Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Pastele

Publicat la 2013-05-04 de Traian

De cănd vocea lui Dumnezeu răsuna in gradina Edenului intrebând: “Unde ești?”, Gen.3 cu 9, de atunci planul Lui pentru sufletul omului era alcătuit. Isus plin de durere rostește in fața ucenicilor următoarele cuvinte: “Dar cum se vor implini scripturile care zic ca așa trebuie să se întample”? Mt.26 cu 54, căci “Toate aceste lucruri s-au întamplat ca să se implineasca cele scrise…”Mt.26 cu 56

În trei zile avea sa fie rescrisă istoria omenirii.

În trei zile cruciale avea sa fie deschisa o cale noua omenirii. O cale croită prin voința lui Dumnezeu arătată în fiul sau Preaiubit, Isus Hristos. “Acolo se va croi o cale, un drum care se va numi Calea cea Sfantă:nici un om necurat nu va trece pe ea, ci va fi pentru cei sfinti…”Isaia 35 cu 8 Dar această cale s-a croit în trei zile cruciale pe care le-a cunoscut omenirea:vineri, sambătă , duminică! Trei zile pământești… (Photo via Wiki Media)

VINEREA cumplită a neamului omenesc

Cum începe ziua de vineri? Din gradina Ghetimani undeva puțin după miezul nopții cand Iuda, vanzatorul vine impreuna cu o gloata de oameni înarmați cu ciomege si săbii, care au pus mâinile pe Isus si L-au prins.” Atunci toți ucenici l-au părăsit si au fugit”. Matei 26 cu 56. În această vânzare există ceva atât de uman. Specific omului. Iuda s-a arătat și s-a dus la Mântuitorul. S-a apropiat, l-a prins de umeri și l-a sărutat. Deja cel rău stăpănea inima lui Iuda. Planul era întocmit. Alegerea stabilită. Dar Isus se cutremură de gestul lui Iuda.”…cu o sărutare vinzi tu pe Fiul omului?”.Lc 22 cu 48.

Într-o zi un fiu risipitor se întoarce acasă. Tatăl l-a zărit de departe. Așa este dragostea. Are privirea antrenată. Fiul a fost îmbrățișat de tată care “l-a sărutat mult”, Lc 15 cu 20. Un sărut al iertării. O pildă despre dragostea tatălui ceresc care cuprinde în brațe fii risipitori. Pe care îi sărută cu dragoste de părinte. Un sărut al iertării. Iuda se apropie să îl îmbrățișeze pe Isus și îl sărută. Un sărut josnic, al trădării. “Cu un sărut…Iudo? “Nu putea fi altceva? Sub un sărut o inimă întunecată. Așa e omul. Poate zâmbi, poate vorbi frumos, te poate îmbrățișa, dar inima să fie rea.

L-au dus la marele preot Ana unde unul dintre aprozi l-a pălmuit pe Isus. Pe seama nevinovatului Isus a încercat aprodul slugarnic să își construiască o imagine în fața marelui preot. Isus nu a raspuns în opinia lui cuviincios. Slugărnicia are limbajul ei. Și pălmuiește pe unii și pe alții și azi. Ce contează adevărul? Lui să îi fie bine.L-au dus la marele preot Caiafa si l-au învinuit. L-au scuipat in față, l-au bătut cu pumnii si l-au pălmuit, zicand: “Hristoase, prorocește-ne cine Te-a lovit? Mt.26 cu 68. Este uimitor faptul ca aceste evenimente se petrec în timpul nopții. Undeva după ora 12. Câtă ură trebuie să fi strîns preoții în inimă. Să ai atîtă energie în a striga, a pălmui, a bate cu pumnii, a scuipa și a aduce injurii la aceea oră tîrzie din noapte!Inima nu are odihnă când este să urască.

Spre ziuă au făcut sfat impotriva lui Isus, nu ca să îl judece, ci “ca să îl omoare”Mt.27 cu 1. L-au legat si l-au dat in mana dregătorului Pilat din Pont; Pilat l-a trimis la Irod care stapănea ținutul Galileii de unde era Isus. Irod l-a primit pe Isus cu gând ca va vedea o minune. Un fel de specatacol la care nu plătești billet. Dar Mântuitorul a tăcut. I-a pus Irod multe întrebari dar Isus nu a răspuns nimic. Preoții și cărturarii cei mai de seama “îl părau cu înfierbantare spune cuvantul. Luca 23:10  Apoi Irod și-a aratat fața adevărată: “se purta cu dispreț și dupa ce și-a bătut joc de El l-a îmbrăcat cu o haină stralucitoare și L-a trimis înapoi la Pilat.

În ziua aceea, Irod și Pilat s-au împrietenit unul cu altul căci erau învrăjbiți între ei înainte. Lc.23:12. Iată un lucru semnificativ. Doi făcători de rele, Irod și Pilat, doi oameni interesați de pozițiile lor pământești, ajung să se împrietenească. Pe seama nevinovatului Isus. Pentru mulți oameni Pilat apare ca o victimă a unei situații de constrângere. El are un gest de a încerca să îl elibereze pe Isus. Dar acestă mențiune din Evanghelia lui Luca aduce lumină în privința adevăratuului caracter al lui Pilat. Se împrietenește cu Irod cu prilejul acestui simulacru de proces.

Pilat a pus să îl bată pe Isus. Cu nuiele, cu biciu, a fost legat si bătut. Rănile Sale au picurat sânge. Gemetele Sale nu au smuls nici un regret. Mâinile Sale nu s-au mai lăsat pe creștetul cuiva pentru a aduce vindecare, sau binecuvantare ci au fost legate cu funii. Ca un miel pe care îl duci la tăiere. El nu a deschis gura deși era chinuit și asuprit.Aproape că inima strigă: destul!E prea mult!Dar calvarul Mântuitorului Isus era departe de a se fi sfârșit.

Apoi a fost dus în pretoriu, l-au desbrăcat de hainile Lui si L-au îmbrăcat cu o haină stacojie, au împletit o cunună de spini, au pus-o pe cap si I-au pus o trestie în mâna dreapta. Apoi îngenunchiau in fața lui și îsi bătea joc de El spunând: “Plecaciune Ție Împaratul iudeiilor”.Mt.27 cu 29 și 30. Și scuipau asupra Lui si-l băteau în cap. Apoi a început ultimul drum pământesc al lui Isus. (Photo via Wikipedia Tissot)

Drumul spre Golgota.

I-au pus crucea în spate si l-au silit sa meargă. Ajunși la Gologota, L-au întins, l-au străpuns cu piroane în încheieturile mâinilor și l-au ridicat pe cruce.I-au pironit picioarele cu piroane de 13-18 cm. Umerii au fost dislocați. Ca să respire trebuia să se impingă în picioarele străpunse altfel cutia toracică nu se umplea cu aer. Piroanele din picioare s-au oprit în oasele tarsiene. Setea era cumplita. Din cauza biciuirii era in soc hipovolemic. Ca urmare a șocului hipovolemic inima galopa pentru a pompa sangele care nu mai era acolo. Tensiunea arterială a scăzut provocând o stare de leșin sau colaps, iar rinichii nu mai lucrau. Isus suferise o hematidroză atunci când in Ghetimani ca urmare a unui chin sfâșietor , ca de moarte, s-au eliberat în organism substanțe chimice care au rupt capilarele din glandele sudoripare.

Norodul stătea și privea.Fruntașii își băteau joc de El si spuneau “Pe alți I-a mântuit; să se mântuiască pe Sine Insuși dacă este El Hristosul, Alesul lui Dumnezeu. Ostasii de asemenea își băteau joc de El. Se apropiau, Îi dădeau oțet si_Îi ziceau “Daca ești Tu Împăratul iudeiilor mântuiește-Te pe Tine Însuți” Luca 23:35 si 36. Unul dintre talhari iși bate joc de El. Trecătorii își băteau joc de El, dădeau din cap si ziceau: “Uăă!Tu, care strici Templul, și-l zidesti la loc în trei zile, mantuiește-te pe tine însuți si pogoară-te de pe cruce”Marcu 15 cu 29 si 30.

În agonia morții privirea lui Isus îmbartiseaza chipurile celor din jur. Îi răsună în urechi șoapta vrăjmașului: Pentru ei vrei Tu să mori? Merită ei atâta suferință? Legiuni de demoni ațâțau mulțimea care arunca ocara asupra lui Isus.
Ingerii și întreaga ostire cerească este înmărmurită. Cu ochii atințiti spre Isus, cu atenția îndreptată spre Tatăl așteaptă un semn din partea Tatălui pentru a izbăvi din chin pe Neprihănitul Isus. Dar Tatăl tace.

Despărțit de Dumnezeu, părăsit de ucenici, sfredelit de vorba vrajmașului, Satana, împresurat de taurii din Basan care îl impung, ținta ocarii si epuizat de durerea trupului din care se scurge viața, fara un singur cuvânt de mângâiere,…iată VINEREA cumplită a neamului omenesc.Iată adevărata față a neamului omenesc.Făra farduri aplicate, fără politețuri zaharisite, fără strălucirea mincinoasă a unor strasuri ieftine. Față adevărată a neamului omenesc este față nelegiuirii care a înveninat inima și a întunecat mintea.VINEREA numită mare. Zi de adevăr cumplit. Zi de faliment total pentru omenirea care zace în cel rău.

SAMBATA – Tacere

Ucenicii sunt ascunși în case. Dincolo de uși. O zi a tăcerii. Preotii isi sarbatoaresc Pastele atât de drag lor. Cu pioșenie se apropie de un Dumnezeu care le lăsase porunci și legi. Pe care le știau. Ce bine acum că nu mai era nimeni să le conteste autoritatea. Ce bine că nimeni nu mai tulburau oamenii cu cuvinte care loveau în ei ca niște bice. Lucrurile intraseră în normal. În obișnuitul pe care îl știau și îl controlau.

Pilat, Irod si toate autoritatile sunt linistite. Nimic nu tulbură liniștea cetății. Cerul tace. Dumnezeu tace. Tăcere peste tot. O tăcere în care vorbește doar frica. Frica preoților, frica ucenicilor. Totul este pierdut. Fară speranță. Tăcere. Nu mai este nimic de spus. Hristos este în mormânt. Păzit cu strășnicie. (Tissot Photo via Bible Picture Gallery)

DUMNICA -  A ÎNVIAT!

Peste cetate răsar zorii. Grăbită Maria Magdalena și cealaltă Marie împreună cu Salome au venit să vadă mormântul. Dar nu doar mormîntul ci pe Cel ce era acolo. Însă Domnul Isus nu mai era acolo. Un mesaj al unui înger a căzut mai puternic ca fulgerul. A ÎNVIAT! Ele au plecat cu frică și mare bucurie și au fost întâmpinate de Isus Hristos, Mântuitorul care le-a spus: “Bucurați.vă!”.

Ele duc vestea ucenicilor care par neputinciși în a crede că El a înviat. Un basm. Nimic mai mult. Acolo Petru auzind vestea este cuprins de frenezie. Poate că mai există o șansă să se reabiliteze. Să își ceară iertare în fața lui Isus. Dacă El a înviat va sta de vorbă cu El, va plânge, se va căi. Aleargă cu acest gânduri în inimă la mormânt. Dar n-a văzut decât niște fășii de pânză. Prea puțin. Mirat s-a întors acasă. Cleopa cu un alt ucenic întălnește pe drumul Emausului pe Isus Cel Înviat. Plini de bucurie se întorc la Ierusalim să dea vestea ucenicilor. Ucenici ascultau.

Deodată Isus a venit în mijlocul lor și a rostit: “Pace vouă!”. Cuvânt care va rămâne pe buzele credincioșilor de atunci și până la venirea Sa. Dar ucenicii s-au speriat. El i-a invitat să se uite la mâinile și picioarele Lui care păstrau urmele piroanelor. A măncat pește și un fagure de miere ca semn al învierii Sale în trup. Apoi le-a deschis mintea.

Dumincă. Zi de spaimă pentru preoți. Isus a înviat! Mintea lor căuta febrilă o soluție .Ziceți că ucenicii au venit și au furat trupul Lui pe cănd voi dormeați! Și au plătit bani mulți pentru această minciună.

Dar toată cetatea era în mișcare. Multe morminte s-au deschis și în sfănta cetate s-au arătat multora. Mulțimea nu mai putea fi înșelată. Învierea era peste tot. Speranța renăscuse. Ochii au prins să aibă sclipiri noi.Privirile s-au înălțat. Isus înviase! Dumnezeu deschisese drumul spre mîntuire prin Robul Său Isus. Moartea a fost biruită. Satan a fost doborît. Cheile locuinței morților i-au fost smulse. Moartea a fost biruită și boldul ei frânt. Zapisul cu păcatele lumii a fost țintuit pe cruce. Viața s-a coborât din belșug.

Un cuvînt nou a prins să se fluture pe buzele oamenilor:a înviat.Hristos a înviat!

  • Lumea a vorbit VINERI.Dumnezeu a tăcut și a suferit moartea pe cruce.
  • Lumea a tăcut SÂMBĂTĂ.Dumnezeu a tăcut și El.
  • Dumnezeu a vorbit DUMINICĂ. Prin ÎNVIERE! Și toți cei care L-au crezut au început și ei să vorbească:”Hristos a înviat!Cu adevărat a înviat!.
Să rămănem în DUMNICA ÎNVIERII pentru toată viața noastră. Tu cel ce ai rămas în ziua de vineri a neamului omenesc, vino la sărbătoarea duminicii. A iertării și a învierii.
HRISTOS A ÎNVIAT!

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...PRODUCATOR DE POMI FRUCTIFERI...Vezi aici!