Agenda | Impresii | Muzica | Carti | Bolnavi | Nasteri | Decese | Anunturi | Media | Rugaciune | Linkuri | Versuri | Donatii | Interviuri | Oferte | Contact

Păcatul curviei cu privirea (2)

Publicat la 2012-12-13 de Traian

În mesajul precedent, am vorbit despre gravitatea păcatului curviei cu privirea. Știu că nu este deloc plăcut, nici să predici, nici să asculți predici pe această temă. Asfel de subiecte produc un fel de dezgust, atât predicatorilor, cât și ascultătorilor. Dar de fapt, chiar am intenționat lucrul acesta, pentru ca să înțelegem mai bine ce a simțit și Domnul Isus, când a luat asupra Lui păcatele noastre și când s-a rugat: ,,Tată, dacă voiești, depărtează paharul acesta de la Mine! Totuș, facă-se nu voia Mea, ci a Ta.” (Lc.22:42) Sper ca această scârbă față de păcat să fie suficient de mare, astfel încât atunci când va veni diavolul cu ispita, să fugim cu toată puterea de păcat, și să luptăm până la sânge împotriva acestuia, dupăcum ne învață Scriptura, fiind gata mai degrabă să murim decât să ne întinăm mintea, trupul și sufletul. Sper ca dezgustul față de păcat să fie suficient de mare, astfel încât să ne umple ochii cu lacrimi și inimile de milă, pentru toți cei robiți din jurul nostru, și să strigăm către Dumnezeu pentru izbăvirea lor.
Pentru această zi, vom ccăuta să descoperim în Cuvântul lui Dumnezeu care sunt pașii pentru a învinge păcatul curviei cu privirea.
Cel mai important lucru, pentru a putea învinge, păcatul în general, și păcatul curviei cu privirea în particular, este să fi născut din nou. Doar cel care a murit împreună cu Cristos și a înviat împreună cu El, beneficiază de dezbrăcarea omului vechi de robia poftelor. Omul nenăscut din nou poate avea intențiile cele mai bune, spre a trăi o viață morală, dar nu are puterea necesară pentru aceasta.
Asta nu înseamnă că cel născut din nou a scăpat definitiv de pofte și ispite. Biblia spune că dacă purtăm grijă de firea pământească, putem să-i trezim din nou poftele. (Rom.13:14) În Evrei ni se vorbește despre o luptă împotriva păcatului în care trebuie să ne implicăm până la sânge. (Evr.12:4) Pavel vorbește despre o dezbrăcare de obiceiurile omului vechi și despre o îmbrăcare cu obiceiurile omului nou, proces care durează toată viața. (Efeseni 4, Coloseni 3) În Coloseni 3, adresându-se celor care au înviat împreună cu Cristos, și în baza acestei realități, Pavel cere ascultătorilor să-și omoare mădularele firii lor care sunt pe pământ, iar în capul listei este curvia. (Col.3:1-5) Omul născut din nou nu este desăvârșit, dupăcum nici bebelușul nou născut nu este matur. Cel născut din nou a intrat în procesul desăvârșirii, proces care durează toată viața. Diferența între omul născut din nou și cel nenăscut din nou, este că cel născut din nou are putere să biruiască păcatul, pe când celălalt nu are această putere.
Întrucât acest mesaj nu se adresează păgânilor, voi accentua doar aspectul de luptă zilnică a creștinului împotriva păcatului, pentru a ajunge la biruință. Cât despre necreștini, mai întâi ar trebui să citească mesajele despre nașterea din nou.
Pentru a răspunde la întrebarea: ,,Cum să înving păcatul curviei cu privirea?”, aș dori să ne folosim de exemplul păcătuirii lui David cu Bat-Șeba, cât și al pocăinței sale. (2Samuel 11-12) Deci: Șapte pași în a învinge păcatul curviei cu privirea.
1. Nu lenevi, nu sta fără ocupație, apucă-te de lucru.
Uitați-vă la David. Era vremea războiului. Tot Israelul era plecat la luptă, numai el trândăvea prin palat. După o zi întreagă de stat în pat, spre seară, plictisit, începe să se plimbe, căutând ceva cu ce să-și mai omoare timpul.
Iată cadrul perfect pentru păcat, și diavolul nu ratează niciodată astfel de prilejuri. Noi ratăm multe ocazii în care putem să vestim oamenilor Evanghelia, dar diavolul nu ratează nici o ocazie pentru a-i distruge. În astfel de situații, totdeauna el va scoate în cale o Bat-Șeba atrăgătoare, provocatoare și disponibilă, iar astăzi are la dispoziție mult mai multe variante decât pe vremea lui David.
Priviți cu băgare de seamă la tinerii din generația care se ridică în urma noastră: o generație fără ocupație, o generație al cărei cuvânt de ordine este plictiseala, mereu preocupați să-și omoare timpul cu ceva; și asta-i numai din vina părinților. Toată ziua ar dormi, iar spre seară le vine pofta să umble. La școală nu prea se mai omoară nimeni cu cartea. Dacă se poate și fără, la ce bun să se chinuie. Dacă ai de făcut un referat nu trebuie să-ți mai obosești creierii citind și studiind materiale, pentru că totul se poate rezolva din câteva clic-uri. Sunt atâția care au terminat liceul sau chiar o facultate, au obținut o diplomă și pe deasupra au rămas și cu creierul intact, nou-nouț. Cu sapa prin grădină nu mai dă nimeni pentru că nu-i rentabil. Dar oamenii aceștia trebuie să-și cheltuiască undeva energia acumulată, și așa vine diavolul cu oferta lui: internet, Tv, plimbări pe ,,corzo”, ștrand, etc… și uite așa ajungi să faci cunoștință cu Bat-Șeba.
Dacă vrei să învingi păcatul curviei cu privirea, nu mai lenevi ci apucă-te de treabă. Pune mâna pe Biblie, roagă-te, citește o carte, dezvoltă-ți cultura generală, dă cu sapa prin grădină, ajută un bătrân, etc. La mâinile leneșe le dă diavolul de lucru.
2. Fii veghetor, sau rupe legătura cu păcatul din primul moment.
Iată-l deci pe David plimbându-se, fără treabă, pe terasele palatului său împărătesc, efectiv ca să treacă timpul. Dintr-o dată vede pe terasa unei vile din apropiere, o femeie ,,goală pușcă” făcând baie. Dacă în clipa aceea David ar fi întors hotărât capul în direcția opusă, ar fi plecat urgent de acolo, și și-ar fi găsit ceva util de făcut, ar fi biruit păcatul. Dar David n-a vegheat, n-a rupt-o pe loc cu păcatul, ci s-a complăcut în ceea ce a văzut, și lucrul acesta i-a adus ruina.
Vrei să biruiești păcatul curviei cu privirea? Atunci întrerupe orice legătură cu păcatul din primul moment. În Isus Cristos ai resurse de putere spre a face lucrul acesta. Este normal să mergi pe stradă, și dintr-o dată să-ți apară în față o femeie mai mult dezbrăcată decât îmbrăcată. Este normal să cauți pe internet colinde, și să-ți apară reclama unui site pornografic. Dar este anormal pentru un creștin să nu rupi legătura cu păcatul din prima clipă. Este anormal și foarte primejdios să rămâi conectat cu privirea la sursa de păcat chiar o singură secundă în plus. Dacă vrei să fi biruitor asupra păcatului, fă legământ cu ochii tăi, la fel ca Iov. Dacă nu ești stăpân pe ochii tăi, scoate-i afară așa cum a spus Domnul Isus, dacă vrei să nu ajungi în iad. Dacă nu vrei să-ți scoți ochii, scoate-ți televizorul din cameră, sau internetul. Ia măsuri radicale dacă vrei o biruință radicală.
3. Înfrânează-te.
După ce David, datorită nevegherii sale, n-a fost capabil să rupă legătura cu ispita din primul moment, iată-l acum începând să păcătuiască, în minte, începând să se preocupe, să se intereseze și să întrebe despre Bat-Șeba. În acele momente diavolul i-a luat mințile lui David. În urma căderii la testul vegherii, David a încetat să mai gândească. Nu s-a mai gândit la rușinea pe care o va avea de îndurat, ca împărat, nici la necazurile și pedepsele lui Dumnezeu care se vor abate asupra sa și asupra familiei sale. Pentru el n-a mai contat faptul că acea femeie era măritată, ci era preocupat doar de împlinirea propriei pofte. În acele momente, David se comporta ca boul care merge la măcelărie, și ca pasărea care dă buzna în laț.
Iată de ce este important să te înfrânezi și să rupi legătura cu păcatul din prima clipă: pentru că dacă n-o faci suficient de repede, în următoarele momente, diavolul îți va lua mintea și te va transforma într-un bou, numai bun de abator, și vei ajunge într-o stare în care n-o să te mai intereseze nici raiul nici iadul, nici Biblia nici Biserica, nici ce zice Dumnezeu nici ce se va întâmpla cu copiii tăi, iar când te vei dezmetici vei fi deja cu averea păpată, cu sănătatea distrusă, cu familia pierdută, sau chiar în flăcările iadului.
4. Fi ferm în a fugi de păcat.
Iată-l pe sărmanul David aducând-o pe Bat-Șeba în casa lui.
Ce să facem acuma? Hai să discutăm din Biblie. Hai să-ți citesc niște psalmi pe care i-am scris spre slava lui Dumnezeu. Numai că lui David încep să-i fugă literele de pe hârtie, iar temperatura corpului său este mai mare decât a apei în care s-a scăldat Bat-Șeba, și inevitabilul se produce. De ce? Pentru că David trecuse deja de limita de la care nu mai există întoarcere. În acest gen de păcate, dacă nu te oprești la timp, mai pe urmă nu există întoarcere, și te duci până la capăt. De aceea Iosif, când s-a trezit singur cu nevasta lui Potifar în casă, și când ea a început să-l atragă spre pat, a luat-o la fugă de acolo cât a putut mai repede. Iosif n-a zis, hai să ne așezăm aici puțin pe pat ca să-ți povestesc despre Dumnezeu, ca să înțelegi și tu de ce El urăște atât de mult curvia, nu s-a pus cu ea pe genunchi ca să se roage pentru înțelepciune, ci a ,,tulit-o”. Ispita curviei se biruiește cu fuga. Nimeni n-ar trebui să se considere prea puternic, pentru a folosi altă armă împotriva ei decât fuga. Așa l-a învățat și Pavel pe Timotei: ,,Fugi de poftele tinereții…” (2Tim.2:22)
5. Meditează la consecințele păcatului.
Dacă David s-ar fi gândit puțin la nota de plată care va trebui să o achite, pentru mica lui distracție, cred că altfel s-ar fi întâmplat lucrurile. Dacă s-ar fi gândit la rușinea pe care o va avea de îndurat în fața întregului popor, și că păcatul său va ajunge deliciul tuturor vrăjmașilor săi, dacă ar fi știut că păcatul său va trebui acoperit cu minciuni și cu crimă, dacă s-ar fi gândit la cei patru copii ai lui care vor trebui să moară, dacă ar fi luat în calcul că și soțiile lui vor fi badjocorite așa cum l-a badjocorit el pe Urie, credeți că ar mai fi păcătuit? Nicidecum. Dar pentru că n-a gândit toate aceste lucruri la vreme, păcatul i-a sucit mințile.
Nu aștepta până când pofta îți ia mințile ci gândește-te serios la consecințele păcatului, atât pentru lumea aceasta cât și în lumea de dincolo. Gândește-te la rușinea pe care o vei îndura când Dumnezeu va scoate la lumină, în fața întregului popor, toate faptele tale ascunse, și asta chiar în viața pământească. Nu fi preocupat să-ți ascunzi, cât mai bine păcatul, că de Dumnezeu n-ai cum să te ascunzi, și când te dă El de gol, în fața lumii, nu mai ai nici un paravan după care să te adăpostești. Gândește-te la faptul că un păcat trebuie acoperit cu alt păcat, și pentru a te ascunde, va trebui să faci lucruri pe care nu le-ai prevăzut în planul inițial. Gândește-te la blestemul lui Dumnezeu, care se va lipi de viața ta și de casa ta, în urma păcatului, și gândeștețte că va trebui să stai în fața lui, pentru a da socoteală de toate faptele și gândurile tale. Gândește-te că cei care în pofta lor necurată umblă poftind trupul altuia, sunt în atenția specială a lui Dumnezeu, pentru a fi pedepsiți. (2Pet.2:10)
6. Mărturisește-ți păcatul.
Prima preocupare a lui David, a fost ascunderea păcatului , nu mărturisirea acestuia. O sarcină nedorită, dar nu întâmplătoare, i-a tulburat liniștea. Problema onoarei sale de împărat era atât de importantă, încât trebuia salvată cu orice preț. Pentru ca toată lumea să iasă cu ,,basmaua curată”, Urie soțul Bat-Șebei trebuia să moară, iar David să se căsătorească cu văduva acestuia. Planul fiind făcut, David trece la aplicarea lui. Prilejul era mai mult decât nimerit: un război cu amoniții, și un asalt asupra unei cetăți, în care Urie trebuia să rămână descoperit în fața inamicului, spre a fi omorât de către ei. Nici că se putea mai curat. Totul era pus la cale în scrisoarea trimisă de către David, lui Ioab conducătorul armatei, și totul se întâmplă conform planului.
Dați-mi voie la puțină imaginație: Iată-l pe David la funerariile lui Urie. Urie n-a fost un om de rând din Israel, ci unul dintre cei mai viteji războinici, prin urmare trebuia să fie îngropat cu multă ceremonie. Încercați să-l auziți pe David citind discursul său de regret, pentru pierderea unui mare soldat. Auziți-l cum îi adresează cele mai elogioase cuvinte acelui brav luptător, care a plătit prețul victoriei cu însăși sângele său. Priviți-l apoi pe David silindu-se să verse o lacrimă, depunând un buchet de flori pe sicriul lui Urie, apoi spunând cel mai important lucru: ,,Ca semn de prețuire și pomenire al acestui mare războinic, mă voi căsători cu văduva rămasă în urma lui”, și tot poporul a început să aplaude cu frenezie la vederea acestui gest de maximă mărinimie al împăratului lor. Doar două persoane de acolo stăteau nemișcate, și făceau notă disonantă la tot ce se petrecea: Ioab și Natan. Ioab încă mai purta în buzunarul hainei scrisoarea prin care David comandase moartea lui Urie, iar prorocul Natan avea din partea Domnului, pentru David un mesaj al judecății.
Natan îl confruntă pe David, în mod direct cu păcatul său, iar David după ce își dă seama că nu se mai poate ascunde, își mărturisește păcatul, se pocăiește, este iertat, dar nu scapă de pedeapsă.
Pentru păcatele ascunse nu există iertare ci numai pentru păcatele mărturisite. A mărturisi păcatul nu este un lucru ușor. Nici lui David nu i-a fost simplu să scrie psalmi în care să mărturisească lumii întregi despre curvia și crima sa. Însă mărturisirea păcatului este singura cale spre iertare și eliberare. Dacă ne vine greu să ne mărturisim păcatele, să ne gândim la aceasta înainte de a păcătui.
7. Întărește relația ta cu Dumnezeu.
Iată-l pe David, după pocăința sa, preocupat de relația sa cu Dumnezeu. În 2 Samuel 12, îl găsim postind, rugându-se lui Dumnezeu, și încercând să repare ceea ce a stricat.
Păcatul în viața creștinilor, este rezultatul unei fisuri în relația lor cu Dumnezeu, și produce o fisură și mai mare în relația cu Dumnezeu. Păcatul pune stăpânire peste noi, pe fondul neglijării rugăciunii, Scripturii și al părtășiei cu Dumnezeu. De fapt, am văzut că primul pas spre cădere este lenevia, și cea mai mare lenevie este neglijarea întăririi relației noastre cu Dumnezeu. Munca de prevenție împotriva păcatului este întărirea relației cu Dumnezeu. Un creștin preocupat să-L cunoască mai mult pe Dumnezeu, să se apropie mai mult de El, și să fie mai asemănător cu El, va avea resurse suficiente pentru biruința asupra păcatului.
În concluzie:
Dumnezeu ne vrea desăvârșiți. Standardul de moralitate pe care Dumnezeu îl așteaptă de la noi este acesta: ,,Voi fiți, deci, desăvârșiți, după cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit.” (Mat.5:48) El vrea să fim sfinți în gândire, în privire, în simțire, în atitudini și în faptă. Faptul că lumea nu ți-a dat numele de ,,curvarul satului” sau ,,femeia gării” nu înseamnă neapărat că ești împlinitor al poruncii: ,,să nu preacurvești”. Tot Domnul Isus a spus: ,,…că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor și a Fariseilor, cu nici un chip nu veți intra în Împărăția cerurilor.” (Mat.5:20) Fariseii erau preocupați doar de partea de afară a blidului, de ceea ce se vede din piață, dar Domnul Isus a afirmat foarte clar: ,,Ați auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu preacurvești.” Dar Eu vă spun că ori și cine se uită la o femeie, ca s-o poftească, a și preacurvit cu ea în inima lui. Dacă, deci, ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l și leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale, și să nu-ți fie aruncat tot trupul în gheenă. Dacă mâna ta cea dreaptă te face să cazi în păcat, taie-o și leapăd-o de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale, și să nu-ți fie aruncat tot trupul în gheenă.” (Mat.5:27-30)
Partea frumoasă este că în Cristos, avem toate resursele pentru a birui și păcatul curviei cu privirea. Totul este să vrei și să rămâi în El, iar mesajul de față a încercat să ne explice puțin ce înseamnă acestea.

Adauga un comentariu

Nume
Comentariu
www.piataaradului.ro
  ...Vezi aici!

Alte articole

www.ofertearadene.ro
......Vezi aici!
www.bisericiarad.ro - Oferte locale
...Filmari -Foto -Sonorizari -Organizari Evenimente....Vezi aici!