Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Iertarea

Publicat la 2011-11-02 de Traian

Iertarea…un cuvânt a crui însemntate cei mai mulți oameni o consider ușor de înțeles, îns cu mult mai greu de înfptuit, un adevr pe care Domnul Isus l-a fcut desvârșit și la care avem acces prin minunata sa dragoste. Mai mult de atât, iertarea este dovada netgduit a iubirii care transcede dincolo de ființa trectoare, de lut, fcând posibil asemnarea tot mai adânc a sufletului nostru cu chipul veșnicului nostru Creator.

A ierta presupune a trece cu vederea vina, greșeala cuiva, a scuti de pedeaps sau a nu mai considera vinovat o persoan care a greșit. Pentru a înțelege mai bine importanța acestui act de origine divin, este important s privim înapoi în timp la planul minunat al lui Dumnezeu cu omul, fptura creat dup chipul și asemnarea Sa.  Ruptura relației desvârșite pe care primii oameni au avut-o cu Tatl s-a produs prin neascultare, prin prezența pcatului care a atras dup sine o sentinț aspr rostit de ctre un Dumnezeu al dreptții. Acela a fost momentul în care firea pmânteasc a fost dobândit de ctre ființa uman, fire care lupt și azi cu ceea ce inițial Dumnezeu a pus în om; s-a declanșat un adevrat „rzboi” înluntrul omului, dup cum îl numește Petru în Epistola sa (1Pet.2:11). Pcatul s-a transmis din generație în generație („Iat c sunt nscut în nelegiuire, i în pcat m-a zmislit mama mea.” Ps.51:5) și a îndeprtat tot mai mult fptura uman de Creatorul ei îns un hotar important a fost momentul în care Dumnezeu a binecuvântat credincioșia lui Avraam și a ales astfel pe Israel ca popor deosebit pentru a i se descoperi și a-l învța voia Sa prin Lege. Atunci omul a înțeles c „plata pcatului este moartea” (Rom.6:23), c „dup Lege, aproape totul este curit cu sânge; i fr vrsare de sânge, nu este iertare” (Evr.9:22). Totuși, de ce ne spune Cuvântul c jertfele aduse de ctre preoți pe altar, pentru curțirea de pcate a poporului, „nu pot duce pe cel ce se închin în felul acesta, la desvîrirea cerut de cugetul lui.” (Evr.9:9)? Fiindc jertfa trebuia adus în fiecare an pentru iertarea pcatelor svârșite, îns în cugetul omului nu avea loc nici o schimbare și el svârșea apoi, din nou, aceleași pcate, învârtindu-se într-un cerc vicios al propriei sale firi pmântești.

Plata pcatului, hotrât prin dreptate, este moartea. Omul nu ar fi putut plti acest preț pentru a redobândi viața veșnic pentru care fusese creat, prtșia deplin cu Creatorul su. Îns în înțelepciunea Sa, Dumnezeu a pregtit înc de atunci, de la cderea primilor oameni, un plan deosebit pe care mintea noastr nu-l poate cuprinde pe deplin („dup cum printr-o singur greal, a venit o osînd, care a lovit pe toi oamenii, tot aa, printr-o singur Hotrâre de iertare a venit pentru toi oamenii o Hotrâre de neprihnire care d viaa.” Rom.5:18 Consideri c este dreapt aceast rspltire, treci ușor pe lâng Jertfa suprem a Tatlui? Aceasta este dragostea pe care ți-o poart, în acest fel poți înțelege c fr nici un merit, ai fost iertat, iubit, rscumprat. Tu, femeie, ai preț în Ochii Celui care te-a  creat. Ai primit cel mai minunat lucru care a fost fcut posibil în acest univers: IERTAREA.  Zi de zi, clip de clip, ochii ti ar trebui s plâng de bucurie, inima s îți tresalte în laude de mulțumire înaintea mreției și dragostei care îți ofer în dar IERTAREA și, mai mult, eternitatea alturi de Cel care te-a iubit întâi. Dar tu, creia ți s-a artat un așa de mare har, îndrznești s te oprești și s faci un pas înapoi când ți se cere s oferi, la rândul tu, iertare? Tu, care ai lovit cu pcatul tu în Hristos pe cruce, ai dreptul s spui „Nu” acelui suflet care ți-a greșit ție? („Dar dac nu iertai oamenilor greelile lor, nici Tatl vostru nu v va ierta greelile voastre.” Mt.6:15)

Când Petru numește femeia un „vas mai slab”(1Pet.3:7) în comparație cu ceea ce Domnul a pus în caracterul brbatului, se refer, printre altele, la sensibilitatea deosebit a acesteia, la ușurința cu care poate fi rnit, afectat înluntrul ei ca urmare a vorbelor sau acțiunilor celor din jurul su. Dumnezeu a creat în acest fel fptura noastr și trebuie s îi dm slav Lui pentru aceasta, fiindc sensibilitatea nu trebuie înțeleas ca un defect. „Femeia îneleapt îi zidete casa” (Prov.14:1), „femeia este slava brbatului” (1Cor.11:7) și prin sensibilitatea sa ea își manifest atenția deosebit, dragostea, jertfirea pentru copiii și brbatul ei. Ea este menit s zideasc, s încurajeze, s iubeasc cu gingșie. Femeia care se teme de Domnul „este mai de pre decât mrgritarele„ și „inima brbatului se încrede în ea” (Prov.31:10,11). Trebuie s recunoaștem cât de ușor putem fi rnite de vorbele sau acțiunile soțului, copiilor, mamei sau soacrei, rudelor sau surorilor noastre în Domnul. De multe ori, chiar fr voie sau din neștiinț se întâmpl ca cei din jurul nostru s ne rneasc sufletul și pentru unele dintre noi rnile se vindec mai greu. Îns pentru a trece peste aceste încercri prin care trebuie s dovedim dragoste, mil și iertare celor care ne-au greșit, avem nevoie de iubirea Tatlui pe care El a manifestat-o pentru noi atunci când am primit IERTAREA. Noi trebuie s oferim, la rândul nostru, acea iertare sincer, jertfitoare, în care trebuie s clcm peste eul, mândria și dreptul pe care considerm c îl avem înaintea celui/celei care ne-a greșit. S ne asemnm cu portretul femeii temtoare de Dumnezeu pe care ne-o prezint Biblia și, mai mult, s ne asemnm cu Cel care a iertat în chip desvârșit.

Iart exact așa cum vrei ca Dumnezeu s te ierte pe tine atunci când pctuiești înaintea Sa; iart cu adevrat, din inim, fr a privi apoi pe cel/cea care ți-a greșit cu ochi judectori și rscolitori asupra ceea ce a svârșit în trecut. Iart nu o dat, nici de dou ori, ci atât cât dorești ca Dumnezeu s te ierte pe tine. Fiindc dac nu IERȚI așa cum a IERTAT El, nu poți susține c îl iubești pe Dumnezeu. Acest lucru, deși sun foarte dur, este un adevr al Scripturii: „Dac zice cineva: «Eu iubesc pe Dumnezeu», și urște pe fratele su, este un mincinos; cci cine nu iubește pe fratele su, pe care-l vede, cum poate s iubeasc pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?” 1In.4:20). Dac dragostea lui Dumnezeu slșluiește în tine, atunci vei revrsa aceast dragoste din plin peste cei din jurul tu și îi vei putea ierta pe cei care îți greșesc. Iar atunci când vei înfptui acest act divin, te vei asemna cu Tatl care apoi într-o zi îți va spune: „Vino, fiic binecuvântat, de moștenește Împrția împreun cu Mine, fiindc ai învțat de la Mine s iubești, s ierți, s porți Chipul Meu.”
sursa.muntelesionului

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUSE KLINKER ( CARAMIDA KLINKER )...Vezi aici!