voi putea rezista nici măcar o zi Ăźn plus. După ce medicii n-au putut aduce o vindecare miraculoasă, am strigat către Dumnezeu (a se lua aminte la ordinea apelurilor!), pentru ca El sănii ia durerile. Era cam Ăźn aceeași vreme Ăźn care părinții aveau nevoie de o nouă masă de sufragerie. Mama mea visa Ăźncă de mult cu privire la o masă cu șase colțuri, Ăźnsă forma respectivă nu mai era deloc la modă. Am străbătut toate magazinele de mobilă din Ăźmprejurimi, dar degeaba. Astfel că mama s-a rugat pentru o masă hexagonală. A primit-o. BineĂźnțeles că m-am bucurat din inimă pentru ea; numai că bucuria mea ar fi fost mai mare dacă Dumnezeu ar fi vindecat ĂźntĂąi boala mea, Ăźnainte de a se interesa de acea masă. Ajunsesem aproape la disperare - oare modificase Dumnezeu prioritățile? Pentru El o masă era mai importantă decĂąt Ăźnsănătoșirea mea? De ce proceda oare astfel?

Acesta este doar un mărunt exemplu al nenumăratelor de ce-uri care apar de-a lungul vieții. Aproape nimeni nu este scutit de experiențe dureroase, fie că este vorba de moartea unei persoane iubite, o boală grea, șomaj, greutăți la serviciu sau probleme Ăźn cadrul relațiilor cu alte persoane, Ăźn lume există atĂąta durere și suferință, ĂźncĂąt nimeni nu poate evita problema lui "de ce?". Este o Ăźntrebare pe care putem și trebuie să ne-o punem, Ăźnsuși Domnul Isus, cĂąnd se afla răstiginit pe cruce, L-a Ăźntrebat pe Tatăl: "De ce?"

Eu Ăźnsămi am stat Ăźn fața acestei Ăźntrebări, cĂąnd, fără vreun preaviz, mi-a fost pus diagnosticul "scleroză multiplă". Și Ăźn ziua de azi Ăźmi doresc să fi explodat Ăźn mine toată durerea și frustrarea și să-mi fi Ăźngăduit suficient timp pentru tristețe, Ăźn fond, mi-am pierdut sănătatea. A mima la suprafață creștinul puternic și a fi lăuntric plin de amărăciune, doar pentru că unii creștini pun atĂąt de mult preț pe o "reacție exterioară adecvată" cu privire la suferință, mi se pare o atitudine nu numai necreștină, dar și nesănătoasă. Dar de fapt, ce este Ăźntr-adevăr adecvat?

În felul acesta, vindecarea lăuntrică a durat foarte mult timp și a fost nevoie de ani ca să pot ajunge nu numai să accept această situație personală, ci și s-o pot vedea ca pe o latură pozitivă a vieții mele.

Mult timp m-a frămĂąntat problema cauzei suferinței; Dumnezeu mi-a "dat-o" sau numai a "Ăźngăduit-o"? În Biblie găsim exemple pentru ambele situații.

Într-o zi s-a produs marea schimbare, de mult dorită, Ăźn viața mea. Nu, Dumnezeu nu m-a vindecat, Ăźnsă mi-a dat un răspuns cu care pot trăi. Într-o discuție cu un predicator, Dumnezeu mi-a deschis ochii, arătĂąndu-mi-Se Ăźntr-o perspectivă cu totul nouă. Această descoperire mi-a adus Ăźn inimă multă pace și bucurie - Ăźn ciuda unor neplăceri. De aceea aș dori să Ăźmpărtășesc și altora această "comoară" pe care am aflat-o.

În discuția respectivă am Ăźnțeles că pĂąnă atunci Ăźl cunoscusem pe Dumnezeu numai ca pe un Dumnezeu care "face". Și sunt sigură că mulți oameni Ăźl definesc pe Dumnezeu Ăźn funcție de faptele Sale. În spatele unei asemenea perspective se ascunde marele pericol al apariției disperării, atunci cĂąnd Dumnezeu permite la un moment dat niște lucruri pe care nu le mai putem Ăźnțelege.

Dacă Dumnezeu ne lasă să trecem prin anumite experiențe dureroase, nu mai Ăźnțelegem nimic și Ăźntrebăm: "Cum poate Ăźngădui Dumnezeu așa ceva?" O asemenea Ăźntrebare este desigur permisă și Ăźntr-un fel chiar Ăźndreptățită, Ăźnsă mai greu este cĂąnd ne blocăm Ăźn această fază și renunțăm la credința Ăźn Dumnezeu, ĂźntrucĂąt nu-L mai putem Ăźnțelege.

Pentru noi ca și creștini (adică niște oameni care și-au pus viața la dispoziția lui Dumnezeu) există și o cu totul altă perspectivă cu privire la Dumnezeu:

Deasupra Dumnezeului care face se află Dumnezeul care este!

Cu alte cuvinte: Mai importantă decĂąt "faptele" Sale este "existența" Sa. Vă amintiți cu siguranță ĂźntĂąmplarea cĂąnd Dumnezeu i-a vorbit lui Moise Ăźn pustie din tufișul arzĂąnd. Moise a primit cu acel prilej Ăźnsărcinarea din partea lui Dumnezeu de a se Ăźntoarce pentru a elibera poporul Israel din robie (Exodul 3:14). La Ăźntrebarea lui Moise, care este Numele Dumnezeului care Ăźi vorbește, El Ăźi răspunde: "EU SUNT" și adaugă: "Spune poporului lui Israel: Cel ce este EU SUNT m-a trimis la voi: Domnul!"

Dacă noi credem Ăźn Dumnezeu numai fiindcă El face anumite lucruri, ca de exemplu, ne ocrotește, ne dă hrană etc., ne vom prăbuși, imediat ce Dumnezeu va face ceva ce nu ne place. Dumnezeu este mai mult decĂąt doar un Dumnezeu care face, El este de fapt Dumnezeul cel mare, care este. Dacă eu cred Ăźn mod simplu Ăźn Dumnezeu, mă Ăźncred Ăźn El, deoarece mă bazez pe faptul că El este, adică există, atunci credința mea va rezista și Ăźn clipele de suferință.

Credința Ăźn Dumnezeul care este ne face independenți de situația personală. Poți avea Ăźncredere Ăźn El fiindcă Dumnezeu nu este un oarecare, ci este Jahve (Cel veșnic) și El Shaddai (Dumnezeul atotputernic). El este Dumnezeu mare, Creatorul cerului și al pămĂąntului, Ăźn care s-au Ăźncrezut deja Avraam, Moise și David, deși toți trei fuseseră trimiși pentru o anumită perioadă Ăźn pustie, Ăźn adevăratul sens al cuvĂąntului.

Este clar că perioadele de pustiu fac parte din viața noastră. Ferice de cel ce cunoaște izvorul din deșert care se cheamă Isus Cristos.

Încrederea și credința Ăźn Dumnezeul care este Ăźmi dau putere și curaj să rezist și Ăźn perioadele dificile. Din cĂąnd Ăźn cĂąnd boala mă constrĂąn- ge să zac la pat. Sunt o persoană căreia Ăźi place mult să lucreze și aș prefera să fac curățenie de dimineața pĂąnă seara Ăźn toată casa. Însă atunci vin aceste vremuri nedorite Ăźn care trebuie să zac și astfel sunt singură cu mine Ăźnsămi și cu Dumnezeu.

Înainte Ăźmi petreceam timpul frămĂąntĂąndu-mă de ce face sau Ăźngăduie Dumnezeu așa ceva. Iar o asemenea Ăźntrebare poate duce la Ăźndoială și disperare. Dar acum, cĂąnd sunt țintuită la pat, reușesc - nu Ăźntotdeauna fiindcă mai Ăźnvăț Ăźncă - să mă bucur de faptul că Dumnezeu este prezent. Nu mă mai plĂąng cu privire la ceea ce face sau nu face (adică să mă Ăźnsănătoșească imediat), ci pur și simplu Ăźi mulțumesc că El este Dumnezeul care este, indiferent cum se prezintă situația mea.

Fiindcă dacă El este și eu mă odihnesc Ăźn El, mă aflu Ăźn locul cel mai sigur din lume. Dumnezeu nu cere nimic mai mult decĂąt să credem copilărește Ăźn existența Sa și să avem Ăźncredere Ăźn dragostea și Ăźndurarea Lui.

La Ăźntrebarea: "Ce trebuie să fac ca să fiu mĂąntuit?", Biblia dă următorul răspuns:

"Crede Ăźn Domnul Isus și vei fi mĂąntuit tu și casa ta!" (Faptele Apostolilor 16:31) sau "Și noi am crezut Ăźn Cristos Isus, ca să fim socotiți neprihăniți prin credința Ăźn Cristos, iar nu prin faptele Legii" (Galateni2:16).

Apostolul Pavel a spus cu mulți ani Ăźn urmă:

"Dar nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește Ăźn mine. Și viața pe care o trăiesc acum Ăźn trup, o trăiesc Ăźn credința Ăźn Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și S-a dat pe Sine Ăźnsuși pentru mine" (Galateni 2:20).

Cred că aici Pavel ne descoperă un mare secret: Dacă Cristos trăiește Ăźn mine și Și-a asumat responsabilitatea vieții mele, nu mai trebuie să mă chinuie temerile și Ăźntrebările, ci să mă las cu toată Ăźncrederea Ăźn voia lui Dumnezeu, acel Dumnezeu care știe ceea ce face și care se află deasupra tuturor lucrurilor, chiar dacă eu nu mai reușesc să-L Ăźnțeleg. Și noi nici nu trebuie să-L Ăźnțelegem pe Dumnezeu, ci ni se cere doar o Ăźncredere deplină Ăźn existența Lui și o dragoste necondiționată. Lucrul cel mai bun este că Dumnezeu ne ajută și s-o facem, El sădește Ăźn noi Ăźncrederea pentru a putea crede Ăźn "Dumnezeul care este". Singurul lucru pe care trebuie să-l fac este să spun un "da" conștient și sincer lui Dumnezeu.

Această nouă perspectivă de a-L vedea pe Dumnezeu mi-a ajutat mult să nu mă revolt Ăźmpotriva Lui, cĂąnd mă simt mai rău. Nu-L iubesc pe Dumnezeu pentru faptul că-mi face un bine din punctul meu de vedere, ci fiindcă El este.

Vreau să amintesc Ăźn Ăźncheiere un gĂąnd al marelui filozof francez Blaise Pascal, un gĂąnd care rezumă de fapt tot ceea ce am vrut să spun:

"Inima este cea care-L simte pe Dumnezeu, nu rațiunea."

R.H. ,ethos

#y0bHE03U
sa interpretam, dar ne bazam fie pe aiunmte tipuri de hermeneutica, fie pe scrierile inaintasilor, fie pe tipare moderne. Daca noutatea e erezie, atunci cine sunt ereticii de-a lungul istoriei bisericii? Catolicii? Protestantii? Neo-protestantii? Daca ne bazam exclusiv pe scrierile inaintasilor fara sa tragem propriile concluzii pe baza scrierilor lor, ci doar le luam de bune, atunci nu stim sa interpretam, stim doar sa citim.Ca descoperim aspecte neexplorate, diferite perspective care nu sunt contrare mesajul Scripturii, asta este altceva. Trebuie sa tinem cont de faptul ca Scriptura a fost interpretata in diferite chei in istorie. Daca un lucru era considerat tabu, mesajele Scripturii erau folosite pe post de suport pentru acele idei. Nimic nou, nu?Si ce daca Cristos a fost ironic? Si Dumnezeu este ironic. Capitolul 42 din Iov e interesant. Chiar si celelalte capitole sunt ciudate: Iov urla iar Dumnezeu nu face nimic, dupa ce ca Dumnezeu il numeste pe Iov neprihanit. Asta nu e ironie, dar daca Dumnezeu e in stare sa isi bata joc de popoarele care se ridica impotriva Sa, daca cu propiii Sai slujitori se comporta ca si cu Iov, atunci de ce nu putem accepta ca Domnul Isus a fost ironic?

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...Filmari -Foto -Sonorizari -Organizari Evenimente....Vezi aici!