Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Crestini japonezi

Publicat la 2011-08-09 de Traian

Vezi predica Kakure Kirishitans Cripto - Crestini japonezi

 Autor: Fedor Covaci
 
 


Personal cred că nu la întâmplare Japonia a trecut prin acest cutremur și tsumani devastator. Datorită acestei calamitati naturale Japonia a polarizat atenția întregii lumi. Desigur organizații umanitare din întreaga lume vor sufoca țara cu ajutoare materiale.Oare cine va ajuta spiritual aceasta tara? Ca și creștin stau și mă întreb ce va face biserica creștină pe linia spirituală pentru Japonia în acest moment crucial.
 Istoria misiunilor creștine ne arată că într-o anumită perioadă a istoriei Japonia părea să fie cel mai fertil câmp pentru propovăduirea Evangheliei. Era anul 1549 când Francis Xavier a ajuns cu Evanghelia la Japonezi. De-a lungul unei singure generați numărul creștinilor a crescut la trei sute de mii. Cifra era promițătoare plasând Japonia ca singură țară din Asia potrivită pentru creștinism. În jurul anului 1600 Shogunii (titlu dat dictatorilor militari ai Japoniei intre 1192-1867) au alungat pe misionari creștini și au cerut creștinilor japonezi să renunțe la credința lor. Martirajul a fost atât de puternic încât aproape a nimicit biserica japoneză. Această perioadă de persecuție este cunoascută ca cea mai de succes încercare de exterminare a creștinilor japonezi. Istoria martirajului creștin din această țară ne arată că au fost înregistrate 26 de răstigniri. Persecuția a fost așa de cruntă încât această perioadă a fost numită „Valea Iadului”. Creștinii erau legați de stâlp în mare și lăsați până creștea nivelul apei înecându-se încet, alți erau legați în saci și aruncați din bărci, mulți au fost duși la izvoare termale și opărâți cu apă clocotitoare. După prigoana de 240 de ani spre sfârșitul secolului al 19 Japonia a acceptat construirea unei biserici catolice în Nagasaki. Când porțile acestei biserici s-au deschis preoți au rămas uimiți să vadă creștini japonezi coborând din păduri în valuri mari. Acești creștini erau numiți de japonezi „Kakure Kirishitans” adică cripto creștini care se întâlniseră în secret timp de 240 de ani. Astăzi mai există 30.000 de creștini kakure și 80 de biserici care duc mai departe credința lor. Japonia are o populație de aproximativ 130.000.000 de locuitori și este o țară care crede în pluralismul de zei (sincretism). Religia țării este budismul și shintoismul. Creștini la ora actuală se apropie abia la un procent din populația totală a țării. Pentru mine Japonia este un paradox deși este o țară budistă și shintoistă divorțul este un lucru rar. Numărul celor închiși în închisori este extrem de mic față de alte țări care se pretinde că sunt creștine. Nivelul de moralitate și corectitudine depășește cu mult nivelul occidentului. Acum este momentul crucial de a ne ruga pentru Japonia ca să își revizuiască credința. Nu ne putem imagina ce sar putea întâmpla dacă această țara disciplinată ar deveni creștină.
 Vizionân-d pe internet imaginile apocaliptice din Japonia mi-am adus aminte de una dintre cele mai scurte pilde ale lui Isus:
„De aceea pe orișicine aude aceste cuvinte ale Mele, și le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care și-a zidit casa pe stâncă. A dat ploaia, au venit șivoaiele, au suflat vânturile și au bătut în casa aceia, dar ea nu s-a prăbușit pentru că avea temelia zidită pe stâncă. Însă ori și cine aude aceste cuvinte ale Mele și nu le face va fi asemănat cu un om nechibzuit, care și-a zidit casa pe nisip. A dat ploaia, au venit șivoiele, au suflat vânturile și au izbit în casa aceia: ea s-a prăbușit, și prăbușirea ea fost mare.” (Matei 7: 24-27)

 Această parabolă ne spune clar unde ar trebuie să ne plasăm credința. Mesajul pildei rostite de Isus ne prezită două opțiuni. Suntem răspunzători de cuvintele pe care le-am auzit și trebuie să luăm o hotărâre. Putem construi pe una din două temeli. O temelie este stânca și cealaltă este nisip. Temelia determină capacitatea unei structuri de a rezista în fața naturii dezlănțuite (ploaia și vânturile). Pilda subliniază importața ascultării și aplicării. Din acest motiv omul care ascultă și aplică cuvintele lui Isus este un om cu judecată. Casa lui (viața sa) are o temelie solidă și atunci când vor veni ploile și vânturile ea nu se va prăbuși pentru că stânca reprezintă însuși pe Domnul Isus.
 Kakure kirishitans (cripro creștini japonezi) deși sunt puțin au credința zidită pe stâncă. Nu ne rămâne decât să învățăm de la acești creștini care au rezistat acelor persecuți crunte de 240 de ani.
 Casa lor a fost într-adevăr zidită pe stâncă. Pe ce temelie ne vom construi noi casa (viața) de acum înainte?

preluat   http://www.viatavesnica.ro/vezi-predica/predici-scrise/471/kakure-kirishitans-cripto-crestini-japonezi

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOTO, SCUTERE, ATV-URI, ACCESORII...Vezi aici!