Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

"Bărbați muți"

Publicat la 2011-10-29 de Traian

Multe căsnicii eșuează din cauza neputinței partenerilor de a vorbi unul cu celălalt și a se asculta reciproc. Lipsa comunicării duce, inevitabil, la neĂźnțelegeri și la sentimentul de a nu fi Ăźnțeles.

"Soțul meu acasă este mut ca un pește!" În vocea Lisei se simțea o doză bună de iritare. "CĂąnd vine acasă de la serviciu, nu dorește decĂąt să fie lăsat Ăźn pace. Dacă-l Ăźntreb cum a fost ziua, nu dă decĂąt niște răspunsuri monosilabice. De bunăvoie abia dacă povestește ceva. Nu știu ce-l frămĂąntă cu-adevărat, ce gĂąndește și ce simte. CĂąnd e Ăźntre prietenii săi, ei da, cĂąnd e vorba despre fotbal sau politică, atunci poate discuta ore Ăźn șir. Nu știu ce se ĂźntĂąmplă cu noi doi. Nu ne certăm, nu ne desparte nimic concret, cu toate astea nu reușim să discutăm cu adevărat unul cu celălalt."

Lisa nu este singura cu astfel de plĂąngeri. Greutatea de a comunica cu propria soție o au mulți bărbați. De multe ori ei nici nu sunt cu adevărat conștienți cĂąt de mult suferă partenera lor din cauza acestui fapt. În special femeile care sunt legate de casă, fiindcă au Ăźncă copiii mici, peste zi abia dacă au vreun partener de conversație. Ele au o mare nevoie de a schimba intensiv și regulat diverse păreri. O relație se alimentează din conversație, dintr-o deschidere serioasă a sufletului și din ascultare. CĂąnd un cuplu mai discută doar lucruri banale, care ar putea fi la fel de bine vorbite cu orice străin, Ăźnseamnă că ceva nu mai este Ăźn regulă cu relația lor. Care sunt motivele pentru care Ăźn multe căsnicii există dificultăți Ăźn comunicare?

Temperamente diferite


Diferențierile Ăźntre temperamente joacă desigur un rol determinant. De regulă, se alege un partener care este cu totul diferit. Această deosebire este percepută, Ăźn funcție de Ăźmprejurări, ca fiind pozitivă sau deranjantă, Ăźn general, bărbatul introvertit, reținut, poate, de exemplu, să prețuiască foarte mult genul debordant și vioi al partenerei, Ăźnsă dacă este obosit sau frămĂąntat, acest lucru Ăźl va enerva, Ăźn acele clipe el nu-și dorește decĂąt liniștea lui, să se poată retrage Ăźntr-o stare de vegetare contemplativă. Această diferențiere, care se remarcă și Ăźn modul de gĂąndire, de apreciere a unei situații, poate fi privită ca o completare sau să dea senzația de a nu fi Ăźnțeles. De-a lungul anilor de conviețuire, reacțiile partenerului ajung să fie foarte bine cunoscute. Se știe care-i sunt punctele nevralgice și cĂąnd va reacționa Ăźn mod susceptibil.

În judecarea unei situații sau a unei persoane pornim Ăźntotdeauna de la noi Ăźnșine. Există oameni care mai ĂźntĂąi trebuie să prelucreze ceea ce-i preocupă, Ăźnainte de a putea vorbi despre aceste lucruri. Alții trebuie să se destăinuie imediat, și astfel problema este pe jumătate rezolvată. Dacă eu fac parte dintre aceștia din urmă, atunci tăcerea celuilalt Ăźmi pare de neĂźnțeles.

Să acceptăm că o femeie simte că bărbatul ei este apăsat de o anumită problemă, despre care nu vorbește. PlecĂąnd de la felul ei de a fi, ea este convinsă că soluția este ca el să se destăinuie. Astfel că ea-l Ăźncolțește și sfredelește fără ostenire. Numai că pe moment el nu poate discuta și insistențele soției Ăźl calcă pe nervi. Deoarece soțul oricum se află sub tensiune din cauza problemei care-l frămĂąntă, reacțiile lui sunt mĂąnioase. Astfel că ea ajunge să se plĂąngă că o exclude din viața lui.

A discuta despre propriile sentimente

Nouă femeilor ne vine Ăźn general ușor să ne exprimăm trăirile ba chiar aceasta este o nevoie a noastră, Ăźn cultura noastră, a-ți arăta sentimentele este un lucru normal și Ăźn general acceptat la o femeie. Dar cum este situația Ăźn cazul bărbaților? Nu au fost ei educați să Ăźncerce să se stăpĂąnească și, dacă nu să-și reprime sentimentele, măcar să nu le facă publice? O femeie care plĂąnge nu sare Ăźn ochi, Ăźnsă cĂąnd este văzut un bărbat Ăźnlăcrimat, lucru acesta trezește mai degrabă neĂźnțelegere și un sentiment de jenă. Un bărbat trebuie să fie Ăźntotdeauna puternic - asta este opinia generală. Eu cred Ăźnsă că reprimarea tristeții și a bucuriei este Ăźmpovărătoare și sărăcește o personalitate. PlĂąnsul nu este Ăźntotdeauna un semn al slăbiciunii. Și Isus a plĂąns pentru Ierusalim. El și-a arătat durerea cu privire la soarta viitoare a cetății. Acest lucru L-a preocupat și L-a apăsat foarte tare.

De asemenea apostolul Pavel scria romanilor: "Bucurați-vă cu cei ce se bucură, plĂąngeți cu cei ce plĂąng." El nu face nici un fel de deosebire Ăźntre bărbați și femei. A-ți putea arăta bucuria și compasiunea nu este un privilegiu al nostru, al femeilor. Nu mă refer aici la o răbufnire de manifestări sentimentale, care pe bună dreptate poate avea un efect penibil, ci la o reacție sănătoasă la bucurie și la durere.

Mulți oameni Ăźși poartă singuri povara temerilor și a grijilor lor. De exemplu, un bărbat se rușinează să-și arate slăbiciunea, fiindcă nu are nevoie de nimic mai mult decĂąt de respectul și admirația soției sale. El vrea să fie eroul ei, astfel că frica și Ăźndoiala de sine nu par a avea nici un loc. Probabil că Ăźn activitatea profesională nu are prea mult succes, poate că nu este decĂąt o rotiță Ăźntr-un angrenaj. Este așadar evident că Ăźncearcă să-și prezinte poziția sa Ăźn afară ceva mai bine decĂąt este ea Ăźn realitate. Dacă dintr-o dată are griji la serviciu fiindcă nu se descurcă cu noul aparat sau fiindcă i s-a strecurat o greșeală grosolană, tremurĂąnd astfel pentru slujba lui, el nu e capabil să-și Ăźmpărtășească aceste necazuri cu ea. Sentimentul propriei valori a căpătat oricum fisuri. De aceea este insuportabil pentru el să recunoască Ăźn fața soției că nu mai face față slujbei sale. Să-i dăm așadar mereu de Ăźnțeles soțului nostru cĂąt de mult Ăźl prețuim și-l iubim, indiferent de ceea realizează. Cu cĂąt mai demn de iubit este, totuși, un soț care poate privi Ăźn față slăbiciunile și limitele sale. La acest lucru putem contribui noi femeile. Nu este o bucurie Ăźmpărtășită o bucurie dublă și o suferință Ăźmpărtășită redusă la jumătate? Multe boli ar putea fi evitate, dacă Ăźngrijorările ar fi exprimate deschis.

Momentul potrivit

Uneori, nouă femeilor, ne lipsește pur și simplu capacitatea de a distinge cĂąnd Ăźl batem efectiv la cap pe soțul nostru să ni se destăinuie. Observ acest lucru și Ăźn căsnicia noastră. Soțul meu este adeseori plecat la diferite conferințe. După o Ăźndelungată călătorie cu mașina, vine acasă obosit și sătul de atĂąta vorbire. Aici Ăźl așteaptă o soție odihnită și avidă de noutăți, pentru a primi o relatare detaliată. Fără a critica cu nimic interesul pe care ea-l manifestă, trebuie subliniat că Ăźn acele momente bombardamentul cu Ăźntrebări este pur și simplu nepotrivit, Ăźn loc de a-l face să se simtă cĂąt mai bine, pentru ca să se poată destinde, eu doar Ăźl enervez cu Ăźntrebările mele. De fiecare dată trebuie să-mi reamintesc cĂąt de important este să aștept, răbdătoare, să putem ajunge la o discuție constructivă.

Sau situația unui soț care vine seara obosit de la serviciu. A fost o zi stresantă pentru el, cu o mulțime de ĂźntĂąlniri. Copiii Ăźși ĂźntĂąmpină tatăl plini de bucurie și foarte gălăgioși. Mama este bucuroasă că el se ocupă puțin de ei, ceea ce-i permite să-și tragă o clipă suflarea. După ce copiii au fost trimiși Ăźn sfĂąrșit la culcare, ea nu-și dorește altceva decĂąt să-i povestească soțului tot ceea ce copiii au pus la cale toată ziua, cine a telefonat, că a lucrat la o nouă rochie și că va veni soacra Ăźn vizită. Ea simte nevoia unei discuții interesante, fiindcă, de fapt, toată ziua nu s-a ocupat decĂąt de copii. Soțul ei, Ăźn schimb, a avut multe Ăźntrevederi, reuniuni, a purtat discuții și a telefonat. El nu-și dorește decĂąt puțină liniște, să se destindă și să poată citi ziarul.

Ca observatori neutri avem Ăźnțelegere pentru ambii parteneri. Dorințele lor sunt justificate. Dacă Ăźnsă suntem noi Ăźnșine implicați, de cele mai multe ori nu reușim să Ăźnțelegem care sunt nevoile de moment ale celuilalt. Soția crede că soțul se interesează prea puțin de ea și de copii, iar soțul de asemenea nu reușește să Ăźnțeleagă de ce ea nu-l poate lăsa Ăźn pace. Se instalează imediat proasta dispoziție, și astfel este irosită și posibilitatea de a se bucura ulterior de timpul petrecut Ăźmpreună și de a discuta. Soția nu va putea Ăźnțelege cu nici un chip, cĂąnd soțul cel atĂąt de taciturn devine apoi dintr-o dată afectuos. Pentru mulți bărbați lucrul acesta nu este o problemă. Ei oricum nu Ăźnțeleg de ce soția lor nu-i poate accepta, reacționează absentă sau chiar izbucnește Ăźn lacrimi. Ea nu se simte iubită cu adevărat, ca persoană cu trup și suflet. Aceasta este drama multor cupluri. Acei soți care abia dacă vorbesc cu soțiile lor despre ceea ce-i frămĂąntă, care nu arată nici un interes pentru persoana acestora, care nu le ascultă, se vor afla Ăźn curĂąnd Ăźn fața unei căsnicii distruse. O femeie iubește Ăźntr-un mod mai complet decĂąt un bărbat și caută mereu și mai presus de toate o armonie sufletească. Abia atunci se poate dărui Ăźn Ăźntregime și necondiționat soțului ei. Susțin că nu există femei reci din punct de vedere al sufletului, Ăźnsă foarte mulți bărbați neĂźnțelegători!

Interese comune

CĂąte lucruri nu putem Ăźnvăța Ăźn ziua de astăzi! Există posibilitatea de a frecventa tot felul de cursuri, dar unde sunt pregătiți bărbații și femeile pentru căsnicie? Exemplul din casa părintească nu este nici el Ăźntotdeauna pozitiv; Ăźn mod inconștient sunt preluate modelele de comportament ale părinților. Unde există posibilitatea pentru soț și soție să Ăźnvețe cum să se poarte unul cu celălalt? Cine le spune cum să comunice? Mulți bărbați n-au Ăźnvățat niciodată să asculte pe soțiile lor. Spusele lor Ăźi plictisesc de fapt. La un moment dat, ajungi să te Ăźntrebi de ce s-au mai căsătorit? Nu derivă multe necazuri din faptul că latura sexuală a jucat rolul esențial și interesele comune n-au avut decĂąt o Ăźnsemnătate secundară? Odată trecută prima Ăźndrăgostire, nu mai rămĂąne nimic care să-i unească pe cei doi. Ea abia dacă cunoaște munca lui și pasiunile lui Ăźi sunt indiferente, iar el, la rĂąndul lui, nu Ăźnțelege nevoile ei.

Înainte ca o femeie să se plĂąngă de soțul ei cel "mut", ar trebui să Ăźnceapă să se intereseze de el și de munca lui. De fapt, noi abia atunci ne deschidem cu adevărat față de cineva, cĂąnd simțim că interesul manifestat este real. Dacă pun Ăźntrebările numai Ăźntr-o doară, fără a aștepta răspunsul, nu trebuie să mă mir că partenerul meu va deveni tot mai tăcut. Bărbații trebuie să Ăźnvețe să se destăinuie soțiilor lor, iar noi femeile să ascultăm cu toată atenția ceea ce soții noștri ne comunică.

Yvonne Schwengeler

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...CASE DE MARCAT , COPIATOARE, MULTIFUNCTIONALE...Vezi aici!