Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Frica de oameni

Publicat la 2011-10-28 de Traian

 
Nu este nevoie să avem Ăźn față o aulă universitară plină de studenți pentru a ajunge să simțim un gol Ăźn stomac. Uneori este suficient un telefon sau o discuție Ăźntre patru ochi cu cineva. În clipa Ăźn care nu mai suntem singuri, ci ne aflăm față Ăźn față cu o altă persoană, se va face simțită o stare ciudată: teama de celălalt.

Cu aproape doi ani Ăźn urmă lucram la o altă firmă. Cei 21 de colegi ai mei nu aveau nimic de-a face cu credința si trăiau ca atare. Într-o zi, Ăźn timp ce savuram cu toții pauza de prĂąnz, conversația s-a oprit la astrologie. Cei mai mulți erau entuziasmați de horoscop și discutau aprins cu privire la noile descoperiri senzaționale pe care le făcuseră. Numai u deveneam tot mai tăcută. "De ce tocmai subiectul ăsta?!" mă Ăźntrebam foarte necăjită. Nu era o temă care să mă facă să mă simt sigură de poziția mea. O voce lăuntrică mă Ăźndemna: "Acum trebuie să iei o poziție și să spui ceva!"

GĂąndul că Ăźn biroul nostru o șarlatanie atĂąt de murdară cĂąștiga tot mai mult teren, mă frămĂąnta profund. Grupul din jurul meu reușea Ăźnsă să mă intimideze si mai mult. Ce s-ar ĂźntĂąmpla dacă aș trece la contraatac? În duhul meu vedeam cum eram Ăźmpresurată și doborĂątă la pămĂąnt. Dar, mai ales, ce-ar crede colegii despre mine, dacă le-aș spune ceea ce gĂąndesc de fapt?

"Nu te lăsa copleșită", răzbătea acum o a doua voce lăuntrică. La urma urmei, de ce nu? În fond, nu trebuia să spun ceva. Tăcerea ar fi exprimat opoziția mea aproape cu aceeași eficacitate. Aproape.

Tot acest Ăźncoace și Ăźncolo nu ajuta la nimic. Trebuia să mă pronunț. Cu mare greutate am Ăźncercat să aduc cĂąteva contraargumente stĂąngace; eu Ăźnsămi le consideram atĂąt de puțin semnificative și deloc convingătoare, ĂźncĂąt n-ar fi mișcat o pisică de lĂąngă sobă. În clipa aceea aș fi vrut mai degrabă să mă spulber Ăźn aer. Aș fi dat orice să mă aflu undeva cĂąt se poate de departe de locul acela.

Febra reflectoarelor și picioare tremurĂąnde


Frica de oameni este un fenomen atĂąt de complex, ĂźncĂąt de multe ori nici n-o recunoaștem ca atare. Putem Ăźnțelege ușor febra reflectoarelor Ăźn cazul actorilor și faptul că, Ăźn realitate, nu atĂąt reflectoarele sunt cele care provoacă sudori pe frunțile actorilor, cĂąt spectatorii. Este explicabilă emoția Ăźntr-o asemenea situație! Însă cea mai mare parte a fricii noastre de alți oameni nu se manifestă Ăźntr-un loc public. Bine mascată, ea și-a asigurat un loc Ăźn relațiile noastre de zi cu zi și ne determină masiv comportamentul față de celelalte persoane.

Unii se Ăźmbujorează și dintr-o dată nu mai spun nimic. Alții Ăźncep să se laude cu banii și cunoștințele lor și nu mai e posibil cu nici uri chip să-i faci să tacă. Frica de alții ne pune un nod Ăźn gĂąt, ne face să devenim palizi, să ne bĂąlbĂąim sau să izbucnim Ăźn lacrimi. Ea ne pune Ăźn stare de alarmă, ne crește nivelul de adrenalină din sĂąnge și ne face să transpirăm. Devenim nervoși și ne pierdem controlul asupra propriilor reacții.

TemĂąndu-ne să nu devenim neplăcuți, ajungem să tăcem tocmai Ăźn situații pe care ar trebui să le condamnăm. Pentru a nu pierde aprobarea celorlalți, facem compromisuri și Ăźncheiem alianțe pe care am fi dorit mult să nu le facem. Pentru a evita enervări și contraziceri, preferăm să tăcem și să batem Ăźn retragere cĂąnd ne aflăm Ăźntr-o situație conflictuală. Ținem pentru noi remarcile critice și nu ne dăm seama că, de fapt, ceea ce noi considerăm a fi diplomație și Ăźnțelepciune nu este nimic altceva decĂąt lașitate.

În final comportamentul nostru ne apare ca penibil. Nu s-ar putea totuși face cumva ca faptele să nu se fi petrecut aievea sau cuvintele să fi fost nespuse? Adversarul nostru, aparent uriaș, ne face nesiguri și ne timorează, astfel că ne simțim ridicoli și neĂźnsemnați. Ne-am dori enorm să fim cu totul altfel - poate ca acel "Goliat" din fața noastră, atĂąt de sigur de sine? Dar de ce nu ne putem ține pe noi Ăźnșine sub control? De ce celălalt nu ne lasă indiferenți?

Contactul nostru cu oamenii este determinat de Ăźntrebarea: Ce efect am eu asupra celorlalți, ce gĂąndesc aceștia despre mine? Ceea ce-1 face pe celălalt să apară atĂąt de "teribil" Ăźn ochii noștri este, la urma urmei, numai dependența noastră de părerea lui.

Teama de a fi respinși

Reputația mea de copil era cea a unei fetițe "drăgălașe". Vecinii mă Ăźndrăgeau și eram un musafir bine primit Ăźn casele lor. Savuram senzația de a fi iubită și acceptată. Dar din nefericire pentru mine lucrurile n-au rămas astfel. Au venit vremuri Ăźn care n-am mai obținut aprobarea celor din jur. Aflam ce se vorbește despre mine și asta mă enerva și mă făcea nesigură. Aș fi dorit atĂąt de mult să trăiesc Ăźn pace și armonie cu toți!

De fapt, cred că tuturor ne merge Ăźn această privință la fel. Vrem să fim iubiți și acceptați așa cum suntem. Simțim nevoia de a comunica și de a ne deschide față de alții, fără a fi condamnați sau disprețuiți pentru asta. Dar, la urma urmei, suntem totuși conștienți, Ăźn adĂąncul nostru, că nici nu suntem de acceptat. În intimitatea noastră nu suntem doar altcumva decĂąt frumoși, ci de-a dreptul oribili. "Teama noastră de a fi respinși și Ăźndepărtați este prin urmare naturală și justificată. Ea nu este o frică nevrotică, ci realistă", scriu L. Crabb si D. Allender Ăźn cartea lor "ÎncurajĂąnd pe celălalt". Această frică este consecința separării noastre de Cel care ne poate dărui valoare și siguranță. La urma urmei ea este o consecință a păcatului.

Măști

"Teama că ceilalți ar putea descoperi că eu nu sunt chiar persoana care aș dori să fiu, ci mai degrabă ceea ce sunt Ăźn realitate" (Crabb și Allender) ne face să apelăm la tot felul de mijloace. Aruncăm o privire Ăźn valiza cu rechizite și scoatem de acolo pur și simplu masca cea mai potrivită pentru o anumită situație.

Teama de a fi descoperiți devine forța motrice a tuturor acțiunilor și exprimărilor noastre. Putem deveni ușor adevărați maeștri Ăźn utilizarea mecanismelor de apărare. Cu o mare abilitate fugim de la subiect, facem glume sau remarci sarcastice. Dacă situația o cere, presărăm cĂąteva lacrimi sau ne adĂąncim Ăźntr-o falsă modestie și un regret prefăcut. O tăcere plină de semnificații ar trebui să confere cuvintelor noastre mai multă greutate. CĂąnd nu mai ajută nimic, devenim copilăroși și ridicoli. Bogăția noastră de idei, stimulată de frică, este nelimitată.

Ceea ce Ăźncepe ca o reacție Ăźntr-un moment critic, sfĂąrșește prin a deveni o practică generală, o atitudine de viață interiorizată, pe care nu mai reușim s-o recunoaștem pentru ceea ce este de fapt.

În schimb, Dumnezeu ne-a recunoscut demult. Înaintea Lui noi suntem cu toții ca o carte deschisă. Nu este nimic care să-L poată șoca. Nu are sens să ne jucăm de-a v-ați ascunselea cu El.

Marea tăcere

Deoarece Ăźntre natura noastră reală și ceea ce arătăm Ăźn afară este adeseori un abis, noi devenim falși și lipsiți de onestitate. Ne arătăm doar "stratul nostru de protecție" și suntem respingători ca o tigaie de teflon. Straturile de protecție doar izolează. Relațiile cu adevărat profunde, comuniunea autentică cu cineva dispar. Nu avem Ăźncredere Ăźn celălalt, Ăźi atribuim motivații false pentru că nu mai suntem deschiși și gata de dialog. Se instaurează o mare tăcere. Nu mai suntem capabili să-1 Ăźncurajăm și să-1 consolăm pe cel de lĂąngă noi, pierdem tot mai mult capacitatea de a accepta, de a aplica și a transmite celorlalți o critică constructivă.

Un exemplu tragic Ăźn acest sens Ăźl reprezintă incapacitatea de a stabili legături profunde si trainice Ăźn vremurile noastre. Dacă ne retragem Ăźn cochilia noastră, ĂźmpiedicĂąnd pe oricine să ajungă la noi, ne condamnăm de fapt singuri la izolare pe viață. Însă Dumnezeu n-a vrut niciodată acest lucru, fiindcă "nu este bine ca omul să fie singur" (Geneza 2:18). Pentru a evita singurătatea, Dumnezeu ne-a așezat alături de alți oameni. Izolarea este o otravă pentru noi și retragerea noastră din comuniunea cu semenii este o fugă din fața adevăratei probleme.

Perfecționismul

Noi ascundem o mare parte din munții de nevoi și probleme care ne copleșesc. VĂąrful de aisberg pe care Ăźl arătăm reprezintă acei mărunți "pași falși de salon", acceptați Ăźn general și de care nu ne rușinăm, fiindcă toți ceilalți procedează exact la fel.

Ceea ce transpiră Ăźn afară trebuie să creeze impresia că, de fapt, ținem totul sub control.


Însă Ăźn această privință oricum ne Ăźnșelăm. Noi suntem oameni și, prin urmare, imperfecți. Speranța de a atinge perfecțiunea este o iluzie, pentru că tragem cu toții după noi slăbiciuni și păcate: "Fiindcă toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu" (Romani 3:23). Dumnezeu nu cunoaște oameni perfecți. El cunoaște Ăźn schimb oameni care Ăźși recunosc greșelile Ăźnaintea Lui și capătă iertare. Cine tine cont de acest lucru nu mai trebuie să se pună singur Ăźntr-o lumină favorabilă.

Adaptarea

"Mai repede decĂąt chipul său, el Ăźși aduce părerea; aceasta se schimbă aproape zilnic mai repede decĂąt ai putea gĂąndi", spune un cĂąntec al lui M. Siebald intitulat "Carlo Meleonul". Astfel el descrie foarte potrivit unde putem ajunge dacă ne adaptăm Ăźn permanență la ceea ce alții pretind a fi "Ăźn vogă": "El simte bătĂąndu-i Ăźn piept vĂąntul din pupa, nu se pune niciodată de-a curmezișul. Se spune că a renunțat de mult la spinare Ăźn favoarea coloanei" (un joc de cuvinte, spinarea presupunĂąnd fermitatea, Ăźn timp ce coloana vertebrală se referă la mobilitate, n.trad.)

CĂąnd oamenii ne inspiră teamă, Ăźncepem să opunem tot mai puțină rezistență. Devenim maleabili, manevrabili, adaptabili. Ne potrivim personalitatea Ăźn funcție de mediul din jur, renuniĂąnd astfel la profilul nostru. În final suntem dați la o parte. Nu fiindcă i-am contrazis pe ceilalți, ci tocmai pentru că suntem mereu de aceeași părere cu ei.

Dumnezeu nu ne-a făcut unici și irepetabili pentru ca noi să ne lăsăm uniformizați și călcați Ăźn picioare. El vrea să fim fermi și hotărĂąți și să demonstrăm că avem caracter. Profilul este caracteristica unei persoane care are o măsură independentă a modului de evaluare și, prin urmare, posedă principii absolute și linii directoare care-i determină viața. Pentru a dezvolta o personalitate autentică, trebuie să ne supunem Personalității lui Dumnezeu. Dacă dorim să stăm drepți Ăźnaintea oamenilor, trebuie să ne plecăm Ăźnaintea lui Dumnezeu. Cine face acest lucru nu trebuie să mai execute genuflexiuni Ăźn fața semenilor săi.

Privind frica Ăźn ochi

Teama de alții nu se dizolvă pur și simplu Ăźn aer. Ea ne persecută dacă nu ne decidem s-o Ăźnfruntăm. Nu vom putea evita toate situațiile critice. Pentru a Ăźnfrunta frica din noi trebuie să fim sinceri cu noi Ăźnșine, admițĂąnd că ĂźntĂąlnirea cu alți oameni ne creează probleme. Acest lucru implică și disponibilitatea de a schimba și elimina ceva din vechile și bine integratele noastre mecanisme de apărare.

A Ăźnvăța să vorbim

Pentru depășirea problemei fricii de oameni este necesar să Ăźnvățăm să ne confruntăm cu semenii noștri și să vorbim cu ei Ăźntr-un mod Ăźnțelept. Acest lucru nu presupune să scoatem la iveală, cu orice ocazie - potrivită sau nepotrivită -, cele mai intime aspecte ale vieții interioare. Un asemenea "striptease spiritual" este penibil și nepotrivit. În același mod, nu este recomandată sinceritatea nereținută care ne determină să-i aruncăm celuilalt Ăźn față faptul că poartă o cravată oribilă sau că de mult timp ne tot calcă pe nervi cu comportamentul său. De fapt acesta nu este decĂąt un egoism pur și o lipsă de dragoste.

Discuțiile personale bune sunt binefăcătoare și ziditoare. Ele ne pot ajuta să depășim frica față de celălalt, fiindcă scot la iveală faptul că și acesta are problemele și dificultățile sale și nu este Ăźn nici un caz supraomul pe care 1-am fi crezut.

A ne deschide cere Ăźncredere, fiindcă noi riscăm Ăźntotdeauna să fim răniti si dezamăgiți. CĂąnd celălalt este gata să ~vorbească despre sine, iar noi suntem Ăźn același timp dispuși să dezvăluim ceva din noi Ăźnșine, atunci sunt posibile prietenii profunde și reale.

Baza: relația noastră cu Dumnezeu


Cunoașterea efectelor fricii nu elimină de fapt această stare. Pentru mulți soluția aparentă o reprezintă grupurile de autocunoaștere, psihoterapia sau dinamica de grup. Dar toate acestea nu sunt altceva decĂąt o cosmetică de suprafață, fiindcă frica Ăźși are rădăcinile Ăźn păcat. GĂąndirea pozitivă nu este Ăźnsă suficientă.

Biblia abordează problema Ăźntr-un mod cu totul diferit. Ea dezvăluie originea răului și vindecă motivul fricii, care este mult mai adĂąnc. El rezultă din relația noastră Ăźntreruptă cu Dumnezeu și, prin urmare, din privirea noastră orientată greșit. Aici trebuie să Ăźncepem să lucrăm și să facem curățenie. Isus Cristos a murit pentru a restabili relația dintre Dumnezeu și om. Dacă vom crede Ăźn El și ne vom baza viețile noastre pe El, Ăźi vom fura fricii din noi sursa de alimentare.

În cine ne üncredem

Dacă ne punem Ăźntreaga Ăźncredere Ăźn Dumnezeu, Ăźi vom putea Ăźnfrunta și pe oameni altfel. Cel ce știe că, la urma urmei, va fi judecat de Dumnezeu și nu de oameni, se poate lăsa și corectat, fără ca aceasta să limiteze conștientizarea propriei valori. Mustrarea nu mai este atunci un rău necesar, ci șansa unui nou Ăźnceput, posibilitatea de a Ăźnvăța ceva nou pentru viață. Conviețuirea cu semenii devine prin urmare un mijloc de Ăźmbogățire și o provocare.

 de K. BĂŒhrmann

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...APARATE VULCANIZARE, AEROTERME, MASINI DE SPALAT...Vezi aici!