Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Martirii primului val de prigoană

Publicat la 2011-10-14 de Traian

Nero a ajuns Ăźmpărat cĂąnd avea doar 16 ani. Mamă-sa Agripina, prin uneltiri ticăloase, și-a otrăvit bărbatul, pe Ăźmpăratul Claudiu și pe fiul lui, curățind astfel calea spre tron lui Nero, fiul ei dintr-o altă căsători. În primii ani, a cĂąrmuit cu Ăźnțelepciune, căci a avut sfetnici abili. CrescĂąnd mare, firea sa violentă a Ăźnceput să se arate. El a alunecat sub influența nefastă a unei femei, renumită Ăźn frumusețe, Popea Sabina, care era proverbială Ăźn goana după vanitate, lux și trai Ăźn stricăciune. Despre ea se spune că ținea 500 de măgărițe ca să facă baie Ăźn laptele lor, spre a-și menține frumusețea. Nero dorea să se căsătorească cu ea, deși avea o soție, pe Octavia. Agripina luĂąnd partea celei neglijate, Nero a plănuit moartea mamei sale prin Ăźnec. În acest scop, a trimis-o la țară Ăźntr-o barcă, ce urma să se umple cu apă de Ăźndată ce pleca de la țărm. Dar Agripina s-a salvat ĂźnotĂąnd pĂąnă la țărm. Totuși ea a fost omorĂątă cu sabia de niște călăi, ce au fost trimiși de Nero, imediat ce a aflat că a scăpat de la Ăźnec. A divorțat de Octavia, apoi a exilat-o pe o insulă, unde a fost omorĂątă. S-a căsătorit cu Popea, dedĂąndu-se unei vieți fără frĂąu și celor mai sălbatice porniri. Făcea orice, nu mai ținea cont de demnitatea sa, ci doar să fie aplaudat și lăudat. Uneori cobora Ăźn arenă și se amesteca cu gladiatorii și cu luptătorii de profesiune spre a fi aclamat de gloate. Apoi și-a construit un palat măreț numit „Casa de aur". Palatul era Ăźmprejmuit de grădini mari, lacuri, băi și locuri de petrecere. Ca să-și poată termina palatul, aducea acuzații imaginare oamenilor bogați din Roma, astfel ei erau omorĂąți și averile confiscate treceau Ăźn vistieria Ăźmpăratului. Filozoful Seneca, fostul său dascăl, la fel a fost acuzat. Dar el a preferat să moară de mĂąna sa, decĂąt să fie torturat de călăii lui Nero. Astfel a intrat Ăźntr-o baie caldă și și-a deschis venele spre a-i curge tot sĂąngele. La fel a făcut și soția sa. AtĂąt de obișnuită a devenit metoda de a primi mesaje de moarte ĂźncĂąt oamenii Ăźși căutau singuri căile de a muri cĂąt mai ușor, fără să se lase pe mĂąna călăilor.

Cam Ăźn acest timp, Roma a fost cuprinsă de flăcări. Din cele patrusprezece cartiere ale ei, șase au fost distruse de foc. Abia după șase zile au reușit să stingă focul. Dar alt foc a izbucnit Ăźn partea opusă. Multe temple vechi, monumente, lucrări de artă au fost cu totul nimicite de flăcări. Roma a fost orașul cel mai mare pe vremea aceea. O inscripție, descoperită Ăźn 1941 la Ostia, conține date statistice și indică că populația cetății imperiale Ăźn anul 14 d.Cr. a fost de peste 4.000.000 locuitori (Am. Journ. of Arch, 45, 1941, p. 438). CĂąnd flăcările au cuprins orașul, populația a intrat Ăźn panică, flăcările se ridicau la mari Ăźnălțimi, dar Nero, urcat Ăźntr-un turn cu harfa sa, cĂąnta arderea Troiei zicĂąnd „Doream să văd ruina tuturor lucrurilor”.

Tacitus, istoric roman, Ăźn Analele sale XV, 44, descrie cum Nero, ca să scape de suspiciunea că a dat foc Romei, a aruncat vina pe creștini.

Se spune că Nero dĂąndu-și seama de-alarmarea poporului și că tronul Ăźi este Ăźn primejdie, Ăźncepu să alerge pe străzi și cu mĂąnă largă arunca bani mulțimilor adunate pĂąnă ce și-a golit punga, apoi acuză pe creștini că ei au incendiat Roma și porunci să fie vĂąnați, torturați cum se poate mai groaznic și omorĂąți fără milă.
 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUSE KLINKER ( CARAMIDA KLINKER )...Vezi aici!