Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Manipularea prin emoții

Publicat la 2011-10-23 de Traian

Emoțiile sunt atitudini, reacții ale sufletului. Extrem de dominante, pe perioada cât se manifest pot rpi întreaga personalitate a omului și îi pot copleși gândurile, hotrârile, faptele, angajamentele, îi pot schimba viziunea.
Emoțiile sunt cei mai buni agenți de manipulare atât a persoanelor ca indivizi, cât și a maselor.
Energiile degajate de strile emoționale produc  efervescențe sociale de multe ori imprevizibile și uneori periculoase, sociologii nu au întotdeauna rețete pentru tratarea lor, psihologii abordeaz cu reticenț mai ales emoțiile de mase, conductorii de mulțimi apreciați sunt cei ce știu s dezamorseze astfel de ”bombe sociale” sau cei geniali: s le întoarc în favoarea lor.
Dar ca regul general, emoțiile sunt de evitat pentru un conductor prudent.
Nu tot așa este în religie.
În religie emoția este marfa principal.
Dozat scrupulos, administrat inteligent, emoția devine o energie numai bun pentru cel ce-o știe stpâni și mânui. Ca energia nuclear, rea în bomb, dar ”bun” în reactor.

Am fost nevoit s fac aceast introducere pentru a contura ideea acestei postri: NICI UN CREȘTIN ADEVRAT NU MANIPULEAZ EMOȚII, nu manipuleaz prin emoții.
A fi creștin înseamn a fi în Cristos, a-L  mrturisi și proclama pe Cristos, nu emoții.
Cristos este Cuvânt, înțelegere, Înțelepciune, nu  emoție de diverse origini.
Cristos se învaț, se predic, se cunoaște…tot mai mult, nu se simte ca o influenț prin atingere sau prin intrarea într-un mediu creat artificial.
Fabricarea emoțiilor a fost o slujb strin de preocuprile apostolilor Celui Adevrat.
Cunoașterea Cuvântului, proclamarea Cuvântului, aducerea de jertfe duhovnicești sunt slujbe ale omului luntric, care pot fi considerate într-un anume context și produc în mod secundar emoții(bucurii, pace, râvn), dar nicidecum un set de emoții goale nu pot fi etichetate ca rezultate ale cuvântului sau lucrare a lui Cristos. Pentru c exist emoții fabricate religios, în mod pios, de dragul emoției însși și a câștigului de reacție în cei vizați,..le pot spune fr greșeal: victime. Religia fr proclamarea lui Cristos, în special în zilele noastre megachurchul în care domin regia unui teatru de tip nou, nemaiauzit și nemaiîntâlnit decât poate la catolici și ortodocși, acest tip de religie exist și se menține prin emoții controlate.
În context spiritual, emoțiile devin infracțiune…în limbaj biblic: pcat.
Mass-media domin prin emoții: ei ”fac” știri, nu le transmit. Iau întâmplarea, o îmbrac într-o hain înzorzonat cu emoții și o servesc cu fast și suspans:”Gheorghe a bgat furca în Ion…” etc.
M-am cercetat pe mine.
Mult timp m-am considerat un om cu simțul umorului, gseam hazul sau chiar ironia în multe momente, improvizam acea stare care decupla pentru o vreme gândul omului de la temelia realitții vieții, care, vorba lui Chambers, este tragic. Creeam emoții și dominam prin ele.
În domeniul religios omul s-a obișnuit, chiar îi place și caut emoțiile. Fastul, muzica, pompa, sau în carismatism, entuziasmul, transfigurarea mistic sunt elemente care au ca factor comun emoția de diverse origini și intensitți.
Carismatismul nu vine de sus, este ceva ce se gsește natural în firea pmânteasc, dorința dup exacerbarea emoțional.
Muzica joac rolul ei de mașinrie principal în acest tip de fabrici de emoții.
Oamenii sunt atât de obișnuiți cu emoția, încât dac aduci un mesaj dezbracat de aceast atât de comun hain, sunt șocați și …emoționați chiar prin aceasta.
A folosi emoții, a fabrica emoții, în loc s-l înveți pe Cristos este o infracțiune spiritual.
Corurile, templele, liturghiile și programele, fanfarele, orchestrele, grupurile de laud și închinare sunt toate ”uneltele pstorului nebun”, instrumente pentru fabricat emoții fr de care nu reziști într-o lume ”concurențial” în care acest tip de repere sunt semnele recunoscute. ”Ne pleac tinerii, frate, peste drum, acolo e viaț…” am auzit des aceste remarci de la conductori ”înfrânți” de diferite nuanțe.
Apoi oratoria, o alt surs de emoție primitiv este o alt infracțiune, hoție de suflete și capcan de oameni.

Nu-mi iese din minte adunarea de la Troa. Toat noaptea. Au vorbit, au dialogat, pân la ziu, Pavel și-a lungit vorbirea(trebuia s plece a doua zi), l-a înviat pe Eutih, bietul biat. S adormi? Sunt convins c a fost o atmosfer calm, de cercetare, de învțare, ca la școal. Nicidecum circul din megachurchurile carismatice sau paradele de la Fatima, Nicula sau Sfânta Parascheva. Nici marș pentru Isus n-au fcut.
Nu gsesc nici o urm de rânduleț în Noul Testament care s justifice tipicul de la Zalu, de exemplu. Personal sunt 100% convins c nu așa a fost și nu așa este adunarea Domnului.
Emoțiile fabricate, fr origine în Cristos n-au ce cuta în preocuprile noastre. Lipsa lor s ne bucure, prezența lor s ne tulbure.
Puterea învierii Lui n-are nimic comun cu ”puterea” de-a cânta cu mulți decibeli un cântec care-ți face s țopie picioarele, dar la ale crui cuvinte nu te gândești. Vorbesc și din experienț proprie, am condus, fabricat și folosit așa ceva ani mulți.
Bucurie fals, pace …lips.
Scriu…c tot mai citește câte unul.
Har!
sursa.vesteabuna

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOTO, SCUTERE, ATV-URI, ACCESORII...Vezi aici!