Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Cind Pacatul Imbraca Haine Bisericesti

Publicat la 2011-10-07 de Traian

       Libertinismul spiritual e mai periculos decât păcatul fățiș. În fața păcatului demascat oamenii se opresc, dar dacă păcatul ia forme noi și se îmbracă cu haine bisericești, acesta intră neobservat în Turma lui Christos.

 

 

      Părinții și bunicii noștri au așezat anumite limite, în frică de Dumnezeu și în urma interpretării simple și directe a Scripturii. Chiar dacă au fost și unele exagerări, s-a vazut (chiar și în acestea) dorința de evlavie și sfințenie a înaintașilor noștri. Aceste limite au fost în continuu atacate și extinse treptat. Fiecare mutare de hotar reprezintă baza unei noi mutări, sub pretextul: dacă e voie asta de ce nu e voie și cealaltă? Unii credincioși, duși de valul mișcării libertiniste s-au obișnuit să spună (în mod indirect, bineînțeles) că evlavia e legalism și sfințenia e lipsă de relevanță.

      Prezint câteva exemple de progres (să fie citit regres) în aceast declin:

 

Concertele

Limita originală – Nu permitem nici un fel de concerte (nici creștine)

Prima extindere – Sunt permise concertele, dar să fie spirituale și ziditoare

A doua extindere – Nu avem toate aspectele sub control, așa că vom vedea anumite ieșiri, dar să nu ne alarmăm, pentru că noi nu ne identificăm cu acele aberații.

A treia extindere – Nu toate concertele creștine sunt la fel, unele sunt mai liniștite iar altele mai sălbatice, cam după gusturile fiecăruia. Așa că e acceptabilă participarea la concerte necreștine, atâta vreme cât acestea sunt mai liniștite și decente în comparație cu cele… creștine.

 

Slujirea

Limita originală – Doar bărbații cinstiți, ce nu au trecut prin divorț, sunt chemați să slujească public ca păstori și predicatori.

Prima extindere – In unele cazuri trebuie acceptați și bărbați divorțați

A doua extindere – In urma unor chemări speciale, și femia poate să slujească în această capacitate

A treia extindere – Și bărbații și femeile ce trăiesc în inversiune sexuală pot să slujească în straie preoțești

 

Pantomimele și sportul

Limita originală – În cadrul slujbelor religioase nu se acceptă decât cântarea, rugăciunea, predicarea, mărturisiri, și manifestările biblice ale Duhului Sfânt.

Prima extindere – Trebuie acceptate forme noi, relevante, prin care să se transmită mesajul Evangheliei. Forma nu are nici o importanță, doar mesajul. Scopul măreț scuză mijloacele. Dacă o șcenetă sau pantomimă transmite un mesaj frumos, de ce să fie oprită.

A doua extindere – Competițiile sportive reprezintă o cale lucrativă de atragere a tinerei generații la biserică. Un meci de lupte (Jiu-Jitzu), între credincioși (adică creștin), înainte de predicarea Evangheliei poate să fie un mare câștig pentru Împărăția lui Dumnezeu.

A treia extindere – Pentru că oricum credincioșii noștri iubesc sportul mai mult ca biserica (de câteva ori pe an, în cazul competițiilor mari de anvergură națională sau internațională), de ce să stea toți acasă la meci iar noi să ținem predica la scaune? Aducem un TV (big screan) în biserică și-i invităm pe toți să participe împreună la marele eveniment sportiv. Ce frumoasă părtășie, dacă ne rugăm cu foc, s-ar putea chiar să câștige echipa favorită!

 

Închinarea

Limita originală – Modelul nostru va fi biserica primară

Prima extindere – Expresiile biblice: Amin, Aleluia, Slăvit să fie Domnul, nu mai sunt relevante pentru noua generație. Bătaia din palme (oricum e biblică), va înlocui manifestările vechi.

A doua extindere – Dacă s-a acceptat bătaia din palme, nu e păcat să se accepte și țipetele și fluierăturile, și aburii ce ies de sub scenă, și orga de lumini.

A treia extindere – Dacă s-au acceptat formele de manifestare ale celor din lume ca să fim relevanți, orice metodă care adună oameni e acceptabilă, inclusiv comedie creștină, dramă creștină, dans coreografic creștin, etc…
     Nu cred ca e nevoie să folosesc alte exemple, declinul e vizibil. Acest neopăgânism a cuprins multe comunități. Provocarea mea pentru fiecare credincios este să-și revizuiască și limitele și direcția. Numai o întoarcere din nou la valorile promovate de Sfintele Scripturi ne poate vindeca.

      Avem două variante: ori ne vom identifica cu Christos ori cu lumea. Nu putem să le realizăm pe amândouă deodată. În ritmul acesta de alunecare, în scurtă vreme Biserica nu va mai avea unde să-i cheme pe cei din lume, deoarece ea, Biserica, va fi ca lumea. În cel mai fericit caz se vor face transferuri de membri și schimbări de religii.
      Vestirea Evangheliei este o lucrare spirituală în care vrem să folosim armele Duhului Sfânt, alaturi de abilitățile sau darul ce Dumnezeu ni le-a dat. Scenetele și pantomimele creează actori, artiști, dansatori, și vedete. Unde iși găsesc toate acestea locul în Scriptură? De când Biserica Domnului Isus are nevoie de actori, artiști, dansatori, și stele pentru a transmite mesajul sfânt, mântuitor, al Evangheliei? Cine le-a încredințat loc această responsabilitate? Și odată ce aceste forme și metode sunt acceptate, cine va mai putea așeza limite? Pilda fiului risipitor este deosebit de frumoasă așa cum e așezată pe paginile Scripturii și predicată de oamenii lui Dumnezeu. Cine nu înțelege cele două expresii folosite de Evanghelistul Luca: “și-a risipit averea ducând o viață destrăbălată” și “ți-a mâncat averea cu femeile desfrânate”, e prea mic și nu trebuie să înțeleagă, sau nu are capacitatea intelectuală necesară unei înțelegeri adecvate a adevărurilor simple. În cazul în care vrem să arătăm în imagini acest adevăr din viața căzută a fiului risipitor, orice imagine este prea mult.

    Din păcate trăim într-o lume ce caută distracție, divertisment și vedetism. Evanghelia nu promovează ci mai degrabă condamnă aceste trăsături. Punând împreună lucrurile ce trebuie să stea separat, devenim un fel de amestec otrăvitor ce în final va trebui vărsat din gura Domnului (vezi Apoc. 3.16).

Cornel Avram

 

 

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...Filmari -Foto -Sonorizari -Organizari Evenimente....Vezi aici!