Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Martirii celui de-al nouălea val Anul 270 d.Cr.

Publicat la 2011-10-17 de Traian

Lucius Domitius Aurelian a fost Ăźmpărat roman Ăźntre anii 270-275. El a urmărit să-și Ăźntărească autoritatea imperială, proclamĂąndu-se oficial „dominus et deus", adică Domn și Dumnezeu. Aceasta a declanșat un nou val de persecuție Ăźmpotriva creștinilor. DeclarĂąndu-se Dumnezeu, pretindea Ăźnchinarea tuturor, iar creștinii refuzĂąnd aceasta, au fost supuși bătăilor, schingiuirilor și morții de martir. Din fericire, prigoana aceasta nu a durat prea mult, căci Ăźmpăratul a fost ucis de proprii săi ostași la Bizanț.

Prigoana aceasta, propriu zis nu a fost oficială, căci nu exista nici un decret dat Ăźmpotriva creștinilor de către Aurelian. Unii istorici spun că decretul ar fi fost pregătit și că urma să-l semneze, dar fiind ucis, a rămas nesemnat. Toate persecuțiile din timpul domniei sale, au fost determinate de faptul că el s-a proclamat zeu și creștinii nu voiau să i se Ăźnchine, nici să jertfească Ăźn cinstea sa.

Printre cei ce au primit cununa de martir Ăźn vremea aceasta a fost Felix, episcopul Romei. El a căutat să Ăźntărească Ăźn credință pe ceilalți creștini și, cum era natural, Ăźi Ăźndemna să se Ăźnchine numai viului Dumnezeu și nu Ăźmpăratului. El a fost adus Ăźnaintea Ăźmpăratului, care l-a condamnat la moarte prin decapitare.

Agapetus a fost un tĂąnăr roman, credincios. El a avut o inimă miloasă și plină de dragoste pentru cei săraci. Spre a-i ajuta, el și-a vĂąndut averea ce o avea de la părinți și banii i-a Ăźmpărțit celor nevoiași. Cineva l-a denunțat că e creștin și că nu se Ăźnchină Ăźmpăratului. Atunci l-au arestat și l-au dus la Praeneste, nu departe de Roma, l-au supus torturilor și Ăźn cele din urmă l-au decapitat.

Împăratul Aurelian a fost ucis la Bizanț de proprii săi ostași. După el au urmat Tacitus, Probus, apoi Carus, care fiind lovit de un trăznet, a fost urmat la domnie de fiii săi: Carinus și Numerianus. Toți au avut o domnie scurtă și nu au prigonit Biserica creștină.

În anul 284, a ajuns Ăźmpărat Dioclețian. El nu a dat imediat decrete imperiale de prigoană pĂąnă Ăźn anul 303, cĂąnd s-a pornit cel de-al zecelea val. Totuși, o seamă de creștini au fost martirizați fără edicte mai ales după numirea lui Maximilian ca regent Ăźn partea de vest a imperiului.

Felician și Primus a fost doi frați ce au trăit la Roma și au fost martirizați Ăźn această perioadă. Ei au fost foarte activi Ăźn biserica creștină. Erau săraci, munceau ziua, iar seara căutau să se strecoare Ăźn Ăźnchisori ca să ajute pe frații arestați pentru credința lor. Pe unii mai fricoși Ăźi Ăźncurajau; pe cei slabi Ăźi Ăźntăreau; pe cei căzuți Ăźi ridicau. Ei au trecut și prin alte prigoane și au scăpat cu bine. Erau plini de zel sfĂąnt și experiența lor căutau s-o Ăźmpărtășească și altora. Într-o zi au fost prinși și puși Ăźn lanțuri. După ce au fost bătuți crunt, au fost trimiși Ăźntr-un orășel la vreo 20 km de Roma, ca acolo să fie judecați. Ei au mărturisit că sunt creștini. Ca să se lepede, au fost supuși torturii, dar harul lui Dumnezeu i-a Ăźntărit Ăźn toate Ăźncercările. Fiindcă n-au fost gata să renunțe la credința lor Ăźn Cristos Domnul, la urmă, au fost decapitați.

Marcus și Marcelianus au fost frați gemeni. Ei se trăgeau dintr-o familie distinsă a Romei. Părinții au fost păgĂąni. Copiii au fost convertiți Ăźn tinerețe prin tutorele lor care era creștin. La arestare, ei erau căsătoriți și aveau copii. La judecată, ei și-au mărturisit crezul și au fost osĂąndiți la moarte prin decapitare. Părinții au intervenit să se amĂąne executarea sentinței cu treizeci de zile, ca Ăźn acest timp să-i convingă să jertfească idolilor. Transquilinus și Martia cu nurorile și nepoții au venit la ei, la Ăźnchisoare și cu lacrimi au stăruit ca ei să renunțe la credință, dar ei au rămas neclintiți. La Ăźnchisoare au ĂźntĂąlnit pe un ofițer din garda imperială numit Sebastian. Acesta venise să Ăźntărească pe cei doi frați. În urma discuțiilor din temniță, Ăźn loc ca cei doi frați să fie doborĂąți, ei au reușit să determine atĂąt pe părinți cĂąt și pe soțiile lor să creadă Ăźn Cristos. La sfĂąrșitul celor 30 pe zile, tatăl s-a prezentat la prefect să-i spună rezultatul. El a mărturisit că a Ăźncercat să-i abată de la credință, dar n-a reușit, din contră și ei au devenit creștini. Apoi a tăcut. Cromațiu, prefectul care i-a osĂąndit, a fost foarte surprins. Tatăl a folosit așa argumente puternice ĂźncĂąt Ăźnsuși magistratul a fost convertit. El a pus Ăźn libertate pe cei doi frați. A renunțat la Ăźnalta sa slujbă, și-a vĂąndut averea și s-a retras Ăźn afară de Roma. La fel a fost convertit de cei doi frați și funcționarul Nicostratus, care era cu evidența celor din Ăźnchisoare. După liberare, Marcus și Marcelianus au fost ascunși Ăźn apartamentul unui ofițer de la palat, căci vĂąnătoarea după creștini era Ăźn toi. Un apostat creștin, ce s-a lepădat de credință, a aflat de la cineva că cei doi frați sunt ascunși la palat. NumaidecĂąt i-a denunțat și din nou au fost arestați. Prefectul Fabian, care l-a succedat pe Cromațiu, i-a condamnat să fie legați la un stĂąlp, iar picioarele să le fie țintuite cu piroane. O zi Ăźntreagă i-a ținut Ăźn poziția aceasta, iar Ăźn ziua următoare au fost străpunși cu lancea.

Zoe, soția lui Nicostratus, funcționarul cu evidența deținuților, pierduse graiul Ăźn urma unei paralizii și vorbea numai prin semne. Ea căuta să se Ăźnțeleagă cu Marcus și Marcelianus Ăźn ce privește credința. Ei i-au vorbit despre mĂąntuirea prin Cristos Domnul și au Ăźndemnat-o să se roage chiar și pentru vindecarea ei. Ea s-a rugat și a reprimit graiul. Aceasta a Ăźntărit mult credința ei. De acum spunea tuturor că ea e creștină, Ăźmpreună cu soțul ei. Convertirea lor a stĂąrnit multă zarvă. Prefectul a poruncit arestarea lor. Aduși la scaunul lui de judecată, el porunci lui Zoe să sacrifice Ăźn cinstea lui Marte. RefuzĂąnd să facă aceasta, a fost spĂąnzurată de craca unui pom, iar dedesubt au pus un foc lent, ca s-o chinuie cĂąt mai mult. Trupul ei a fost dezlegat de la craca pomului și de funie a fost legat un pietroi mare apoi a fost aruncată Ăźn rĂąu. Soțul ei a fost de asemenea martirizat.

Alban a fost un păgĂąn din Britania. Odată, el a acordat adăpost unui creștin numit Amfibalus, care era urmărit pentru credința sa. Conversațiile avute cu acesta, au dus la creștinarea lui. Alban a devenit un credincios Ăźnflăcărat. Era conștient ce soartă Ăźl așteaptă, dar era ferm hotărĂąt să nu se despartă de Cristos. În cele din urmă dușmanii au aflat unde e ascuns Amfibalus și au venit la casa lui Alban să-l ridice. Dorind să-l scape, Alban făcu Ăźn fugă schimbul hainelor. Soldații l-au luat pe Alban Ăźn locul lui Amfibalus, dar cĂąnd fu dus Ăźn fața judecătorului, acesta Ăźl recunoscu și trimise din nou după Amfibalus, care Ăźntre timp a scăpat cu fuga. Înfuriat, magistratul porunci lui Alban să jertfească Ăźn cinstea lui Jupiter. Alban refuză categoric și mărturisi că e creștin. Atunci Ăźi porunci să Ăźngenuncheze la picioarele statuii, dar arestatul nu se supuse. Aceasta Ăźl Ăźnfurie și mai mult și ordonă să fie biciuit. Aspra pedeapsă, Alban o rabdă cu mult curaj. După biciuire, magistratul rosti sentința să fie decapitat cu sabia.

Istoricul Bede, relatĂąnd martirajul lui Alban, spune că pe drum, călăul Ăźnsuși a devenit creștin. AjungĂąnd la locul de execuție, el a aruncat sabia și a cerut Ăźngăduință, fie să moară Ăźn locul lui Alban, fie să-l omoare Ăźmpreună cu el. De față era adunat mult popor. Ofițerul Ăźnsărcinat cu execuția Ăźi acceptă cea de a doua cerere și amĂąndoi au fost omorĂąți cu aceeași sabie. Martirajul lor a avut loc la 22 Iunie, lĂąngă Verulam, azi St. Alban.
 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...TAMPLARIE ALUMINIU SI PVC...Vezi aici!