Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Martirii celui de-al șaselea val Anul 235

Publicat la 2011-10-15 de Traian

Împăratul Maximinus, după ce a ajuns pe tron, a pornit o mare persecuție Ăźmpotriva creștinilor, poruncind să fie vĂąnați și omorĂąți. Mulți Ăźn această perioadă au plătit, cu grele suferințe și chiar cu viața, credința lor Ăźn Cristos Domnul. Creștinii erau gata să Ăźndure totul, dar nu se despărțeau de MĂąntuitorul lor. Ei nu glumeau cu păcatul, nu se complăceau Ăźn ușurătate și nu-și permiteau să arunce nici măcar un bob de tămĂąie pe altar. Ce lecție binecuvĂąntată este aici pentru toți cei ce de ochii altora fac lucruri neĂźngăduite, spre a-și ascunde credința lor. Cei de atunci zăreau osĂąnda iadului Ăźn orice compromis, Ăźși iubeau MĂąntuitorul și preferau mai bine să moară decĂąt să se lepede de El.

Un soldat brav a fost răsplătit de Ăźmpărat cu o cunună de lauri pe care el a refuzat să o poarte, Ăźntrebat de ce nu o poartă, el a mărturisit că este creștin. NumaidecĂąt a fost biciuit, Ăźntemnițat și apoi dat morții.

Pontianus, un prezbiter din Roma, pentru că a vorbit Ăźmpotriva idolatriei, a fost exilat Ăźn insula Sardinia și acolo a fost ucis. Anteros, un grec, care l-a urmat pe Pontianus la slujbă, a făcut o colecție de istorii ale martirilor. Faptul acesta a Ăźnfuriat atĂąt de mult autoritățile, ĂźncĂąt abia după patruzeci de zile de slujbă, a și fost dat morții.

Pamachius a fost un senator roman care a devenit creștin cu toată familia sa. CĂąnd s-a aflat lucrul acesta, a fost arestat cu toată familia și cu alții, Ăźn total patruzeci și două de persoane. Toți au fost decapitați Ăźn aceeași zi pentru credința lor, iar capetele lor au fost așezate pe porțile cetății.

Simplicius a fost un alt senator care a crezut Evanghelia și a Ăźmpărtășit aceeași moarte. Calepodius, un Ăźnflăcărat vestitor al Evangheliei, a fost tĂąrĂąt Ăźn mod oribil pe străzi. După aceea i-au legat de gĂąt o piatră de moară și l-au aruncat Ăźn rĂąul Tibru. Quiritus, un nobil roman, a primit creștinismul cu toată familia sa. Se pare că și robii au fost creștini, căci atunci cĂąnd a fost arestat cu familia sa, au fost arestați și sclavii. Toți au fost torturați Ăźn chip barbar și apoi au fost dați morții. Martina, o frumoasă fecioară din viță nobilă, a plătit cu capul credința ei. Un alt slujitor al Evangheliei, Hipolit, a fost legat de coada unui cal sălbatic și tĂąrĂąt prin cĂąmpii peste pietre și tufișuri, pĂąnă a murit.

În timpul acestei prigoane, creștinii au fost omorĂąți cu grămada ĂźncĂąt nu au mai putut face gropi separate, ci au fost Ăźngropați Ăźn gropi comune, uneori cincizeci și chiar șaizeci laolaltă.

Maximinus a fost urmat la tron de Gordian și acesta de Filip. În timpul domniei lor biserica creștină s-a bucurat de pace și liniște. Dar Ăźn anul 249 d.Cr., cu ceva Ăźnainte de edictul lui Decius, o violentă persecuție a izbucnit la Alexandria. Ea a fost declanșată de un preot păgĂąn, fără cunoștința Ăźmpăratului. Ea nu a fost generală, ci locală. După cum argintarul Dimitrie a ațĂąțat mulțimea la Efes  contra lui Pavel, așa a făcut acesta la Alexandria. Mulțimile ațĂąțate au pornit pe străzi Ăźn căutarea creștinilor, au devastat casele, au prădat avutul creștinilor, iar pe ei unde Ăźi prindeau, Ăźi omorau fără nici o judecată. Pe străzi urlau ca Ăźnnebuniți: „Ardeți-i! OmorĂąți-i! Unul să nu scape!" Din numărul mare de martiri, trimiși Ăźn veșnicie de această vifornița, nu ni s-a păstrat numele decĂąt al celor trei de mai jos.

Metras a fost un foarte bătrĂąn credincios. El a rămas tare sub toate torturile. În cele din urmă, a preferat ca fața să-i fie spintecată cu spini și apoi omorĂąt cu pietre, decĂąt să se lepede de credință.

Quinta a fost o credincioasă, fizic slabă dar tare Ăźn duh. Ea a fost dusă la un templu păgĂąn, dar refuzĂąnd a aduce jertfe, a fost tĂąrĂątă pe străzile Alexandriei pĂąnă ce trupul i s-a prefăcut bucăți, pe pietrele ascuțite și omorĂątă apoi cu lovituri de bici.

Apolonia a fost o fată tĂąnără credincioasă. Ea a rămas statornică Ăźn credința ei, cu toate că a văzut cum dușmanii au aprins rugul pe care avea să fie mistuită. Mai Ăźnainte de a o arde, i-au smuls toți dinții din gură. Din nou i-au cerut să se lepede de credința ei, dar Ăźn loc să se lepede, ea s-a aruncat singură Ăźn flăcări și a fost mistuită.

„Cine va răbda pĂąnă la sfĂąrșit, va fi mĂąntuit”.
 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOBILIER, BICICLETE, HAINE, TERMOPANE, SALTELE...Vezi aici!