Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Destinul Omului Depinde De Alegerea Personală

Publicat la 2013-01-04 de Traian

Atunci când părăsim copilăria devenim conștienți de realitățile vieții și realizăm că lumea este o diversitate de idei și filosofii contradictorii. Puncte de vedere diferite despre lume și viață specifice fiecărei culturi s-au mixat în mod ciudat, dând naștere la un număr nesfârșit de convingeri și doctrine. Un nesănătos și exagerat spirit ecumenic încurajează păgânismul să semene cât mai mult cu creștinismul și invers, Biserica să semene cu lumea și invers și toate acestea devin posibile pe fondul ignoranței biblice, a lipsei de spiritualitate creștină și responsabilitate pastorală.

În această îngrămădire de învățături, unde totul se subordoneazădemocrației și dreptului omului la libertate de exprimare și manifestare, orice este posibil și tolerat. Printre altele, este acceptată și ideea că omul se naște ca oricare obiect electrocasnic cu o carte de instrucțiuni și garanție, în care este specificată soarta lui, dacă va fi sau nu mântuit, dacă va ajunge sau nu bețiv, curvar, drogat, hoț... sau nu, și toate acestea conțin destinul (soarta) omului pe care el trebuie să-l urmeze și orice ar face nu se schimbă nimic. Atunci când ieșim din ignoranța ecumenică contemporană și deschidem Cartea lui Dumnezeu citim următoarele: ,,Iată, îți pun azi înainte viața și binele, moartea și răul. Căci îți poruncesc azi să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, să umbli pe căile Lui, și să păzești poruncile Lui... Dar dacă inima ta se va abate, dacă nu vei asculta, și te vei lăsa amăgit să te închini înaintea altor dumnezei și să le slujești,  vă spun astăzi că veți pieri... Ți-am pus pus înainte viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața, ca să trăiești, tu și sămânța ta, iubind pe Domnul, Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui, și lipindu-te de El: " (Deuteronom 30:15-20).

Biblia afirmă limpede și clar libertatea pe care omul o are să aleagăceea ce vrea în viață și apoi să suporte consecințele propriei alegeri, în concluzie destinul este în mâna omului, este dreptul de a alege. Sunt câteva evenimente în Biblie, în care oamenii au fost întrebați ce vor, multe altele în care oamenii au spus ce vor fără să fie întrebați. Este interesant să vedem căei au devenit în timp ceea ce au vrut. Ceea ce vor oamenii răspunde nevoilor, pretențiilor, mofturilor, intereselor sau poftelor lor, drept pentru care unele dintre lucrurile vrute sunt bune, altele sunt rele.

În general oamenii vor mai mulți bani, frumusețe, inteligență, sănătate, libertate, democratie, vacanțe, mai multă mâncare, băutură și distracții...  De obicei, oamenii neglijează sau subordonează lumea spirituală, cerul și viața veșnică în favoarea lumii materiale, care oferă confort, plăcere, fericire... și aceasta dovedește care este scopul unui om și unde își va petrece veșnicia. Biblia prezinta un om bogat (Luca 16:19-31) care, murind, ajunge în iad datorită modului de viață păcătos și acolo încearcă prea târziu să-și rezolve problema sufletului pe care l-a neglijat în totalitate în viața de pe pământ. Aducându-și aminte că mai are cinci frați în viață care, ducând același mod de viață păcătos, vor ajunge ca și el în iad, insistă în fața Părintelui Avraam săfacă ceva supranatural pentru mântuirea lor. Însă acesta îi răspunde că pentru mântuirea oricărui muritor este suficientă Biblia, care conduce la pocăință de păcat și credință în Mântuitorul Isus Hristos. Și toate aceste dacă omul VREA. Biblia prezintă oamenii care au vrut lucruri rele și au ajuns rău și oameni care au vrut lucruri bune și au ajuns bine.

 

I. OAMENI CARE AU VRUT LUCRURI RELE

1. Conformism religios în loc de închinare sfântă.

Deuteronomul 12:30 - ,,Vezi să nu te lași prins în cursă, călcând pe urmele lor, după ce vor fi nimicite dinaintea ta. Ferește-te să nu cercetezi despre dumnezeii lor și să zici: `Cum slujeaneamurile acestea dumnezeilor lor? Și eu vreau să fac la fel`." Mulți oameni se conformează în mod greșit anturajului păcătos în care trăiesc, doar pentru că așa vor. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală. 

 

2. Monarhie umană în loc de teocrație (divină).

1 Samuel 8.4-5 - ,,Toți bătrânii lui Israel s-au strâns și au venit la Samuel la Rama. Ei au zis: `Iată că tu ești bătrân, și copiii tăi nu calcă pe urmele tale; acum pune un împărat peste noi să ne judece, cum au toate neamurile`." Dumnezeu califică alegerea lor drept infidelitate: ,,Domnul a zis lui Samuel: `Ascultă glasul poporului în tot ce-ți va spune; căci nu pe tine te leapădă, ci pe Mine mă leapădă, ca să nu mai domnesc peste ei`.” Încă din Eden omul a vrut să ajungă MARE ca Dumnezeu. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.  

3. Tâlharul Baraba în loc de Mântuitorul Hristos.

Marcu 15.11-14 - ,,Dar preoții cei mai de seamă au ațâțat norodul să ceară lui Pilat să le slobozească mai bine pe Baraba. Pilat a luat din nou cuvântul, și le-a zis: `Dar ce vreti să fac cu Acela, pe care-L numiți Împăratul Iudeilor?` Ei au strigat din nou: `Răstignește-L!`" Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.

4. Crimă în loc de pocăință.

Marcu 6:22 - ,,Fata Irodiadei a intrat la ospăț, a jucat, și a plăcut lui Irod... Împăratul a zis fetei: "Cere-mi orice vrei, și-ți voi da." Mesajul profetului trebuia să-i conducă la pocăință, însă au ales să-l omoare, deoarece slujirea lui demasca păcatul, duplicitatea  și mediocritatea lor spirituală. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală. 

 

5. Foc și răzbunare în loc de a doua șansă.

Luca 9:54 - ,,Ucenicii Săi, Iacov și Ioan, când au văzut lucrul acesta, au zis: `Doamne, vrei să poruncim să se pogoare foc din cer și să-i mistuie, cum a făcut Ilie?`" Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.

Peste ani, în urma pocăinței samaritenilor, Dumnezeu i-a binecuvântat cu ,,focul” Duhului Sfânt (Faptele Ap. 8:14-25).

 

II. OAMENI CARE AU VRUT LUCRURI BUNE

1. Elisei a vrut putere.

2 Împărați 2:9 - ,,După ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei: `Cere ce vreisă-ți fac, înainte să fiu răpit de la tine`. Elisei a răspuns: `Te rog să vinăpeste mine o îndoită măsură din Duhul tău`.” Oamenii sunt dominați de păcat, pentru că sunt lipsiți de puterea lui Dumnezeu. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală. 

 

2. Solomon a vrut înțelepciune.

1 Regi 3.5-10 - ,,La Gabaon, Domnul S-a arătat în vis lui Solomon noaptea, și Dumnezeu i-a zis: `Cere ce vrei să-ți dau.` ...Dă dar robului Tău o inimă pricepută, ca să judece pe poporul Tău, să deosebească binele de rău!... Cererea aceasta a lui Solomon a plăcut Domnului”. Trăim înconjurați de oameni inteligenți, însă lipsiți de înțelepciune. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.  

3. Bartimeu a vrut lumină.

Marcu 10:51 - ,,Isus a luat cuvântul și i-a zis: `Ce vrei să-ți fac?` `Rabuni, i-a răspuns orbul, să capat vederea`.” Acest om a înfruntat rușinea publică venind la Mântuitorul cu problema lui. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.

 

4. O mamă și-a vrut copii în cer. 

Matei 20:21 - ,,El a întrebat-o: `Ce vrei?` `Poruncește`, I-a zis ea, `ca, în Împărăția Ta acești doi fii ai mei să șadă unul la dreapta și altul la stânga Ta`."  Prea multe mame își vor copiii doar pe pământ, acest lucru fiind dovedit de dorințele, deciziile, prioritățile și valorile lor. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală. 

III. CONCLUZII 

Nu este cinstit să spunem că nu există Dumnezeu, doar pentru că vrem mai mult să nu existe. De asemenea, nu este cinstit să spunem călucrurile pe care le facem nu sunt păcat, doar pentru faptul că nu vrem sărenunțăm la ele. Ceea ce vrem sau nu vrem noi nu este soartă, ci alegere personală și orice alegere are consecințe. Avem o singură viață, CE VREM să facem cu ea? Unii vor mântuirea prin credința în Isus și pocăință față de păcat, alții vor doar păcat și religie goală. Fiecare va avea ceea ce a vrut sa aibă. ,,Ce seamănă omul aceea va culege.”

 

                                                         Pastor Luigi Mițoi

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...MOBILIER, BICICLETE, HAINE, TERMOPANE, SALTELE...Vezi aici!