Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Martirii celui de-al treilea val 108 d.Cr

Publicat la 2011-10-14 de Traian

Nerva, care a urmat la tron după Domițian, nu a domnit decĂąt treisprezece luni, apoi s-a urcat pe tron Traian. Dacă celelalte prigoane dinainte au fost Ăźncepute doar din patimă, cea a lui Traian e din premeditare și este aplicată ca o politică imperială severă.

Pliniu, guvernatorul Bitiniei, un filozof păgĂąn și prieten al Ăźmpăratului, a scris lui Traian Ăźn favoarea creștinilor, spunĂąnd că nu a găsit la ei nici un rău, ci că toată suma greșelilor lor constă Ăźn aceea că le place să se adune la un timp hotărĂąt, dimineața Ăźn zori, să cĂąnte anumite cĂąntări unui oarecare Cristos, Dumnezeul lor; promit să se abțină de la furturi, ucideri și crime; să-și păzească credința și să nu Ăźnșele pe nimeni. FăcĂąnd acestea, ei se adună spre a lua Ăźmpreună pĂąine și vin, apoi se despart Ăźn liniște, fără a săvĂąrși vreun rău.

La această scrisoare, Traian a dat următorul răspuns: „Creștinii să nu mai fie urmăriți și nici să nu se ia de bază denunțurile anonime. Dar cĂąnd sunt Ăźnvinuiți de o persoană responsabilă și sunt aduși Ăźn fața magistraților, să fie pedepsiți”. Provocat de acest răspuns, Tertulian, avocat din Cartagena, spune mai tĂąrziu: „O, sentință nejustă! Nu vrea să-i urmărească fiindcă sunt nevinovați, și totuși Ăźi pedepsește la fel ca pe cei vinovați!"

Acest răspuns al Ăźmpăratului cu dublu sens, a slujit unora spre a Ăźnteți persecuția. Altora, care i-au persecutat Ăźnainte cu multă severitate, spre a se mai potoli. Mulți au fost luați de acest val de persecuție și trimiși Ăźn ceruri spre a fi Ăźncoronați ca biruitori. Unul dintre aceștia mulți a fost Foca, un prezbiter din Pont. Din cauza că a refuzat să jertfească lui Neptun, a fost aruncat Ăźn var aprins, apoi a fost scos de acolo și aruncat Ăźntr-o baie cu apă fiartă, unde a murit opărit.

Alt martir a fost Ignațiu, prezbiterul bisericii din Antiohia. O tradiție spune că el ar fi copilul luat Ăźn brațe de Domnul Isus și dat ucenicilor ca exemplu de nevinovăție și umilință. El a auzit vestirea Evangheliei din gura lui Ioan, evanghelistul, și a fost deosebit de Ăźnflăcărat Ăźn misiunea sa. El a apărat cu Ăźndrăzneală credința Ăźn Cristos Ăźnaintea Ăźmpăratului, fapt pentru care a fost aruncat Ăźn Ăźnchisoare și torturat Ăźn chip Ăźngrozitor. După ce a fost biciuit Ăźntr-un fel oribil, pe coastele sale au fost puse țăndări Ăźnmuiate Ăźn ulei și li s-a dat foc. Carnea astfel prăjită, i-a fost ruptă cu cleștele. Trupul ciopĂąrțit, Ăźn cele din urmă, a fost aruncat fiarelor sălbatice.

Se pare că Ignațiu a avut o presimțire a suferințelor grozave prin care avea să treacă, căci scriind lui Policarp de Smirna, el spune: „O, de ar vrea Dumnezeu ca dintr-odată să ajung la fiarele care sunt pregătite pentru mine, și care doresc să fie gata a veni cu guri căscate, atunci le-aș provoca să mă Ăźnghită fără amĂąnare”.

Altă martiră, care a suferit deosebit, a fost Simforoza, o văduvă creștină cu șapte copii. Adusă fiind Ăźnaintea Ăźmpăratului Traian, acesta le porunci să jertfească zeilor păgĂąni. Ea a refuzat să facă aceasta. La fel și copiii, Ăźmpăratul, cuprins de furie, porunci ca femeia să fie dusă Ăźn templul lui Hercule, unde a fost biciuită, apoi agățată sus, spĂąnzurată de părul capului ei. În toate aceste torturi, ea nu a vrut să se lepede de credința ei. O, ce scumpă a fost credința pentru unii, iar azi ce ușor se leapădă unii de ea! După ce a Ăźndurat aceste suferințe, i-au legat un pietroi mare de gĂąt și a fost aruncată Ăźn rĂąu.

Cei șapte fii ai ei au fost legați la șapte stĂąlpi, apoi cu scara cu scripete le-au desfăcut toate Ăźncheieturile, ĂźntrucĂąt această cumplită tortură nu și-a atins scopul, căci ei n-au vrut să se lepede de credința lor, s-a dat porunca să fie omorĂąți. Cel mai mare, Crescențiu, a suferit decapitarea. Iulian, al doilea, a fost Ăźnjunghiat cu un pumnal Ăźn piept. Nemesius, al treilea, a fost Ăźnjunghiat Ăźn inimă. Primițiu, al patrulea, a fost Ăźnjunghiat pe la mijloc. Justițiu, al cincilea, a fost Ăźnjunghiat pe la spate, Stacteus, al șaselea, a fost junghiat Ăźn coastă. Iar Eugenius, cel mai tĂąnăr, a fost tăiat Ăźn două cu ferestrăul.

Alexandru, păstorul bisericii din Roma, a fost martirizat tot Ăźn această vreme. După ce și-a Ăźndeplinit slujba timp de zece ani, el a fost dat morții Ăźmpreună cu doi diaconi ai săi și cu multe mii de alți creștini.

Eustachius, care era un brav comandant roman, a primit poruncă de la Ăźmpărat să ia parte la un sacrificiu Ăźnchinat idolilor, Ăźn amintirea unor biruințe ale sale. Credința lui l-a făcut să refuze a lua parte, deși era Ăźn onoarea sa. Înfuriat de o așa neascultare, Ăźmpăratul nerecunoscător, uitĂąnd de serviciile aduse patriei de acest distins și dibaci ofițer, l-a condamnat la moarte cu toată familia sa. Și omul ce s-a dovedit brav Ăźn lupta pentru patrie, acum s-a dovedit tot așa de brav Ăźn lupta sa pentru credință.

Se spune că Ăźn timpul martirajului a doi frați: Faustines și Ioviță, torturile lor au fost atĂąt de Ăźngrozitoare și răbdarea lor așa de mare ĂźncĂąt Colocerius, un bărbat păgĂąn, copleșit de uimire, Ăźntr-un fel de extaz a strigat: „Mare este Dumnezeul creștinilor!" NumaidecĂąt mulțimea adunată la acel spectacol barbar l-a dat și pe el morții.

După moartea lui Traian, a urmat la tron ca Ăźmpărat Adrian. Quadratus, păstorul bisericii din Atena, a apelat la Adrian, cerĂąndu-i să cruțe pe creștini, Ăźmpăratul a luat Ăźn considerare scrisoarea lui Quadratus, explicarea credinței, a practicelor lor, ĂźncĂąt a poruncit să Ăźnceteze persecuția. Ba a mers pĂąnă acolo că a dat dispoziții ca nici un creștin să nu mai fie condamnat din pricina religiei sau a credinței sale. Dar dușmanii creștinilor n-au cedat. Ei au Ăźnceput să formuleze alte acuze politice, să spună că sunt Ăźmpotriva autorității civile, Ăźmpotriva statului, ca totuși să-i poată omorĂź. Martirii Ăźnsă au fost mult mai puțini sub Adrian. Biserica a primit clipe de răgaz pentru refacerea rĂąndurilor decimate așa de cumplit Ăźn timpul persecuțiilor.
 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...APARATE VULCANIZARE, AEROTERME, MASINI DE SPALAT...Vezi aici!