Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Recucerirea lumii prin bunătate - De ce și cum să faci lumea mai bună 2

Publicat la 2011-09-23 de Traian

Cine este aproapele meu?

    În ocaziile când întoarcem capul, de cele mai multe ori este vorba de nepăsare sau comoditate. Oricine poate să dăruiască ceva – timp, o mână întinsă, un zâmbet, o încurajare, un bănuț. Dacă unei persoane îi vine ușor să fie în preajma copiilor, să se joace cu ei și să-i învețe lucruri utile, poate folosi acest talent pentru a face colțișorul său de lume mai bun. Nu e nevoie neapărat de înscrierea într-o organizație care se ocupă de îngrijirea copiilor. Pentru a imprima valori morale și norme sociale în mintea și în comportamentul copiilor nu este neapărat nevoie să plece în celălalt colț al lumii. Avem copiii, bătrânii și săracii noștri. Uneori, lumea a treia este chiar lângă noi, peste gard sau de cealaltă parte a străzii.

    „Cine este aproapele meu?” se întreba un cărturar din vechime. Drept răspuns, Iisus i-a povestit pilda cu samariteanul milos, indicând că „aproapele” este acela pe lângă care treci și care are nevoie de ajutor. Nimeni nu așteaptă un om care să schimbe lumea de unul singur. De multe ori, drumul până la destinație este lung și presupune efort și resurse. Însă niciunul dintre cei care au plecat pe acest drum nu a regretat faptul că s-a străduit să schimbe lumea în bine. O viață dedicată unor cauze nobile nu este un timp pierdut, ci unul câștigat. În psihoterapia adleriană, interesul social este considerat principiu de bază – cu cât o persoană este mai interesată de binele celorlalți, cu atât își menține sau își recâștigă propriul echilibru psihic. Stephen Post și Jill Neimark, autorii cărții De ce lucrurile bune li se întâmplă oamenilor buni? susțin că aceia care le fac bine altora au o sănătate mai bună, sunt mai puțin deprimați, au o stimă de sine mai ridicată și, în general, se bucură de mai mult succes.
Dacă ei pot, putem și noi

    Unul dintre cei mai cunoscuți filantropi este Bill Gates, pe care publicația Forbes[1] l-a așezat pe prima poziție a unui top al celor care donează bani pentru acțiuni caritabile. Majoritatea sumelor donate de Bill Gates au fost destinate combaterii sărăciei și bolilor. Miliardarul mexican Carlos Slim Helu urmărește ridicarea nivelului de trai în Mexic, considerând că problema sărăciei poate fi rezolvată prin educație și locuri de muncă. Principiul care stă la baza actelor sale de caritate este acela că omul nu trebuie învățat doar cum să pescuiască peștele, ci și cum să-l vândă, pentru a mânca și altceva în afară de pește.[2] „Oamenii care ajung bogați prin propria muncă sunt cei mai generoși. Ei înțeleg că au fost binecuvântați și că succesul afacerilor lor depinde de calitatea învățământului și a comunităților cu care lucrează”, crede Leslie Lenkowsky, profesor la Centrul de Filantropie al Universității din Indiana.
 

    Un alt exemplu este cel al cuplului britanic Chris Hohn și soția sa, Jamie Cooper-Hohn. În 2006, câștigurile personale ale familiei au depășit 150 de milioane de lire sterline, cei doi soți donând aproape dublul acestei sume, în același an. Deși Chris Hohn este recunoscut drept cel mai mare filantrop din Marea Britanie, nimeni nu a reușit să-i smulgă vreun interviu pe această temă, ca și cum Hohn, omul care a întemeiat fundația de întrajutorare Children’s Investment Fund Foundation, nici măcar n-ar exista. Printre miliardarii generoși se numără și Warren Buffett, Michael Bloomberg, Li Ka-shing și Michael Dell.[3]

    Susținerea unor cauze, ajutorarea unor oameni, îmbunătățirea condițiilor de viață nu sunt însă o sarcină pe care să și-o asume doar oamenii bogați. Datorită celebrității, acțiunile lor de caritate sunt mai mediatizate, generoșii miliardari bucurându-se de recunoașterea publică a implicării lor în societate. Filantropia nu depinde însă de contul bancar, ci de disponibilitatea de a renunța în favoarea altora, chiar dacă ai mai puțin decât alții. Și, de asemenea, filantropia nu este motivată de dorința obținerii unei aprecieri din partea publicului, ci de dorința de a schimba lumea de dragul lumii. A fost probabil cazul regretatului jurnalist Mile Cărpenișan, implicat în diverse campanii umanitare. Cu doar o lună înainte de deces, Mile era implicat într-o campanie pentru susținerea unui tânăr (Daniel Răduță) diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică.
Cine iubește face lumea mai bună

    Uneori, oamenii se simt descurajați și neputincioși în fața situațiilor dificile, cu sentimentul că sunt singuri în fața provocării. Dar descurajarea lor este cauzată de lipsa de informare. „Literalmente, există milioane de oameni care lucrează pe întreaga planetă pentru a aduce pace și dreptate acestei lumi. Grupurile organizate, alcătuite din oameni cu viziune, cu o dorință incorigibilă după dreptate și egalitate, au fost întotdeauna cei mai importanți catalizatori pentru a face lumea mai bună.”[4]

 

    Modalitățile de implicare variază de la simpla susținere financiară a unor organizații sau cauze până la folosirea propriilor talente, capacități și abilități. Fiecare om se poate alătura unei cauze în care crede. Ajutorarea săracilor, asistarea persoanelor care se confruntă cu diverse probleme (boală, depresie, acces limitat la educație, lipsa unui adăpost), susținerea persoanelor vârstnice, implicarea în diferitele proiecte și forme de apărare a drepturilor omului, implicarea în susținerea cauzelor ecologice, preocuparea pentru promovarea artelor și culturii sau a unei spiritualități transformatoare – iată câteva dintre opțiunile pe care le are cel ce dorește să facă lumea mai bună.

    Este mult mai ușor să ne punem în slujba celor pe care îi iubim. Totuși, nu este suficient să ne limităm ajutorul doar la cei pe care îi cunoaștem. Pentru creștini, exemplul cel mai bun rămâne Iisus Christos, care, conform Evangheliilor, petrecea foarte mult timp în mijlocul oamenilor, ajutând pe oricine avea nevoie. Cea mai mare răsplată a Sa nu era recunoștința oamenilor, ci faptul că îi putea face fericiți. Prin implicarea și exemplul Său, Iisus a schimbat radical istoria acestei lumi.

[1] David Whelan, Tatiana Serafin, Cristina von Zeppelin, „Billion-Dollar Donors”, www.forbes.com, 24 august 2009

[2] http://www.wall-street.ro

[3] „Billion-Dollar Donors”, www.forbes.com

[4] Ellis Jones, Ross Haenfler, Brett Johnson, The Better World Handbook, Canada, New Society Publishers, 2005, p. 255

Semnele Timpului

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...APARATE VULCANIZARE, AEROTERME, MASINI DE SPALAT...Vezi aici!